Čo definuje generáciu "Husákových detí"?
Sľub ma donútil sa nad tým viac zamyslieť.
Ak správne chápem tak "Husákove deti" sa mali dobre, lebo v tom období boli novomanželské pôžičky, stavali sa bytovky, dávali sa príspevky atď, aby mali ľudia čo najlepšie podmienky na to mať deti. Zároveň boli deti vedené vždy ku kolektívu cez jasle, pionierske tábory, spartakiádu atď.
Navyše som videla diskusiu na zahraničnom Reddite, že aká pieseň podľa ľudí definuje generáciu X (ľudia narodení 1965 – 1980) a tie roky sa prekrývajú. Američania sa zhodli, že ich skladba je Everybody Wants to Rule the World. Čo by to mohlo byť u nás?
@anonym_autor Suhlasim s viesttou.
Moja mamina otec rocniky 65 a 63 a su totalne normalni, u nas doma z nicoho nikdy nebol horor, nerozhadze ich ci politika financie ci hoc co..zdravy rozum a ides…
@simca06022011 No presne píšem aj o tom v príspevku vyššie že prečo nemať aj 5 detí vtedy, často sa starali staršie deti o mladších a hlavne boli starí rodičia čo už boli v čase kedy sa stali starí rodičia už na dôchodku po 50tke a boli nablízku lebo práca bola všade, nie ako dnes že starí rodičia ostanú niekde na východe alebo strede Slovenska a rodičia žijú v Bratislave, lebo tam skade pochádzajú by sa neuživili. A zase starí rodičia nemajú prachy aby proste predali svoj dom v zapadákove za 80 000 a kúpili si byt za 220 000 poblíž deti. Kedysi proste deti vychovávali aj starí rodičia, vypravili do školy/škôlky, po škole dali obed, potom boli u nich do večera, domov deti chodili len spávať, teda rodičia ani nevedeli že deti majú ani fyzicky lebo tam neboli a ani finančne lebo sa prestravovali u starých rodičov. Ja si pamätám aj z 90tok dokonca že niektoré ženy sa chválili že vychovávajú 3-4 deti a zvládajú to, ale presne prípad čo píšem vyššie, starí rodičia 50 metrov od nich a o deti sa starali starí rodičia. Za takýchto podmienok by každá z nás zvládla aj 5 detí mať... Ale ak máš riešiť že ak robíš od 6tej nemá kto deti vypraviť do školy, ak od 8mej brať zo školy, musíš s nimi písať domáce úlohy, variť im, tak proste človek si premyslí či chce deti a koľko. Proste úplne iná doba dnes a nesúvisí to so životnou úrovňou vtedy a teraz, skôr s tým že vtedy ženy išli na dôchodok po 50tke, dnes v 65tke, že starí rodičia boli nablízku, dnes sú 200 km a viac vzdialení.
@marsmykkok len toto co pises je len jedna strana, o starych rodicoch daleko. Druha vec ze aj ako ludia sme sa.zmenili, ani tie vztahy take nie su. Ani ti co byvaju pokope si casto nepomahaju. Cize to uz nie je len o peniazoch a politike. Moja rodina sa za pracou stahovala aj za komunizmu a aj tak sa stretavali a aj tak sme boli u babky v lete a nahodou sme si to uzivali. Dnesne deti su ine.
@simca06022011 lenže vieš čo je sranda? takto vychovávajú presne tie deti čo mali kľúče na krku - síce relatívne slobodné, lebo mohli lobzovať kade tade bez dozoru - ale vlastne bez pozornosti rodičov ... a svoje deti už tak vychovávať nechcú 😒
@biba_18 ano, nechcu lebo je ina doba. Clovek ma jedno dieta, dve, aj to neskoro, a niekdy tazko, a pristup k vychove a praci a vsetkemu je iny. Ale to neznamena ze to vtedy "doma" bolo zle. A iba zle. Rovnako aj na zapade sa meni/menila vychova, povahy... neverim ze len tu deti behali po sidliskach.
@anonym_8d1889 a potom si sa zobudila s rukou v serbli.
Kto cestoval? Ja v sirokej rodine nemam nikoho, kto cestoval co len do Juhosky. V triede na celej ZŠ tiez nikto. Moj manzel mi hovoril ako cestovali za sociku do Juhosky oni-vizove dolozky cez piatich ludi po znamosti, aby vobec pustili celu rodinu spolu, aby neemigrovali. Koruny si mohli vymenit v banke len urcite mnozstvo za ktore nekupili skoro nic. Dvaja vysokoskolsky vzdelani ludia setrili 2-3 roky, aby mohli ist na tyzden s 2 detmi a to mali jedlo nabalene na celu dobu. Tam si kupili naozaj len drobnosti, aby im vystacili financie. Benzin v bandaskach.
A spominas Kubu. Tam bezny smrtelnik nemal ani na letenku. Tam leteli mozno papalasi a pohlavari,. Mozno este nejaky ŠTB.
My bezni ludia sme nemali ani na dovolenku na Slovensku. V lete bola max babka na dedine.
