icon

Názory na Trumpovo rozhodnutie ohľadom Venezuely

3. jan 2026

Čo si myslíte o tomto Trumpovom kroku? Mal na to právo?
Ozve sa vôbec OSN?

f333
7. jan 2026
@done

@f333 v Grónsku nemôžu len tak dosadiť vládu, najvyššieho komisára pre Grónsko menuje dánsky kráľ

@done Kral je len firmalna funkcia. comenuje. Nie vladne. Oni nepotrbuju dosadit Najvyssieho komisara. Oni pritlacia Dansko a to bude kooperovat ,aby USA dostali,co chcu.Myslis , ze vyhlasia USA vojnu?

f333
7. jan 2026
@eva8

@f333 nasla som toto:
Ukrajina dostáva od USA prostriedky od získania nezávislosti v roku 1991. Podľa námestníčky šéfa americkej diplomacie neboli použité na podporu Majdanu.

Čítajte viac: https://www.sme.sk/svet/c/americania-dali-ukraj...

@eva8 Sme sk je pre teba smerodajne, , zktoreho sa ma cerpat udaje o aktivitach USA? o a nemyslis vazne.Dala so mti meno predstavitelky USA preEUropu,ktora informovala o tom,ako USA dotovali Ukrajinu aj v case Majdanu. Oni na to maju fon pri vlade a prostrednictvom toho fordu zasahuju do zalezitosti krajin aby podporovali vlady, ake s im hodia ,

done
7. jan 2026
@f333

@done Kral je len firmalna funkcia. comenuje. Nie vladne. Oni nepotrbuju dosadit Najvyssieho komisara. Oni pritlacia Dansko a to bude kooperovat ,aby USA dostali,co chcu.Myslis , ze vyhlasia USA vojnu?

@f333 ak USA pritlačia Dánsko ako člena EU a zakladajúceho člena NATO, všetky štáty EU a NATO budú v ohrození, kedy aj ich USA dá do poradovníka.

tetapetra
7. jan 2026
@f333

@eva8 Sme sk je pre teba smerodajne, , zktoreho sa ma cerpat udaje o aktivitach USA? o a nemyslis vazne.Dala so mti meno predstavitelky USA preEUropu,ktora informovala o tom,ako USA dotovali Ukrajinu aj v case Majdanu. Oni na to maju fon pri vlade a prostrednictvom toho fordu zasahuju do zalezitosti krajin aby podporovali vlady, ake s im hodia ,

@f333 odkiaľ čerpaš tieto info. Nakoľko je vidieť,že si to dávaš do prekladača. Tvoje vety nemajú ani hlavu, ani pätu

eva8
7. jan 2026
@f333

@f333 ano, presne to sa v SME pise. Dana predstavitelka, ktorej meno si udala, ze usa dotovalo podporovanie rozvoja demokracie Ukrajiny od kedy sa osamostatnila. Od Majdanu sa distancovala. Udaj zdroj, kde vravela, ze zaplatili Majdan.
Majdan bol len vyustenim, prirodzeny nasledok. Tym, ze mali podporu, rastlo im sebavedomie. Ukrajina chcela do EU. V tom sme sa nezhodli ani v minulosti.

eva8
7. jan 2026

A na druhej strane mozme skonstatovat, ked sa hovori o tom, aka bola a je Ukrajina skorumpovana, kto vie, kde tie peniaze skoncili

eva8
7. jan 2026

https://www.politico.com/magazine/story/2018/02...

Rozhovor s Victoriou Nuland. Zaujimave. "Do certa s EU". Samozrejme, usa vzdy ide len o to svoje. Ale o zorganizovani, ci plateni Majdanu ani slova.

f333
7. jan 2026
@tetapetra

@f333 odkiaľ čerpaš tieto info. Nakoľko je vidieť,že si to dávaš do prekladača. Tvoje vety nemajú ani hlavu, ani pätu

@tetapetra prosim oslovuj ma len k veci temy.Inak ma neobtazuj svojimi vykonstruovanymi osobnymi fantasmagoriami ,ktore maju v sebe este aj prvok agresie a ktore by nenapisal vzdelany clovek.

tetapetra
7. jan 2026
@f333

@tetapetra prosim oslovuj ma len k veci temy.Inak ma neobtazuj svojimi vykonstruovanymi osobnymi fantasmagoriami ,ktore maju v sebe este aj prvok agresie a ktore by nenapisal vzdelany clovek.

