icon

Čo hovoríte na emisné povolenky?

26. jan 2026

Čo hovoríte na emisné povolenky?

anonym_25749e
27. jan 2026
@hiro

@anonym_5aa166 Čínske môžu byť nekvalitné, oni sa nehrajú na kvalitu. Baterky a autá sa recyklujú s tým problém nie je.
"Ja som fakt zvedavá, keď sa zákaže predaj spaľovacích vozidiel, kde tie autá budú nabíjať obyvatelia sídlisk ako je Petržalka a pod."
Už dávno mali v takom Nórsku (aspoň v Osle čo som videl) čo parkovacie miesto to nabíjačka. A keby to aj nebolo tak je to jednoduché - prídeš do práce, zapojíš nabíjanie, nabíjaš 8,5h, u nás máme pokrytých celkom dosť miest a aj pre iné firmy to je to najmenej ich postaviť na svojich parkoviskách, ideš z práce do obchodu, zapojíš, nabíjaš, prídeš domov a máš auto nabité, nemusíš nikde na sídlisku nabíjať.

@hiro a kto bude platiť tú elektrinu, ktorou si všetci budú v práci nabíjať autá? Zamestnávateľ? A nabíjačky postaví tiež on? A keď si bude platiť zamestnanec, to nechá 2-3 hoďky nabíjať auto, potom ho preparkuje, aby mohol nabíjať další a na posledného sa neujde. Auto bude domov tlačiť😁

maja249
27. jan 2026

@anonym_autor že zaplačeme krvavými slzami.

autor
27. jan 2026
@maja249

@anonym_autor že zaplačeme krvavými slzami.

@maja249 tak

hiro
27. jan 2026
@anonym_25749e

@hiro a kto bude platiť tú elektrinu, ktorou si všetci budú v práci nabíjať autá? Zamestnávateľ? A nabíjačky postaví tiež on? A keď si bude platiť zamestnanec, to nechá 2-3 hoďky nabíjať auto, potom ho preparkuje, aby mohol nabíjať další a na posledného sa neujde. Auto bude domov tlačiť😁

@anonym_25749e Ja nechápem takéto náreky. Postaví energetická firma, postaví zamestnávateľ to je jedno, máme na parkovisku zo 3 (možno 4) rôzne typy. Niektorý zamestnávateľ zaplatí, iný nechá aby si každý zaplatil sám tomu kde sa bude nabíjať. Prečo by mali preparkovávať? Však nakoniec každé miesto bude mať nabíjačku tak ako to je inde - napríklad Nórsko čo som dal fotku. To postupný proces, nám postupne pribúdali tak ako pribúdali elektrické autá. Slováci musia hľadať v každej veci len problémy.

anonym_5aa166
27. jan 2026

@hiro možno tvoj zamestnávateľ problém nemá, ale nie každý robí v automobilke alebo v nejakej výrobnej hale niekde na lazoch. Takže keby aj každý zamestnávateľ bol taký ochotný a chcel by postaviť, tak žiaľ nemôže lebo buď nemá kde, alebo pozemok patrí niekomu inému. A rovnaké problémy s pozemkami budú pri obytných domoch po celom Slovensku. Slovaci nemajú problémy, len sú aj slovaci, ktorí si dovidia viac ako len na špičku nosa a myslia aj na druhých a ich problémy a nie iba na seba, lebo ty mas kde a viac ta nezaujíma

anonym_60da42
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
27. jan 2026
@anonym_autor

@bosorkabb krajiny eu, kedysi vyspelé v porovnaní s ostatným svetom. A možno to niekomu vadí. Európa mala všetko. Lesy, zdroje, vodu....životnú úroveň... V podstate dobrá zóna pre kľudný život. V porovnání s iným svetom

@anonym_autor Európa patrí medzi krajiny sveta kde sa žije najlepšie. To sú fakty.
Ak by Slovensko vystúpilo z EÚ tak pôjde dolu vodou. Bez EÚ môžeme max pásť ovce ( neber doslovne).
Aj Anglicko malo a má problémy po vystúpení a to sú obrovská krajina oproti nám. Už uznali že to bola blbosť. Ale to počuť nechceš.
EÚ má veľa chýb ale nič lepšie nieje. Stačí ju reformovať. Tak či tak EÚ sme všetci. Volíme si zástupcov a podľa toho koho si volíme sa rozhoduje.

hopatko
27. jan 2026
@anonym_60da42
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_60da42 ze co?

anonym_cfabb9
27. jan 2026
@anonym_5aa166

@anonym_cfabb9 tak dúfam, že auta sa vzdá vaša rodina ako prvá.