K tym E-ckam. Tusis, co su Ečka? To su aj bezne prirodne sucasti, ktore su len skratkou oznacene ako E. Boli aj vtedy, su aj teraz a budu aj v buducnosti. Su bud na konzervovanie, udrzanie vone, farby...
To su len tvoje mokre sny, ze neboli E-cka. Oblecenie bolo takisto sama umelina. Este babka mi opisovala kusave oblecenie. Azbest sa veselo pouzival na stavbach. Ked sme kupili strukoviny, najprv sa vysypali na stol a museli sme povyberat hlinu a kamene. Oblecenie sme mali vsetci skoro rovnake. V obchodoch bolo velke h..no. A este aj to bolo drahe. Vyplata 1500SK a cizmy pre dieta v obchode za 350 SK. Drahota. Skus dat teraz 20-30 % z vyplaty na topanky.
Bezdomovci neboli, lebo ludia sa zatvarali do basy ak sa im nechcelo pracovat. Vtedy si vsetko MUSELA. Nemala si na vyber. Ani teraz nemusia byt bezdomovci, nuz ale taky volbu urobili oni sami., kedze sa im neche pracovat.
@anonym_aa6480
Toto sú príšerné skratky a demagogické kydy.
Že plat 1500...no môj nástupný po škole bol 2000,po pár r.3000, na VŠ prospech.štipko 350kčs,mimoriadne ( štúd.do 1,2) prospech.štipko + 350kčs, PVS( pom.ved.sila) cca 200kča, takže štát veľmi podporoval dobrých a excel.študentov.
Pri stavbe rod.domu sme dostali nenávratný príspevok 30000kčs, na konci r.88 až do 89 bolo moźné dostať 150000kčs( za 200 tis.sa postavila hrubá stavba r.d.), atď.
TA teraz tu čítam,že nejaké topánky,čižmy ,éčka a ešte kadejaká demagog.spleť poloprávd a skratiek.
Skúsim sa spýtať:
1.rodilo sa za socíku viac detí?
Ano,jednoznačne,prorod.politika za reźimu soc.bola na vysokej úrovni
2.rodí sa teraz menej detí?
Ano,jednoznačne.
Prorodinná politika režimu kapital.je na katastrof.úrovni.
Bol teda soc. režim viac zameraný na všeob.blaho?
Jednoznačne.
A že prečo sa teraz deti nerodia?
No ako tu čítam, dedko,babka,dôch.vek, slabé platy a blablabla...
Tak sa pýtam,ktorý režim toto všetko priniesol??
Mne je šumafuk,že možem cestovať napr. do Thajska,keď mám holú riť,nemám čo do huby ,o vlastnom byte môžem len snívať, všade sa kradne,podvádza,drogy,bezdomovci na uliciach.
Iste,aj za soc.sa kradlo,ale boli v porovnaní s týmto tu len haliere,existoval paragr." rozkrádanie majetku v soc.vlastn. a boli za to tvrdé pálky, existovala aj kontrola zdola tzv." VLK" ( výbor ľud.kontroly,kt.šetril aj anonymy).
Teraz za " bagruje a ryžuje " vo veľkom.
A vôbec nie som presvedčený,že nejaký verbálne okyptený mesiáš,čo sa volá Šimečka ,to spasí,stači pozrieť na jeho mater, o kt.starý Šimečka prehlásil,že je hlúpa na peniaze( len nie na zlodejiny...).
Korupcia takto masívna ,to je zásadný znak a motor kapitalizmu.
Prečo sa tzv.elity tak hrnú do politiky?..
Prečo sa to nerieši ako v Čine?
Guľka,slučka a hotovo.
No lebo sa elitám ľahšie kradne,sú menej postihnuteľné a často sa s pomocou nakradnutých peňazí z toho vyvlečú.
Nie,ja tu neadorujem social.,mal veľa nedostatkov, aj dosť zásadných.
Pomáhal však bežným ľuďom zásadne oveľa viac ako tento tzv.trhový živelný kapitalizmus.
@anonym_aa6480
Toto sú príšerné skratky a demagogické kydy.
Že plat 1500...no môj nástupný po škole bol 2000,po pár r.3000, na VŠ prospech.štipko 350kčs,mimoriadne ( štúd.do 1,2) prospech.štipko + 350kčs, PVS( pom.ved.sila) cca 200kča, takže štát veľmi podporoval dobrých a excel.študentov.
Pri stavbe rod.domu sme dostali nenávratný príspevok 30000kčs, na konci r.88 až do 89 bolo moźné dostať 150000kčs( za 200 tis.sa postavila hrubá stavba r.d.), atď.
TA teraz tu čítam,že nejaké topánky,čižmy ,éčka a ešte kadejaká demagog.spleť poloprávd a skratiek.
Skúsim sa spýtať:
1.rodilo sa za socíku viac detí?
Ano,jednoznačne,prorod.politika za reźimu soc.bola na vysokej úrovni
2.rodí sa teraz menej detí?
Ano,jednoznačne.
Prorodinná politika režimu kapital.je na katastrof.úrovni.
Bol teda soc. režim viac zameraný na všeob.blaho?
