icon

Koho voliť?

16. máj 2023

Neviem sa rozhodnúť koho voliť. Rada si vypočujem vaše názory, pre a proti volebných strán. Ďakujem

vroni
21. máj 2023

@annm81, 🤣🤣🤣, nie, to by bola zvláštna matematika. Oni sa odvolávali vo svojej správe na iné krajiny. Uznávam, nedohladavala som zdroje ich tvrdení.

annm81
21. máj 2023

@vroni Ono v skutočnosti naozaj platí, že najúčinejšie opatrenie proti šireniu kvapôčkovej infekcie je obmedzenie kontaktov. Nie sú kontakty, choroba sa nemá ako šíriť. Ak aj nejaká krajina vyhodnotí, že spôsob, akým zaviedla lockdown nebol najúčinnejší, nič to nehovorí o tom, že krajina nevyhnutne postupovala zle, vzhľadomna informácie čo mala k dispozícii. Celý svet totiž nevedel - nepoznali sme túto chorobu, nemali sme dostatok skúseností z minulosti a zdá sa, že krajiny nemali ani žiadne núdzové plány, čo by vytiahli zo šuplíka. Najmä to posledné je katastrofa, keďže každý jeden odborník by ti povedal, že k pandémii novej nebezpečnej choroby skôr či neskôr dôjde. Mali sme len šťastie, že to bol "len" covid. Otázka je, či sa jednotlivé krajiny poučili a či sa poučili občania, bojím sa, že nie. Lebo táto situácia
v najbližších desaťročiach vysoko pravdepodobne nastane znova a boh nás chráň, aby to bola čo i len "obyčajná" chrípka, keď zmutuje v človeku, čo sa naraz nakazí ľudskou aj zvieracou formou - to budú milióny a milióny mŕtvych.

vroni
21. máj 2023

@annm81, ano i nie. Medizina nie je matematika a vzorce dodržiava len selektívne. Lockdown je dobré riešenie na počiatočné spomalenie šírenia. Ďalej jeho účinnosť nesiaha. V situácii, keď bola choroba úplne neznáma a nová a bola šanca, ze si na ňu človek dokáže vybudovať imunitu, bol lockdown skutočne možným, takmer ideálnym riešením. Ten prvý. Každý ďalší už bol len hystericka panika a chuť moci. V premorenom svete nedokázal obmedziť šírenie ani taký "absolútny" lockdown ako bol v Číne ci Austrálii. Jeho následky na obyvateľstvo budeme riešiť ešte roky (samozrejme, ze nie každý obyvateľ ma nejaké následky). Ale teraz vôbec nejde o to, aby si štáty sypali popol na hlavu, ako sa mýlili. Robili, co považovali za účinné a podstatne. Teraz je dôležite poznatky správne vyhotnotit a zužitkovať do budúcnosti. Minulosť sa meniť nedá, da sa z nej len použiť. Bolo by fajn, keby sa tento krok podaril.

ice8
18. jún 2023

@annm81 tento tvoj sireny graf je minimalne zavadzajuci, preposlem ho aby bolo vidno o co sa jedna.

Tu je o tom pisane
https://e.dennikn.sk/2319026/parita-kupnej-sily...
Parita kúpnej sily nemá analytickú silu

Musis si uvedomit, ze na mnohych bodoch ten graf je nevypovedajuci, som antiSMERak, ale ten graf je na nic.

Hod si do toho grafu krizu 2007-2008 a potom sa uvidi viac [Hlavne ze Robrko povedal "kriza sa nam vyhne"]. SDKU sa len mohla zviest na vseobecnej celosvetovej rally po krize 2000. Plus samozrejme lahko sa stupa ked si na kolenach po HZDS. Jeden graf je ucelovy, nepovie o komplexnosti celej situacie. Vidno to na HDP, Aj to stagnovalo za SMER, ale stagnovalo cele EU HDP za to iste obdobie. Od roku 2008/2009 ideme "do boku" cela EU, nie len Slovensko.

Je velmi nebezpecne sirit taketo polopravdy, naco to je dobre ?

ice8
18. jún 2023

Priklad:

annm81
18. jún 2023

@ice8 Aj si si ten článok, čo si "postol" prečítal? O parite kúpnej sily, čo je úplne štandardný nástroj ekonomickej analýzy sa tam píše v kontexte minimálnej mzdy, teda v úplne inom, než v akom som ho pridala ja. Akákoľvek ekonomická veličina má svoje slabiny a limity svojho použitia, čo vôbec neznamená, že je nepoužiteľná!

