icon

CDU v Nemecku vyhralo voľby. Čo na to hovoríte?

24. feb 2025

Cakali ste?

stellarstar
24. feb 2025

Ani som to nekukala

sevrin
24. feb 2025

Snáď Merz bude schopnejší ako ten suchý Scholz.

wade
24. feb 2025

Na jednej strane som spokojny, ze AFD nemalo viac na celonemeckej urovni. V principe dobry vysledok (aj ked CDU som nevolil). Horsie je, ze krajina je velmi rozdelena. Na vychode su mesta, kde malo AFD 60%. Je to alarmujuce, ze ti ludia vidia vychodisko iba v extremistickej politike.

tilly
24. feb 2025

Zložia vládu?

wade
24. feb 2025

Zlozia - spolu s SPD, teoreticky mozno aj so Zelenymi.

autor
24. feb 2025

@tilly maju 28% podla mna zložia.Afd by nezložila.

tilly
24. feb 2025

@wade so zelenými by to nebola výhra, nie?

katica06
24. feb 2025

@sevrin neverím, ale nikomu neberiem názor.
Veľa mojich známych sa sťahovalo domov za posledné roky alebo si vybrali iní štát eu.
V triedach kde učila moja kamarátka už roky nebol rodený Nemec,(95@% z ázie a Afriky) vôbec nenapredovali s učivom nakoniec to vzdala a dala výpoveď

eva8
24. feb 2025

@wade co si myslis, preco hlavne v byvalom vychodnom Nemecku je taka silna podpora Afd?

vroni
27. feb 2025

@wade, snáď so Zelenými nie. Takí samovrazedni byť nemôžu. Mňa desí, koľko percent dokázali získať po tych všetkých kiksoch zeleni. Nuž ale, aj nemci majú evidentne masochistov, ktorým sa páči breptajuca idiotka ako ministerka zahraničných veci a rozprávkar ako minister hospodárstva. CDU vládu určite postaví. Ale zrejme neudrží. Veľká koalícia v Nemecku nikdy nefungovala. Takže ma síce ich výhra potešila, ale ak neurobia aj nejaké razantnejšie úpravy, môžu byť o dva roky zase predčasne voľby a s desivým výsledkom.....

autor
28. feb 2025

@vroni preco si myslis?Lepsie by bolo kebyze vyhra afd?Zeleni narobili co presne?

vroni
28. feb 2025

Tak určite si nemyslím, že by bolo lepšie, aby vyhralo afd. Je fajn, že vyhrali. Zle je, že nemajú (normálneho) partnera na koalíciu.
Čo narobili zelení? Kde žiješ? V Austrálii? Lebo inak tu otazku nechápem. Skúsim naopak. Prečo boli predčasne voľby? Prečo odstúpilo celé ich vedenie? Len tak? Už ich to nebavilo? Ktoré ich rozhodnutie sa dá považovať za hospodársky alebo politický prínosné?

autor
28. feb 2025

@vroni nesledujem de politiku,zeleni ze bojujú za ekologické energie?Ja sa pytam -a zaujima ma to.Dobre a ten Olaf? Ako a maju Nemci na vyber okrem CDU?Adi nie ci?

vroni
28. feb 2025

Teoreticky áno. Praktický bojujú o valovy ako každý politik. Takže si síce vybojovali ukončenie činnosti atómových elektrární, ale nakoľko alternatívne zdroje chýbajú, znovu sa spojazdnili uhoľné bane a vyrába sa elektrina z hnedého uhlia. Nakoľko okrem "detailu", že je tento spôsob absolutna ekologická katastrofa, je ešte aj neefektivny, takže nemci energiu dokupuju. Prevažne od francuzov a - áno, atómovú. Čiže namiesto produkovania vlastnej lacnej a pomerne ekologicky znesitelnej energie ju radšej za viac peňazí dovážajú a ako bonus zdevastuju vlastný ekologicky systém ťažbou a spaľovaním fosílnych palív. Proste kladú dôraz na ekológiu. 🤦🏼‍♀️ V tomto duchu pán minister hospodárstva chcel zákonom zakázať výrobu a predaj tepelných čerpadiel (väčšinovo na solárnu energiu) v prospech pevného paliva. Tento geniálny nápad mal okrem vlastnej iracionality ešte vedľajší efekt, že miestni výrobcovia tepelných čerpadiel presunuli výrobu z Nemecka do iných krajín. Keď pánovi ministrovi vysvetlili šialenosť jeho návrhu, tak návrh zákona modifikoval. Ale ceny tepelných čerpadiel stúpli takmer o polovicu (lebo dovoz) za súčasného nárastu nezamestnanosti o pár desiatok tisíc ľudí. A v tomto duchu by sa dalo pokračovať veľmi dlho. Jednoducho pri ich návrhoch a riešeniach začne človek považovať Matovica za rozvazneho a následky domyslajuceho politika. 😉
Olaf bol taký nevýrazný, že z neho mali spraviť prezidenta. Inak on nemal názor, nemal výraz, nemal nič, priemerný orangután by bol živší a charizmatického ako tento pán.
Strán kandidovalo dosť. Problém je však v tom, že pravicoví sú len CDU a FPD (ktorá je teraz taká slabá, že zostala pred bránami parlamentu) a dosť. Afd sú krajná pravica a napriek tomu, že ich šéfka je zvlášť zdatný retor, ich názory a vystupovanie extrémne jednoducho sú. Ľavicovo pravicová vláda v Nemecku párkrát zostavená síce bola, ale nikdy nefungovala. A Merz nie je žiaden Kohl ani Merkel, že by to dokázal ukocirovat. Aj keď je to škoda.

autor
1. mar 2025

@vroni dakujem za vysvetlenie.Spytam sa ta este jednu vec,znama pozerala dokument vraj Nemecko vyvaza elektro odpad do Afriky?Je to pravda,?

vroni
1. mar 2025

Elektroodpad všeobecne asi nie, ale batérie z elektroáut sa veru do Afriky vyvážajú. Že ide o zvlášť nevezpecny, toxický a výbušný odpad asi zdôrazňovať netreba.