Jednoznačne.
A že prečo sa teraz deti nerodia?
No ako tu čítam, dedko,babka,dôch.vek, slabé platy a blablabla...
Tak sa pýtam,ktorý režim toto všetko priniesol??
Mne je šumafuk,že možem cestovať napr. do Thajska,keď mám holú riť,nemám čo do huby ,o vlastnom byte môžem len snívať, všade sa kradne,podvádza,drogy,bezdomovci na uliciach.
Iste,aj za soc.sa kradlo,ale boli v porovnaní s týmto tu len haliere,existoval paragr." rozkrádanie majetku v soc.vlastn. a boli za to tvrdé pálky, existovala aj kontrola zdola tzv." VLK" ( výbor ľud.kontroly,kt.šetril aj anonymy).
Teraz za " bagruje a ryžuje " vo veľkom.
A vôbec nie som presvedčený,že nejaký verbálne okyptený mesiáš,čo sa volá Šimečka ,to spasí,stači pozrieť na jeho mater, o kt.starý Šimečka prehlásil,že je hlúpa na peniaze( len nie na zlodejiny...).
Korupcia takto masívna ,to je zásadný znak a motor kapitalizmu.
Prečo sa tzv.elity tak hrnú do politiky?..
Prečo sa to nerieši ako v Čine?
Guľka,slučka a hotovo.
No lebo sa elitám ľahšie kradne,sú menej postihnuteľné a často sa s pomocou nakradnutých peňazí z toho vyvlečú.
Nie,ja tu neadorujem social.,mal veľa nedostatkov, aj dosť zásadných.
Pomáhal však bežným ľuďom zásadne oveľa viac ako tento tzv.trhový živelný kapitalizmus.
@anonym_acf8dd no a ktoze nam to tu vo velkom kradne? Nie nahodou komunisti, ktorych tu ospevujes? Fico a spol. Mne staci, ak niekto pouziva slovo ELITY, u mna je zaradeny....😀
A k tym detom.
Ano, bola lepsia socialna politika. Okrem toho sa nedalo nic ine robit, nesalo sa cestovat, nemali sme vymozenosti ako normalni ludia. Boli sme tu zavreti ako v chlieviku. Takze co ine sa dalo robit? Rodili sa deti. Dnes mozu mat ludia aj viac deti, aj ich dokonca vedia krasne uzivit. Ale uz nie su zivotna priorita. Ludom staci jedno-dve deti a maju zivot plnsi aj vdaka cestovaniu, zazitkom, starostlivostou o seba, kultura, divadlo, konicky... Uz nie je jedina zabavka rodit deti. Za sociku sa nedalo nic robit, nicoho nebolo a neboli na nic peniaze. V mojom okoli maju velmi solventni ludia 1 dieta. Preco by ich mali mat viac, ak to nechcu? Jedina tvoja deviza je rodit deti? Nie, dakujem, viem aj lepsie nalozit so zivotom akoby som mala suplovat maternicu pre stat.
@anonym_acf8dd no a ktoze nam to tu vo velkom kradne? Nie nahodou komunisti, ktorych tu ospevujes? Fico a spol. Mne staci, ak niekto pouziva slovo ELITY, u mna je zaradeny....😀
A k tym detom.
Ano, bola lepsia socialna politika. Okrem toho sa nedalo nic ine robit, nesalo sa cestovat, nemali sme vymozenosti ako normalni ludia. Boli sme tu zavreti ako v chlieviku. Takze co ine sa dalo robit? Rodili sa deti. Dnes mozu mat ludia aj viac deti, aj ich dokonca vedia krasne uzivit. Ale uz nie su zivotna priorita. Ludom staci jedno-dve deti a maju zivot plnsi aj vdaka cestovaniu, zazitkom, starostlivostou o seba, kultura, divadlo, konicky... Uz nie je jedina zabavka rodit deti. Za sociku sa nedalo nic robit, nicoho nebolo a neboli na nic peniaze. V mojom okoli maju velmi solventni ludia 1 dieta. Preco by ich mali mat viac, ak to nechcu? Jedina tvoja deviza je rodit deti? Nie, dakujem, viem aj lepsie nalozit so zivotom akoby som mala suplovat maternicu pre stat.
@anonym_aa6480
Takže kradne Fico a spol...
A za Mečiara,Dzurindu,Mikloša,Sulíka,Matoviča,Ódora a pod., za tých sa nekradlo?
Ako vážne,buď máž zatemnený mozog alebo radšej nič nepíš.
Tá tvoja progres.zločinecká klika nič iné nevie a nedokáže,len " lebo Fico"...
Už vám to vytmavil aj dvorný progres.obuvník Grőling.
