Cenzúra dorazila do Ameriky - ruské praktiky Trumpa
Aké konkrétne slová sú napríklad zakázané?
Tie, na ktoré upozorňuje Trumpova administratíva. Teda zmena klímy, ale aj slová ako ženy, rozmanitý, historicky, trauma, rod, prekážky, tehotná osoba, obete, systémový a podobne. Nedávno na to na základe získaných interných dokumentov upozornil Washington Post.
Žena a tehotná osoba boli zakázané?
Mohlo sa to medzitým zmeniť, ale v prvej fáze aj pri takých slovách bolo povedané: „Ktokoľvek máte vo svojich vedeckých prácach alebo žiadostiach o grant slovo tehotná, je to pozastavené a budeme skúmať, či to náhodou nie je použité v chybnom zmysle slova.“
Keď to píše Denník N, tak to bude určite prauda 😂🤦
@qrstxyz akého praUDA máš na mysli?
Napríklad príbeh človeka z biomedicíny, ktorý pracuje na jednej z najznámejších amerických univerzít. Hovorí, že bude musieť zastaviť svoj výskum, pokiaľ zostanú pravidlá nastavené tak, ako ich Trumpova administratíva určila. Má to potenciál zlikvidovať niektoré výskumné pracoviská a zastaviť vývoj liekov.
Môže to ochromiť aj celé lokálne ekonomiky. Napríklad v Alabame je najväčším zamestnávateľom University of Birmingham – teraz nehovorím o anglickom, ale o americkom meste. V uplynulých rokoch bola medzi najväčšími príjemcami grantových peňazí, ktoré na výskumy rozdeľovala agentúra ministerstva zdravotníctva.
Keď sa Trumpove podmienky naozaj zmenia, bude tento najväčší zamestnávateľ v prevažne republikánskom štáte patriť medzi ohrozených, aby vôbec zvládol zabezpečiť svoju prevádzku. Má to teda dôsledky naprieč Amerikou.
A keď sa vrátim k osobným veciam – objavujú sa príbehy Trumpových voličov, ktorí prišli o svoje zamestnanie a teraz sú veľmi prekvapení. Alebo farmári, ktorí ho takisto volili za prezidenta a prišli o príjmy, pretože Trump zastavil činnosť agentúry, ktorá dodávala potraviny. Odoberala ich pritom od amerických farmárov vrátane tých trumpovských.
Potom môžem spomenúť prípad federálneho zamestnanca, ktorý bol zo dňa na deň vyhodený a teraz je vo fáze, že ak si do troch mesiacov nenájde prácu – a v tej oblasti to bude ťažké, pretože podobne vyhodených je veľa –, bude musieť predať dom, pretože rovnako ako veľa Američanov žije od výplaty k výplate. Okolo Washingtonu preto teraz klesajú ceny nehnuteľností.
Tak im treba, maju, co chceli.
Ja len tak skromne k tomu pánovi, ktorý bude nútený predať dom, koli strate prace.
Véd aj v EU ktokoľvek z akéhokoľvek dôvodu strati pracu a teda je nútený nehnuteľnosť predať.
A čo by mu bolo poradene tu?
No smola nemáš na to, nemáš rezervu, si financne negramotny tak dom predaj a chod do menšieho bytu. Hlavne tam, kde nájdeš pracu.
Ja nevidím rozdiel, či sa to stane usa ci eu zamestnancovi. Tiez nie všetci bývajú v mestách s bohatou ponukou prace.
@tetapetra a ani gramatiku neovláda a ty chceš aby čítala zdroje? Veď ani nevie čo to je.
@qrstxyz tuto info o zakaze pouzivania slov (zatial vraj iba v niektorom kontexte) nepocujem prvy raz teraz tu. Uz som ju na zahranicnych mediach pocula nejaky cas dozadu.
My tiež máme takého podobného idiota vo vedení krajiny. Ekonomika melie z posledného, dane stúpajú, ale on má velice potrebu riešiť dve pohlavia v ústave.
@autorka To bola irónia, viem, že pravda sa píše s V 🤣 zas tu niekto má potrebu rozdúchavať vášnivé diskusie, cenzúra v Amerike bola aj pred Trumpom. A bohužiaľ nie len v Amerike, na celom svete. Len niekde to honosne nazvú. V EÚ a v USA sú nepohodlné názory označené ako hate speech, zatiaľ čo v Severnej Kórei rovno povedia, že si urazil vodcu. Výsledok je ale rovnaký.
@sevrin hej, lebo ty si tiež pamätáš každý svoj výrok 🤣 a ani neklamal. Človek, čo núti mladých mužov narukovať do vojny aj proti ich vôli, zatiaľ čo on si cestuje po svete a žobre o peniaze, nie je nič iné ako tyran. Vojna sa ľahko podporuje z pohodlia domova, ale tí, čo naozaj musia bojovať a ich rodiny asi az takí nadšení nie sú.