@f333 to je k téme, keďže píšeš ako hotentot. Agresia ide skôr z teba

f333
7. jan 2026
@tetapetra

@f333 to je k téme, keďže píšeš ako hotentot. Agresia ide skôr z teba

@tetapetra a ty pises ako nekultivovany clovek, ktory nema ziadne vychovanie a sposoby. Pretoze kultivovany clovek nenepada ineho v debate, taki ludia,xco nedokazu dobre protiargumetovat ako ty, casto volia napadanie supera v debate . Kde pises k veci? Pises uplne mimo, osobnym utokom a stupnujes tempo. Ale poslus si,ja sa dobre na takych neokrochancoch ako ty zabavim a a spocitam,kolko este prispevkov v podobnom duchu mi napses.

tetapetra
7. jan 2026
@f333

@tetapetra a ty pises ako nekultivovany clovek, ktory nema ziadne vychovanie a sposoby. Pretoze kultivovany clovek nenepada ineho v debate, taki ludia,xco nedokazu dobre protiargumetovat ako ty, casto volia napadanie supera v debate . Kde pises k veci? Pises uplne mimo, osobnym utokom a stupnujes tempo. Ale poslus si,ja sa dobre na takych neokrochancoch ako ty zabavim a a spocitam,kolko este prispevkov v podobnom duchu mi napses.

@f333 odrazu majú tvoje vety zmysel, človek to dokáže aj prečítať. Ako je možné,že ostatné nie? Zatiaľ sa k osobným útokom uchylujes len ty.

f333
7. jan 2026
@tetapetra

@f333 odrazu majú tvoje vety zmysel, človek to dokáže aj prečítať. Ako je možné,že ostatné nie? Zatiaľ sa k osobným útokom uchylujes len ty.

@tetapetra Super,pokcuj v podoibnom duchu doslej. to je elste malo prispevkov. Na viac nemas?

tetapetra
7. jan 2026
@f333

@tetapetra Super,pokcuj v podoibnom duchu doslej. to je elste malo prispevkov. Na viac nemas?

@f333 pred chvíľou som ťa pochvalila,že to píšeš konečne zmysluplne. Očividne ta vytáča ak s tebou niekto nesúhlasí alebo ti protirečí. Vtedy to ide s tebou zase dolu kopcom.

f333
7. jan 2026
@tetapetra

@f333 pred chvíľou som ťa pochvalila,že to píšeš konečne zmysluplne. Očividne ta vytáča ak s tebou niekto nesúhlasí alebo ti protirečí. Vtedy to ide s tebou zase dolu kopcom.

@tetapetra Pokacuj dalej. To je stale malo na troloovanie celej strany.Naviac fakt nemas?

tetapetra
7. jan 2026
@f333

@tetapetra Pokacuj dalej. To je stale malo na troloovanie celej strany.Naviac fakt nemas?

@f333 žena, nedávaš to.

f333
7. jan 2026
@tetapetra

@f333 žena, nedávaš to.

dakujem ti,pobavila som sa na tvojich prispevkoch aj ja aj mm. To sa de casto nevidi taka nevyrovnanost v prispevkoch na verejnom fore ,ako si ty pedviedla.. Prajem dobru noc.

tetapetra
7. jan 2026
@f333

dakujem ti,pobavila som sa na tvojich prispevkoch aj ja aj mm. To sa de casto nevidi taka nevyrovnanost v prispevkoch na verejnom fore ,ako si ty pedviedla.. Prajem dobru noc.

@f333 to máš teda pravdu, tiež som to tu dlho nevidela, naposledy u Júlie

jogy1984
7. jan 2026
@f333

@done Ale mozu. Cez firmy,co tam budu posbit a mat na to licencie. Donutia aj Dansko aj Gronsko to akceptovat.Dansko robi ramena,ale ine nezmoze.

