Čo hovoríte na emisné povolenky?
Čo hovoríte na emisné povolenky?
@hiro ale predaj aút na elektropohon nie je krok dopredu
@anonym_5aa166 Nie? Akože mi chceš tvrdiť že elektropohon ktorý má účinnosť cca 90% nie je krok dopredu voči celej mašinérii ťažby ropy, spracovania a nakoniec spálenie v motore ktorý premení asi tak 70% toho paliva na teplo a len zo 30% na pohon?
@hiro a ešte k tým elektrickým autám. Ja som fakt zvedavá, keď sa zákaže predaj spaľovacích vozidiel, kde tie autá budú nabíjať obyvatelia sídlisk ako je Petržalka a pod.
@anonym_5aa166
Tak žeby ich jednoducho v Petržalke nenabíjali?či len Petržalka je stredobod a okolo nej sa točí všetko? Ja mám tiež kamión a nemôžem ho parkovať pri paneláku,alebo pri dome,lebo by nikto okolo neprešiel. Tak sa musím tak nejak zariadiť a parkovať ho tam,kde to je možné.
@anonym_5aa166
Tak žeby ich jednoducho v Petržalke nenabíjali?či len Petržalka je stredobod a okolo nej sa točí všetko? Ja mám tiež kamión a nemôžem ho parkovať pri paneláku,alebo pri dome,lebo by nikto okolo neprešiel. Tak sa musím tak nejak zariadiť a parkovať ho tam,kde to je možné.
@anonym_cfabb9 a kde je možné v Ba parkovať bezplatne inde, kde bývaš?
@alica110 to hej, europa sa márne snaží, ale zase aspon sa snaží, ci? Ci radšej nerobiť nič?
@20erika07 Pozri/ prečítaj si niečo o tom. Európa má v celosvetovom meradle 8 - max.10 % emisií. Myslíš, že sa t niečo vyrieši? Absolútne nič, len potrebujú vytiahnuť ďalšie prachy z obyčajnych ľudí
@anonym_cfabb9 a kde je možné v Ba parkovať bezplatne inde, kde bývaš?
@anonym_5aa166
To ja neviem,nemám taký prehľad kde v BA sa dá parkovať bezplatne,ja by som tam nebýval ani keby som tam mal všetko zadarmo. A áno,je normálne že sa aj za parkovanie platí,aj ja si platím. Bezplatne to budeš mať iba na vlastnom pozemku,tak nerozumiem o čom točíš.
Inu otazku davam, zeny, vy co periete kazdy den, nevadi vam, ze zbytocne drancujete zem? Tolko prasku, spinavej vody a elektriny vypustite dole odtokom do kanala? Pri kazdodennom zmyvani podlahy, kolko jari a chemie pouzijete? Postelne pradlo sa da pouzit aj viac ako tyzdne a tricko, ktore nie je viditelne spinave a spotene sa da pouzit aj 2 krat. Alebo nakup handier z Bangladesha vyrobeneho detmi ako su tie vase , to vam nevadi?
@anonym_575d8d Tam až im rozum nesiaha. Keď človek číta diskusiu o tej frekvencii prania, to je ozaj úžas. A potom tie isté hlupane čakajú na energopomoc, vieš čo by som im dala. O ekológii škoda slov. Ale oni to prezentujú ako nejakú cnosť, vymetene
Ja ani neviem co sú emisné povolenky😕. Už sa o tom písalo alebo hovorilo niekde?
@anonym_ec15c0 Tým by som sa neschválila. Keď sa ti to zdá teraz vtipné, ver, že ak to zavedú do praxe, smiech ťa prejde
@hopatko bude to aj viac, nie len emisne povolenky, ale vsetko pojde hore, poistenie aj dane na vsetko pokdu nasobne hore. Napriklad dan z nehnutelnosti ma byt 1 či 2% z trhovej ceny... splatky uverov pojdu hore... daň za prejdene kilometre na autach, dan za standard, digitalny dohlad, socialny kredit, nepodmieneny prijem... je toho ovela viac a uz to prichadza 🫶
@arek00 prosím ťa, odkiaľ to všetko máš?