@anonym_5aa166
Mi nemusíme,mi ich máme kde parkovať aj nabíjať 👍😉

anonym_5aa166
27. jan 2026
@anonym_cfabb9

@anonym_5aa166
Mi nemusíme,mi ich máme kde parkovať aj nabíjať 👍😉

@anonym_cfabb9 píše sa “my”. Však som si aj myslela, že ty ty ty a nič viac ťa nezaujíma

anonym_e26dfd
27. jan 2026
@hopatko

@anonym_e26dfd mimochodom, odkedy uzasny clovek plny empatie nemoze srandovat? Som poctena, ze si luskas moje prispevky aj v inych diskusiach a budu pre teba prinosom. A verim, ze ako anonym nemas potrebu prave tu hodnotit moje prispevky v inej nesuvisiacej teme. To by si vyzerala fakt blbo, nazyva sa to stalking.

@hopatko no máš smolu. Tu diskusiu čítam od včera a keďže tam máš zaujímavé rejavy, jednoducho si mi utkvela v pamäti. Takže žiadny stalking. Ty úžasná a empatická žena 🤣

hopatko
27. jan 2026
@anonym_e26dfd

@hopatko no máš smolu. Tu diskusiu čítam od včera a keďže tam máš zaujímavé rejavy, jednoducho si mi utkvela v pamäti. Takže žiadny stalking. Ty úžasná a empatická žena 🤣

@anonym_e26dfd aj pod svojim nickom sa ma spytas tu otazku, ktoru ti vymazali? Odvaha gde?

gabrm
Autor odpoveď zmazal
anonym_cfabb9
27. jan 2026
@anonym_5aa166

@anonym_cfabb9 píše sa “my”. Však som si aj myslela, že ty ty ty a nič viac ťa nezaujíma

@anonym_5aa166
Áno každý sa musí postarať sám o seba. Treba sa s tým zmieriť,bohužiaľ.

autor
27. jan 2026
@hiro

@anonym_25749e Ja nechápem takéto náreky. Postaví energetická firma, postaví zamestnávateľ to je jedno, máme na parkovisku zo 3 (možno 4) rôzne typy. Niektorý zamestnávateľ zaplatí, iný nechá aby si každý zaplatil sám tomu kde sa bude nabíjať. Prečo by mali preparkovávať? Však nakoniec každé miesto bude mať nabíjačku tak ako to je inde - napríklad Nórsko čo som dal fotku. To postupný proces, nám postupne pribúdali tak ako pribúdali elektrické autá. Slováci musia hľadať v každej veci len problémy.

@hiro a ty si vôbec uvedomuješ, že nie všetci sú v mestách a u "zamestnávateľov"? Existujú dediny, lazy, samoty.... Dôležití ludia, pestovatelia, chovatelia, ktorí zachraňujú to, čo je v ťahu. Domáce mäso, mlieko, výrobky, zelenina ovocie, ktoré ešte má význam... A? Život je aj mimo miest,našťastie ešte zatiaľ. Ty čo veta, to sebestredná sprostosť. Ludia žijú aj inak ako TY

autor
27. jan 2026
@anonym_cfabb9

@anonym_5aa166
Áno každý sa musí postarať sám o seba. Treba sa s tým zmieriť,bohužiaľ.

@anonym_cfabb9 hadam teda zmenili osnovy. Lebo ja som sa ešte učila o "sociálnom štáte". Už pasé....

anonym_e26dfd
27. jan 2026
@hopatko

@anonym_e26dfd aj pod svojim nickom sa ma spytas tu otazku, ktoru ti vymazali? Odvaha gde?