To nie je pravda, že bytov bol nedostatok. Bolo treba cca 2 - 3 roky počkať, lebo až koncom 60. rokov nastal boom v bytovej výstavbe. Veď po vojne bežný človek, ktorý nevlastnil pred vojnou majetky a nezabezpečil si bývaním potomstvo, nemal nič a byty neboli. To málo, čo bolo, bolo obsadené. No koncom 60. a zač. 70. rokov sa stavali ročne tisíce bytov štátnych aj družstevných. Byty sa nekupovali, ale prideľovali. Trh s bytmi neexistoval a byt nemohol predať ani ten, kto ho mal už spred vojny. Taká bola bytová politika, aby boli byty dostupné každému. Družstevných bytov bolo najviac a ten, kto ho dostal, zaplatil iba tretinu jeho hodnoty výrobnej. Trhová cena neexistovala. Cena bytu vychádzala z nákladov na jeho výstavbu a každým rokom strácal cenu na amortizácii. Najdrahší bol nový byt. 1/3bytu zaplatil jeho užívateľ, dalšiu tretinu štát a poslednú tretinu banka, ktorej sa splácala po dobu 25 - 30 rokov jednotne po 90 Sk mesačne v zálohovom predpise (nájomnom). Tú prvú tretinu bolo možné zobrať na pôžičku za 0,5 % úrok. Nie je pravda, že 8%- ný. Taký úrok sa dával výlučne na autá, ktoré sa nepovažovali za potrebné pre rodinu, len ako zbytočný luxus.. Tú prvú tretinu u viac ako polovici žiadateľov zaplatil zamestnávateľ ako stabilizačnú pôžičku za to, že dotyčný podpísal , že u zamestnávateľa zostane pracovať 15 rokov. Takto sa bránilo fluktuácii zamestnancov a dotyčný mal byt zadarmo. Po vyplatení anuity z banky po 25 - 30.rokoch, štát na žiadosť bývajúceho dal v katastri prepísať svoju tretinu na dotyčného. Tak sa byt dostal do osobného vlastníctva. Ale anuita banke musela byť vyplatená, teda tá tretina z banky. To sa stalo až začiatkom 90. rokov, lebo až vtedy prešlo 25 - 30 rokov od výstavby bytov. Bol to ťah štátu, lebo bytové domy už ostali schátralé, bolo treba ich rekonštruovať a prepisom na užívateľa, vlastníci si zaplatili rekonštrukciu sami. Štát sa elegantne starých bytov zbavil.
A k tym detom.
@anonym_aa6480
Takže rodiť deti je zábavka...no už som ti to napísal,buď máš vymydlený mozog alebo niečo horšie.
Tak vďaka tej " zábavke" ti ešte má na urgente alebo v nemocnici kto vytrieť riť a pichnúť ti infúzku, opraviť hajzel,auto a pod.
Keď totiž prudukt tej " zábavky" ako si to dehumánne nazvala, vykape,tak sa o teba tak postará migrácia prípadne AI.
Verím,že sa na to tešíš.
@anonym_aa6480
Takže kradne Fico a spol...
A za Mečiara,Dzurindu,Mikloša,Sulíka,Matoviča,Ódora a pod., za tých sa nekradlo?
Ako vážne,buď máž zatemnený mozog alebo radšej nič nepíš.
Tá tvoja progres.zločinecká klika nič iné nevie a nedokáže,len " lebo Fico"...
Už vám to vytmavil aj dvorný progres.obuvník Grőling.
@anonym_acf8dd ty si nas znamy filckovolic.😂 Uz davno si nepisal pod svojom nickom.
Deti za socíku mali zabezpečené jasle na podstatne vyššej úrovni ako sú teraz. Boli dobre vybavené, v triede max 12 detí a o tie sa v jednej smene starali 2 zdravotné detské sestry, jedna opatrovateľka, jedna pestúnka, jedna upratovačka + kuchárky v kuchyni. Detská lekárka chodila raz mesačne na preventívnu prehliadku, očkovania sa vykonávali v jasliach a škôlke, prehľad mala lekárka zariadenia. Poplatok za DJ a MŠ minimálny, asi 30 % z nákladov na stravu. Ostatné znášal štát. Pre mladé rodiny to bolo výhodné. Podobne to bolo v MŠ. Školy prírody 2 x ročne v MŠ a ZŠ boli úplne zdarma, rodiny s existenčnými problémami ako osamelé matky, deti invalidov atď. dostávali pred odchodom sadu prádla, teplákovú súpravu, pyžamo, botasky a iné celkom zdarma.
Zadarmo boli krúžky, športové aktivity v kluboch, výtvarné a umelecké školy iba na hudobné odbory sa platilo mesačne 10 Sk od 60. rokov po revolúciu v 98. stále rovnako.
Zadarmo boli 3 - týždňové letné tábory. Každé dieťa mohlo v lete byť v tábore 6 týždňov, 3 - týždne od zamestnávateľa matky a to isté od zamestnávateľa otca. Letné prázdniny boli takmer pokryté tábormi, ktoré mali podstatne vyššiu úroveň ako teraz. Vedúcimi boli vyštudovaní pedagógovia - učitelia, vychovávatelia. Nepedagóg mohol byť iba ako pomocný pracovník, nikdy nie vedúci. Všetky výlety aj do vzdialených oblastí počas tábora boli zdarma.