@qrstxyz ty tiež budeš nejaký chcimír, čo len tliacha na internete. A prečo teda rovno nezaliezol do tých svojich víl, čo má na francúzskej riviére? Dostal ponuku na azyl v prvých dňoch vojny, poďakoval, že radšej chce tanky a zbrane. Cestuje po svete, aby získaval podporu a aj vďaka tomu sa Ukrajina bráni už štvrtý rok. Nie ako ten chumaj Asad hneď odletel do Moskvy keď sa povstalci objavili na predmestiach Damasku po troch dňoch od začatia ofenzívy a ani smrad po ňom nezostal. Keby rusko napadlo Slovensko, čo by si ty robilo? Tiež hneď zdrhlo za hranice, že?
@qrstxyz a Putin neposiela chlapov do vojny? A to aj vrahov, lebo už mu tam nik nechce ísť. A posiela ich na cudzie územie, čiže nebránia svoju krajinu ako Ukrajinci. Ale ty v tom rozdiel nevidíš.
A k Trumpovi- je to vysoko egocentrický narcis s obrovskou mocou v rukách. Tak sa o ňom vyjadrujú aj psychiatri a psychologovia. Tu je napr. názor jednej z nich -M.Hrapková o Putinovi a Trumpovi:
Hrapková si myslí, že obaja lídri si na prípadné stretnutie prinesú vlastné ego, stratégiu a manipulačné taktiky.
„Ťažko od nich čakať, že im pôjde o nejaké širšie a spoločensky zodpovedné záujmy a morálne hodnoty. Sú vysoko egocentrickí, takže im pôjde hlavne o vlastné zisky, prípadne záujmy ich krajiny, ale nie o ľudí v nej, skôr o ekonomické, politické a mocenské záujmy, čo najväčší vplyv. Potreba byť neprehliadnuteľní, zabezpečiť si čo najväčší status a zanechať svoju stopu v hre sveta je ich ultimátny cieľ,“ uvádza psychologička.
K Putinovi ešte píše, že má isté črty psychopata : Popieranie skutočnosti, zavádzanie, klamanie a obviňovanie, otáčanie páchateľa do roly obete, praktizovanie mocenských stratégií a agresie nad slabšími, manipulácia, teror, neschopnosť empatie – to všetko sú známky psychopatie a sociopatie,“ uvádza psychologička, ktorá stojí aj za projektom Nová psychológia, zameraným na osvetu a edukáciu v oblasti duševného, vzťahového, rodinného, telesného a spoločenského zdravia.
Ak ty súhlasíš, aby toto boli svetoví lídri, ktorých máme rešpektovať, tak neviem čo k tomu viac dodať.
@sevrin 💯❗️Dobre si jej to objasnil.
To sú ti populisticki politici, ktorí sa potrebujú za každú cenu dostať k moci a potom zavádzajú diktátorské praktiky, cenzúru a podobne... Putin to tam má vi veľkom. V ruzzku ľudia nemôžu povedať, ani si myslieť čo chcú. Trump to zavedie a u nas sa to už tiež deje. Ficiak si zavádza s kumpánmi vlastné pravidlá, vlastné zákony, vypúšťa zlodejov, vrahov a našich ľudí z basy. Proste dezoláti a tupota vládnu svetom. Cim sprostejší človek, tym mám pocit, že má väčší politický hlas a výtlak. Lebo hovoria ludom, co chcu pocut. Bohuzial chyba kriticke myslenie.
@sevrin hlavná úloha Zelenského je totálne položiť Ukrajinu, preto tam zostal, pravdepodobne ho aj niečím vydierajú.Nech ide bojovať on sám, keď je taký premúdrelý. Na to je ale moc veľký zbabelec. Jeho rodičia sa ale hneď po začatí vojny spakovali do Izraela. To je ľahko overiteľný fakt. Ďalšia vec: Vyjadruješ sa tu k Asadovi, ale ten bránil Sýriu 13 rokov. Tri roky vojny ma Ukrajine a 13 rokov vojny v Sýrii, to je obrovský rozdiel. A láskavo sa o mne nevyjadruj v strednom rode, na rozdiel od teba nepotrebujem manuál na určenie pohlavia 😉
@baumka netuším, čo sem pletieš Putina. Nikde sa ho nezastávam, celá vojna na Ukrajine je pre mňa šaškáreň, ktorá len vedie k rabovaniu krajiny bohatej na nerastné suroviny a genocíde Slovanov. Na rozdiel od teba sa viem na veci pozrieť objektívne namiesto nadržiavania jednej alebo druhej strane. Nejakých svetových lídrov mám ja hlboko v análi, jediné, čo chcem, je, aby politici dali obyčajným ľuďom pokoj a nezaťahovali nás do svojich špinavých hier.