@f333 žiadne licencie sa ťažbu v Grónsku nedávajú. Gronsko aj keď je súčasťou Dánska má vysokú autonómiu.Či sa bude niečo ťažiť v Grónsku rozhoduju samotný obyvatelia . Trump by naozaj musel obsadiť vojenský . Nehovoriac že prezident nemá žiadnu právomoc to spraviť . To môže urobiť len kongres . Uniesť Diktátora a obísť senát je jedna vec . Ale okupovať dlhodobo krajinu alebo mať tam blokádu je trochu problém keď kongres rozhoduje o financovaní nehovoriac že by to bolo porušením ustavi čo by už američanov asi naštvalo

f333
7. jan 2026
@tetapetra

@f333 to máš teda pravdu, tiež som to tu dlho nevidela, naposledy u Júlie

@tetapetra sama si ukazala svoju osobnost. takych je tu vela na mk.
Nastavila som ti zrkadlo v nadeji ,ze nie si uplne mimo realitya spamätas sa,ze si uz za hranicou normalenho spravania sa. Ale ukazujes ,ze nie si. jemi ta luto . ale ja nemam zaujem na debate s nevyrovnanymi nickmi ,ktori nedokazu kultivovane k veci debatovat.N a pobavenie si bola dobra. Aj sa musim osprvedlnit, ,ze som sa na tebe bavila . Pretoze ty si asi neuvedomujes ,ako sa spravas. .Bolo treba hned ta oznamit adminom. Pre tvoje dobro

f333
7. jan 2026
@jogy1984

@f333 žiadne licencie sa ťažbu v Grónsku nedávajú. Gronsko aj keď je súčasťou Dánska má vysokú autonómiu.Či sa bude niečo ťažiť v Grónsku rozhoduju samotný obyvatelia . Trump by naozaj musel obsadiť vojenský . Nehovoriac že prezident nemá žiadnu právomoc to spraviť . To môže urobiť len kongres . Uniesť Diktátora a obísť senát je jedna vec . Ale okupovať dlhodobo krajinu alebo mať tam blokádu je trochu problém keď kongres rozhoduje o financovaní nehovoriac že by to bolo porušením ustavi čo by už američanov asi naštvalo

@jogy1984 je nie som znala prava a sprvneho usporiadania Gronska. Ak ty ano,a mozem sa na to spolahnut,tak ti dakujem za objasnenie .
Ale aj keby veci bolo ako pises, nic to politicky pre USA neznamena.Maju tam armadu ato znacnu zu teraz. Pretoze ako vidis na Venezuele, ta tiez z ma isty pravny ramec, ma ustavny sud ,parlamet. A ten bol nepodstatny pre USA . Tak ako pre USA nebolo podstatny ziadne parlamet ci referendum ci ustavny sud a ani clenov EU ,ked bombardovali Srbsko .
Preco by to malo byt teraz inak?

jogy1984
7. jan 2026
@f333

@jogy1984 je nie som znala prava a sprvneho usporiadania Gronska. Ak ty ano,a mozem sa na to spolahnut,tak ti dakujem za objasnenie .
Ale aj keby veci bolo ako pises, nic to politicky pre USA neznamena.Maju tam armadu ato znacnu zu teraz. Pretoze ako vidis na Venezuele, ta tiez z ma isty pravny ramec, ma ustavny sud ,parlamet. A ten bol nepodstatny pre USA . Tak ako pre USA nebolo podstatny ziadne parlamet ci referendum ci ustavny sud a ani clenov EU ,ked bombardovali Srbsko .
Preco by to malo byt teraz inak?

@f333 pretože by porušil americkú ústavu . Porušil by zákon a mohol by byť zosadený. Porušiť iné zákony sú ťažku hlavu nerobí ale porušiť ústavu vlastnej krajiny je iné. On ťa má len jednu základnú ale Donald by ich tam chcel mat v Grónsku viac . Pre porovnanie Rusko má na opačnej strane arktidi ak si dobre spomínam 24 základní tuším . Arktida bola bezpečná pokiaľ bola zamrznutá. Ale teraz už zamrznutá nie je . Možno je Trump génius a nejako sa mu to podarí spraviť no podľa všetkého by to bol s dlhodobého hľadiska zlý krok .

tetapetra
Včera o 05:39
@f333

@tetapetra sama si ukazala svoju osobnost. takych je tu vela na mk.
Nastavila som ti zrkadlo v nadeji ,ze nie si uplne mimo realitya spamätas sa,ze si uz za hranicou normalenho spravania sa. Ale ukazujes ,ze nie si. jemi ta luto . ale ja nemam zaujem na debate s nevyrovnanymi nickmi ,ktori nedokazu kultivovane k veci debatovat.N a pobavenie si bola dobra. Aj sa musim osprvedlnit, ,ze som sa na tebe bavila . Pretoze ty si asi neuvedomujes ,ako sa spravas. .Bolo treba hned ta oznamit adminom. Pre tvoje dobro