Na všetko bolo dosť peňazí. Dôvod: neexistovali súkromní vlastníci a všetok zisk šiel iba do jednej pokladne - do štátnej kasy a odtiaľ sa prerozdeľovalo. Priorita bola bývanie, školstvo a zdravotníctvo. Veď po vojne na Slovensku bolo iba niekoľko nemocníc a to v najväčších mestách. Všetky, čo sú teraz, okrem zopár nových, ktoré možno na jednej ruke spočítať.boli postavené v 60. a 70. rokoch popri výstavbe bytov. Stavali sa školské zariadenia. Len po revolúcii už začiatkom 90. rokov sa prestalo investovať do ich udržiavania, ako to bolo predtým, do ich údržby. Zanedbali sa tak, že teraz vyžadujú obrovské investície. No odvody pre štát zo súkromnej sféry nestačia pokryť to, čo je potrebné, nemocnice chátrajú, školy tiež a nebyť eurofondov, bol by tu Bangladéž.
@anonym_acf8dd ty si nas znamy filckovolic.😂 Uz davno si nepisal pod svojom nickom.
@anonym_aa6480
Dokážeš vygenerovať vo svojej silne minoritne naplnenej lebke aj iné slovo ako Fico,filckovolič a ich obmeny?
Nedávno som sa trochu pochytila s mladým progresívcom, ktorý tvrdil, že to nie je na škodu, že sa u nás nerodia deti. Taký je svetový trend. Ich nahradia také národy, ktoré majú veľa detí a to je samozrejmé, že sa svet celý pomieša. Tak je to na západe, tak to bude aj u nás. Nebude sa hľadieť na náboženstvo, farbu pleti, zvyky a kultúru. Bude sa brať jednotne iba človek a tomu sa už musíme prispôsobiť a nemať predsudky tu púšťať migrantov. Budeme ich potrebovať a ak ich bude viac ako nás, je prirodzené, že sa im musíme prispôsobiť vo všetkom. Taký je svetový trend.
Nedávno som sa trochu pochytila s mladým progresívcom, ktorý tvrdil, že to nie je na škodu, že sa u nás nerodia deti. Taký je svetový trend. Ich nahradia také národy, ktoré majú veľa detí a to je samozrejmé, že sa svet celý pomieša. Tak je to na západe, tak to bude aj u nás. Nebude sa hľadieť na náboženstvo, farbu pleti, zvyky a kultúru. Bude sa brať jednotne iba človek a tomu sa už musíme prispôsobiť a nemať predsudky tu púšťať migrantov. Budeme ich potrebovať a ak ich bude viac ako nás, je prirodzené, že sa im musíme prispôsobiť vo všetkom. Taký je svetový trend.
@evkatk tebe ti progresivci uz riadne rozfofrovali mozog😁
@evkatk ked sa trochu poprechadzas Europou, zistis ze mal pravdu.
Ved tu uz slovaci robit nechcu.
Buďme radi, že Fico a spol. trvajú na udržaní urč. sociálnej úrovne. Ak by nebolo ich, dávno nemáme MD ani RD iba 4 týždne PN po pôrode, ako je to v Amerike, iba bohatí si dovolia platiť zdravotné a sociálne postenie, dôchodcovia by nemali zdravotné poistenie, lieky, lekárov by platili z dôchodku, teraz im poistenie platí štát, čo sa mu vytýka hlavne mladými, žilo by sa ťažšie, lebo mnoho výdobytkov socíku ešte máme (PN, MD. RD, zdravotné poistenie pre všetkých, nediferencovaná zdravotná starostlivosť, určité soc. istoty). Okrádali štát tí, čo nakúpili bezhlavo vakcíny, testy na kovid, bezhlavo platili tým, ktorí robili testy bez kontroly. Tu zmizli chýbajúce milióny štátu a teraz sa zlostíme, lebo sa konsoliduje. Dieru v mešci urobili tí, čo odišli a teraz frflajú.
@anonym_autor ako sa v danej dobe v danej krajine zilo, o tom priamo / v skutocnosti vypoveda prave pocet deti ktore sa za to obdobie v state narodili a nie vymyslene, skreslene a sfalsovane tabulky politikov, najnovsie sa o to aktivne snazi minister socialnych veci a rodiny Erik Tomas ktory v skutocnosti robi vsetko preto aby sa dnes rodilo tych deti co najmenej plus ludia ktory si to tvrdo odpracovali, dostali este menej viď. to dnesne umele prehodnocovanie odkazanosti na nizsie a nizsie stupne cim logicky stat menej tym ludom vyplati a zadotuje, cim v skutocnosti usetri na dalsie rozkradanie ficovou totalitnou bandou!
Husakove deti su dnes poslednym pevnym pilierom tohto rozkradnuteho, zhumplovaneho a uz davno roz-predaneho statu, velmi sa politici boja roka 2029 ked zacnu odchadzat prve Husakove deti do dochodku, uz dnes totiz nepracuju na 1 dochodcu ani 3 ludia co je zaklad pre zdrave udrzanie si socialneho systemu, jednoducho to padne a nestekne po tomto state ani pes, grecka cesta bola oficialne schvalena a podpisana samotnym prezidentom SR Petrom Pellegrinim a to dna 8. októbra 2025, tymto bol osud tohto statu definitivne specateny.
