Anexia Palestíny
V teme o vojne na Ukrajine bola vytvarana paralela s Palestinou. Taktiez boli spomenute vyvesene izraelske vlajky v Bratislave. Pridavam zaujimave clanky na zamyslenie. Cely obsah v komentoch
Trump trvá na tom, že kúpi Pásmo Gazy. Palestínčania odmietajú odísť, Hamas sa vyhráža
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/740587-tru...
Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v stredu odmietol ako nezákonné návrhy na "anexiu" alebo nútený presun Palestínčanov z palestínskych území. Podľa neho predstavujú hrozbu pre celý región.
Po tom, ako Izrael oznámil rozšírenie vojenských operácií na okupovanom Západnom brehu Jordánu, došlo k nárastu násilia zo strany izraelských osadníkov na tomto území a k výzvam na anexiu.
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/742541-tur...
Použité psychologické taktiky opisuje Yigal Allon:
„Zhromaždil som všetkých židovských mukhtarov, ktorí majú kontakt s Arabmi v rôznych dedinách, a požiadal som ich, aby pošepkali do uší nejakých Arabov, že do Galiley dorazila veľká židovská posila a že vypáli všetky dediny Hulehu. Mali by týmto Arabom ako svojim priateľom navrhnúť, aby utiekli, kým je ešte čas. A do všetkých oblastí Hulehu sa rozšírila zvesť, že je čas utiecť. Let čítal myriady. Taktika úplne splnila svoj cieľ. Budova policajnej stanice v Halse nám padla do rúk bez výstrelu. Široké oblasti boli vyčistené, nebezpečenstvo bolo odstránené z dopravných trás a my sme sa mohli zorganizovať pre útočníkov pozdĺž hraníc bez obáv zozadu“
@tilonka Teror, ktorý sa šíril medzi palestínskym obyvateľstvom, bol kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim vývoj v Palestíne. Viedlo to k masovému exodu utečencov do susedných krajín. Počet palestínskych utečencov v dôsledku týchto nepriateľských akcií sa odhadoval na 726 000 75 / do konca roku 1949 – polovicu pôvodného obyvateľstva Palestíny. Obvinenia, že ich útek podnietili arabskí vodcovia, vyvracia správa Organizácie Spojených národov, v ktorej sa uvádza, že utečenci buď utiekli pred vojnou, alebo boli vyhnaní:
Este stale si presvedcena, ze za vsetko moze Palestina?
@dobryden
Deklarácia o založení štátu Izrael sleduje cestu nedávnej histórie, ktorá ho priviedla k existencii:
„... V roku 5657 (1897) na výzvu duchovného otca židovského štátu Theodora Herzla zvolal prvý sionistický kongres a vyhlásil právo židovského národa na národné znovuzrodenie vo vlastnej krajine.
„Toto právo bolo uznané v Balfourovej deklarácii z 2. novembra 1917 a opätovne potvrdené v Mandáte Spoločnosti národov, ktorý najmä udelil medzinárodnú sankciu historickému spojeniu medzi židovským národom a Erec Jisrael a právo židovského ľudu na prestavbu svojho národného domova.
„Katastrofa, ktorá nedávno postihla židovský národ – masaker miliónov Židov v Európe – bola ďalšou jasnou demonštráciou naliehavosti riešenia problému bezdomovectva obnovením židovského štátu v Eretz Jisrael, ktorý by otvoril brány vlasti dokorán každému Židovi a udelil židovskému národu štatút plne privilegovaného člena národov …com.
„Dňa 29. novembra 1947 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo rezolúciu vyzývajúcu na vytvorenie židovského štátu v Erec Jisrael; Valné zhromaždenie požadovalo od obyvateľov Eretz Jisrael, aby podnikli také kroky, ktoré sú z ich strany potrebné na realizáciu tejto rezolúcie. Toto uznanie práva židovského národa na založenie svojho štátu Organizáciou Spojených národov je neodvolateľné.