Bavíme sa o životnej úrovni, kritizuješ použitie parity kúpnej sily a odvoláš sa na HDP, ktoré má v tomto omnoho menšiu výpovednú hodnotu??? Že stagnuje celý región nejako ospravedlňuje, že klesáme omnoho rýchlejšie? (znova opakujem - predbehli nás všetci s výnimkou Bulharska!)

ice8
18. jún 2023

@annm81 HDP si vytiahla ty, pri UA grafe a velebeni Miklosa (ktory ma tiez svoje kauzy, ale nevadi vsak?)
Nekritizujem ukazovatele, ale tvoju retoriku a narativ, ktory tu pretlacas, velebis jednu stranu, hanis druhu stranu, pricom obe trany su rovnake, divadielko na oko.
Cim je podla teba miklos schopnejsi ekonomm, ako ktorykolvek iny student?
Ak je zrejme ze fica a spol plati vychod, je celkom zrejme ze miklosa a spol plati zapad.
Ciny hovoria za vsetko , konieckoncov..

Za mna nie miklos, duzrinca, fico alebo radicova, pripadne igor alebo kazimir, ale pracujuci Slovaci potiahli krajinu tam kde je.
A to ze ekonomiky klesaju? Studovala si ekonomiu, vies ake paky maju centralne banky?

annm81
18. jún 2023

@ice8 Tvoja veta " pricom obe trany su rovnake", hovorí za všetko... už aj škoda hovoriť, že môj spôsob použitia bol zásadne iný ako tvoj... si stratený prípad.

ice8
18. jún 2023

@annm81 aha, takze myslis ze politici kopu za bezneho obcana , ano ?
napr taky ten tvoj oblubeny miklos, nic nema za nechtami? ich strana tiez nie? od ich prvej vlady az po tu ich poslednu?

ice8
18. jún 2023

@annm81 Cely cas tu len kydas a kydas na Slovensko, ako utekaju ludia za hranice, zaujimave, pretoze ja poznam ludi, ktori utekaju naspat na Slovensko a niektori si tam vzali aj zivot aj za podozrivych okolnosti, ale OK.

https://echo24.cz/a/H34BR/zpravy-svet-nemecko-m...

Toto sem netahaj prosim, to si nechaj v Nemecku 🙂

PS: poznam niekolkonasobne vystudovanych ludi na VS, titily ako Ing Mgr, alebo JUDr, vsemozneho zamerania.. Nikto zo SR neodisiel, a ani neplanuje, toboz nie do EU, ak by chceli odist, volili by skor strednu Ameriku. A nedari sa im zle. Poznam aj chudobnejsich Slovakov, ktori tiez nechcu odist, je im tu pohodlne. Ani jeden z nich necerpa ziadne schemy na prispevky ani podobne. Poznam ale nejedneho Aziata, ktory isiel do Nemecka a nerozumie preco tu mame v EU vsetko take komplikovane (papierovacky pri podnikani),

Zivot na Slovensku fantasticky. To samozrejme a pochopitelne nevylucuje, ze Ty mozes napisat,ze zivot na Zapade je Fantasticky, preco nie - kto si ako zariadi, tak ma. Kupna sila a podobne, to su bludy, statistiky su bludy, pretoze nikdy nebude vacsina bohatsia ako priemer, matematiku ani fyziku neoklames ani Ty, este nevedomeho pozuviatela ano, ale zakon fyziky nie.

ice8
18. jún 2023

@annm81 Tvrdis, ze Miklos je ekonomicky genius, ano ? Jeho napady su uplne bezpecne a OK pre bezneho cloveka, ano?

annm81
18. jún 2023

@ice8 Tvrdím, že to bol zďaleka najúspešnejší minister financií akého sme mali a že jeho skúsenosti využívajú aj za hranicami Slovenska.

beataxxx
18. jún 2023

Miklos je bezpochyby vyborny ekonom, ale on uz do politiky nepojde

ice8
18. jún 2023

@annm81 Takze ak boli iny ministri absoltuen na nic, a on bol +1% od nich, je uspesny?
To je potom uspesny kazdy druhy dochodca.

