icon

Energopomoc 2026

3. dec 2025

Čo hovoríte na to, čo schválili? Toto sa dotkne aj nižšej strednej triedy,ak sa naplní zvýšenie o 22 az 3O%. Tá hranica
max príjmu je veĺmi nízka.Asi aby sme si boli všetci rovnejší a moc sa nerozkokošili.V spojení s okresaným daňovým bonusom bude pre mnohých znížená životná úroveň citeĺná.

janagem
3. dec 2025

Akože ja osobne dúfam, že to ešte priekopu. Lebo brat má napríklad trvalý pobyt tu - nakoľko býva v inom meste v nájme, a tam mu nechcú dať, takže by sa jeho príjem rátať nemal. Takisto ak niekto strati prácu vo februári, tak čo? Prepočítavaju koeficient každé dva mesiace?

anonym_454ea7
3. dec 2025
@tinka3435

Vie sa už aj ako to bude vlastne vyplácané?

@tinka3435 energošeky

biba_18
3. dec 2025

@janagem ja mám mamu v domove dôchodcov, ale trvalý pobyt má na byte kde žije syn ktorý to platí a ten je na trvalom pobyte u nás doma 🙂 z toho ani divá sviňa nevyjde ...

janagem
3. dec 2025
@biba_18

@janagem ja mám mamu v domove dôchodcov, ale trvalý pobyt má na byte kde žije syn ktorý to platí a ten je na trvalom pobyte u nás doma 🙂 z toho ani divá sviňa nevyjde ...

@biba_18 ahaha, vy to máte tiež pekne zamotané 😂

anonym_76d1b8
3. dec 2025

Ok. Čiže keď som ja na úrade práce, môj muž má tp inde, tak by sme to mali dostať, nie?

anonym_305a41
3. dec 2025
@biba_18

@biba_18 ak býva v byte, ktorý vlastní blízka osoba a ma tam trvalý pobyt syn, tak má z toho titulu nárok. Ak nemá tam trvalý pobyt, nemá nárok

maciatkolulu
3. dec 2025
@bu_bu_bubak

Ja mam dojem, ze to bude spackane....tak ako vsetko ostatne co im prislo doteraz pod ruky.

Osobne tomu neverim, ze 90% domacnosti dostane energopomoc a nemas to ani ako zistit. Snad sa nepojdes pytat 100 ludi na ulicu ci 90 z nich prisiel sek.

Narok budes mat ak prijem domacnosti neprekroci 1930 eur. To chcu akoze naozaj tvrdit, ze len 10% domacnosti ma vyssi prijem ako 2000 eur pretoze takto tomu ja rozumiem. Ved len prijem muza + materska ta v pohode dostane cez hranicu 1900 eur.

Akoze ja som teda zvedavy ako to dopadne, ale ak vezmem koeficienty do uvahy, moj gastro plat a dva dochodky v domacnosti tak tiez prekrocime hranicu.

Energopomoc bude asi len pre osadnikov. Vecna skoda, ze nie su plynofikovane.

Ja som na tuto situaciu pripraveny pretoze velku nadej som do nich nevkladal. Ja som vedel kolka bije ked im unia jasne povedala, ze peniaze urcene na rozvoj im nedaju na to aby to ich volici stopili v pieckach.

@bu_bu_bubak ja neviem,nemá to byť pomoc a teda poskytnutá tým,ktorí ju potrebujú,to nie je prilepšenie si,ale pomoc. Nie vreckové atď. Tiež treba aj rozmýšľať pri míňaní aj energie.

biba_18
3. dec 2025

@anonym_305a41 platí syn ktorý byt vlastní, ale má trvalý pobyt u nás ... a na tom byte má trvalý pobyt mama, ktorá byt nevlastní ani nič neplatí

telefon00
3. dec 2025
@anonym_76d1b8

Ok. Čiže keď som ja na úrade práce, môj muž má tp inde, tak by sme to mali dostať, nie?

@anonym_76d1b8 určite sa ráta aj príjem úradu práce, ale energopomoc je len pre ľudí s trvalým pobytom... takže bude rátany len tvoj príjem a manželov nie. Vaša energopomoc bude tým pádom nižšia

anonym_2ed94f
3. dec 2025

Baby to sa bude musiet niekde podavat ziadost? Prvykrat o tomto citam. Vie ma niekto strucne vhodit do obrazu? Dakujem 🙂

rooskoliv
3. dec 2025

Uvedomte si jednu vec. Jediný príjem štátu sú dane, teda peniaze, ktoré vám štát nasilu zoberie. A aj prerozdelenie peňazí niečo stojí, lebo niečo sa cestou stratí a niečo stoja úradníci.

Takže keď to štát pomôže 10e, musí ti na silu zobrať z vrecka 14e. Čiže štát všetkým zoberie a v podstate všetkým (90%) dá späť.