@f333 človek by bol povedal,že si už skončila. Na obyčajnú otázku odpoveď nedáš, ale slová agresivita, nahlasovanie, pobavenie, otáčanie zrkadla a hlavne slovo manžel to ti fakt ide. Ako som napísala,ak si v kľude tvoje odpovede sa dajú čítať a majú zmysel. ak to však podľa teba je už cez, píšeš chaoticky, bez pozornosti. Veľmi zle sa to číta .To je všetko. Ja napríklad strašne nerada píšem dlhé odpovede, väčšine ľudí sa to totiž nechce čítať.

eva8
Včera o 07:56
@eva8

@baumka zeby zautocenie na Venezuelu bolo taktickym krokom od Trumpa na posunutie Putina k uzavretiu mieru?
2v1 - mier + ropa
A teraz mi napadlo 🙂 Matovica mozme prirovnat k Teumpovi, co sa tyka nevypocitatelnosti 🙂

@baumka 🙂 trosku k nasmu pociatocnemu filozofovaniu, toto sa mi ukazalo:
Rusko chcelo výmenu: Ukrajina za Venezuelu
Zásah USA vo Venezuele vyvolal v Moskve zmiešané reakcie a pripomenul pokus Kremľa z roku 2019 o zvláštnu výmenu – voľnú ruku USA vo Venezuele výmenou za ticho Washingtonu v otázke Ukrajiny, informuje New York Times.
https://standard.sk/1114889/rusko-chcelo-vymenu...

eva8
Včera o 08:00

@done
@f333
@tetapetra
@jogy1984
O tom Gronsku tiez zaujimavy rozhovor, dakujem 🙂