@anonym_5aa166 Ja pracujem len v budove cez 110 rokov starej. Celkom nechápem čo má vek budovy s nabíjačkami na parkovisku. To že teraz je ich málo je preto že máme zanedbateľné množstvo elektroáut. O to že by bolo u nás časom veľa týchto áut sa neobávam. My budeme jazdiť na spaľovacie aj o 100 rokov. Celý svet sa mení a napreduje ale to u nás nehrozí.
@hiro za 100 rokov už dúfam bude zabehnutá ekologickejšia doprava ako spaľovací motor
@arek00 prosím ťa, odkiaľ to všetko máš?
@anonym_9100f5 ved sme o tom boli v dostatocnom casovom predstihu oboznameny. Len niekto sa tomu vysmieval, alebo nevenoval pozornost, lebo viedol bezny zivot ako rodina, deti, praca a zabava...
A to som este nepovedal vsetko...
@anonym_9100f5 ved sme o tom boli v dostatocnom casovom predstihu oboznameny. Len niekto sa tomu vysmieval, alebo nevenoval pozornost, lebo viedol bezny zivot ako rodina, deti, praca a zabava...
A to som este nepovedal vsetko...
@arek00 bude sa to riešiť tak, že chamtivý, sebecký a bezohľadný ľudia drancujúci našu planétu nebudú môcť žiť na zemi
prežijú len normálny a budú musieť ešte veľa rokov čistiť zem, aby bola v poriadku
@arek00 bude sa to riešiť tak, že chamtivý, sebecký a bezohľadný ľudia drancujúci našu planétu nebudú môcť žiť na zemi
prežijú len normálny a budú musieť ešte veľa rokov čistiť zem, aby bola v poriadku
@anonym_d97eb0 nie, bude kolaps spoločnosti a obcianska vojna... bude ovela horsie ako je dnes. Ten sposob zivota, ako je dnes sa coskoro skonci
... zial v neprospech ludi. Ja sa na to tesim, lebo treba zmenu
@anonym_d97eb0 nie, bude kolaps spoločnosti a obcianska vojna... bude ovela horsie ako je dnes. Ten sposob zivota, ako je dnes sa coskoro skonci
@arek00 ja píšem o povojnovej obnove a spôsobe života
Este je na to cas, vela sa meni teraz a klludne sa moze stat, ze tento nezmysel tiez zrusia.
Mna fascinuje jak si svet stale mysli ze nejaky zdroj je ekologicky za, to ze prejdu na nieco ine. Najprv sa setrilo drevo, tak sa zacalo s plastom, potom plastu bolo vela, tak su papierove slamky a uz bolo jedno, ze sa na to tazi drevo a este aj papierove tasky su. A kable sa asi ako zrecykluju. No neverim, ze budu oddelovat gumeny obal od kovoveho drotu, este zvlast v znicenej starej veci a cele to rozoberat. Navyse ked uz raz to prestane fungovat, ci vobec bude mozne z tych materialov spravit zas nieco funkcne. Proste kazdy zdroj je zataz, tak mi to pride ako pokrytectvo len za to, ze sa to financuje a pre niekoho je to biznis.
@anonym_5aa166 Čínske môžu byť nekvalitné, oni sa nehrajú na kvalitu. Baterky a autá sa recyklujú s tým problém nie je.
"Ja som fakt zvedavá, keď sa zákaže predaj spaľovacích vozidiel, kde tie autá budú nabíjať obyvatelia sídlisk ako je Petržalka a pod."
Už dávno mali v takom Nórsku (aspoň v Osle čo som videl) čo parkovacie miesto to nabíjačka. A keby to aj nebolo tak je to jednoduché - prídeš do práce, zapojíš nabíjanie, nabíjaš 8,5h, u nás máme pokrytých celkom dosť miest a aj pre iné firmy to je to najmenej ich postaviť na svojich parkoviskách, ideš z práce do obchodu, zapojíš, nabíjaš, prídeš domov a máš auto nabité, nemusíš nikde na sídlisku nabíjať.