„Toto právo je prirodzeným právom židovského ľudu byť pánmi svojho osudu, ako všetky ostatné národy, vo svojom vlastnom suverénnom štáte...“
Nejdem viac spamovat.
Stale vravim, ze dolezite je tu a teraz. Minulost bola, buducnost mozme ovplyvnit pritomnostou. Rozpiry su, dolezite je zmierenie. Neustaly tlak a utlak vyvola nasilie, extremne nasilie, brutalny terorizmus. A trpia obycajni ludia. Bohate arabske staty (Kuvajt, Saudska Arabia apod.) by kludne mohli investovat do Gazy, aj Zapadneho brehu Jordanu, OSN by mal tlacit na uznanie Palestiny Izraelom. Aj tak je to zvlastne, tak oddelene 2 uzemia tvoria jeden stat.
Osobne si myslím ze prave tato figúrka ktorá sa hrá na neviem co a spasiteľa sveta privedie tento svet jedného dňa do 3sv vojny....
@eva8 prepac ale pri tolkych clankoch netusim co mi tym chces povedat, vsak nejaky proces tomu predchadzal a vypocitat kto komu co urobil a kto viac, to je take ... problem je, ze palestincom bola niekolkokrat ponuknuta dohoda zalozit si stat a oni to odmietli a po 7.oktobri su na tom teraz takto a stale je to v urcitom procese... Izraelci ponuku prijali a podarilo sa im to v uzemi s ktorou su nielen historicky spojeni, vyuzili moznost, ktora sa im naskytla OSN
@eva8 akoze ano suhlsim tu a teraz ,vojna trva dlho a je zbytočná lenze to nevysvetlíš Palestincanom ktori svoju zem startili a je logicke ze za nu bojujú.Preco by mali pomahat staty kt s tym nic nemaju?Mali by si to riesit zidia a nie tak ze ubližujú ublížením ale najst riesenie kt bude vhodne aj Palestinu nielen ore Izrael.Tazko toto nie je na ozenska vojna ale vijna o uzemie.
@kulumulu123 ano povedie..
@tilonka tak si precitaj toe články aspon,nieco tvrdis alw nic o tom nevies,len to co si myslis.Aj j som si myslela povodne ze Palestina a zidia nie su normalni a podobne ale ked si to pozrieš co sa stalo tak zistit ze to nebolo vobec férové voci Palestine.Ale tak ked nechces ,tak nebudes o to chciet vediet viacej.Ale potom sa zbytocne zapájať do diskusie.
@tilonka otazka je, preco odmietli, za akych podmienok im bolo umoznene zalozit si vlastny stat.
Ano, mas pravdu, kazdemu konzensu predchadza diskusia.
Toto neboli clanky, ale zavery (a nieco z prispevkov) valnych zhroma,deni, znenia rezolucii. Je to zo stranky, ktorej link som udala. To nie su kadejake clanky. A vyplyva z nich aj postoj Arabov.
@eva8 iesco je zaujímavého o chazaroch som počúval nezávisle a teraz som si preliatoval tuto knihu a aj on ich spomenul.A ja naorikld tejto teórii verim.Lebo nie jw nožné aby sa 5mil stat ta tu dobu len gak vyparil,a bili to ludia ktori boli na svoju vyspeli,vyspelsi ako okolité krajiny a dobre prosperujúci stat(financne)Boli inak turkickeho povodu a prijali judaizmus.Po zaniknuti ich ríše je nik nevie co bilo s nimi,mozno asimilovaliáe aj sa rozšírili po europe a s oje na ozenstvo dalej pestovali.
@kulumulu123 ja dufam, ze nie. Mne sa velmi lubila reakcia Zelenskeho, ze on nehra karty.
@tilonka chyba mi l9gicka vsuvka - Preco Izrael neuzna sucasnu Palestinu ako samostatny stat a stale ju povazuje za svoju? Hovorila si nieco o duchovnej vojne. Ak si pozries vypis zo sionickeho listu, asi najdes odpoved.
Zachadzanie do tychto sfer neodbornikmi je na hrane s konspiraciami, teda to povazujem za pohybom na telkom lade, aby sme nezavadzali, aj ked ja rada filozofujem.
