icon

Čo sú Benešove dekréty a prečo sú dôležité?

zuzulienocka78
28. apr 2026

Ahojte. Dá sa to nejako laicky vysvetliť, čo to vlastne je?
Lebo z každej strany to počúvam, ale netuším, čoho sa týkajú a prečo je to taká téma pre všetkých. Ďakujem.

Strana
z2
viestta
28. apr 2026
@natalka13

@alguno iba Orban podmienoval po r.2000 vstup Ceska a Slovenska do EU zrusenim BD. Dupkal v Brusely nozicksmi ako 3r decko.
Ale inak nik, uplne ticho 🤫🙈
Zena, ty co slovo to "perla" vzdy

@natalka13 obavam sa, ze alguno zena nie je. to je nejaky zatrpknutec

natalka13
28. apr 2026
@viestta

@natalka13 obavam sa, ze alguno zena nie je. to je nejaky zatrpknutec

@viestta niekde v inej teme pisala ze je zena🤷‍♀️mbe je to podstate je jedno.
Jedine ze by ma hrialo pri srdci, ze zena nemoze byt predsa tak .....

anonym_59b9c2
28. apr 2026

Dá sem niekto linky o konkrétnych konfiškáciách pôdy od r. 2025?

anonym_84f6c2
28. apr 2026
@natalka13

@anonym_84f6c2 lebo Orban neusiloval o zrusenie BD.

@natalka13 myslíš? Netreba pozerať iba posledný rok ale trochu do histórie. (Napr v období pred vstupom do eú). Nešprtal do toho, lebo za mu zišla Ficova podpora v EU.

anonym_23054c
28. apr 2026

Su to vlastne zakony, prijate v CSR prezidentom Benesom, kolaborantom sa zabavoval majetok. Od 89.sa to toho sserie Posselt a 22.5.mieri do Brna.
Vselici pochopim, aj to, ze reich usiluje o byvale léna v CR. Len naco im to je, ked si dojcland nechali zapraskat afrikou a onedlho sa zobudia v arabskom kalifat€..

natalka13
28. apr 2026
@anonym_84f6c2

@natalka13 myslíš? Netreba pozerať iba posledný rok ale trochu do histórie. (Napr v období pred vstupom do eú). Nešprtal do toho, lebo za mu zišla Ficova podpora v EU.

@anonym_84f6c2 to je uplne jedno kedy o tom hovoril,ci naopak nehovoril lebo....vsetci vieme co Orban chce.

anonym_84f6c2
28. apr 2026
@natalka13

@anonym_84f6c2 to je uplne jedno kedy o tom hovoril,ci naopak nehovoril lebo....vsetci vieme co Orban chce.

@natalka13 poznáš ho osobne 🤣🤣🤣 alebo vestiš z gule?

simca06022011
28. apr 2026
@biba_18

@hiro jasne, preto do toho rýpu maďari. lebo berú slovenským občanom. a preto na to postavili volebnú kampaň…

@biba_18 az na to, ze madari tolko do toho nerypali.. ;) nebola o tom ani rec tam, kym to tu fakt nevytiahlo PSko, kym sa potom nezbuchal dalsi halabala zakon trapny...