Pamatas si aky mal nazor na II. pilier ?

ice8
18. jún 2023

@beataxxx Co take dokazal ako vyborny ekonom ?

annm81
18. jún 2023

@ice8 Ak pre teba je medzi európskym tigrom a ministrom, čo nevie čítať grafy len jedno percento..

rol76
18. jún 2023

Môžeme voliť hocijakú stranu,budeme v takých istých-s prepáčením sračkách,ako za posledných 30 rokov.Tu na SVK min. 100 rokov nebude poriadok,nech je v parlamente hocikto.Ten kto má trochu rozumu,ten vie že politikov riadia oligarchovia,takže sú len bábiky.Pred voľbamy naklamú také veci,že sa mi zdvýhá žalúdok.Aj ked medzi nimi sú čestný,im nedovolia to,aby presunuli SVK na lepšiu úroveň...Ja tiež netuším,koho mám voliť,lebo nikomu neverím.Korupcia na najvyššej úrovňi v celej Europe tu u nás,takže len ten sa má tu dobre,kto má známosťi a peniaze.Osobňe poznám dvoch bývalých ministrov,a čuduj svetu,ani netušia koľko firiem majú,a koľko peňazí...Vypadnúť odťiaľ,aj ked už v susedných štátoch platy znížily kvôli Rumunským a Ukrajinským občanom.Mám kamoša,teraz ide do piatého ročňíka na lekárskú fakultu,a hovorí,že končiací lekári,teda zaťiaľ len študenťi už učia bud nemčinu,alebo angličšťinu,že tu za 1500 eú neostanú.A majú pravdu.Ja ako vodár mám 1200 eú,v čistom,a o tretej som doma z BA,pritom bývám od BA 40 kilákov.Peniaze pokazia človeka,vidím to na mojom šéfovy,kto prebral firmu od otca.Pred 10-tými rokmy,ked ešťe jeho otec robil,mal som vyššiu výplatu ako teraz.lenže mladý sa skočil na automaty,a niekedy aj tri mesiace nemáme výplatu.Ale on má obrovský dom,(teda môj šéf)bazén,čo dorobil pred dvoma rokmy,za 60 000 eú,ale mu v tom pomohol jeho otec finančne,a aj jeho dom mu postvil jeho otcko.Lebo uňho peniaze vydržia dva dní.Dovolenky,nákupy,kasíná...ale že mi robotníci nemáme výplatu na čas,to ho nezaujímá.Ked mu volám -voláme kvôli peniazom,nezdvíhá,alebo klame,že neni doma.Má osobné auto BMW,SUV-čko Mercedes+ tri firemné autá,čo mi používáme,a často mi musíme aj tankovať do áut,lebo povie,že teraz nemá peniaze,a pritom mi vieme koľko mu zarábame,čo sú státisíce ročňe.Musím pracovať v BA,lebo som z okresu DS,a tu platy sú do 800 eú,a to už je v DS super...Nech nezabudňem,že min.na dve zmeny...Ale príde čas,ked budú len IT-čkáry,a stavebný robotníci nebudú.Uplňe zlá politika.Na budúcnosť nemyslia politici.4 roky sa tam nabalia,potom už im je jedno,čo nasledujúcá vláda urobí,ako to dá do poriadku.Ja doma vo svojej dedine vymeňím jednu batériu za 5-10 eú.V BA je to 60 eú.A batéria,klasická stojí cca.30-40 eú.Skoda že už mám svoje roky,inak by som sa oživil ako hodinový manžel.Už som menil jednu žiarovku za 80 eú...Nemám proťi východňárov,ani proťi ukrajincov nič,ale robia takú robotu v BA za horibilné peniaze,že po pol roku po nich prerábame všetko.

