Nedeľný príhovor p. premiéra
Z dnesneho. Nedelnajsieho "prihovoru" nasho p. premiera na JOJ 24:
K plynu sa uz nevyjadrujem, citujem: "legitimnym cielom je, drzat ceny na Slovensku v druhej polovici najlacnejsich clenskych statov unie, co sa nam aj dari" vVsak ano. za drahe ruske pohonne hmoty moze Trump, ako vysvetloval. A preco nemozme byt v prvej polovici najjlacnejsich?
Ale tu mi naskocili zimomriavky, citujem:
"Uz mi naozaj zacina liezt na nervy nasa opozicia. Mudri su ako Salamunove gate" ....
"Americky prezident Franklin Delano Roosevelt pocas 2. sv. vojny, vidiac nezmyselne hadky na americkej politickej scene a nepodstatne temy (napr. Gruzinske legie, vsak, p. premier?) vyhlasil, ze Amerike by velmi prospelo (zasmiatie sa), keby jedna bomba z europskeho bojiska, spadla na americky kontinent. Aby pochopili realitu. Aj u nas doma na slovenskej politickej scene to vyzera pekne mimo realitu. Opozicia si ide svoje. Co vsak mozeme ocakavat od opozicnych deciek. Horsie je, ked zaznamenavam vyhlasenia typu, ze ked v parlamente neprejdu nejake socialne zakony z dielne Hlasu, tak vlada nepojde dalej. Po prve, vazeni priatelia v Hlase...."
Resume: Kam az zajde premier? Najprv posiela studentov na smrt (bojovat), teraz by malo byt zbombardovane Slovensko? Ano, napadol ho tento citat, pretoze sa podvedome boji Ruska kvoli predavaniu zbrani Ukrajine? Uz uznava, ze je tam vojna? A na koho zvaluje nepokoje v koalicii? No na decka z opozicie. Co si uvedomuje, ze starne? Alebo za opoziciu povazuje len PS? Tych nazyva detmi. Cize je z PS fakt vystraseny?
Teda - gymnazisti bojovat, a ostatnych zbombardovat. Pan premier, neprehanate to?!
Ako som na tieto mile a mierumilovne slova natrafila? Popocuvala som zo zaznamu Tarabu v Politike24 a ked som sa vratila do izby - hla, vazeny p. premier. Tak som ho ostala aj pozerat. Je fakt neskutocny. Resp. je skutocny? Stale prekvapi. A to zasmiatie sa. Mozno, mu to pise niekto iny, ktory uz ma smeru tiez dost.
Přehled od AI
Čistý majetok priemerného Slováka po odpočítaní všetkých dlhov (vrátane hypoték) sa medzi rokmi 1998 a 2026 dramaticky zvýšil, pričom medián čistého majetku v roku 2026 dosahuje približne 74 600 eur, zatiaľ čo v roku 1998 sa po prepočte pohyboval na úrovni iba niekoľkých tisíc eur. Za týmto masívnym nárastom stojí najmä privatizácia štátnych bytov do osobného vlastníctva v 90. rokoch a následný prudký rast cien nehnuteľností. [1, 2]
Kľúčové rozdiely vo vývoji majetku
• Fenomén „bohatí na papieri“: Slováci patria k európskej špičke v miere vlastnenia nehnuteľností (vyše 90 % ľudí býva vo vlastnom). Hoci čistý majetok vďaka trhovým cenám bytov vyskočil na 74 600 eur, väčšina z toho je „zabetónovaná v múroch“. [1, 2]
• Nedostatok hotovosti: V čistom finančnom majetku (peniaze na účtoch, poistenie, akcie) výrazne zaostávame. Priemerný Slovák má k dispozícii len okolo 10 580 eur v likvidných peniazoch, čo je napríklad trikrát menej ako v susednom Česku. [1]
• Zmena v dlhoch: V roku 1998 bol dlh priemerného Slováka takmer nulový, pretože moderný hypotekárny trh u nás len začínal. V roku 2026 síce hodnota majetku očistená o hypotéky narástla, no samotný objem dlhov na slovenské domácnosti patrí k najvyšším v strednej Európe
Dlh domácností
• Približne 10 960 eur pripadá v priemere na jedného obyvateľa Slovenska (vrátane detí).