hiro
Včera o 09:27
@magdalienka11

@anonym_autor Skutočný dôvod, prečo USA napadlo Venezuelu, siaha k dohode, ktorú Henry Kissinger uzavrel so Saudskou Arábiou v roku 1974. ide vlastne o PREŽITIE samotného amerického dolára.. Nie drogy. Nie terorizmus. Nie "demokracia". Ide o petrodolárový systém, ktorý udržiava Ameriku ako dominantnú ekonomickú mocnosť už 50 rokov.
Venezuela práve pohrozila, že to ukončí.
Tu je, čo sa naozaj práve stalo:
Venezuela má 303 miliárd barelov overených zásob ropy.
Najväčší na Zemi.
Viac než Saudská Arábia.
20 % celkovej svetovej ropy.
Ale tu je časť, na ktorej záleží:
Venezuela aktívne predávala túto ropu v čínskych jüanoch. Nie v dolároch❗
V roku 2018 Venezuela oznámila, že sa "oslobodí od dolára."
Začali prijímať jüany, eurá, ruble, čokoľvek OKREM dolárov za ropu.
Žiadali o vstup do BRICS.
Budovali priame platobné kanály s Čínou, ktoré úplne obchádzajú SWIFT.
A desaťročia mali dosť ropy na financovanie dedolarizácie.
Prečo je to dôležite.
Pretože celý americký finančný systém je postavený na jednej veci:
Petrodolár.
V roku 1974 Henry Kissinger uzavrel dohodu so Saudskou Arábiou:
Všetka ropa predávaná globálne musí byť ocenená v amerických dolároch.
Na oplátku im Amerika poskytne vojenskú ochranu.
Táto jediná dohoda vytvorila umelý dopyt po dolároch po celom svete.
Každá krajina na Zemi potrebuje doláre na nákup ropy.
To umožňuje Amerike tlačiť neobmedzené peniaze, zatiaľ čo iné krajiny na to pracujú.
Financuje armádu. Sociálny štát. Deficitné výdavky.
Petrodolár je pre americkú hegemóniu dôležitejší než lietadlové lode.
A existuje vzorec toho, čo sa deje lídrom, ktorí to spochybnia.
2000: Saddám Husajn oznamuje, že Irak bude predávať ropu v eurách namiesto dolárov.
2003: Napadnutý. Zmena režimu. Iracká ropa sa okamžite vrátila späť k dolárom. Saddám bol lynčovaný.
Zbrane hromadného ničenia nikdy neboli nájdené, pretože nikdy neexistovali.
2009: Kaddáfí navrhuje zlatom krytú africkú menu nazývanú "zlatý dinár" pre obchod s ropou.
Uniknuté e-maily Hillary Clintonovej potvrdzujú, že toto bol HLAVNÝ dôvod zásahu.
Citát v e-maile: "Toto zlato malo za cieľ vytvoriť panafrickú menu založenú na líbyjskom zlatom dinárovi."
2011: NATO bombarduje Líbyu. Kaddáfí bol sodomizovaný a zavraždený. Líbya má teraz otvorené trhy s otrokmi.
"Prišli sme, videli sme, zomrel!" Clintono sa pred kamerou zasmial.
Zlatý dinár zomrel s ním.
A teraz Maduro.
S PÄŤKRÁT väčším množstvom ropy než Saddám a Kaddáfí dokopy.
Aktívne predáva v jüanoch.
Budovanie platobných systémov mimo kontroly dolára.
Podávanie petície o vstup do BRICS.
Spolupracoval s Čínou, Ruskom a Iranom.
Tri krajiny vedú globálnu dedolarizáciu.
Nie je to náhoda.
Vyzvať petrodolár. Zmeniť režim.
Stephen Miller (poradca pre vnútornú bezpečnosť USA) to doslova povedal nahlas pred dvoma týždňami:
"Americký pot, vynaliezavosť a námaha vytvorili ropný priemysel vo Venezuele. Jeho tyranská expropriácia bola najväčšou zaznamenanou krádežou amerického bohatstva a majetku."
Neskrýva to.
Tvrdia, že venezuelská ropa PATRÍ Amerike, pretože americké spoločnosti ju vyvinuli pred 100 rokmi.
Podľa tejto logiky bol každý znárodnený zdroj v histórii "krádežou".
Trump pred rokom vyhlasil NECH NIKTO ANI NEUVAŽUJE UPUSTIT OD PETRODOLALRA
Ale tu je HLBŠÍ problém:
Petrodolár už umiera.
Rusko predáva ropu v rubľoch a jüanoch.
Saudská Arábia otvorene diskutuje o jüanov.
Irán obchoduje s nedolárovými menami už roky.
Čína vybudovala CIPS, svoju vlastnú alternatívu k SWIFT-u, s 4 800 bánk v 185 krajinách.
BRICS aktívne buduje platobné systémy, ktoré úplne obchádzajú dolár.
Projekt mBridge umožňuje centrálnym bankám okamžite vyrovnať obchody v miestnych menách.
Venezuela, ktorá by sa pripojila k BRICS s 303 miliardami barelov ropy, by tento proces exponenciálne urýchlila.
O tom je táto invázia.
Nezastaviť drogy. Venezuela tvorí menej ako 1 % amerického kokaínu.
Nie terorizmus. Neexistuje žiadny dôkaz, že Maduro vedie "teroristickú organizáciu."
Nie demokracia. USA podporujú Saudskú Arábiu, ktorá nemá žiadne voľby.
Ide o udržiavanie 50-ročnej dohody, ktorá umožňuje Amerike tlačiť peniaze, zatiaľ čo svet pre ne pracuje.
A dôsledky sú desivé:
Rusko, Čína a Irán to už odsudzujú ako "ozbrojenú agresiu".
Čína je najväčším odberateľom ropy pre Venezuelu. Strácajú miliardy.
Krajiny BRICS sledujú, ako je krajina napadnutá za obchodovanie mimo dolára.
Každá krajina, ktorá zvažuje dedolarizáciu, práve dostala správu:
Spochybnite dolár a vyhodíme vás do vzduchu.
Ale tu je problém...
Táto správa môže zrýchliť dedolarizáciu, nie ju zastaviť.
Pretože teraz každá krajina Globálneho juhu vie, čo sa stane, ak ohrozíte dolárovú hegemóniu.
A uvedomujú si, že jedinou ochranou je pohybovať sa RÝCHLEJŠIE.
Načasovanie je tiež šialené:
3. január 2026. Venezuela napadla. Maduro zajatý.

3. január 1990. Panama napadla. Noriega zajatý.

36 rokov od seba. Takmer na deň.

Rovnaký plán. Rovnaká výhovorka o "obchodovaní s drogami".

Rovnaký skutočný dôvod: kontrola strategických zdrojov a obchodných trás.

História sa neopakuje. Ale rýmuje sa to.

Čo sa stane ďalej:

Trumpova tlačová konferencia v Mar-a-Lago určuje príbeh.

Americké ropné spoločnosti sú už pripravené. Politico informovalo, že ich oslovili ohľadom "návratu do Venezuely."

