Čo nám hrozí? Vyjadrenie Uršuly Leyen
Máte tiež ten pocit, že to bude viesť presne tam, kam nechceme? Chcem veriť, že 3. svetová nie je na spadnutie.

@jakubrianka dolezite je, ze na Urad vlady bola dorucena pozvanka na oslavy do Moskvy. Dokonca ani Orban ju nedostal, len Fico. Myslim si, ze kazdemu je jasne v akom klube sme uz zaradeni. V klube kremelskych vlezdoprdeliek, co sa nie kazdemu "postastilo". "Takto sa to robi, do psej matere!"
@viestta hlavne nečerpať info len z jednej strany spektra
@tetapetra ja nie som ekonómka na ministerstvách. som tlmočníčka 30 rokov
@duunlo Našim partnerom v Európe sme sa odcudzili. Buď nás majú za bláznov, irelevantných, alebo za moskovské figuríny
Slovenská zahraničná politika sa stala pre partnerov a spojencov nielen nepochopiteľnou, ale z pohľadu našich záujmov škodlivou a tragickou. A to neplatí len v Londýne či v Európe.
Autor posledné štyri roky pôsobil ako veľvyslanec Slovenskej republiky v Londýne, v rokoch 2010 – 2012 a 2016 – 2020 bol štátnym tajomníkom ministerstva obrany
Odchádzam z pozície veľvyslanca v Británii a z ministerstva zahraničných vecí. To, že odídem, bolo jasné v deň vzniku tejto vlády. Otázny bol len čas.
Vláda ma odvolala minulý rok v októbri, nakoniec som v Londýne bol štyri roky, aj keď posledné mesiace už boli veľmi náročné, mentálne aj emocionálne. A niekedy aj zúfalé a boli prípady, keď sa človek aj hanbil.
Nikdy som sa nehanbil za svoju krajinu, ale niekedy o to viac za politických predstaviteľov.
@duunlo Práve preto, aby sa to nestalo, potrebujeme veľmi, ale naozaj veľmi pevné spojenectvá, ktoré už nemáme. Každého relevantného spojenca pre našu budúcnosť ste si odcudzili – od najbližších, ako Česko, Poľsko, až po „veľkých“ v Európe, ako Nemecko, Francúzsko, Británia. Z Pobaltia či Škandinávie sa na vás pozerajú ako na totálnych bláznov, ostatní vás považujú za irelevantných či za moskovské figuríny.
Nemýľme si spojencov so štátmi, v ktorých nám podajú ruku – Vietnam, Rusko, Brazília a Čína našimi spojencami nebudú. Nikdy. Niektoré môžu byť obchodnými partnermi – ale v porovnaní s EÚ to bude vždy maličký objem – viac ako 80 percent stále pripadá na Európu, a to sa nikdy nezmení.
My pre nich tiež neznamenáme relatívne nič. Pre Nemecko bude Slovensko vždy dôležitejšie ako pre Čínu. Vždy. Tyrania geografie a aj tyrania ekonómie nepustia.
My len hrajme ďalej, hoci všetky dobré karty sme zahodili, dali sme to na vabank s tými najhoršími, ktoré sme si za to nechali. Buďme ešte viac užitočnými idiotmi tých, ktorí nás chcú zničiť a ani to netaja.
@duunlo Dve generácie diplomatov, úradníkov, odborníkov budovali našu zahraničnú politiku, tento štát a inštitúcie. A títo to teraz celé rozbijú a unesú. Hoci na to neexistuje mandát z volieb, lebo toto si väčšina neželala. Ale rozbíjajú to celé. Lebo nedajte sa oklamať, o toto tu ide.
@jakubrianka nepreháňaš trošku? sú aj iné smerovania v Európe. a AdF v Nemecku koľko malo percent v aktuálnych voľbách napríklad?
@zmrzlinka8 písala som niekde,že si ekonómka? Tak potom ako tlmočník, a ak sa stretávaš s našimi esami, by si mala mať nejaký ten prehľad
@duunlo V Európe nám už neveria
Nemýľte si, prosím, zdvorilosť spojencov s relevanciou. To, že vám ešte podajú v Bruseli ruku, znamená jediné: že európski politici mali detskú izbu a ovládajú základy slušného správania. Ale opovrhujú vami a považujú vás za bláznov či diletantov. Hovoria to mne, ale aj ďalším veľvyslancom, diplomatom, odborníkom, novinárom. Každému.