• Druhý najvyšší dlh v regióne strednej a východnej Európy, hneď po Estónsku.
• Previs dlhov nad úsporami: Priemerný dlh slovenského občana v súčasnosti prevyšuje jeho čisté finančné aktíva (úspory). [1, 2]
Verejný dlh vs. osobný dlh
• Verejný dlh (dlh štátu na jedného obyvateľa) je omnoho vyšší a pohybuje sa na úrovni približne 16-tisíc eur na osobu.
V roku 1998 mal priemerný Slovák vlastný osobný dlh (z úverov a pôžičiek) v prepočte len približne 100 až 150 eur (okolo 3 000 až 4 500 Sk), keďže trh s hypotékami a spotrebnými úvermi pre bežných ľudí bol vtedy na Slovensku ešte len v plienkach.
Ak sa však na otázku pozrieme optikou verejného dlhu rozpočítaného na jedného obyvateľa, na každého občana vrátane detí vtedy pripadal dlh vo výške približne 50 370 Sk (v prepočte okolo 1 672 eur)
Prečo bol v roku 1998 súkromný dlh taký nízky?
• Nedostupnosť úverov: Bankový sektor na Slovensku prechádzal hlbokou krízou a úrokové sadzby na pôžičky pre bežných ľudí dosahovali astronomické výšky (často cez 20 % ročne).
• Absencia hypoték: Klasické hypotekárne úvery, ako ich poznáme dnes, v podstate neexistovali. Mladé rodiny v tom čase riešili bývanie najmä cez stavebné sporenie, mladomanželské pôžičky alebo pomoc od rodiny.
• Kultúra sporenia: V 90. rokoch prevládala kultúra „najprv nasporiť, až potom kúpiť“. Masívny boom kreditných kariet, nákupov na splátky a hypoték nastal až po roku 2000 a privatizácii bankového sektora.
https://www.facebook.com/reel/1130760879297715 dokument o sledovani Jana Kuciaka pocas vlady smeru a jeho vrazde
dansky film odvysielany na CT2 a nepovoleny na Slovensku. Ktovie preco ... Ale dalej rieste, aku dovolenku buknete. Kym sa este da, kym sme este v eu. Pod rusakmi odletite jedine na Krym, ak na to budete mat. A aj tam pracovne, kopat zakopy ...
Skuste si ho pozriet, co sa tu diao a deje za Smeru. Ze policia, sudy bola a je ovladana mafiou.
@f333 Volici chceli? Zial su autoimunni voci kazdej smerackej korupcii, ale budu sa stazovat, ze nemaju na ceny v obchodoch ... Aj Meciara dlho chcela vacsina. rozkradnuty stat, vrazda Remiasa, unos ml.Kovaca,... Urcitu cast slovakov zobudi z letargie az uplny krach a rozvrat statu (SNP revolucia 1989, odchod Meciara 1998, ...) Zial vychodna mentalita, ktora uprednostnuje diktatorov, "silnu" ruku, lebo on sa vraj o nich "postara". Plus pridaj ruske vplyvy, ruske tajne sluzby operuju v celej eu, aby ju rozvratili. A fico na rozvrat eu je dokonaly kandidat. Tak sa netvarme, ze volici na Slovensku, ktori volia Fica, su nejako genialni ...
@anonym_1e14fe Suhasim s tebou,ze Slovensko a jej obyvatelia musia este padnut na dno,co bude za nejaky ten rok,aby zmeenili volebne preferencie.
Ta sa to stalo v Nemecku,vo Francuzku sa udeje, v Rakusku mHL a teraz vo Svedsku.,kde vyhrava prave pravica.
Okrem Smeru su na sk aj ine strany lavicove. Je to Hlas, je to PS, je to v istych momentoch Krestanska demokracia, Demokrati, Slovensko a v istych momentoch zial aj chmomentoch uz aj SAS a KD. sa nejavi ako pravicova strana.