simca06022011
28. apr 2026

Ono to s tymi dekretmi nebolo ciernobiele. Stat po vojne zneuzil situaciu, aby sa zbavil mensin a vytvoril si cisto slovensky stat. Robila sa sice vymena obyvatelstva so Slovakmi z Madarska, ale kym Slovaci odtial isli viac-menej dobrovolne za lepsim, Madari zo Slovenska boli na odsun vyberani nasilu a prisli o vsetko (cize samozrejme boli vyberany ti majetni,...).
A kedze sa to tu "spolitizovalo zase" tak nas sa fakt nepatri dnes nad niekym vyburovat a a riesit kolektivnu vinu. Dufam, ze sa nikoho nedotknem, ale Slovaci sa podobnemu osudu vyhli len tak-tak a velkou nahodou. Stacilo malo a dnes sme mohli byt v pozicii Madarov my. Celu vojnu sme ako satelit kolaborovali s Nemcami a ako prvi sme zacali deportovat vlastnych zidovskych obcanov (v com sme boli v roku 1942 iniciativnejsi nez Madarsko, o mnoho... u nich az ked pritvrdili Nemci, lebo vraj HU rokovalo tajne so spojencami, pokus o prevrat tam bol neuspesny, doslo k deportaciam v 44). Nas od "kolektivnej viny" zachranilo len SNP (aj to take masove to bolo cisto z pragmatickych dovodov, nemecko prehravalo, bolo si treba cest zachranit, tak sa pridala armada = aspon teda mne to tak prislo podla tych rozhovorov okolo SNP) a par odvazlivcov v exile, inak by nas Spojenci po vojne rozobrali rovnako ako Madarov.
Takze ano, Madari maju padny dovod citit sa ukrivdeni za to, ako s nimi po roku 1945 zamietli. Vacsinu beznych ludi v Madarsku to dnes uz realne netrapi, maju svoje vlastne problemy. To len u nas sa stale bluzni o 'Velkom Madarsku', aby sa strasili volici, pricom si odmietame priznat vlastne maslo na hlave z povojnovych rokov a tam mozno sem tam niekto to utrusi. Ale HU je narod velmi hrdy na seba, tak si treba uvedomit, ze ich postoj k obcanom, k tomu ako su brani v zahranici, ci im niekto upiera nejake prava atd, je teda dost obranujuci. A to prezivaju podla mna viac, ako to kde su hranice..

anonym_b1e105
28. apr 2026
@zuzulienocka78

@biba_18 Takže vlastne teraz tie majetky - asi pozemky - vlastnia slováci. A maďari chcú, aby sa to vrátilo a slováci zas chcú, aby sa s tým nič nerobilo. Česka sa to netýka?

@biba_18 - ak ta mozem opravit, tak madarov presidlovali aj do Sudet
@zuzulienocka78 - potrebovali obsadit volne uzemie po odsunutych nemcoch. U madarov (neboli kolaboranti) to prebiehalo aj tak, ze chodili v dedine z domu do domu, a kto mal na vykupenie sa vykupil. Kto nie, toho jednoducho s celou rodinou presidlili. Do ich domov sa dostali slovaci. Niektori madari mali stastie, a po ziadosti, ktoru im prezident podpisal sa po rokoch vratili naspat do svojich povodnych domov {v inom stave}. Ale vela ich nevratili, a povacsine uz potomkovia resp. dalsie generacie by chceli navrat majetku...

julish
28. apr 2026
@alguno

POĎAKUJTE SA PS!!!! ONI OTVORILI TÚTO TÉMU, DOVTEDY O NICH NIKTO NEHOVORIL! PS LEN ŠKODIŤ SLOVENSKU, AKO SAMI POVEDALI! HNUS!

@alguno Praveze sa o nich hovorilo aj predtym, najma o tom, ako sa Madarom konfiskuju majetky na zaklade stareho zakona znameho ako Benesove dekrety. Prosto v sucasnej demokracii je neunosne stavat argumentaciu pri konfiskacii majetku na zakone postavenom na kolektivnej vine. Chytraci vo vlade sa snazia nakradnut co najviac a na to im sluzia tieto prastare zakony. Pozri napr tento odbornik sa tomu roky venuje https://www.aktuality.sk/clanok/R3mzMrL/benesov...

simca06022011
28. apr 2026

Inak dala som si vypisat, preco je to dnes tema, lebo v diskusiach politickych tiez velmi nezazneli konkretne priklady a som bola zvedava, preco je to zrazu tema, mala som taku predstavu, ze si sem pri cestuje nejaky Madar a chce si tu privlastnit pozemok, ale je to prave naopak pozemky ktore mali byt prepisane v 50.rokoch a neboli, teraz chcu dodatocne vyvlastnit...

