icon

Koho budú voliť voliči bývalých vládnych strán?

29. jún 2023

Koho (asi) budú voliť voliči exvládnych strán, ktoré sa nejakým spôsobom zdiskreditovali? Zostanú naďalej verní týmto stranám, alebo sa presunú inam - kam? Napíše niekto z týchto voličov, ako sa rozhoduje/rozhodol?

viestta
1. júl 2023

@erikavesela nie nemyslim si, ze su vsetci sprosti. Moja mama presne vie co je HDP, moja svokra ani omylom, mozno by si aj myslela, ze je to skarede slovo
A obavam sa, ze mnohi aj hodne mlasi ani netusia co je HDP

erikavesela
1. júl 2023

@viestta ta tvoja posledna veta je presne to, co si myslim ja...dnesni mladi nenaju o mnohych veciach ani len potuchy, hlavne, ze su cool, ze maju jointa...mat sa dobre ale hlavne sa nepretrhnut...to je ich kredo

autor
1. júl 2023

Nie je v tomto kontexte podstatné, či generácia 55+ vie, čo je HDP. Podstatné je to, že správa - dôchodky sú prehnane vysoké v ľuďoch hlboko zarezonovala, vzbudila v nich obavy, a určite sa to premietne i pri hlasovaní počas volieb.

beataxxx
1. júl 2023

Ci sa nam to paci, alebo nie, statny rozpocet bohuzial nema na tieto populisticke zvysovanie dochodkov, pridavkov na dieta a vsetky socialne podpory, takze si neviem predstavit, ze Nová vlada si to bude moct dovolit bez dalsieho zadlzovania……..v parlamente sa zauzivala fraza, ze je to pre ludi a nikto si netrufne nesuhlasit…..a je pravdou aj to, ze dochodky u nas su aj napriek zvyseniu velmi nizke…..to by musel byt novy minister naozaj odbornik a nie politik, aby s tym dokazal nieco urobit

elmivelmi
1. júl 2023

@erikavesela citak ixh program a ic take zle na nom nevidim.Praveze kvitujem ze chcu matkam s malymi detmi unoznit skratene uvazky .
A co sa lgbt tyka-to mi je jedno,preco by nemali mat rovnake orava ako my?

erikavesela
1. júl 2023

@beataxxx zadlzenie a zvysenie danovrho zatazenia je riesenid pre ps

erikavesela
1. júl 2023

@elmivelmi nic zle????...preboha, citaj poriadne...budeme tu mat totalny teror...pisem ja nikde nieco o lgbti, ze by nemali mat rovnake prava? Nech si robia co chcu, ale nech nacakaju ich oslavu od vsetkych, nech si nevyzaduju respekt prikazom...

ysseba
1. júl 2023

Ja budem voliť toho o kom si na 100% istá, že sa v konečnom dôsledku nespolčí so SMERom a nacistami.

shellmass
1. júl 2023

@elmivelmi pozri si co majú v pláne PS.Ked som videl, ako povedal jeden prefetovaný člen z ich strany, ze mame vysoké dôchodky a treba šetriť tam, tak keby ho mam pre sebou, tak by mu jedna letela...Kto bude voliť túto bandu neschopných dementov, prefetovaných LGBTi zvratencov, tak není normálny

beataxxx
1. júl 2023

@erikavesela prave ps neplanuje dalsie zadlzovanie a vedia, ze opatrenia nebudu popularne

erikavesela
1. júl 2023

@beataxxx otazka...kde na tie svoje plany chcu zobrat?...zmena mixu dani to neurobi....rovnica nesedi...pretoze na strane vydavkov je viac ako na strane prijmov...navyse...dzn, dan z dedicstva, dan z daru...nie je zvysenie danoveho zatazenia?...koniec individualnej automobilovej dopravy, poplatky za emisie....to je co???....ano, nevola sa to dan...ale je to zvysenie vydavkov pre obyvatelov..

vroni
1. júl 2023

@beataxxx, nie, oni neplánujú zadlžovanie štátu. Oni plánujú systematické ozobracovanie obyvateľstva tak, aby mohol stat vyvoleným rozdávať ešte viac bez zvýšenia celkového zadlženia.

elmivelmi
1. júl 2023

@vroni akyk vyvolenym?Mas to aj podlozene niecom?