Opozícia bude inštalovaná. Ropa bude opäť tiecť v dolároch.

Venezuela sa stáva ďalším Irakom. Ďalšia Líbya.

Ale tu je to, na čo sa nikto nepýta:

Čo sa stane, keď už nebudete môcť bombou presadiť dolárovú dominanciu?

Keď má Čína dostatočnú ekonomickú páku na odvetu?
Keď BRICS kontroluje 40 % globálneho HDP a povie "žiadne ďalšie doláre"?
Keď si svet uvedomí, že petrodolár je udržiavaný násilím?
Amerika práve ukázala svoje karty.
Pretože táto invázia je priznaním, že dolár už nemôže konkurovať sám o sebe.
Keď musíte bombardovať krajiny, aby ste ich udržali v používaní vašej meny, mena už umiera.
Venezuela nie je začiatok.
Je to zúfalý koniec.l

@magdalienka11 "Rusko predáva ropu v rubľoch a jüanoch."
To máš nejako zle. Rusku nemajú iné krajiny ako platiť v rubľoch keď ich nemajú / nie je to ich mena. Platia mu napríklad v juanoch a rupiách. No a s juanom si ešte vie nejako poradiť nákupmi v Číne ale rupie sú mu nanič a nevie sa ich zbavit.
"ruská centrálna banka nechce túto menu prijať. Rusko má totiž obmedzené možnosti míňať rupie, keďže jeho dovoz z Indie je zanedbateľný. Banka preto označila príjmy v nekonvertibilnej mene s nízkou hodnotou mimo Indie za "nezmyselné"."
"„Nahromadili sme mnoho miliárd rupií, pre ktoré sme zatiaľ nenašli využitie,“ skonštatoval ruský minister na tlačovej konferencii po samite G20 v indickom hlavnom meste. Nadviazal tak na svoje predchádzajúce slová z mája tohto roka: „Pokiaľ ide o rupie, je to problém, pretože na účtoch v indických bankách sú ich nahromadené miliardy a my potrebujeme tieto peniaze použiť.“"
https://standard.sk/444534/rusi-za-komodity-ink...

eva8
Včera o 09:46
@hiro

@magdalienka11 "Rusko predáva ropu v rubľoch a jüanoch."
To máš nejako zle. Rusku nemajú iné krajiny ako platiť v rubľoch keď ich nemajú / nie je to ich mena. Platia mu napríklad v juanoch a rupiách. No a s juanom si ešte vie nejako poradiť nákupmi v Číne ale rupie sú mu nanič a nevie sa ich zbavit.
"ruská centrálna banka nechce túto menu prijať. Rusko má totiž obmedzené možnosti míňať rupie, keďže jeho dovoz z Indie je zanedbateľný. Banka preto označila príjmy v nekonvertibilnej mene s nízkou hodnotou mimo Indie za "nezmyselné"."
"„Nahromadili sme mnoho miliárd rupií, pre ktoré sme zatiaľ nenašli využitie,“ skonštatoval ruský minister na tlačovej konferencii po samite G20 v indickom hlavnom meste. Nadviazal tak na svoje predchádzajúce slová z mája tohto roka: „Pokiaľ ide o rupie, je to problém, pretože na účtoch v indických bankách sú ich nahromadené miliardy a my potrebujeme tieto peniaze použiť.“"
https://standard.sk/444534/rusi-za-komodity-ink...

@hiro zo zaujimavosti som si pozrela konverziu. 1 rupia je 1 necely cent (viem, ze rubel a € nemaju nic spolocne)

f333
Včera o 10:18
@jogy1984

@f333 pretože by porušil americkú ústavu . Porušil by zákon a mohol by byť zosadený. Porušiť iné zákony sú ťažku hlavu nerobí ale porušiť ústavu vlastnej krajiny je iné. On ťa má len jednu základnú ale Donald by ich tam chcel mat v Grónsku viac . Pre porovnanie Rusko má na opačnej strane arktidi ak si dobre spomínam 24 základní tuším . Arktida bola bezpečná pokiaľ bola zamrznutá. Ale teraz už zamrznutá nie je . Možno je Trump génius a nejako sa mu to podarí spraviť no podľa všetkého by to bol s dlhodobého hľadiska zlý krok .