liljana
18. jún 2023

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/671506-c...
Pre ruské publikum sa Putin a ďalší vplyvní politici netaja tým, že za hlavný úspech vojny považujú obsadenie nových teritórií. Priamo hovoria, že na to čakali 30 rokov. Čiže na medzinárodnej aréne strašia nejakou hrozbou, ktorú vraj predstavuje NATO, ale občanom prezentujú to, že takto trochu zväčšili územie štátu.
Bude pre Slovensko dobré, ak sa názorovo spojí s Ruskom?
Ako som už povedal: Putin sa netají tým, že sa nezastaví na Ukrajine. Pred inváziou predstavil svoje požiadavky na medzinárodnú bezpečnosť, podľa ktorých sa NATO musí stiahnuť späť za hranice z roku 1997. To znamená, že Putin neuznáva suverenitu nových členov aliancie, a to sa týka aj Slovenska. Myslím si, že mnohí ľudia na Slovensku toto nevedia. Ak by vedeli a všimli si situáciu práve v tomto kontexte, zmenili by svoj názor na NATO, na Západ, ale aj na Putina.
Všetkým Slovákom, ktorí sú dnes sympatizantmi Putina, chcem odkázať: Rusko dnes nie ja také, ako si myslíte. Je to degradujúca krajina, ktorú ovládla mafia. Sme oveľa chudobnejší ako pred desiatimi rokmi, príjmy domácností klesli o 15 až 20 percent. Máme totálne zničené zdravotníctvo a školstvo, cesty a infraštruktúru. Putin rád hovorí o tradičných hodnotách, ale iba málo ľudí u nás chodí do kostolov. Pritom sme medzi svetovými lídrami v počte interrupcií.
Jednoducho, ľudom sa v Rusku žije zle. A keď to niekto povie nahlas, hneď mu hrozí 15 rokov väzenia za šírenie falošných informácií. Putin chce tento priestor neslobody rozšíriť na ďalšie strany. Ja by som odporučil fanúšikom Putina zbaviť sa ilúzií. Rozumiem sklamaniu zo Západu, z politiky NATO. Ale zvoliť si Putina ako alternatívu EÚ sa mi zdá ako kolosálna chyba. Pretože vás Putin oklame a zneužije.

liljana
18. jún 2023

Máte informácie o tom, čo si myslí ruská elita? Je jednotná, pevne stojí za svojím vodcom Putinom?
Áno, šesť rokov som pôsobil vo vládnych štruktúrach a dodnes mám medzi nimi známych, ktorí sú vo vysokých funkciách. Oni tvrdia, že až 90 percent ľudí na týchto postoch je proti Putinovej agresii. Ale veľmi sa boja a sú pod totálnym dohľadom bezpečnostných zložiek. Putin sleduje svojich podriadených ešte intenzívnejšie ako svojich kritikov a odporcov.
Prednedávnom mi môj známy z vlády povedal, že sa bál v súkromnom rozhovore v kaviarni spomenúť meno prezidenta, lebo vie, že to hneď nahrá FSB (Federálna bezpečnostná služba) a posunie tie informácie hore, Putinovi. Tak, ako sú elity vystrašené zatknutím a prenasledovaním, tak je Putin vystrašený prevratom a zradou vlastných spojencov.
Je to reálny scenár?
To je takmer nemožné. Navyše, ruská elita je strašne oportunistická. Miluje iba portrét Benjamina Franklina na stodolárových bankovkách. Putinovi priaznivci sú len banda bezzásadových ľudí, ktorí sa celý život prispôsobujú súčasným podmienkam a skutočne im ide len o peniaze.
Prečo si Putin myslel, že zvíťazí na Ukrajine za tri dni?
Podľa mňa chcel v podstate zopakovať scenár invázie do Československa v roku 1968. To znamená dobyť letisko, obsadiť vládne budovy a oznámiť, že moc je uchopená a krajina sa musí vzdať a poslúchnuť.
Putin si aj teraz myslí, že v tejto vojne zvíťazí?
On proste nemá náhradný plán. A tiež nevie uznať vlastné chyby, nevie prehrávať. Je to preňho psychicky veľmi náročné. Preto sa stále snaží nevzdávať sa a nemôže pred všetkými priznať, že sa mu to nepodarilo. Myslí si, že európski politici aj spoločnosť ako taká sú veľmi cynickí a zbabelí. Verí, že konsolidácia a podpora Západu je dočasná. Očakáva, že ľudia budú unavení z pomoci Ukrajine. Zatiaľ má nejaké zásoby, môže ešte počkať, pokiaľ sa tá únava ešte posilní.
To, že má stále zásoby znamená, že protiruské sankcie naozaj nefungujú a škodia len Európanom?
Nie, sankcie škodia Rusku a ruskej ekonomike. Putinovi dochádzajú peniaze. Nemôžu si ich požičať, lebo sú sankcie. Nemajú investičné peniaze, plyn a ropu predávajú za lacno, lebo sú sankcie. Putin rád hovorí, že sankcie nemajú žiadny vplyv na ekonomiku. Možno to nevidí sám, lebo zle rozumie ekonomike, a určite nechce, aby to videli ostatní.