@qrstxyz v tej vojne, podľa teba však nazývanej šaškáreň zomierajú reálni ľudia- dospelí aj deti. Mne to teda jedno nie je, lebo si vidím aj ďalej ako na koniec svojho nosa. Ale tebe je to jedno, chceš len pokoj, načisto ako náš prezident. Tak si vypni všetky správy, nepíš do tém a tvár sa,že žiješ v ideálnom svete, kde si len ty a tí, ktorých tam chceš mať.
@baumka veľmi dobre viem, že vo vojne umierajú ľudia, nič nové si mi nepovedala. A nie je mi to jedno, ae nebudem sa tu ako väčšina osadenstva hádať do krvi, kto je ten dobrý a kto je ten zlý, keď to ak tak nemá zmysel. Hlavne keď si taká premúdrelá a vidíš si ďalej ako po koniec nosa, tak som zvedavá, ako proti vojne bojuješ. Lebo hádky cez internet s názorovými oponentami sa nerátajú.
@petricka1984 Trump mi rýchlosťou negatívnych zmien pripomína Fica. Ktovie či im Rusko nedalo nejaký manuál ako sa to robí. Celkom tomu verím, je tam až príliš veľa spojitostí. Kto by kedy povedal, že v Amerike raz bude komunizmus a ľudia sa budú báť rozprávať?
Trump prerazil dno, keď z dokaličenej krajiny akou Ukrajina je vďaka Rusku, požaduje nerastné suroviny výmenou za ich slobodu a mier. Nehanbi sa davat si podmienky v usporiadaní krajiny a jej vedení. Spôsob, akým privítal Trump Zelenského dokonca pred očami kamier a ako sa s ním rozprával, bol jeho vizitkou a vždy už bude.
Musk a Trump je obchodný vzťah, oni dvaja iný mať nevedia. Trump ho potrebuje na posilnenie svojej autority a získanie moci cez internet a Musk na otvorenie zákonných dverí k svojim treštením nápadom. Škoda, že keď sa nadeľuje inteligencia, nedáva sa k tomu aj rozumnosť, empatia, pokora a iné cnosti.
Škoda, že sa mi nedá ten článok cely otvoriť, ale len pri nahliadnutí vidím, že je pekne zavádzajúci a zdá sa, že aj nepravdivý, ale možno sa to “stratilo” v preklade.
Pokiaľ viem, tak väčšina MSM a periodík sú vyslovene vysadené proti republikánom a tomu zodpovedá aj rétorika a neustále útoky na Trumpa, ale to je tu normálne, že človek musí hľadať informácie z viacerych zdrojov (najlepšie priamo od zdroja), takže osobne si radšej vypočujem, čo Trump povedal a nie, ako nejaký novinár to prekrúti a urobí z toho niečo úplne iné.
Čo kedy povie Trump slice nesledujem do detailov, ale viem, že vyhlásil, že federálna vláda bude uznávať len 2 pohlavia - mužské a ženské (áno, pre progresivcov veľmi poburujúce, pre väčšinu ľudí fakt, ktorí sme sa učili na biológii od základnej po vysokú školu) a taktiež stopne DEI ( diversity, equity, inclusion - krásny názov, ale nemalo to nič spoločné s rovnosťou) vo federálnej vláde, keďže ako tu všetci v Severnej Amerike vieme, tak nie je nič horšie, ako keď sa niekde berú ľudia na základe tohto kľúča, lebo odbornosť, skúsenosti atď. ide nabok a vyberá sa podľa farby pleti (beloch viac menej nemá šancu)
Čo sa týka tej tehotnej, predpokladam, že pôjde o tehotnú osobu alebo priamo tehotného muža, čo je fakt už úplne na hlavu postavené a bola by som som tiež rada, keby sme sa vrátili k biológii a mali sme tehotné ženy.

Uprimne si zacinam mysliet, ze toto su zastieracie taktiky. Ako zahltit domacu i svetovu politiku nezmyslami, aby na ne reagovali (boli nuteni reagovat) a na pozadi robit nieco uplne ine, comu sa nebude venovat pozoronost.
A Trump moze byt hlupy natolko, ze si nevsimne, ze ho pouzivaju. Dokonca aj ak s takou taktikou suhlasi a robi ju dobrovolne, nemusi si vsimnut, kam to az siaha a nakolko uz nie je partner hry, ale len pouzita rekvizita.
Hoci ano, zatial vyzera ako pubertiak, co sa hra s pocitacovou hrou a skuma, kam ho az program hry pusti a co to urobi.