@hiro jasne, v praci zamestnavatel postavi nabijacky, pri dnesnych cenach (a este aj pojdu hore! energii) a necha ludi nech sa ponabijaju, kym su v praci, len tak :DD dojazd par stovak km, v zime je to otazne, ked bude minus kolko... :DD o tom ako to vyzera, aky to ma vplyv na okolie, vsade stojanove haraburdy na nabijanie, nehody pripadne okolo toho... a STOVKY aut na kazdej ulici, ktore sa tam ledva popracu teraz a nie este miesta robit na nabijacky :DD
a veru toto nie je ziadne napredovanie, napreduje cina, napreduje azia.. europa nikam nenapreduje
@anonym_5aa166
To ja neviem,nemám taký prehľad kde v BA sa dá parkovať bezplatne,ja by som tam nebýval ani keby som tam mal všetko zadarmo. A áno,je normálne že sa aj za parkovanie platí,aj ja si platím. Bezplatne to budeš mať iba na vlastnom pozemku,tak nerozumiem o čom točíš.
@anonym_cfabb9 o čom ty točíš, keď píšeš, nech v Petržalke teda nenabíjajú. A čo budú robiť, keď sa budú predávať autá len na elektrinu? Budú parkovať niekde ďaleko, lebo ty kamionista si tak zvyknutý. Pevne verím, že aj tvoje súkromne auto parkuješ niekde v riti. Aha jasne, ty mas kde, tak ti to je jedno. Hlavne, že ty budeš mať kde nabíjať. A nikto ta sem ani neposiela žiť.
Ja som bola nedávno v Ázii a videla som tie obrovské stanice na nabíjanie. Aby si ich nemal blízko tvojho domu v budúcnosti a som zvedavá či sa ti to bude páčiť. Uisťujem ta, že to vyzerá a aj je niečo otrasné čo si napr. v Ba neviem ani predstaviť, že kde by ich postavili
@hiro jasne, v praci zamestnavatel postavi nabijacky, pri dnesnych cenach (a este aj pojdu hore! energii) a necha ludi nech sa ponabijaju, kym su v praci, len tak :DD dojazd par stovak km, v zime je to otazne, ked bude minus kolko... :DD o tom ako to vyzera, aky to ma vplyv na okolie, vsade stojanove haraburdy na nabijanie, nehody pripadne okolo toho... a STOVKY aut na kazdej ulici, ktore sa tam ledva popracu teraz a nie este miesta robit na nabijacky :DD
a veru toto nie je ziadne napredovanie, napreduje cina, napreduje azia.. europa nikam nenapreduje
@simca06022011 Akože nechápem čo tým myslíš. Čo je pri dnešných cenách? Cena elektriny je dnes na úrovni roku 2021. Alebo že by ju mal platiť zamestnávateľ? Prečo by mal? Zaplatí si zamestnanec. Dojazd pár stovák? Ja najazdím tak 300-500km za mesiac, nabíjať auto raz za mesiac nie je nič hrozné. A máme kolegov čo prejdú aj 50km tu a späť, tak isto násobne viac ako potrebujú. A sám som potreboval ísť viac 150km asi tak len raz v živote. Neviem kam a prečo by som išiel ďalej keď si môžem sadnúť do vlaku či inde a aj si pospať a nie zbytočne šoférovať. Stojanové haraburdy? Tu máš fotku. Nehody okolo toho? To teda neviem si predstaviť aké akože nehody by sa tam mali diať. Kde sa tam popracú? No tak sa pozri ako sa popracú...
@hiro a ešte k tým elektrickým autám. Ja som fakt zvedavá, keď sa zákaže predaj spaľovacích vozidiel, kde tie autá budú nabíjať obyvatelia sídlisk ako je Petržalka a pod.
@anonym_5aa166 mňa zaujíma, kde budú nabíjať kamióny, lietadlá a lode
@simca06022011 Akože nechápem čo tým myslíš. Čo je pri dnešných cenách? Cena elektriny je dnes na úrovni roku 2021. Alebo že by ju mal platiť zamestnávateľ? Prečo by mal? Zaplatí si zamestnanec. Dojazd pár stovák? Ja najazdím tak 300-500km za mesiac, nabíjať auto raz za mesiac nie je nič hrozné. A máme kolegov čo prejdú aj 50km tu a späť, tak isto násobne viac ako potrebujú. A sám som potreboval ísť viac 150km asi tak len raz v živote. Neviem kam a prečo by som išiel ďalej keď si môžem sadnúť do vlaku či inde a aj si pospať a nie zbytočne šoférovať. Stojanové haraburdy? Tu máš fotku. Nehody okolo toho? To teda neviem si predstaviť aké akože nehody by sa tam mali diať. Kde sa tam popracú? No tak sa pozri ako sa popracú...