Co sa tyka obdobia kedy sa rodili Husakove deti, pravda je taka ze kto chcel mohol:
->chodit do kostola
->cestovat
->si vybavit statny byt za dlhorocny upis v statnej firme
Za komunistov sa postavili väcsiny ciest, mostov a vybudovali sa panelakove stvrte, dnes by tento stat zvladol maximalne tak 10%, lebo sa musi kradnut...
Pan Husak ma moje osobne uznanie za to co urobil pre rodiny aby si mohli dovolit mat viac deti a este jedna vec, vrahov vtedy stat popravoval, nie aby sa take zvierata ako Cernak a spol. hostili v base za nase dane s tym este ziadali na slobodu, je to jeden hnus.
@anonym_b3fa09 deti sa nerodili vobec kvoli husakovi a dalsim sudruhom. Podobna porodnost bola vtedy v celej europe, aj zapadnej, a takisto v usa.
aj teraz slovensko kopiruje porodnost europy, usa, australie a podobne. Plus minus boli vsade vtedy 3-3,5 deti na zenu , teraz je to cca 1,2-1,6 deti na zenu. Porodnost klesa celosvetovo, aj v chudobnych regionoch ako afrika - len tam s casovym posunom niekolkych dekad oproti vzspelym krajinam.
Deti za socíku mali zabezpečené jasle na podstatne vyššej úrovni ako sú teraz. Boli dobre vybavené, v triede max 12 detí a o tie sa v jednej smene starali 2 zdravotné detské sestry, jedna opatrovateľka, jedna pestúnka, jedna upratovačka + kuchárky v kuchyni. Detská lekárka chodila raz mesačne na preventívnu prehliadku, očkovania sa vykonávali v jasliach a škôlke, prehľad mala lekárka zariadenia. Poplatok za DJ a MŠ minimálny, asi 30 % z nákladov na stravu. Ostatné znášal štát. Pre mladé rodiny to bolo výhodné. Podobne to bolo v MŠ. Školy prírody 2 x ročne v MŠ a ZŠ boli úplne zdarma, rodiny s existenčnými problémami ako osamelé matky, deti invalidov atď. dostávali pred odchodom sadu prádla, teplákovú súpravu, pyžamo, botasky a iné celkom zdarma.
Zadarmo boli krúžky, športové aktivity v kluboch, výtvarné a umelecké školy iba na hudobné odbory sa platilo mesačne 10 Sk od 60. rokov po revolúciu v 98. stále rovnako.
Zadarmo boli 3 - týždňové letné tábory. Každé dieťa mohlo v lete byť v tábore 6 týždňov, 3 - týždne od zamestnávateľa matky a to isté od zamestnávateľa otca. Letné prázdniny boli takmer pokryté tábormi, ktoré mali podstatne vyššiu úroveň ako teraz. Vedúcimi boli vyštudovaní pedagógovia - učitelia, vychovávatelia. Nepedagóg mohol byť iba ako pomocný pracovník, nikdy nie vedúci. Všetky výlety aj do vzdialených oblastí počas tábora boli zdarma.
Na všetko bolo dosť peňazí. Dôvod: neexistovali súkromní vlastníci a všetok zisk šiel iba do jednej pokladne - do štátnej kasy a odtiaľ sa prerozdeľovalo. Priorita bola bývanie, školstvo a zdravotníctvo. Veď po vojne na Slovensku bolo iba niekoľko nemocníc a to v najväčších mestách. Všetky, čo sú teraz, okrem zopár nových, ktoré možno na jednej ruke spočítať.boli postavené v 60. a 70. rokoch popri výstavbe bytov. Stavali sa školské zariadenia. Len po revolúcii už začiatkom 90. rokov sa prestalo investovať do ich udržiavania, ako to bolo predtým, do ich údržby. Zanedbali sa tak, že teraz vyžadujú obrovské investície. No odvody pre štát zo súkromnej sféry nestačia pokryť to, čo je potrebné, nemocnice chátrajú, školy tiež a nebyť eurofondov, bol by tu Bangladéž.
@evkatk
Toto tým progres.entitám treba pripomínať 24/7.
Len si buď istá,ža na tvoje reálne argum.zase prečítaš niečo o Ficovi...