Takze podla tvojej logiky vsetci volici tychto stran nie su genialn-No mozno su mozno nie. Ale su asi velmi ovplyvnitelni ,takze na nich posobila ideologia imedia, vlastne zaujmy, takze rephliadali ako pises aj to ,ake sobnosti volia ,aj ze teb program ich stran je casto lavicovy a niekedy aj proi zaujmmom ludi na sk. A ze ti politici v tych stanach aj vykazuju znamky korupcneho spravania a klientelizmu..
Pozri Okrem Smeru ci Hlasu aj PS s jeho predsedom ci podpredsdom, ,Aco luhar Nad ci neschopny a nebezpecny pre finacnie statu aj poltiku Matoviv? Aco Gröhling? ke d namiesto realneho uvazovania a preverovia vidi len cervene sukno,ke dsa spomenie Fico.
Nikto tym volicom predsa nedal zbran pri hlavne za plentou,ked volili prevazne lavicovo .
Pragmaitzmus vela ludom nic nehovori a tak aj volia ,az pokial nepadnu na dno,Potom an,uz kricia, a hladaju vinnika. Ale ze su spoluzodpovedni,to ich nenapadne.
markusrasford ja vidim tvoje prispevky a vidim za nimi nie pragmatiznus ale len ideologick vnimanie. Ziaden pragmatizmus. A o co menej mas protiargumetov, o to viac utocnosti . Tak sa ozna slaby debatujuci,co nedkaze prijat fakty , Tolko ke tebe. K tej mzde je to nedorozumenie ,co sastyka odpovede inemu anonymovi.On vie, co napisal a urcite sa nasiel v odpovedi.
Ja na rozdiel od teba som kultivovany pisatel a pospravedlnujem sa,za zemenu /v neprehladnosti anonymnych prispevkov/ ze som prehliadla daneho anonyma odpovedala tebe.
Ale ako vidim, nemala som ani stracat cas s nekultivovynym pisatelom ako ty . Co nevie,co je v slusnej spolocnosti zvykom . A ze prispevok si mal inak formulovat. Ale to s od teba cakat neda. je mi jedno,co taky anonym ako ty mne napise
@anonym_05c944 usla ti pointa obrazku. Jednalo sa o cenu pohonnych hmot. Aj slovenska priemerna mzda bola uvedena brutto. Vedela by si na Slovensku vyzit z 1200€, zabezpecit byvanie v luxusnej stvrti, kupit si auto a kvalitne potraviny? Este sme zabudli na kruzky deti, platenie sukromnych skol neratam
Alebo by nastala situacia: "Byvanie niekde v jednej izbe, zimu v prenajatom byte , potraviny nekvalitne a o dobrom mäse mozes len snivat, o dovolenke ci traveni nejakeho volneho casu mimo domova ani nehovoriac. Neuzivil by si ani auto a nemal by si ho zaco kupit. Z toho prijmu by ti nedalli ziaden kredit na byt ci cokolvek."
Ked som prepocitala pocet litrov zakupenych za netto mzdu, na Sk = 621,7, v De = 1173l, teda rozdiel cca 2x, nie 2,5x ako na obrazku. Bolo to porovnanie.
A ked v dalsej casti tvojho prispevku opat rozohnala o ideologiach a spominas Gree deal - elektromobily nepotrebuju rusku ropu 😉
A k tomu zvysku: "A odkial to prslo ? Z Ruska? Nie, zo zapadnej EUropy aj USA: "
Preco sa len to východné Nemecko (NDR) chcelo spojit zo zapadnym Nemeckom (NSR) ? 😉 Viem. Aby prinavratilo lasku a prosperitu Nemecka ❤️💪
@eva8 Tebe uplne ale zeuplne unikla pointa. Najskor sa uisti,ci vies co znamena netto ci Brutto. Tych 2700 eur uz bolo netto. Cize cista mzda . Az z tych sa normalne pracujucemu cloveku v Nemecku neda fungovat. Nieto este aby to bolo Brutto. To by uz nemal nic na zivobitie, ,ked by musel z toho platit odvody a dane.