@jogy1984 Co sa tyka porusenia Ustavy, tak zap.staty a vtedajsie vedenie USA si tiez nerobilo velke starosti z porusenia vlastnych zakonov a ustavmedzinarodneho rpva azakonov inych statov.,ked zautocili na nezavisly stat a bez akehokolvek mandatu ci uz OSN ci vcypovedania vojny ho bombardovali. Vysledkom bolo odtrhnutie uzemia a uznanie toho uzenia za stat. Kosovo.Pretoze sa im ten stat moslmsky v Europe hodil.
Takze ani teraz si nerobi vrasky USA z porusenia zakona a to aj medzinarodneho. USA odisli zo systemu spod jurisdikcie Medzinarodneho sudu.Takze ani jeho prpadne rozhodnutie by nerespektovali.
Hadam si len memyslis,ze na USA budu uvalene nejake sankcie.Od koho? Hadam lennie z EU?
Tak ako Rusko ci USA na Ukrajine tak aj USA vo Venezuele ci Gronsku si uplatnuju svoje zaujmy.Su to velmoci a robia velmocensku poliku .
Ja som v pravnom systeme dost dlho na to,aby som nermala iluzie o akceptacii medzinarodneho prava, Ustav ci zakonov aj vlastnych. jeto len otazkou moci, ako sa uplanuju ci respektuju.
O tomto to cele je,o mocenskej politike velmoci.

f333
Včera o 10:27
@jogy1984

@jogy1984 A mohol by byt zosadeny? To urcite. Ano, je jasne, ze istym silam aj v USA a demokratom sa nevidi politika Trumpa.Stupil im na ´kurie oko´ a uplne negavola ich globalisticku politiku. Ale nie pre jeho mocensku politiku voci inym statom.To americki prezidenti vzdy uskutocnovali .Aj ti demokrati.
Ale v senate nemaju silu uskutocnit impeachment . Tak toho sa nikto nemusi obavata najmenej Trump.
Pravna teoria je jedna vec, ,ine realna pravna prax a politika.
Na veci sa treba pozerat triezvo,bez naivity pravnej aj politickej a ideologickej.

hiro
Včera o 10:42
@eva8

@hiro zo zaujimavosti som si pozrela konverziu. 1 rupia je 1 necely cent (viem, ze rubel a € nemaju nic spolocne)

@eva8 No vieš, to je teória a druhá vec je prax, konvertibilná je dosť obmedzene - India sa nebude napríklad zbavovať dolárov ktoré môže použiť lepšie - takže Rusku dá radšej rupie a nech si s nimi robia čo chcú...
"India podporuje platby rupiami na svojom území. A zaviedla represívne výmenné kurzy na konverziu rupií na iné meny, ktoré podľa dvoch ruských zdrojov niekedy predstavujú viac ako 10 % prevedenej sumy."

hiro
Včera o 10:45
@f333

@jogy1984 Co sa tyka porusenia Ustavy, tak zap.staty a vtedajsie vedenie USA si tiez nerobilo velke starosti z porusenia vlastnych zakonov a ustavmedzinarodneho rpva azakonov inych statov.,ked zautocili na nezavisly stat a bez akehokolvek mandatu ci uz OSN ci vcypovedania vojny ho bombardovali. Vysledkom bolo odtrhnutie uzemia a uznanie toho uzenia za stat. Kosovo.Pretoze sa im ten stat moslmsky v Europe hodil.
Takze ani teraz si nerobi vrasky USA z porusenia zakona a to aj medzinarodneho. USA odisli zo systemu spod jurisdikcie Medzinarodneho sudu.Takze ani jeho prpadne rozhodnutie by nerespektovali.
Hadam si len memyslis,ze na USA budu uvalene nejake sankcie.Od koho? Hadam lennie z EU?
Tak ako Rusko ci USA na Ukrajine tak aj USA vo Venezuele ci Gronsku si uplatnuju svoje zaujmy.Su to velmoci a robia velmocensku poliku .
Ja som v pravnom systeme dost dlho na to,aby som nermala iluzie o akceptacii medzinarodneho prava, Ustav ci zakonov aj vlastnych. jeto len otazkou moci, ako sa uplanuju ci respektuju.
O tomto to cele je,o mocenskej politike velmoci.

@f333 "Hadam si len memyslis,ze na USA budu uvalene nejake sankcie.Od koho?"
No asi od koho by mali byť? Ako prvé ich malo udeliť Rusko. Na čo čaká? Dočkáme sa ich vôbec niekedy?