elmivelmi
1. júl 2023

@ysseba a kto to je?

beataxxx
1. júl 2023

Uz sa raz pritahovali opasky za miklosa, potom nastala vlada smeru a sns-rozkradli co sa dalo a nekompetentni a bohuzial velmi hlupi poslanci z posledne j koalicie poutracali miliardy na blbosti a naslubovali socialne pomoci, na ktore nemame….nenazvala by som to urcite systemovym ozobracovanim, ale snad kazdy pochopi, ze ked mam 100 euro a naslubujem 150 a este som zadlzeny - toto nemoze fungovat….a to nas zatial dotuje unia, ale blizi sa cas, ked aj my budeme musiet prispievat…

erikavesela
1. júl 2023

@elmivelmi ved citaj ich program...tam to je napisane...a ked to chces po slovensky a zrozumitelne....nemakacenkom....lebo ved oni nemali take stastie ako ty...boha, bludy a bludy...ja rozumiem, ze ich program je napisany naozaj salamunsky, tak aby nie vsetco rozumeli, ale je to tam...

ysseba
1. júl 2023

@elmivelmi sleduj politiku dlhodobo, nie len 3 mesiace pred voľbami a nebudeš sa to musieť pýtať...

vroni
1. júl 2023

@elmivelmi, ako myslíš, ci majú vo volebnom programe, ze zvýšime daňové zaťaženie obyvateľstva, aby sme živili kadejakých zbytočných ekoprizivnikov, tlchubov a predavačov teplej vody? Nie, nepíšu to vo svojom programovom vyhlásení. Resp. nie takto. Len to pri kritickom čítaní z neho vyplýva.

elmivelmi
1. júl 2023

@ysseba ale tak su na 3mieste s percentami,radaej im ako hls a smer.

erikavesela
1. júl 2023

@elmivelmi nie...ked mam na vyber len tychto troch, tak hlas a to zo srdca smer a hlas nenavidim...ale urcite su lepsia volba ako ps

elmivelmi
1. júl 2023

@erikavesela pre teba,pre mna nie

erikavesela
1. júl 2023

@elmivelmi pre mna je ps hrozba, vacsia ako hlas...ps je snad najhorsia volba, aka existuje, chcu pracujucich ludi vyslovene zodrat z koze a preto verim, ze prerieknutie hellebrandta a ukazanie pravej tvare im peknre zavari.. a verim, ze takychto prerieknuti bude viac a ludia konecne pochopia....

vroni
1. júl 2023

@elmivelmi, problem je, ze v tých troch stranách (Smer, Hlas, PS) je rozdiel jedine v retorike, nie v obsahu.

ysseba
1. júl 2023

@elmivelmi Predvolebným prieskumom never

kimchi
1. júl 2023

@elmivelmi ako píše ysseba, predvolebným prieskumom never.. príklad z roku 2020, prieskum bol zo začiatku februára 2020 (prvý obrázok) a skutočný výsledok koniec februára 2020 (druhý obrázok)

elmivelmi
2. júl 2023

@kimchi ved ano amas pravdu ,ale aj tak jeden vatsi debil ako druhy,tazko je sa roznodnut komu dat hlas.Kebyze ma sas vela % jednoznacne tam ale nema sancu.

autor
2. júl 2023

@kimchi pôvodne bolo uzákonené 14-dňové volebné moratórium, počas neho sa nesmeli zverejňovať volebné prieskumy, čím nebolo podchytené najdôležitejšie obdobie - finiš volebných kampaní. Samozrejme, nejaké interné prieskumy boli (výlučne len pre potreby strán), ale legálne von ísť nesmeli.

Nepresnosťou prieskumov neraz argumentujú voliči Oľano tak na fb lídra, ako i na stránke istej prieskumnej" agentúry /Vox ....../ (nie je členom SAVA - združenia prieskumných agentúr, ktoré podlieha kontrole, členovia sú povinní dodržiavať isté štandardy metodiky), ktorá zverejňuje na dennej báze výsledky telefonických prieskumov verejnej mienky. Voliči Oľano si tam dosiaľ občas tipujú volebné víťazstvo strany na 30 - 40 %

Toto volebné moratórium bolo zrušené až v decembri 2021, teraz platí už len 48-hodinové.Keďže do toho roku nemohol byť kľúčový, predvolebný finiš kampaní podchytený - posledné prieskumy sa robili zväčša 3 týždne pred voľbami - zákonite dochádzalo k skresleniu, pretože nemalá časť voličov sa rozhoduje až tesne pred voľbami..