Nemozes porovnat zivot v de a na ak. Na sk taka suma staci,ale nie v de,kde su naklady /co ty nemas ani predstavu onich / omnoho vyssie ako V Nemecku.
Ty aj rozumies tomu,co uvadzas? Nie elektomobily nejdu na rusku ropu. Ale tie nemcke na uhlie a elektinu,ktora z dovodu green deal co pretlacali v EK nemohla byt vyrobena z jadra. A tym sa predrazila . Pretoze tie alternativy su bud znecistovatelia alebo drahe energie z obnovitelnych zdrojov a tym,ze sk nebude mat ruske palivo do jadrovej elektrarne ,tak bude musit nakupit ine z USA . Dovoz je daleko a drahy a tak sa elektina do aut velmi predrazi. aj na vyrobu na sk. anehoviriacc potom na prdajina burze . Ty nemas ani tusenia o jazdnych vlastnostiach ekl. auta a tak nevies, ze je nevyhodne pre rozne priciny na prevadzku aj kupu. A ako bateria je vlastne skodliva pre enviroment.
Takze nadobudni vlasne skusenosti a potom mozeme porovnavat.Kup si el. auto, , tankuj s nim elektriinu a na buduci rok dalsie potom sa mozeme tak ked budes jazdit aj v zime s nim denne porozpravame o vyhodnosti toho auta ci green dealu pre ekonomiku
Ach jaj.
@anonym_1e14fe Suhasim s tebou,ze Slovensko a jej obyvatelia musia este padnut na dno,co bude za nejaky ten rok,aby zmeenili volebne preferencie.
Ta sa to stalo v Nemecku,vo Francuzku sa udeje, v Rakusku mHL a teraz vo Svedsku.,kde vyhrava prave pravica.
Okrem Smeru su na sk aj ine strany lavicove. Je to Hlas, je to PS, je to v istych momentoch Krestanska demokracia, Demokrati, Slovensko a v istych momentoch zial aj chmomentoch uz aj SAS a KD. sa nejavi ako pravicova strana.
Takze podla tvojej logiky vsetci volici tychto stran nie su genialn-No mozno su mozno nie. Ale su asi velmi ovplyvnitelni ,takze na nich posobila ideologia imedia, vlastne zaujmy, takze rephliadali ako pises aj to ,ake sobnosti volia ,aj ze teb program ich stran je casto lavicovy a niekedy aj proi zaujmmom ludi na sk. A ze ti politici v tych stanach aj vykazuju znamky korupcneho spravania a klientelizmu..
Pozri Okrem Smeru ci Hlasu aj PS s jeho predsedom ci podpredsdom, ,Aco luhar Nad ci neschopny a nebezpecny pre finacnie statu aj poltiku Matoviv? Aco Gröhling? ke d namiesto realneho uvazovania a preverovia vidi len cervene sukno,ke dsa spomenie Fico.
Nikto tym volicom predsa nedal zbran pri hlavne za plentou,ked volili prevazne lavicovo .
Pragmaitzmus vela ludom nic nehovori a tak aj volia ,az pokial nepadnu na dno,Potom an,uz kricia, a hladaju vinnika. Ale ze su spoluzodpovedni,to ich nenapadne.
@f333 No je rozdiel, preco sa dnes voli pravica na zapade a co sa deje u nas. U nich je to nezvladnutie migracie a u nas je to dookola obycajna sprosta korupcia. U nich volenie "zmeny" - pravice nema nic s ekonomickym blahobytom, ten je tam dlhodobo vysoky. Volic na zapade ukazuje nespokojnost s nezvladnutim migracie momentalnych vlad. Plus nezabudaj na dlhodobe podkopavanie situacie statov eu ruskom. Cim horsie je to v eu, tym lepsie pre rusko. Cim horsia situacia u nepriatela, eu, tym viac sa rusko smeje, aj ked rusko samo nie je v najlepsej situacii.
