icon

Skoro chodiace deti: Vaše skúsenosti?

14. okt 2024

Mám 6 mesačného syna. Vždy bol veľmi pohyblivý. Skoro začal na dlhú dobu dvíhať hlavičku, pretáčať sa. Už sedí, štvornožkuje aj sa stavia o nábytok. Drží sa len 1 rukou. Zaujíma ma, tie, ktorých detičky tiež boli na tom takto, začali vám aj skôr ako v 12m chodiť?

judit47
•
14. okt 2024

My sme chodili na fyzio so synom v od 5m, v 6m stvornozil sedel a dvihla sa k nabytku chodit,no chrbat nemal vobec silny na tieto ukony aj ked ich robil->vzdy ked sa postavil sme ho davali dole nech stvornozkuje.

Sam sa pustil chvilku pred 1 rokom ale chodil plnohodnotne okolo nabytku od 8m-kedy nam povolila fyzio ho nechat,ze ma uz dost silne svalstvo

ewell13
•
14. okt 2024

Áno, náš syn začal chodiť v 9 mesiacoch.

thoughtfulweirdo
•
14. okt 2024

Ano. Dcérka tiež robila všetko toto v pol roku a v 8 mesiacoch samostatne chodila 🙂

riyadh
•
14. okt 2024

@judit47 ano, syn7mesacny chodil okolo nabytku a 10 mesacny nie ze chodil, ale doslova behal, lietal😊

zuzka565
•
14. okt 2024

Môj mladší tak isto. V ôsmich mesiacoch začal chodiť a skončil kľud 🤣. Mal 1,5 roka a už rozprával. Veľmi chcel asi dobehnúť staršieho brata. Ale podarené to bolo ako taký maličký chodil sám. On je ešte aj teraz taky drobnejsi.

stvura
•
14. okt 2024

ano, mam tri aktivne deti ktore boli vzdy motoricky popredu (dve z nich boli/su aj repre sportovci)...najstarsi chodil ako 10m, dcera v 11m a najmladsi mal nejakych 9,5m...ale chodit rozumejem plne chodit, sam, bez pomoci ci pridrzania, plynulo. V roku mi uz vsetci behali na odrazadle, moj najstarsi ako 2r bajkoval bez pomocnych - vyzeral ako maly skriatok, nakolko bol velmi drobnucky (to je uz samozrejme minulost, nakoko ma teraz 16r a 180cm 🙂 - stale je ale velmi zdatny sportovec (uspesny atlet, dakedy plaval zavodne, lyzuje perfektne - zejme v zime pojde ucit deti lyzovat do lyziarskej skoly).

cookie29
•
14. okt 2024

neviem 🙂
starsie dieta nejako nebolo zhodnotene ako PMV popredu, pokial si pamatam, zacalo sediet relativne neskoro. Pretacat sa tiez. Ale okolo 8 mesiacov chodilo okolo nabytku. Preskocilo stvornozkovanie. A bez opory zacalo chodit okolo 13m...

mladsie dieta bolo PMV popredu, pretacalo sa v 2-2.5m... a chodit zacalo v 9m skoro ma slak trafil. V roku vyliezlo bez problemov na kuchynsku linku po suflikoch...

Kazdie dieta ide svojim tempom, v jemu vlastnom poradi

lianka123
•
14. okt 2024

Obe deti v 8,5m bez opory do priestoru. Dodnes su obaja popredu vo vsetkom

kristiii
•
14. okt 2024

Áno, v 10 mesiacoch chodil. Ale zase rozprávať začal neskoro. Synovec zas naopak, a tým sa dalo v roku pokecať jak s dospelým, ale chodiť začal neskôr.

marianarem
•
14. okt 2024

U nas to tak nebolo. V 6m stvornozkoval, v 7m zacal obchadzat nabytok. Potom sa este naucil sediet a v 10m sa rozhodol, ze sa ide venovat reci 🙂 Takze v roku uz vedel tak 100 slov, v 15m uz velmi vela slov aj trojslabicnych a zacal tvorit vety. No a vtedy usudil, ze uz by teda mohol skusit aj chodit 🙂 Od zacatia 4nozkovania to bolo 9-10 mesiacov.

nicol_10
•
18. okt 2024

Naša sama chodila od 11m

vevesh
•
18. okt 2024

Nie, u nas si dievcata drzia "normu"- kazda z nich zacala chodit sama v 15m do priestoru. A to je jedno,ci bola popredu, pozadu alebo v norme s pohybom 😀. To aktivne prvy krat sa pohybovalo uz na sone v 10t.🫣v 6m uz stala a chodila popri nabytku, stverala sa do vysky, do priestoru ale ani nahodou. A potom z velmi aktivneho dietata sa v puberte stalo veeeeelmi lenive -lenochod je viac aktivnejsi😆🤦‍♀️🤷‍♀️

eviulenka
•
10. nov 2024

Nie…syn mal v 2.5rokoch vyhodnotenu u psychologicky hrubu motoriku na 4roky, zaostaval v reci, teda urcite bol motoricky popredu. V 7mesiacoch uz liezol u svokry cele schodisko. Chodit zacal ale az 13mesacny sam. Dcera napriklad uz 11mesacna, prve samostatne kroky dokonca 10mesacna, hoci v 4mesiacoch mala este problem udrzat hlavicku samostatne bez opory a sediet sa naucila az ako 7mesacna.
Ked syn zliezal schodiska, dcera sa este len rozbiehala na plazenie.Napriek tomu sa na chodenie rozbehla sama o dobre 2 mesiace skor. Syn napriklad dlho stvornozkoval, dcera venovala plazeniu aj stvornozkovaniu dokopy 3mesiace.