( Predpokladá sa, že aj na tohtoročný finiš Matovič príde s nejakými atómofkami na protistrany - avšak už je v očiach verejnosti natoľko zdiskreditovaný, že to taký wau efekt, ako v roku 2020, zrejme nedosiahne.)

autor
2. júl 2023

Ešte doplním - v PA som pracovala do r. 2020, kým sme sa nepresťahovali, avšak túto branžu zo zvyku sledujem naďalej a myslím, že výsledky sa už natoľko líšiť nebudú (len v rámci štatistickej chyby.)

mima1608
2. júl 2023

@kimchi no ja si pamätám prieskum z obdobia pár dní pred voľbami 2020, ktorý mi prišiel do mailu (myslím, že od Focusu) a tam mal OLANO cez 25% a aj ostatné strany viac-menej sedeli s tým aký bol reálny výsledok.

nikajve
10. aug 2023

@viestta pardon,ak ide o uzavretu debatu,ale o tej demokracii a nepotlacaniu ludskych prav by som rada nieco povedala.Pracovala som 10 rokov na BA magistrate,prezila 2 primatorov,v praci sa mi darilo.Potom prisiel agresivny PS Vallo s armadou mladych ludi z mimovladok.Vyhodil polovicu povodnych zamestnancov (cez dohody,aby nemal zle PR) a nahradil ich osobami bez praxe,skusenosti,no najma z povodnych zamestnancov urobili otrokov,nosicov papierov.Roztrhali pracovne naplne ludom-co robil 1 clovek,rozdelilo sa medzi 10,pricom tomu cloveku uz nedovolili robit nic len posluchat ich prikazy.Nikdy by som si nepomyslela,ze su taki zli a zakerni.Su ako imelo,napadnu vas,postupne vyciciavaju az umierate.Ak mate iny nazor,ako je ten ich,idete z kola von.Ak si dovolite oponovat,idete z kola von.Vdaka PS sa prestali na magistrate dodrziavat postupy,smernice.A o navyseni poctu zamestnancov je skoda hovorit.Staci si pozriet mzdove naklady,ktore sa zdvihli od r. 2018 (odkedy kraluje Vallo) o 16 milionov eur a to aj napriek Coronakrize! Ked v roku 2018 nastupil,zdvihol dane.To mu ludia tolerovali.Avsak to iste spravil aj v roku 2023,ale pre istotu zdvihol uhrady za ubytovanie,mhd,seniorom v zariadeniach a chysta sa zdvihnut poplatky aj v pohrebnictve.Vyhovara sa,ze nema peniaze,tak sa skuste pozriet,kde peniaze z dani koncia.Minimalne 900 000 tis.ide neziskovke - nadacii mesta,kde sponzoruje Vallo mimovladky,ale aj s.r.o. a fyzicke osoby.Okrem toho dava miliony dalsim mimovladkam.Samozrejme,pocet zamestnancov sa zvysuje aj v spolocnostiach mesta.To sa,ale neda vycislit a najst,da sa vsak zistit,ako sa tej ktorej spolocnosti dviha zakladne imanie.PS rado rozdava,ale nie zo svojho,ale z verejnych penazi,cize ono to krasne vyzera,ze vam daju peniaze,ale na tie sa skladame my vsetci.Preco Vallo zaviedol paas v Starom Meste az teraz?Preco to nespravil pred volbami?Preco si moze robit,co chce?Pretoze mu nikto v zvysovani uhrad nezabrani,ved v mestskom zastupitelstve ma samych PS ludi a to iste sa deje aj na mestskych castiach. A este jedna vsuvka - v Trnave sa chystaju odvolat PS primatora Brocku,preco asi...Ale je to samozrejme vasa vec,ci chcete dalej volit PS.Ja som na vlastnej kozi pocitila tu ich demokraciu a slobodu slova v praxi,nikdy viac.To nasilne tlacenie PS mate inak vsade - v dennikoch,tlaci,mediach.Vsade po BA na billboardoch vyskakuje Simecka z PS - to uz Vallovi nevadi vizualny smog?Aha nie,ked ide o jeho cloveka.