@f333 No je rozdiel, preco sa dnes voli pravica na zapade a co sa deje u nas. U nich je to nezvladnutie migracie a u nas je to dookola obycajna sprosta korupcia. U nich volenie "zmeny" - pravice nema nic s ekonomickym blahobytom, ten je tam dlhodobo vysoky. Volic na zapade ukazuje nespokojnost s nezvladnutim migracie momentalnych vlad. Plus nezabudaj na dlhodobe podkopavanie situacie statov eu ruskom. Cim horsie je to v eu, tym lepsie pre rusko. Cim horsia situacia u nepriatela, eu, tym viac sa rusko smeje, aj ked rusko samo nie je v najlepsej situacii.
@anonym_1e14fe Mylis sa. Volic na zapade okrem nezvladnutej migracie vidi aj uplny rozvrat statu . Voli pravicu preto,ze staty su v ekonomickom marazme a z bankrote/a ziotna uroven velmi kllesla A to aj teraz vo Svedsku je to tak. . To VSETKY systemove strany ludi sklamali.Sklamali ich politikou,co ide proti ich zaujmom. Nechcu uz podporovat cudzie staty a zaujmy inych na ukor seba.
Rozvrat splocnosti na stal aj pocas corony ,ked vlady isli proti zaujmom obyvatelov,nastala korupcia a obmedzenie lud. prav kade s pozries. EU je system ,ktory rovnaky ako ten socializmus. A to tiez uz ludia v zap.Europe nechcu.
Na sk mate stale rozne dotacie,soc.podpory ,takze obyvatelia este tak necitia dosledky zlej politiky EK a aj vlastnych lavicovych vlad. To sa prejavi buduce roky a pri pripadnej progrsivnej zelenej vlade PS. Potom padne sk uplne dole a pride zlom .
@eva8 Tebe uplne ale zeuplne unikla pointa. Najskor sa uisti,ci vies co znamena netto ci Brutto. Tych 2700 eur uz bolo netto. Cize cista mzda . Az z tych sa normalne pracujucemu cloveku v Nemecku neda fungovat. Nieto este aby to bolo Brutto. To by uz nemal nic na zivobitie, ,ked by musel z toho platit odvody a dane.
Nemozes porovnat zivot v de a na ak. Na sk taka suma staci,ale nie v de,kde su naklady /co ty nemas ani predstavu onich / omnoho vyssie ako V Nemecku.
Ty aj rozumies tomu,co uvadzas? Nie elektomobily nejdu na rusku ropu. Ale tie nemcke na uhlie a elektinu,ktora z dovodu green deal co pretlacali v EK nemohla byt vyrobena z jadra. A tym sa predrazila . Pretoze tie alternativy su bud znecistovatelia alebo drahe energie z obnovitelnych zdrojov a tym,ze sk nebude mat ruske palivo do jadrovej elektrarne ,tak bude musit nakupit ine z USA . Dovoz je daleko a drahy a tak sa elektina do aut velmi predrazi. aj na vyrobu na sk. anehoviriacc potom na prdajina burze . Ty nemas ani tusenia o jazdnych vlastnostiach ekl. auta a tak nevies, ze je nevyhodne pre rozne priciny na prevadzku aj kupu. A ako bateria je vlastne skodliva pre enviroment.
Takze nadobudni vlasne skusenosti a potom mozeme porovnavat.Kup si el. auto, , tankuj s nim elektriinu a na buduci rok dalsie potom sa mozeme tak ked budes jazdit aj v zime s nim denne porozpravame o vyhodnosti toho auta ci green dealu pre ekonomiku
Ach jaj.
@f333 no, tak som vyrovnala skore v pochopeni prispevku 😉 (kde pisem o brutto/netto)
Teraz zisti, ci do nasej priemernej mzdy sa pocitaju prace na dohodu, aby to bolo relevantne. Na ostatne si neodpovedala, cize asi si uznala, z 1200 € mesacne sa ani na Slovensku neda vyskakovat. Ked vezmeme do uvahy, ze mnohi maju este menej
@anonym_1e14fe Mylis sa. Volic na zapade okrem nezvladnutej migracie vidi aj uplny rozvrat statu . Voli pravicu preto,ze staty su v ekonomickom marazme a z bankrote/a ziotna uroven velmi kllesla A to aj teraz vo Svedsku je to tak. . To VSETKY systemove strany ludi sklamali.Sklamali ich politikou,co ide proti ich zaujmom. Nechcu uz podporovat cudzie staty a zaujmy inych na ukor seba.