@simca06022011 No presne píšem aj o tom v príspevku vyššie že prečo nemať aj 5 detí vtedy, často sa starali staršie deti o mladších a hlavne boli starí rodičia čo už boli v čase kedy sa stali starí rodičia už na dôchodku po 50tke a boli nablízku lebo práca bola všade, nie ako dnes že starí rodičia ostanú niekde na východe alebo strede Slovenska a rodičia žijú v Bratislave, lebo tam skade pochádzajú by sa neuživili. A zase starí rodičia nemajú prachy aby proste predali svoj dom v zapadákove za 80 000 a kúpili si byt za 220 000 poblíž deti. Kedysi proste deti vychovávali aj starí rodičia, vypravili do školy/škôlky, po škole dali obed, potom boli u nich do večera, domov deti chodili len spávať, teda rodičia ani nevedeli že deti majú ani fyzicky lebo tam neboli a ani finančne lebo sa prestravovali u starých rodičov. Ja si pamätám aj z 90tok dokonca že niektoré ženy sa chválili že vychovávajú 3-4 deti a zvládajú to, ale presne prípad čo píšem vyššie, starí rodičia 50 metrov od nich a o deti sa starali starí rodičia. Za takýchto podmienok by každá z nás zvládla aj 5 detí mať... Ale ak máš riešiť že ak robíš od 6tej nemá kto deti vypraviť do školy, ak od 8mej brať zo školy, musíš s nimi písať domáce úlohy, variť im, tak proste človek si premyslí či chce deti a koľko. Proste úplne iná doba dnes a nesúvisí to so životnou úrovňou vtedy a teraz, skôr s tým že vtedy ženy išli na dôchodok po 50tke, dnes v 65tke, že starí rodičia boli nablízku, dnes sú 200 km a viac vzdialení.
@marsmykkok u nas na zakladnej z 30deti bol 1 spoluziak bratislavcan ktory mal obe babky a dedkov z BA. vsetko bolo z celej SK pomiesane a z CR.
Presne tak ako sa píše vyššie, husákové deti sú generácia, ktorá bola dôsledkom sociálnych výhod a politiky orientovanej na rodiny, týkalo sa to teda ich rodičov
@anonym_86b8e8 aka bola socialna politika? ze rodicovsku predlzili z do 1roka veku na do 2r veku.
@anonym_86b8e8 aka bola socialna politika? ze rodicovsku predlzili z do 1roka veku na do 2r veku.
@natalka13 poopravim ta, do nastupu Husaka bola materska 6 mesiacov, az za Husaka sa mohla po materskej zena starat o dieta do dvoch rokov veku. O prve uplne bez akehokolvek prispevku, pri kazdom dalsom dostavala nejakych par stoviek.
@evkatk skoly v prirode 2x v roku mali deti, kde bolo dokazatelne znecistenie z ovzdusia. Napriklad Kosice boli rozdelene na dve zony, ta kde bol prasny spad z magnezitky a ten zvysok. Deti z tej prasnej oblasti chodili do skol v prirode 2x v roku, dotovanych statom. My co sme chodili do skol mimo toho uzemia, kde bol prasny spad sme boli v SvP raz za celu osemrocnu dochadzku a aj to ju rodicia platili v plnej sume. A teda neviem o tom, ze by niekto z tych deti kedy dostal nejake pradlo a pritom boli medzi nimi aj deti rozvedenych rodicov.
Ani pionierske tabory neboli zadarmo, vzdy sa za nich platilo a to mam z overenych zdrojov, nasa mama chodila za veducu cele roky. Je pravda, ze ju na ten cas uvolnili z roboty a plat jej bezal, ale deti to nemali zadarmo. A to, ze veducimi boli pedagogovia, to je uz cista fantazmagoria. Za veducich chodili vysokoskolaci, mali to ako prijemnu brigadu, kde sa nanarobili. A stredoskolaci za praktikantov. Mozno obcas sa nasiel nejaky hlavny veduci co bol ucitel, ale vobec nebola podmienka o pedagogickom vzdelani a praxi. Tych taborov som zazila par, tak viem kto tam bol veduci. Praktikanta robil aj moj brat ked studoval na strojnickej priemyslovke.
@evkatk skoly v prirode 2x v roku mali deti, kde bolo dokazatelne znecistenie z ovzdusia. Napriklad Kosice boli rozdelene na dve zony, ta kde bol prasny spad z magnezitky a ten zvysok. Deti z tej prasnej oblasti chodili do skol v prirode 2x v roku, dotovanych statom. My co sme chodili do skol mimo toho uzemia, kde bol prasny spad sme boli v SvP raz za celu osemrocnu dochadzku a aj to ju rodicia platili v plnej sume. A teda neviem o tom, ze by niekto z tych deti kedy dostal nejake pradlo a pritom boli medzi nimi aj deti rozvedenych rodicov.
Ani pionierske tabory neboli zadarmo, vzdy sa za nich platilo a to mam z overenych zdrojov, nasa mama chodila za veducu cele roky. Je pravda, ze ju na ten cas uvolnili z roboty a plat jej bezal, ale deti to nemali zadarmo. A to, ze veducimi boli pedagogovia, to je uz cista fantazmagoria. Za veducich chodili vysokoskolaci, mali to ako prijemnu brigadu, kde sa nanarobili. A stredoskolaci za praktikantov. Mozno obcas sa nasiel nejaky hlavny veduci co bol ucitel, ale vobec nebola podmienka o pedagogickom vzdelani a praxi. Tych taborov som zazila par, tak viem kto tam bol veduci. Praktikanta robil aj moj brat ked studoval na strojnickej priemyslovke.
@viestta ja si do dnes pamatam obrovsky tabor... a ako pises, ziadny pedagogicky dozor, deti a to sme boli mali - ja som bola predskolacka - leto 1989:D, , a isla som do tabora podnikoveho, dvojtyzdnoveho... deti sa starali same o seba vacsinu casu, telka, volny pohyb, a jasne pomedzi, hlavny program ale to take klasiky, vylet, karneval, sporty... dozor boli vsetko studenti, aj to mali ako svoj vylet vacsinu cas ich nebolo vidiet...