liljana
18. jún 2023

Je pravdepodobné, že v budúcej vláde na Slovensku budú politici, ktorí už dnes hovoria o tom, že treba ukončiť dodávky zbraní Ukrajine a znovu budovať vzťahy s Ruskom. Povedzte, prosím, ak tieto názory zvíťazia, ako sa budú vyvíjať rusko-slovenské vzťahy? Budú užitočné pre Slovákov?

Ruská propaganda sa zrejme poteší, lebo k Viktorovi Orbánovi sa pridá ďalší vplyvný európsky politik a bude ďalší hlas za blokovanie protiruských sankcií či pomoci Ukrajine. Každý štát, ktorý sa spoliehal na priateľstvo s Ruskom, však prehral. Arménsko sa vzdalo európskeho smerovania a uverilo Putinovi. Ale Rusko ich nepodporilo ani počas vojny. Pozrite sa na Bielorusko, ktoré úplne premrhalo svoj obrovský poľnohospodársky potenciál. Vymenili to za priazeň Kremľa a lacné pôžičky. Propaganda hovorí o bratstve Ruska a Srbska, ale čo vlastne Rusko Srbsku a Srbom dalo? Nič.
Krajiny, ktoré si vybrali Rusko, z toho vôbec neprofitujú, iba strácajú. Spolupráca s dnešným Ruskom môže priniesť určité krátkodobé výhody konkrétnym ľuďom, silám. Neprinesie však skutočné strategické výhody pre krajinu a jej národ. Áno, treba byť v priateľskom vzťahu s Ruskom. Ale so slobodným a s demokratickým Ruskom, ktoré na nikoho neútočí. Teraz krajinu ovláda veľmi krutá mafia, ktorá nemá žiadne princípy ani svedomie.

ice8
18. jún 2023

@annm81 EU tiger? prosim ta, pockajme si na dobu EV a potom rozpravajme o EU tigrovi, ok?
Ved sa pozri na grafy, kazda jedna krajina EU isla hore, aj viac ako SR, tak aky tiger, prsoim ta?
massmedialne zvasty..
pytam sa, co urobiL?
dam ti napovedu, DSS a II. pilier, pamatas ?

ice8
18. jún 2023

@liljana a komu nesmrdia prezidenty a.k.a zelene papieriky? vsetci zo zapadu ich odoppieraju a korupcia tu nie je, ze ? 🙂 🙂 🙂 a teraz tú o [sem daj nejaku rozpravku, pinokio napriklad]..

ice8
18. jún 2023

@liljana "Krajiny, ktoré si vybrali Rusko, z toho vôbec neprofitujú, iba strácajú. "
vacsi blud som necital uz velmi dlho 🙂
Zabudol na SAMEHO SEBA a EU(!) ktora profitovala dlhe roky za lacne suroviny
teraz platime 4-5x tolko z USA plynu, ved to je pohodicka malina, my EU sme prachati az sa tych penaiz musime niekde zbavit...
A potom ze kto chrli propagandu :D
Obe strany, taka je fakticka pravda.

ice8
18. jún 2023

@liljana Brutalna propaganda, ten clanok, kto si zdielala, ale az tak extremne brutalna a lacna (chaba nekvalitna)
ze samotny mainstream massmedia hlavnoprud ju zhodia zo stola 🙂

https://svet.sme.sk/c/7541179/ropy-je-vela-a-je...

'Ropy je veľa a je lacná. Európe to vyhovuje, Rusku nie"
11. dec 2014 o 7:28

Tolko k vyroku ""Krajiny, ktoré si vybrali Rusko, z toho vôbec neprofitujú, iba strácajú. ""
Par pikosiek z clanku

Veľký podiel na tom majú Spojené štáty. Tie v posledných rokoch zažívajú boom ťažby ropy z bridlice. Ťaží sa metódou známou ako frakovanie, keď silný prúd vody rozštiepi bridlicu a uvoľní ropu.

na druhej strane (cize na tej nasej)

https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/181364-eur...