Rozvrat splocnosti na stal aj pocas corony ,ked vlady isli proti zaujmom obyvatelov,nastala korupcia a obmedzenie lud. prav kade s pozries. EU je system ,ktory rovnaky ako ten socializmus. A to tiez uz ludia v zap.Europe nechcu.
Na sk mate stale rozne dotacie,soc.podpory ,takze obyvatelia este tak necitia dosledky zlej politiky EK a aj vlastnych lavicovych vlad. To sa prejavi buduce roky a pri pripadnej progrsivnej zelenej vlade PS. Potom padne sk uplne dole a pride zlom .
@anonym_05c944 co kecas? Tu sa kazdy den riesi druha, tretia dovolenka pri mori za 2-3tisic eur a ty bluznis o rozvrate ... Ja osobne idem na tretiu dovolenku v oktobri k moru a ze vraj rozvrat. Tvoje zelania predbiehaju realitu.
@anonym_05c944 chod zite do ruska, postav sa do 3 km rady na benzin a uvidis, co je rozvrat ... Ked ta kvoli dopravnemu priestupku zastavia, daju ti brutalnu nezaplatitelnu pokutu a povedia, ze ti ju odpustia, ak sa prihlasis na front na Ukrajine. Kde zahucis pod zem do 14 dni ako neskuseny zelenac. Lebo nemas na to a nezaplatis velitelovi, aby ta neposlal do prvej linie na samovrazednu misiu.
@f333 no, tak som vyrovnala skore v pochopeni prispevku 😉 (kde pisem o brutto/netto)
Teraz zisti, ci do nasej priemernej mzdy sa pocitaju prace na dohodu, aby to bolo relevantne. Na ostatne si neodpovedala, cize asi si uznala, z 1200 € mesacne sa ani na Slovensku neda vyskakovat. Ked vezmeme do uvahy, ze mnohi maju este menej
@eva8 Kde som ja pisla,ze na sk taka suma by nestaccila na zivot? Prave som pisla,zeby stacila na sk :Ale nie v de. Ale nemoze si ju sk slaba ekonomika dovolit. Zato minamalka je vysoka na sk a nad pomery.. t.
.
Takze obe krejiny maju rovnaky problem ,ze spriemernej mzdy nemozu vo svojich krjinach vyzit . Ale ako som citala tu na mk, tak aj s mensej mzdy ludi na sk ziju a vyziju. A aj rodiny,nie jeden clovek. Takze asi mozu.
V de by to bolo z tej priemernej mzdy 2700 eur nemozne normalne vyzit,nieto este rodina.
Pochopila si ten rozdiel?
@eva8 Kde som ja pisla,ze na sk taka suma by nestaccila na zivot? Prave som pisla,zeby stacila na sk :Ale nie v de. Ale nemoze si ju sk slaba ekonomika dovolit. Zato minamalka je vysoka na sk a nad pomery.. t.
.
Takze obe krejiny maju rovnaky problem ,ze spriemernej mzdy nemozu vo svojich krjinach vyzit . Ale ako som citala tu na mk, tak aj s mensej mzdy ludi na sk ziju a vyziju. A aj rodiny,nie jeden clovek. Takze asi mozu.
V de by to bolo z tej priemernej mzdy 2700 eur nemozne normalne vyzit,nieto este rodina.
Pochopila si ten rozdiel?
@anonym_05c944 pisala si o Nemecku, ja na Slovensku. A kde som pisala o brutto a netto? Vari skore nie 1 : 1, ale 2 : 0 pre mna? Pekne som prepocitala omyl v prispevku v obrazku s tvojimi cislami. T.j. s 2700€ v De a s cistou priemernou mzdou na Slovensku 1200. Chces postup?
https://www.facebook.com/reel/1130760879297715 dokument o sledovani Jana Kuciaka pocas vlady smeru a jeho vrazde
dansky film odvysielany na CT2 a nepovoleny na Slovensku. Ktovie preco ... Ale dalej rieste, aku dovolenku buknete. Kym sa este da, kym sme este v eu. Pod rusakmi odletite jedine na Krym, ak na to budete mat. A aj tam pracovne, kopat zakopy ...