Ten progresivec ma dost ruzove okuliare. Predstava, ze na nabozenstve a kulture nebude zalezat, je naivna. Mozno ateisti a moderni krestania v Europe to tak vnimaju, ale ine silne religiozne skupiny (napr. islam) si svoju identitu prislis ustraze. Ak sa demografia prudko zmeni v prospech kultur, ktore maju uplne ine hodnoty nez my, pocitime to vsetci – od pocitu bezpecia na uliciach mozno az po zmenu nasich vlastnych prav a slobod, ale urcite ten pocit, vzhlad miest sa zmeni. Sledujem, ze pre mnohych je narodna identita "nic", dokonca je to pre nich neprijatelne, ak sa nejaka krajina brani, ale neuvedomuju si, ze prave tato identita a nasa kultura vytvorili prostredie slobody, v ktorom mozu svoje progresivne nazory vobec hlasat. Krajiny, ktore si chrania svoje hranice a kulturu, to nerobia z nenavisti, ale z pudu sebazachovy, aby sa ich spolocnost nerozpadla na izolované a nepriatelske skupiny. Ludia, ktori tvrdia, ze na kulture/nabozenstve nezalezi, casto beru vsetky vymozenosti nasej civilizacie (sloboda, bezpecie, prava) ako samozrejmost. Neuvedomuju si vsak, ze tieto veci vyrastli prave z nasej konkretnej kultury a historie, nie su "zo vzduchu".
A ze sa svet pomiesa.. no :DD ale kto na koniec ostane je otazka :DDD
@viestta ja si do dnes pamatam obrovsky tabor... a ako pises, ziadny pedagogicky dozor, deti a to sme boli mali - ja som bola predskolacka - leto 1989:D, , a isla som do tabora podnikoveho, dvojtyzdnoveho... deti sa starali same o seba vacsinu casu, telka, volny pohyb, a jasne pomedzi, hlavny program ale to take klasiky, vylet, karneval, sporty... dozor boli vsetko studenti, aj to mali ako svoj vylet vacsinu cas ich nebolo vidiet...
@simca06022011 ja som chodila 5r do taborov robit praktikantku aj veducu.
Deti same neboli, iba na izbach v noci a cez obedny odpocinok tie mensie.
Program mali cely den. Volno akurat niekde v meste rozchod po obchodoch nieco si kupit 2-3x za pobyt.
@simca06022011 ja som chodila 5r do taborov robit praktikantku aj veducu.
Deti same neboli, iba na izbach v noci a cez obedny odpocinok tie mensie.
Program mali cely den. Volno akurat niekde v meste rozchod po obchodoch nieco si kupit 2-3x za pobyt.
@natalka13 vidis, tak ja mam uplne ine skusenosti :D z toho jedenho "podnikoveho". Potom tabory uz po 89 boli ine teda, postupne viac a viac dozoru :D
@simca06022011 tak zas vtedy nebolo treba kazdemu decku stat za zadkom (ako dnes) a ostriezim zrakom sledovat, ci sa nahodou nevyberie pre loptu do prhlavy. Deti sa zabavili aj same, dozor dohliadal z "povzdali". Vsak ani mamy nestali direkt kazdemu za zadkom, obcas zakukli cez okno a zavolali na veceru. Deti sa vedeli postarat o svoj program aj same, stacilo im dat priestor na realizaciu.

@biba_18 rovnako ako dnes?? :D vsak..? rozdiel oproti dnesku je ten, ze vtedy to deti zvladli a dnes, rodicia na ukor prace, robia soferov, rozvoz. Deti nezvladaju, velakrat tak ako deti v usa v tych rokoch, mali depky, na dnesne deti to prislo o par dekad neskor = z tolkeho konzumu. O venovani sa pomlcim, vieme velmi dobre, ze kopa rodicov sa detom nevenuje aj ked cely den sedia doma, alebo nebodaj vyjdu na vyletik, alebo na tu dovolenku, aby bolo sa cim pochvalit. A ano chodili na 6tu, a domov o 14tej.. ale dnes vacsina robi 8-16:30 a deti realne su v skolach/skolkach cely tento cas, kym kedysi v pohode ich brali o 14tej, rodicia. Ak nie rodicia, stari rodicia boli doma... a co uz len bolo zle na prazdninach u starych rodicov? :DD aj dnes tak kopa deti prazniny travi... ako som pisala, bol iny zivot, ine priority a je zbytocne to porovnavat hore dole, co bolo dobre / zle. Teraz nie je dobre a to je fakt, a na tom treba pracovat, aktualnym veciam sa venovat. Ludia su vynervovani, hnusni k sebe, nie je dostatok vobec ako sa opisuje, nekvalitne veci aj dnes najdeme vo velkom, Zivotne prostredie aj dnes sa likviduje. Kradne sa tiez (a nie len "nasi ludia"). Produktivita ludi sa velmi nezlepsila...