Európa má vlastné zásoby plynu na niekoľko desaťročí. Závislosti od Ruska sme sa mohli zbaviť už dávno

​Práve ekologické riziká sú hlavným dôvodom, prečo sa štátom EÚ do frakovania veľmi nechce. Podľa Bjorna Lomberga však teraz vojna na Ukrajine jasne ukázala, že odmietanie ťažby bridlicového plynu v Európe, bolo chybou.

My mame frakovanie zakazne, ale kupovat frakovane suroviny z poza oceanu je OK

Takze terez o tu o Karkulke a Snehulienke poprosim 🙂

liljana
18. jún 2023

@ice8 Nechapem, o com tu tocis, co si tu tym chcel povedat a na co reagujes. K clanku ruskeho politika o situacii v rusku si napisal si, ze aj Europa ma zasoby plynu - a kto tu tvrdi, ze nie. Len sa nikomu do tazby nechce, vid Holandsko, co zatvara jedno pole, lebo tazba sposobovala otrasy a zacala sa prepadat cast mesta. O plyn pri Cypre sa hadaju Turecko, Grecko a Cyprus,... s vojnovymi lodami.
Pridal si nejaky clanok z 2014 o cene ropy. Mozno si este prebral zo soboty, skus sa vyspat a zajtra skus reagovat k veci. Karkulku si nejaku pusti z netu.

ice8
18. jún 2023

@liljana pisal som dotatocne zrozumitelne, viac som citoval, ako pisal, ten clanok trebe nezmysli, na pravde.. evidentne zapadom plateni Rus sa tam vyplakava, ze ako velmi zle je, pricom opak moze byt pravdou a dlhe roky aj bol. Aj municia mala Rusku dojst, uz pred rokom, kazdy mesiac sa recykluje takyclanok.
Necitas poriadne.. EU nema zasobu plynu, mala by, ak by povolila frakovanie, co ale nepovolila, a nepovoli, pretoz je to neekologicke, ale dovaza taky neekologicky plyn z USA, to je papezkesjei nez samotny papez.
Vidiet, ze necitas linky tore posielam 🙂 nevadi..

ice8
18. jún 2023

zmenila si takmer cely svoj prispevok, z "neviem o com pises" na ten ktory tam je teraz, tazko sa potom reaguje, ked menis prispevok po odoslani, resp dopisanie by nevadilo, ale zmena kontextu, potom moja vyssie odpoved z 22.27 je onicom..
btw, skusim polopatisticky, EU by si mohla frakovat najmenej rizikove loziska, len po najkratskiu a najnevyhnutnejsiu dobu, aby sme nemuseli dovazat drahy plyn a ani nic z RU. Je tomu tak?
ale ironiu si uz nezmazala, ale to ze si nepochopila tie clanky, to si tam upravila, pekna vizitka 🙂

DOPLNIM:
ty velmi velmi dobre vies o com pises, ale tvaris sa ze nie :D take typicke.. tam neeistuje len jedine lozisko o ktore sa krajiny hadaju 🙂 🙂 🙂

vidis takto sa upravuje prispevok

ice8
18. jún 2023

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brid...

Když pak přijde na emise spojené s břidlicovým plynem, jsou výhledy ještě o něco méně radostné. S vrty a frakováním se totiž pojí výrazné množství emisí. Ani ne tak uhlíku, jako metanu. A metan byť se rozkládá v atmosféře rychleji, v horizontu dekád, zatápí pod atmosférou 105x intenzivněji, než oxid uhličitý.

Naopak Německo, které disponuje více než slušnými zásobami, se rozhodlo v zájmu ochrany životního prostředí těžbu nepovolovat. Možná ale v souvislosti s probíhajícími válečnými událostmi na Ukrajině toto své rozhodnutí přehodnotí.

tak o com pises 'O plyn pri Cypre sa hadaju Turecko, Grecko a Cyprus,... s vojnovymi lodami."/

mam napad,
" Mozno si este prebral zo soboty, skus sa vyspat a zajtra skus reagovat k veci."
to si mi napisala, ja ti to len vraciam, takze horsa spat Mozno si este prebrala zo soboty, skus sa vyspat a zajtra skus reagovat k veci.

derry
23. sep 2023

PS ma slusnych a vzdelanych ludi so zaujmom o ludi na Slovensku, nie o svoje vrecka