@hopatko ty už ani nevieš čítať. Mne nikto nič nevykázalo a ani som sa takej úžasnej osoby nič nepýtala. Och joj, neuvizaj lieky na spanie, zrejme ti ovplyvňujú kongitivne funkcie.

anonym_d97eb0
27. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_cfabb9 hadam teda zmenili osnovy. Lebo ja som sa ešte učila o "sociálnom štáte". Už pasé....

@anonym_autor nepamätáš čo Pelegrini vyhlásil na začiatku covidu keď sa nedali nikde zohnať rúška? že nemáme čakať len na štát ale sa máme sami o seba postarať
2 dni predtým hovoril že netreba panikáriť a štát zabezpečí dostatok rúšok pre každého

autor
27. jan 2026
@anonym_d97eb0

@anonym_autor nepamätáš čo Pelegrini vyhlásil na začiatku covidu keď sa nedali nikde zohnať rúška? že nemáme čakať len na štát ale sa máme sami o seba postarať
2 dni predtým hovoril že netreba panikáriť a štát zabezpečí dostatok rúšok pre každého

@anonym_d97eb0 šaráda všetko, pre jednoduchších. Ale veci sa dejú, len ľudia nechcú vidieť. Teraz. Kým sa ich to momentálne bytostne netýka.

weleda123
27. jan 2026

No čo som si zatiaľ prečítala na tému povoleniek, tak tie scenáre s 3000 eurovym navýšením na rok sú extrémne najhoršie. REÁLNE odhady od odborných organizácií klimatického sektora hovoria o navýšení cca 200 až 300 eur ročne, keď sa bavíme o kúrení plynom.
My našťastie kurime peletami, aj keď máme aj plyn, ktorý sme mali na pláne zapájať budúci rok, no kašlem naň. Takže v tomto smere sa nás to nedotkne, aj keď predpokladám, že aj biomasy pôjdu hore kvôli zvýšeným nákladom na dopravu.

hopatko
27. jan 2026
@anonym_e26dfd

@hopatko ty už ani nevieš čítať. Mne nikto nič nevykázalo a ani som sa takej úžasnej osoby nič nepýtala. Och joj, neuvizaj lieky na spanie, zrejme ti ovplyvňujú kongitivne funkcie.

@anonym_e26dfd tak to nepatrilo tebe, ale inemu anonymnemu pokemonovi, ked vas je tu dnes pozehnane. A ist utokom s liekmi na spanie je ubohe, ja svoj spanok zlepsujem prirodnymi sposobmi 😉

autor
27. jan 2026
@weleda123

No čo som si zatiaľ prečítala na tému povoleniek, tak tie scenáre s 3000 eurovym navýšením na rok sú extrémne najhoršie. REÁLNE odhady od odborných organizácií klimatického sektora hovoria o navýšení cca 200 až 300 eur ročne, keď sa bavíme o kúrení plynom.
My našťastie kurime peletami, aj keď máme aj plyn, ktorý sme mali na pláne zapájať budúci rok, no kašlem naň. Takže v tomto smere sa nás to nedotkne, aj keď predpokladám, že aj biomasy pôjdu hore kvôli zvýšeným nákladom na dopravu.

@weleda123 no, 300€asi mesačne(a to by bola ešte veľmi fajn suma). Emisie, nie náklady ktoré teraz navýšili. To tiež samozrejme pôjde hore. Nejde len o kúrenie, ale emisie, čize aj za jazdu autom. A aký energet.štítok bude mať tvoj dom, resp.bytovy dom. Tam je toho viac

autor
27. jan 2026

Koľko domov je nezateplenych..... Po dedinách lazoch, na východnom Slov. 😞Ľudia na to koľkí proste nemajú, alebo o tom nevedia. A budú postavení pred hotovú vec.

anonym_f9317c
Autor odpoveď zmazal
autor
27. jan 2026

Ja by som bola len rada, aby si to ľudia všímali, študovali to, zisťovali. Lebo asi mnohí nevedia ani o čo ide. Proste aby boli informovaní. Lebo politici o tom žiaľ čušia.