Spamovala som kvoli tomu, pretoze sa zacala rozoberat historia "kto z koho" a "preco".
Kedze OSN sa zaoberalo touto otazkou, tak som siahla po ich zdroji.
@eva8 Rok 2008. Izrael opäť vytvára snahu o dialóg v štýle „ponúknime všetko“. Vtedy je na čele izraelskej vlády Ehud Olmert a ponúkne Abbásovi naozaj všetko. Ide v podobnej línii ako v roku 2000 Ehud Barak. Ibaže dáva na stôl viac. Ponúkne i Judeu a Samáriu s tým, že tam nechajú aspoň pár židovských osád, navyše im poskytnú výmenu pôdy. Ponúkol prenechanie si pásma Gazy, skrátka všetko. Abbás sa v tomto momente ani neunúva ponuknúť žiadnu požiadavku/protiponuku zo svojej strany. Proste iba odíde s výhovorkami od stola a spúšťa násilie v podobe prvej „Gaza war“, na Izrael letia rakety, Izrael spúšťa operáciu Cast Lead a bráni sa útokom.
Toto je najväčší problém a zároveň obrovské klamstvo. Údajná túžba po two-state stolution z palestínskej strany, ktora odmietla doteraz všetky mierové návrhy.
@tilonka necitaa som. Ale z akeho dovodu toto OSN riesi?(A momentalne Izrael zastavil humanitarnu pomoc do pasma Gazy)
Nižšie sú uvedené prípady a vybrané dokumenty.
1. Záväzky Izraela vo vzťahu k prítomnosti a činnosti Organizácie Spojených národov, iných medzinárodných organizácií a tretích štátov na okupovanom palestínskom území a vo vzťahu k nim
2. Právne dôsledky vyplývajúce z politík a praktík Izraela na okupovanom palestínskom území vrátane východného Jeruzalema – 2024
3. Aplikácia Dohovoru o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy v pásme Gazy (Južná Afrika v. Izrael)
4. Údajné porušenie určitých medzinárodných záväzkov v súvislosti s okupovaným palestínskym územím (Nikaragua v. Nemecko) 2024
5. Premiestnenie veľvyslanectva Spojených štátov do Jeruzalema (Palestína v. Spojené štáty americké)
6. Právne dôsledky výstavby múru na okupovanom palestínskom území - 2004
https://www.un.org/unispal/icj-and-question-of-...
@eva8 mne prišla táto story mimoriadne trápna sorry 🫣
@kulumulu123 myslis show Trumpa, kde si ako hosta pozval Zelenskeho? Ano, bolo to mimoriadne trapne.
?
Ano, Palestincania pre klud mohla prijat navrhovane dohody. No co sa deje v sucasnosti?
Izrael sa usiluje o krach dohody o prímerí: Palestínčanom na dohode záleží
https://www.topky.sk/cl/11/2983701/Izrael-sa-us...

DOLEZITE - ukazka vysidl9vania Palestincanov uz "po rozdeleni"
Jeden z najznámejších prípadov terorizovania civilného obyvateľstva sa podľa palestínskych a iných zdrojov stal v apríli 1948 v Deir Yassin, dedine neďaleko Jeruzalema, ktorá sa nachádza na území pridelenom židovskému štátu rezolúciou o rozdelení. Bývalý izraelský vojenský guvernér Jeruzalema píše:
„Deviateho apríla sme utrpeli opak inej povahy, keď spojené jednotky Etzel a Stern Gang podnikli úmyselný a nevyprovokovaný útok na arabskú dedinu Deir Yassin na západnom okraji Jeruzalema. Na útok nebol dôvod. Bola to tichá dedina, do ktorej bol odoprený vstup dobrovoľným arabským jednotkám spoza hraníc a ktorá nebola zapojená do žiadnych útokov na židovské oblasti. Disidentské skupiny si to vybrali z čisto politických dôvodov. Bol to úmyselný teroristický čin...