Tu je co mi vypisala AI:

Momentálne je okolo toho rozruch hlavne kvôli tomu, že štát (cez Slovenský pozemkový fond a Diaľničnú spoločnosť) začal v posledných rokoch používať Benešove dekréty ako nástroj na „právne vyčistenie“ pozemkov pod veľkými stavbami, napríklad pod obchvatom Bratislavy (D4/R7).

Tu sú konkrétne dôvody a príklady, prečo je to dnes téma:
1. Prípad diaľnice D4 a R7 (Podunajské Biskupice/Jarovce)
Toto je „spúšťač“ celej súčasnej debaty. Štát zistil, že pod rozostavanou diaľnicou sú pozemky, ktoré v katastri stále figurujú na mená ľudí, ktorí boli po vojne označení za Maďarov alebo Nemcov.
Čo sa stalo: Namiesto toho, aby štát tieto pozemky od dedičov vykúpil (ako od ostatných), prokuratúra a Pozemkový fond podali žaloby. Tvrdia, že tie pozemky mali byť skonfiškované už v roku 1945 podľa dekrétov, len sa to vtedy „nestihlo“ zapísať do katastra pre neporiadok v papieroch.
Dôsledok: Štát sa snaží spätne (po 80 rokoch!) zapísať konfiškáciu na list vlastníctva, aby dedičom nemusel vyplatiť náhradu. Dedičia to, pochopiteľne, vnímajú ako novodobú krádež.

2. Kauza Bosnyák (Bratislava)
Ďalší konkrétny príklad sa týka lukratívnych pozemkov v Bratislave. Slovenský pozemkový fond sa snažil vrátiť do vlastníctva štátu pozemky, ktoré už dávno vlastnili dedičia po predkoch maďarskej národnosti. Argument bol opäť ten istý: „Malo to byť skonfiškované v roku 1945, tak to berieme teraz.“
3. Rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP)
Slovensko v tejto veci pred pár rokmi prehralo dôležitý spor v Štrasburgu. Súd v podstate povedal, že štát nemôže po 80 rokoch „opravovať“ staré chyby tým, že ľuďom dnes zoberie majetok, ktorý legálne zdedili a o ktorý sa štát celé desaťročia nezaujímal.
Tento rozsudok vlial krv do žíl maďarským politikom a právnikom, ktorí to teraz používajú ako dôkaz, že Slovensko stále uplatňuje princíp kolektívnej viny.

Reálne nejde o to, že by niekto chcel Maďarom hromadne vracať kaštiele a polia. Ide o právny konflikt:
Štát hovorí: „Dekréty sú platné, tie pozemky nám patria od roku 1945, len sme si to teraz všimli.“
Vlastníci hovoria: „Nemôžete nás trestať za národnosť našich dedov v roku 2024, najmä ak sme tie pozemky riadne zdedili a platili za ne dane.“

Je to teda mix štátneho šetrenia peňazí (nechceme platiť za pozemky pod diaľnicami) a historickej traumy, ktorá sa kvôli tomu znova zapálila.

- a inak Orbana by som do tohto netahala, ten tu nerozduchaval vasne kvoli tomu, Magyar to moze z tejto uz historickej veci spravit vazny medzinarodny problem - otazne je ci ma nas stat pravo zhabat po tolkych rokoch majetky dedicom... bez odskodnenia.

simca06022011
28. apr 2026
@julish

@alguno Praveze sa o nich hovorilo aj predtym, najma o tom, ako sa Madarom konfiskuju majetky na zaklade stareho zakona znameho ako Benesove dekrety. Prosto v sucasnej demokracii je neunosne stavat argumentaciu pri konfiskacii majetku na zakone postavenom na kolektivnej vine. Chytraci vo vlade sa snazia nakradnut co najviac a na to im sluzia tieto prastare zakony. Pozri napr tento odbornik sa tomu roky venuje https://www.aktuality.sk/clanok/R3mzMrL/benesov...