weleda123
27. jan 2026
@anonym_autor

@weleda123 no, 300€asi mesačne(a to by bola ešte veľmi fajn suma). Emisie, nie náklady ktoré teraz navýšili. To tiež samozrejme pôjde hore. Nejde len o kúrenie, ale emisie, čize aj za jazdu autom. A aký energet.štítok bude mať tvoj dom, resp.bytovy dom. Tam je toho viac

@anonym_autor nepravda. Emisné povolenky sa budú kupovať na burzách a budú za ne platiť dodávatelia, ktorí ich premietnu do konečných cien pre spotrebiteľov. Schválne som si teraz dala umelej inteligencii prerátať náklady na naftu (keďže máme naftové auto), prejazdime mesačne cca 100 eur, podľa AI a REALISTICKEHO najpravdepodobnejšieho scenára nám náklady na naftu stupňu cca o 8 eur mesačne, biomasy pár percent skrz prepravu, ako som predpokladala a urobil mi porovnanie aj pre dom s plynom, kde predpokladá nárast 215 až 330 eur ročne pri spotrebe 15-18 MWh/rok, čo je 3 tony CO² ročne.
Reálne odhady, ktoré vydala Európska Únia na ceny povoleniek sú 45-70 eur za tonu CO² - z týchto odhadov čerpala aj AI.

weleda123
27. jan 2026

@anonym_autor a ešte dodám, že časť peňazí z povoleniek sa bude ľuďom preplácať späť prostredníctvom sociálneho klimatického fondu.

autor
27. jan 2026
@weleda123

@anonym_autor nepravda. Emisné povolenky sa budú kupovať na burzách a budú za ne platiť dodávatelia, ktorí ich premietnu do konečných cien pre spotrebiteľov. Schválne som si teraz dala umelej inteligencii prerátať náklady na naftu (keďže máme naftové auto), prejazdime mesačne cca 100 eur, podľa AI a REALISTICKEHO najpravdepodobnejšieho scenára nám náklady na naftu stupňu cca o 8 eur mesačne, biomasy pár percent skrz prepravu, ako som predpokladala a urobil mi porovnanie aj pre dom s plynom, kde predpokladá nárast 215 až 330 eur ročne pri spotrebe 15-18 MWh/rok, čo je 3 tony CO² ročne.
Reálne odhady, ktoré vydala Európska Únia na ceny povoleniek sú 45-70 eur za tonu CO² - z týchto odhadov čerpala aj AI.

@weleda123 áno, možno to tak je, možno nie. Platí môj príspevok vyššie. Aby ľudia o tom vedeli, boli informovaní. Žiaľ, mnohí nevedia ani o čo ide. 😒. Pritom sa to bytostne týka ich života. Každého z nás

weleda123
27. jan 2026
@anonym_autor

@weleda123 áno, možno to tak je, možno nie. Platí môj príspevok vyššie. Aby ľudia o tom vedeli, boli informovaní. Žiaľ, mnohí nevedia ani o čo ide. 😒. Pritom sa to bytostne týka ich života. Každého z nás

@anonym_autor ja som zásadne pro Európska a zároveň zásadne proti emisným povolenkam, lebo aj tých 300 eur ročne urobí napríklad dôchodcom extrémny škrt cez rozpočet. A treba povedať, že čím viac sa blíži dátum ich zavedenia, tým viac sa krajiny proti nim začínajú búriť (a to sa týka aj veľkých ekonomík). Snáď ešte do roku 2028 prídu k rozumu. Alebo vymenia Ursulu, lebo tá tam bez debaty nemá čo robiť.

hopatko
27. jan 2026
@weleda123

@weleda123 hm, to fakt? som prekvapena, autorka teda naozaj klame a zavadza ako som uz pisala.
Inak spominala si, ze kurite peletami? Mate nejake kachle / pec interierove a ake? Lebo akurat riesim nieco podobne ale len ako doplnok k tepelku. Dakujem