Ešte stále sa tešíš a myslíš si, že energo pomoc je dobrá vec?

anonym_340759
3. dec 2025

Ja tiež prvýkrát o tomto počujem, ako sa to má vyrátať kto bude mať nárok na tento energopomoc. Ja s manželom zarábame 2200 v čistom plus DB a rodinné. Máme 2 deti.

hexina
3. dec 2025

Viete prosim niekto ci sa data brali len z novembra? Alebo sa prijmy nejak priemerovali od januara do novembra? Moja mama byva v byte sama, je na dochodku, no ja aj moj brat s detmi tam mame trvaly pobyt a plus brat tam musel dat sidlo s. r. o. v novembri kvoli nejakym zmenam v zakone..

ivana11155
3. dec 2025
@hexina

Viete prosim niekto ci sa data brali len z novembra? Alebo sa prijmy nejak priemerovali od januara do novembra? Moja mama byva v byte sama, je na dochodku, no ja aj moj brat s detmi tam mame trvaly pobyt a plus brat tam musel dat sidlo s. r. o. v novembri kvoli nejakym zmenam v zakone..

@hexina prijmy sa beru od juna 2024 do juna 2025, pocita sa podla hrubeho prijmu. Trvaly pobyt sa berie ku koncu novembra tohto roka. Pokukaj na nete je kopec clankov o tom.

vikimed
3. dec 2025
@anonym_305a41

@veklipo a ako to maju urobiť? Po všetkých stránkach sú stále rodina s dvoma príjmami

@anonym_305a41 dohodnúť s elektrárňami nižšiu cenu za elektrinu pre domácnosti, ako to urobil Sulik. Nevznikol by takýto chaos, nebolo by treba milióny na kontrolné systémy, nových úradníkov. Nakoniec sumu, ktorú ušetria tak, že nedajú dotáciu tým 10% akože bohatým, zhltnú náklady na vyhodnocovanie a kontrolu toho, kto má na ňu vlastne nárok. Fakt skvelé, ako vlastne všetko s čím prídu títo babráci.

saxana000
4. dec 2025
@anonym_340759

Ja tiež prvýkrát o tomto počujem, ako sa to má vyrátať kto bude mať nárok na tento energopomoc. Ja s manželom zarábame 2200 v čistom plus DB a rodinné. Máme 2 deti.

@anonym_340759 mne vychadza 2200 + 2200 +100+100+60+60
4720÷ 2.7(muz 1,ty 0.7,deti do 14r 0.5 kazde)
1748 je to menej ako strop vysledok takze mate narok.

anonym_f9cd01
4. dec 2025
@anonym_dad4ef

@tinka3435 elektrina a plyn automaticky ponizen faktúry a zvyšok majú byť enrgoseky - zatial

@anonym_dad4ef to akože, kto mi pošle sek? A čo s tým šekom? Vyplatí mi pošta? 🤔 No už vidím tu Sodomu- Gomoru čo z toho bude.

margotka17
4. dec 2025
@vikimed

@anonym_305a41 dohodnúť s elektrárňami nižšiu cenu za elektrinu pre domácnosti, ako to urobil Sulik. Nevznikol by takýto chaos, nebolo by treba milióny na kontrolné systémy, nových úradníkov. Nakoniec sumu, ktorú ušetria tak, že nedajú dotáciu tým 10% akože bohatým, zhltnú náklady na vyhodnocovanie a kontrolu toho, kto má na ňu vlastne nárok. Fakt skvelé, ako vlastne všetko s čím prídu títo babráci.

@vikimed tiež ma napadlo, že to mohli tak urobiť, alebo každému z faktúry odrátať jednotnú sumu.

anonym_76d1b8
4. dec 2025
@telefon00

@anonym_76d1b8 určite sa ráta aj príjem úradu práce, ale energopomoc je len pre ľudí s trvalým pobytom... takže bude rátany len tvoj príjem a manželov nie. Vaša energopomoc bude tým pádom nižšia

@telefon00 no, ale toto mi nepríde moc sociálne. Sociálna vláda by mala dať práve slabším viac, nie?

anonym_79b6ca
4. dec 2025
@anonym_76d1b8

@telefon00 no, ale toto mi nepríde moc sociálne. Sociálna vláda by mala dať práve slabším viac, nie?

Najlepšie na tom je vraj adresna pomoc. Pritom napriklad nedomysleli, ak jeden z manzelov ma s. r. o. a tieto prijmy sa nepocitaju. Sused napr. ma neskutocny zisk s s. r. o. - cca 12000 mesacne. Nie je vo firme zamestnanec.A energopomoc dostanu.

anonym_d29600
4. dec 2025

Akože načo je toto polemizovanie? V pondelok sa majú všetci dozvedieť .. aj tak polovica vlastne nevie o čo ide popritom na modrý koník trafí ale ba Google už nie 🤦

maros88
4. dec 2025

Úprimne dosť ľudí v tom má chaos, lebo systém ráta výlučne bonitu podľa príjmov a energetickej veľkosti domácnosti, nie podľa toho, kde má človek trvalý pobyt „na papieri“. Ak niekto žije v prenájme v inom meste, reálne tam platí energie a býva, jeho domácnosť by sa mala posudzovať podľa toho, kde skutočne býva. Problém je, že niektoré prípady bude musieť ministerstvo ešte dolaďovať, lebo veľa ľudí nemá trvalý pobyt tam, kde reálne žijú.