@julish mas pravdu, dala som si to vyhladat, problem ale celej komunikacie PSka od zaciatku je velke pistanie, ale realne veci nepovedia v diskusiach... az teraz som to dala vyhladat, co sa vlastne deje okolo toho a je to riadne nespravodlive. TO ze ma nas pozemkovy fond bordel ako kazdy iny urad v SR, nemoze byt dovod na to,aby niekto uzival majetky 80rokov a zrazu stat ich skonfiskuje... velakrat vieme, ake tazke je dostat od takychto nehnutelnosti riadne doklady a dokazovat nieco.

anonym_785b14
28. apr 2026

No ja neviem o tom, že v dnešnej dobe sa vyvlastnuje bez náhrady....aj ked náhrada nemusí byt adekvátna
Takže neviem odkiaľ to máte...

simca06022011
28. apr 2026
@anonym_785b14

No ja neviem o tom, že v dnešnej dobe sa vyvlastnuje bez náhrady....aj ked náhrada nemusí byt adekvátna

@anonym_785b14 nejaky dovod, preco by si to mala vediet, pracujes v tom, alebo si si to hladala? Lebo teda ja som hladala a nasla, ak je to inak, velmi rada si to pozriem a nastudujem, ale aktualne som z toho uplne znechutena... tieto pozemky sa totiz nevyvlastnuju s nahradou, ale stat tvrdi, ze ide o dodatocnu konfiskaciu. Tvrdia, ze im to patri uz 80 rokov a zapis na majitela bola len "chybicka" v katastri. Tym padom nevyplatia nic. Konkretny pripad (Bosits x Slovensko) skoncil tak (2015?), ze hoci Europa priznala chybu statu, nase sudy mu tie pozemky aj tak zobrali.
Je to smutne – ak ide o zaujmy statu, zrazu neplati vydrzanie, premlcanie ani princip dobrej viery, ze co mas 80 rokov v katastri, je tvoje. A takych pripadov je naozaj vela podla toho, co som googlila... velmi smutne. Zase sa len ukazuje, aky bordel je v tomto state a este si schvalia zakonik, ze spochybnovat benesove dekrety je trestne :D tak to je uplne na plac uz. Uplne totalne moralne dno. Orwell v priamom prenose. Ine krajiny na zaklade dekretov dnes nic nekonfiskuju. proste to beru ako uzavretu vec, minulost a viac sa s majetkom nehybe.. u nas naopak. Ale ako pisem, ja somto len teraz vecer zacala hladat, ze co sa vlastne naozaj deje a som dost prekvapena

anonym_da6dd7
Včera o 00:36

Oni to beru asi tak, ze Slovania tu boli pred Hunmi...

anonym_785b14
Včera o 05:56
@simca06022011

@anonym_785b14 nejaky dovod, preco by si to mala vediet, pracujes v tom, alebo si si to hladala? Lebo teda ja som hladala a nasla, ak je to inak, velmi rada si to pozriem a nastudujem, ale aktualne som z toho uplne znechutena... tieto pozemky sa totiz nevyvlastnuju s nahradou, ale stat tvrdi, ze ide o dodatocnu konfiskaciu. Tvrdia, ze im to patri uz 80 rokov a zapis na majitela bola len "chybicka" v katastri. Tym padom nevyplatia nic. Konkretny pripad (Bosits x Slovensko) skoncil tak (2015?), ze hoci Europa priznala chybu statu, nase sudy mu tie pozemky aj tak zobrali.
Je to smutne – ak ide o zaujmy statu, zrazu neplati vydrzanie, premlcanie ani princip dobrej viery, ze co mas 80 rokov v katastri, je tvoje. A takych pripadov je naozaj vela podla toho, co som googlila... velmi smutne. Zase sa len ukazuje, aky bordel je v tomto state a este si schvalia zakonik, ze spochybnovat benesove dekrety je trestne :D tak to je uplne na plac uz. Uplne totalne moralne dno. Orwell v priamom prenose. Ine krajiny na zaklade dekretov dnes nic nekonfiskuju. proste to beru ako uzavretu vec, minulost a viac sa s majetkom nehybe.. u nas naopak. Ale ako pisem, ja somto len teraz vecer zacala hladat, ze co sa vlastne naozaj deje a som dost prekvapena

@simca06022011 Bosits vs Slovakia je spor o to, či stará povojnová konfiškácia lesov bola právne platná a či štát mohol spätne meniť rozhodnutia súdov – nie prípad nového odoberania majetku.

julish
Včera o 06:36
@anonym_da6dd7

Oni to beru asi tak, ze Slovania tu boli pred Hunmi...

