Skúsenosti s logopédom pre 2,5-ročné dieťa
Ahojte,
chcela by som sa podeliť o našu skúsenosť a zároveň sa poradiť. Začala som chodiť so svojou 2,5-ročnou dcérkou k logopedičke, keďže ešte nerozpráva, a dnes jej bol diagnostikovaný oneskorený nástup reči.
Nejde o to, že by som pani logopedičke neverila alebo spochybňovala jej odbornosť, skôr by ma veľmi zaujímali skúsenosti iných rodičov s podobne starými deťmi. Ako u vás prebiehali sedenia? Čo konkrétne s deťmi robili? Aký prístup mali iní logopédi?
Priznám sa, že som mala možno trochu iné očakávania, a momentálne som taká na vážkach, ako ďalej pokračovať. Určite plánujem absolvovať ešte aspoň 2–3 sedenia, ale rada by som si vymenila skúsenosti, možno si rozšírila obzor a počula aj iné pohľady a prístupy. Je mi jasné, že každé dieťa je individuálne, no aj tak ma zaujíma, ako to fungovalo inde.
Ak má niekto podobnú skúsenosť, budem veľmi vďačná za zdieľanie – pokojne aj do súkromnej správy. Ďakujem
neviem co si ocakavala od sedenia s 2,5 r dietatom ale tu sa vacsinou pracuje s rodicom nie dietatom, je este maly na sedenia. ak naozaj nic nerozprava ziadne citoslovcia (haf, ham, mnam...) tak je to oneskoreny vyvin reci ako povedala logo. mne dali radi ako rozvijat u dietata rec moja tiez v 2,5 nepovedala nic ani slabiku len hmmkala. doma sme trenovali rozvoj reci zacali sme od podstatnych mien ucili sme sa pomenovat konkretne predmety a postupne sme rozvijali slovnu zasobu
@kacena4 prosim Vas precitajte si este raz co pisem …
Pozri dieta zacne chodit do skolky a zacne nasavat ako spongia,aj moj maly ma 3r a tiez toho moc nepovie,ale rozumie vsetkemu.S detmi komunikuje verbalne,dokonca uz vie asi 3 spoluziacky a ich mena,pekne ich vyslovi ale svoje nepovie ani za nic.Povie,uci sa len to,co on chce.Ked mu poviem,opakuj po mne ani usta neotvori,ale vecer v posteli si to uz sam nahlas povie.Hustit do dietatka mozes cokolvek,ale len ono samo rozhodne,kedy je na co pripravene.A maly sa len na mna diva,potom mykne plieckami a odide.Je to presne tak isto ako ked sa rozhodne samo chodit,niektore skor ine neskor.
Pozri dieta zacne chodit do skolky a zacne nasavat ako spongia,aj moj maly ma 3r a tiez toho moc nepovie,ale rozumie vsetkemu.S detmi komunikuje verbalne,dokonca uz vie asi 3 spoluziacky a ich mena,pekne ich vyslovi ale svoje nepovie ani za nic.Povie,uci sa len to,co on chce.Ked mu poviem,opakuj po mne ani usta neotvori,ale vecer v posteli si to uz sam nahlas povie.Hustit do dietatka mozes cokolvek,ale len ono samo rozhodne,kedy je na co pripravene.A maly sa len na mna diva,potom mykne plieckami a odide.Je to presne tak isto ako ked sa rozhodne samo chodit,niektore skor ine neskor.
@anonym_75f044 toto vsetko samozrejme chapem a verim ,ze to bude tak mat aj dcerka😊 ,mna proste len zaujimaju ako postupuju iny logopedi….na dceru nijak netlacim,ale viem ze komunikacia je dolezita ako pre nu ,tak aj pre nas ,preto som to zacala riesit tak”skoro”.
Nemam ocakavania ,ze po 2 sedeniach zacne plynulo rozpravat,som realista ,len som zvedava ako postupuju iny🙂
@anonym_75f044 toto vsetko samozrejme chapem a verim ,ze to bude tak mat aj dcerka😊 ,mna proste len zaujimaju ako postupuju iny logopedi….na dceru nijak netlacim,ale viem ze komunikacia je dolezita ako pre nu ,tak aj pre nas ,preto som to zacala riesit tak”skoro”.
Nemam ocakavania ,ze po 2 sedeniach zacne plynulo rozpravat,som realista ,len som zvedava ako postupuju iny🙂
@lienka951 dôležité je či dieta spolupracuje je jedno aký je vek
aj 2 ročne dieta vie spolupracovat s logopedom , to je zaklad,
logoped strieda činnosti , ideálne je ked dieta je v miestnosti kde su len pre neho zrovna hračky, pomôcky, edukačne hračky
kde ho nerozptyluju ine veci, ak dieta nespolupraucje nie je to výhradne chyba dietata ako sa to prezentuje
dostavate na doma rozlične ulohy , na začiatku ano /nie alebo určite slova respektivne zvuky zvierat , vysvetli ti postup ako doma s ním pracovat,načo si davat pozor
priradovanie slov k obrazkom aj ked ich nevie povedat
rieši v akom rozsahu je porozumenie
je lepšie začat skorej ako sa potom v 4 rokoch zbadat a stracat čas
su deti ktore sa rozkecaju aj same ale su deti ktore sa rozkecaju neskôr alebo napr až v 5-6 rokoch a su deti čo im to ide tažšie pre expresivnu dysfaziu - ak sa s dietatom maka neskôr ani nevieš že ju malo, a dáva aj cudzie jazyky
na konci hodiny ti zhrnie v par vetach čo ste robili aby si vedela doma približne opakovat , pripadne ti da ulohy, najviac odmakaš doma ty
ak sa chceš spytat kludne sa pytat, kludne aj napíš sukromnu spravu
ked som videla po pol roku že to nema zmysel . logo som vymenila a nič lepšie som nemohla urobit
napr v cpp ked sme mali vyšetrenie pre škôlku tak z 4 s nim vedela pracovat 1 a to bola ako topka totálna ... bola som pri tych vyšetreniach takže viem porovnat,pritom som nikdy nezasahovala/nekomentovala len ak ma požiadali

neviem co si ocakavala od sedenia s 2,5 r dietatom ale tu sa vacsinou pracuje s rodicom nie dietatom, je este maly na sedenia. ak naozaj nic nerozprava ziadne citoslovcia (haf, ham, mnam...) tak je to oneskoreny vyvin reci ako povedala logo. mne dali radi ako rozvijat u dietata rec moja tiez v 2,5 nepovedala nic ani slabiku len hmmkala. doma sme trenovali rozvoj reci zacali sme od podstatnych mien ucili sme sa pomenovat konkretne predmety a postupne sme rozvijali slovnu zasobu