@hiro na co ti je auto, ked za mesiac prejdes 300km ? ;) ked chces byt eko.. tak prosim ta bud.. :D
ale teda k otazke, elektrina ide hore a predpoklada sa, ze aj pojde.. a je jedno na akej urovni je, nebola prave lacna ani pred rokmi.. a ak vybuduje nabijacku zamestnavatel, na svojom pozemku,pri svojch budovach, ako to bude zamestannec platit? ked dnes sa vela zamestancov na mihalnice ide postavit, ak sa im ma stahovat cokolkvek za osobne pouzivanie auta. A k tomu ako to vyzera.. tebe pridu peknucke tieto stlpy, pripadne tie vacsie nabijacky?? no naozaj je to nadherne. Ale to je vec nazoru, su ludia ktori neprotestuju ani proti "rezervacnej" znacke na kazdom jednom parkovacom mieste, a su taki co si klepu na celo.. lebo to proste vyzera otrasne.
NEHODY okolo toho, som myslela, skraty, pripadne sem tam nejaky poziar mozno, narazi do toho niekto (uplne bezna vec... ).. kolko a ako dlho bude nabijaciek funkcnych?
@hiro jasne a pod zem sa tie káble dostanú samé všade. A kto to bude financovať? Majitelia bytov v paneláku na cudzom pozemku budú búrať chodníky, aby natiahli elektrické nabíjačky na parkovisko, ktoré nepatrí im. No vy ste múdry
@hiro jasne a pod zem sa tie káble dostanú samé všade. A kto to bude financovať? Majitelia bytov v paneláku na cudzom pozemku budú búrať chodníky, aby natiahli elektrické nabíjačky na parkovisko, ktoré nepatrí im. No vy ste múdry
@anonym_5aa166 oo a na to som zabudla, este to treba vybudovat, kable, financie vsade na vsetko, opravy parkovacich miest, chodnikov okolo, ciest.. haha :D
@anonym_5aa166 mňa zaujíma, kde budú nabíjať kamióny, lietadlá a lode
@anonym_d42e5e Skúšala si to googliť? Kamióny si vymenia baterku a hotovo. Lietadlá a lode je ten najmenší problém keďže práve cestná doprava je najväčší znečistovateľ.
@hiro
To je uhlikova stopa daneho dopravneho prostriedku na 1 pasaziera a 1km. Problem cestnej dopravy je v tom, ze nakladnych a najma osobnych aut je na svete extremne vela.
Ale porovnanie ekologickej stopy klasickeho auta so spalovacim motorom a elektromobilu je komplikovane, lebo by muselo zahrnut VSETKY vplyvy od tazby a spracovania surovin na ich komponenty, paliva...cez samotnu vyrobu, prevadzku, zivotnost az po likvidaciu a recyklaciu. A samozrejme sposob vyroby (a jeho stopu) elektrickej energie, vratane nakladov na likvidaciu emisii, skladovanie a dalsie spracovanie ci likvidaciu vyhoreneho paliva... A tam je priestoruuuuu pre rozne zanedbania, chyby a najma manipulaciu verejnou mienkou.
Dostali sme z EU peniaze na to, aby sa ľudia vedeli pripraviť. To, že u nás sa použili tie peniaze na iné, je problém našej poctivej vlády...
My sme pripravení. Máme ftve a na jar budeme mat tepelko. Na druhom dome máme aj aj už. Čiže sme v pohode.
@arek00 tiež si myslím. Veľmi sa toho obávam. Prečo ľudia akoby stále neverili?

@anonym_5aa166 Ja pracujem len v budove cez 110 rokov starej. Celkom nechápem čo má vek budovy s nabíjačkami na parkovisku. To že teraz je ich málo je preto že máme zanedbateľné množstvo elektroáut. O to že by bolo u nás časom veľa týchto áut sa neobávam. My budeme jazdiť na spaľovacie aj o 100 rokov. Celý svet sa mení a napreduje ale to u nás nehrozí.
@hiro ale predaj aút na elektropohon nie je krok dopredu