@anonym_da6dd7 kto to tak berie? A kde? 🙂)

julish
Včera o 06:37
@anonym_785b14

@anonym_785b14 citaj odkaz na clanky Janosa Butora Fialu, budes vediet

simca06022011
Včera o 06:40
@anonym_785b14

@simca06022011 Bosits vs Slovakia je spor o to, či stará povojnová konfiškácia lesov bola právne platná a či štát mohol spätne meniť rozhodnutia súdov – nie prípad nového odoberania majetku.

@anonym_785b14 no neviem teda, ak sa stat napisal dodatocne na lvcko tak samozrejme ze sa riesilo to. Ano, eu sud nerozhodol ci ma/nema stat brat majetok ludom ale vyjadril sa k tomu, a boli porusene prava bositsa. Ale tak ja mam len volne dostupne infosky, nehadam sa.

anonym_785b14
Včera o 06:58

Je rozdiel medzi HISTORICKYMI konfiškáciami, reštitúciami, vyvlastnením a súdnymi spormi o vlastníctvo🙂

simca06022011
Včera o 08:09
@anonym_785b14

Je rozdiel medzi HISTORICKYMI konfiškáciami, reštitúciami, vyvlastnením a súdnymi spormi o vlastníctvo🙂

@anonym_785b14 ale vsak bud konkretny/a, radi sa poucime, kde je tu nejaka spravodlivost v takomto konani, lebo ju nevidim 😇

barrilla
Včera o 10:29
@alguno

POĎAKUJTE SA PS!!!! ONI OTVORILI TÚTO TÉMU, DOVTEDY O NICH NIKTO NEHOVORIL! PS LEN ŠKODIŤ SLOVENSKU, AKO SAMI POVEDALI! HNUS!

@alguno túto tému otvoril v prezidentskej kampani Pellegrini, ked tvrdil, že je proti uplatňovaniu kolektívnej viny, ktorá sa uplatňuje v BD

anonym_9ab487
Včera o 21:53
@zuzulienocka78

@biba_18 Takže vlastne teraz tie majetky - asi pozemky - vlastnia slováci. A maďari chcú, aby sa to vrátilo a slováci zas chcú, aby sa s tým nič nerobilo. Česka sa to netýka?

@zuzulienocka78 kontext (nesudim, popisujem)... v Cechach aj na SK boli silne mensiny - historicky...(tu Madari, tam Nemci... urcite si pocula o sudetskych nemcoch)... trosku obdoba toho je ako ked sa rusaci natlacili do kadejakych byvalych sovietskych republik, len tam sa to robilo zamerne a umelo, tu to bol historicky kontext a oni tu vlastne "boli doma"... ale teda na zaciatku ww2 to vyuzili a zabrali casti uzemia, lebo vsak chranime nasich... k tomuto sa po vojne pridala pochopitelna frustracia zo spravania madarov a nemcov voci nam a teda po vojne chceli "vycistit" uzemie, aby sa to neopakovalo... tazko to riesit terajsou optikou v ramci EU, dlhej doby bez vojny atd atd... babky a prababky by sa na to asi pozerali inac ako dnesni mladi... otazka nejakeho prava a ublizenia... tazko povedat.. z praktickeho hladiska to asi chapem. Dokial budu nacionalisticke chutky vo svete, tak to moze davat zmysel... Vidiet to donedavna aj na Madaroch... stale ich nepresiel felvidek... o nasich vychodnych zatial nesusedoch ani nehovoriac...

Strana
z2