Neverte facebookovým hochštaplerom, ktorí oslavujú „kyvadlovú diplomaciu premiéra“ medzi Moskvou, Ankarou a Pekingom. Možno ste si nevšimli, ale chýbajú tam pravidelné cesty do Berlína, Paríža a Londýna. Tieto hlavné mestá, plus Varšava a Praha (a aj Štokholm, Helsinki a veľmi chýba Kyjev) sú pre našu budúcnosť a prežitie ako štátu oveľa dôležitejšie ako Brazília, Hanoj alebo Moskva.
@jakubrianka preco mne adresujes tieto tvoje vylevy? Tabletku si si uz vzala?
@tetapetra to sa neboj
@jakubrianka inak ja nemam rada ani Denníkom tak ako pravda je veaj smeracka tak Dennik N ps,a vidno to pekne pred volbami ake cisla % pridáva napr stranám kt chce any vyhrali. Z tych nasich su podla mna najobjektívnejšie Hospodárske noviny.
@zmrzlinka8 to sa nebojím
@duunlo
@zmrzlinka8 koľko krát bol náš premiér v okolitých štátoch - PL, ČR, Rakúsko, Ukrajina v pomere ku Rusku napríklad?
@dobryden a ty si citala diskusiu alebo len teraz si tu napisala nejaku blbost? Ved tu firmu, ktoru ona poslala som sem uz pred nou napisal asi 3x, cize ako to je, kolko ma vlastne firiem (zbrojoviek), to som sa stale nedozvedel.
@jakubrianka preco sa ma pytas na premiera? Ved ja vobec neriesim premiera, ale Kalinaka a kolko ma zbrojoviek, lebo Viestta spominala, ze ich ma viac a vyraba aj delostrelecke granaty.
@zmrzlinka8 vsak mi napis odkial mam cerpat, nech neumriem sprosta. Furt vypisujes, ze treba poznat aspon dve strany a tu druhu stanu za zivy svet, nam blbym, neprezradis
@eva8 o jednej firme sa pisalo vsade, o viacerych som nezachytil… cize skor tvrdit, ze ma viacej firiem a bez zdroja je JPP. Ja som ani nic ine nechcel len zdroj. Tato debata nema zmysel, stale sa toci dookola alebo uplne zabieha inde. Podla finstatu v zisku nie je, to ma ani netrapi, ci je ziskova, na zaciatku sa dost investuje do technologie. Trzby mala cca stvornasobne voci roku predtym, cize tempo rastu ma dobre. Podstatne je, ze nema pohladavky voci statu.
@duunlo Zaujimave, ze v diskusn6ch relaciach opozicia sa nikdy nepostavila koalicii, ani nevyvratila, pripadne poopravila to, ze Kalinakove zbrojovky posielaju municiu na Ukrajinu. Vraj to je ine, lebo to je biznis.
Mne je to v podstate jedno. Skrela ma len jedna vec - tvrdenie, ze dodavanim zbrani sa podporuje vojna, pritom ked ich predavame, tak vojnu nepodporujeme... 🙃
A teraz, po pozreti finstatu a tvojom komentari, ma skrie aj druha vec. Na ministerstve obrany mame pana, ktory skoro 6 rokov investuje do vlastnej firmy, aby sa postavila na nohy. Ako dlho bude nasa koalicia investovat z penazeniek nasich ludi do Slovenska, aby ho este viac polozilo na kolena?
* koalicia sa nepostavila opozicii
@jakubrianka bol všade, kde treba, aby bol
@viestta nerob sa blbá a nerob blbú zo mňa
@zmrzlinka8 ja z teba blbu nerobim. Opakovane sa ta pytam a odpoved som za tie dlhe mesiace este nedostala.

To je ten samit na ktorý sme zas neboli pozvaní ako všade inde odkedy je Smer znova pri moci?