Prepočítavanie má byť ročné (podľa príjmov za predchádzajúci rok), nie každé dva mesiace. Preto napríklad strata práce vo februári sa v systéme prejaví až o rok.

Ak chceš detailné prepočty a vysvetlenia na modelových rodinách, pozri si tento článok – tam je to veľmi prehľadne rozpísané:
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/...

anonym_f9cd01
4. dec 2025
@maros88

Úprimne dosť ľudí v tom má chaos, lebo systém ráta výlučne bonitu podľa príjmov a energetickej veľkosti domácnosti, nie podľa toho, kde má človek trvalý pobyt „na papieri“. Ak niekto žije v prenájme v inom meste, reálne tam platí energie a býva, jeho domácnosť by sa mala posudzovať podľa toho, kde skutočne býva. Problém je, že niektoré prípady bude musieť ministerstvo ešte dolaďovať, lebo veľa ľudí nemá trvalý pobyt tam, kde reálne žijú.

Prepočítavanie má byť ročné (podľa príjmov za predchádzajúci rok), nie každé dva mesiace. Preto napríklad strata práce vo februári sa v systéme prejaví až o rok.

Ak chceš detailné prepočty a vysvetlenia na modelových rodinách, pozri si tento článok – tam je to veľmi prehľadne rozpísané:
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/...

@maros88 hej, celé je to nejako nedomyslene, narýchlo urobené. Skôr mali dať sumu na každú domacnost. Nebudú to nejaké veľké peniaze, možno cca 7 € mesačne elektrina a cca 25-30 € plyn?

anonym_340759
4. dec 2025
@saxana000

@anonym_340759 mne vychadza 2200 + 2200 +100+100+60+60
4720÷ 2.7(muz 1,ty 0.7,deti do 14r 0.5 kazde)
1748 je to menej ako strop vysledok takze mate narok.

@saxana000 Tak podľa teba ja by som mala 2200+150(db do 15rokov)+100(db nad 15rokov)+60+60
to je 2570 : koľko ? (mám jedno dieťa do 15, jedno nad 15 rokov), ak 2570 : 2,7 to je 951 dobre rátam?

tilly
4. dec 2025

Mne to celé príde ako totálny chaos... adresna pomoc, ktorá vôbec nebude adresna. Kašle sa na ľudí v nájmoch, kašle sa na tých s alternatívnym vykurovaním. Nikto nevie co a ako...

anonym_2c2efa
4. dec 2025

Je to absolútny chaos. Ja som zvedavá ako chcú napríklad riešiť aj viacgeneračné domy. Napríklad aj my v takom žijeme. Adresa jedna, všetci máme trvalý pobyt a sú tu troje hodiny na elektrinu. Každý má svoje. Budú to riešiť na hodiny? Alebo nás zrátajú všetkých dokopy? Potom to ale nikomu nevyjde. No neviem... Je to celé zle nastavené a nedotiahnute.
A tiež som nenašla info či sa do príjmu rada aj DB, RP, poprípade pri ročnom zúčtovaní dane aj úľava na manželku/manžela

bloger
4. dec 2025

Ja neviem je nejaká snaha o adresnosť. Bohu žiaľ ale neverím, že to bude spravodlivé.

anonym_2f494f
4. dec 2025
@anonym_340759

@saxana000 Tak podľa teba ja by som mala 2200+150(db do 15rokov)+100(db nad 15rokov)+60+60
to je 2570 : koľko ? (mám jedno dieťa do 15, jedno nad 15 rokov), ak 2570 : 2,7 to je 951 dobre rátam?

@anonym_340759 v r.2024,bol danovy 140 na vsetky deti.Netreba zabudat a realne si zobrat vsetky pasky a zpriemerovat to.Od juna 2025,do juna 2025

saxana000
4. dec 2025
@anonym_340759

@anonym_340759 ja som to takto pochopila.tusim dieta starsie ako 14rokov nema 0.5 ale 0.7 ale.princip je rovnaky vsetky prijmy vydelit tym koeficientom co napocitas za kazdeho clena domacnosti.

anonym_2f494f
4. dec 2025
@saxana000

@anonym_340759 ja som to takto pochopila.tusim dieta starsie ako 14rokov nema 0.5 ale 0.7 ale.princip je rovnaky vsetky prijmy vydelit tym koeficientom co napocitas za kazdeho clena domacnosti.

@saxana000 ale treba zobrat kalkulacku,stare pasky a ratat,lebo danovy bonus v 2024 bol 140eur.Od juna 2024,do juna 2025.A to ludom ten priemer este zvysuje,lebo danovy bonus.