Skuste si ho pozriet, co sa tu diao a deje za Smeru. Ze policia, sudy bola a je ovladana mafiou.
@anonym_1e14fe ... a opat boli zvoleni... Vsak v ČSSR hviezdil serial Chobotnica...
Je zaujimave, ze ako ziskali ti investigativni novinari vsetky zabery, najma zo sledovania.
@anonym_1e14fe ... a opat boli zvoleni... Vsak v ČSSR hviezdil serial Chobotnica...
Je zaujimave, ze ako ziskali ti investigativni novinari vsetky zabery, najma zo sledovania.
@eva8
Zábery a obrovské množstvo materiálov z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej získali novinári prostredníctvom masívneho úniku takmer celého vyšetrovacieho spisu, ktorý legálne zaistila polícia. Kľúčovú úlohu v tomto procese zohrala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). [1]
Celý proces prebehol v niekoľkých fázach:
1. Oficiálne zaistenie dôkazov políciou
Slovenská polícia a elitný vyšetrovací tím počas prehliadok domov a áut Mariana Kočnera a ďalších obvinených zaistili desiatky terabajtov dát. Boli medzi nimi: [1, 2]
• Kompletné zálohy z mobilných telefónov (vrátane správ zo šifrovanej aplikácie Threema).
• Dáta z pevných diskov a počítačov.
• Fotografie a videá zo sledovania Jána Kuciaka a ďalších novinárov či politikov, ktoré si Kočner objednal u bývalého siskára Petra Tótha.
• Výpovede, znalecké posudky a kamerové záznamy. [1, 2, 3]
2. Únik spisu a zapojenie OCCRP
Na jeseň roku 2019, po ukončení vyšetrovania a podaní obžaloby, získal k spisu prístup širší okruh ľudí vrátane obhajcov obvinených a splnomocnencov poškodených. V tomto období niekto (presná identita zdroja je z novinárskej etiky prísne chránená) odovzdal kompletnú digitálnu kópiu spisu – viac ako 25 000 strán dokumentov a desiatky gigabajtov multimédií – českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej z Českého centra pro investigativní žurnalistiku (investigace.cz), ktorá úzko spolupracovala s OCCRP. [1, 2, 3, 4]
3. Vznik projektu „Kočnerova knižnica“
Keďže objem dát bol pre jednotlivca nespracovateľný a hrozilo zneužitie informácií, OCCRP v spolupráci s novovzniknutým Investigatívnym centrom Jána Kuciaka (ICJK) vytvorilo bezpečné digitálne pracovisko v Bratislave, známe ako Kočnerova knižnica. [1, 2, 3]
Dáta boli uložené na šifrovaných serveroch mimo územia Slovenska a prístup k nim dostali vybraní novinári z hlavných slovenských nezávislých redakcií (napr. Aktuality.sk, Denník N, SME, Postoj, Nadácia Zastavme korupciu). Títo novinári spoločne mesiace analyzovali správy, dokumenty aj samotné zábery zo sledovania, aby odhalili prepojenia organizovaného zločinu na politiku a justíciu. [1, 2]
Zábery zo sledovania Jána Kuciaka sa tak dostali na verejnosť preto, lebo boli priamym dôkazným materiálom v spise, ktorý mal slúžiť na usvedčenie vrahov a objednávateľov. [1]
Chceli by ste sa dozvedieť viac o tom, ako novinári overovali autenticitu správ z Threemy, alebo vás zaujímajú podrobnosti o fungovaní samotnej Kočnerovej knižnice?
Celkovo, je velmi zaujimave, ze Pellegrini navrhol v krajnom pripade koaliciu Smer + PS a sam, ako predseda Hlasu odmietol vytvorit koaliciu s PS
@anonym_05c944 chod zite do ruska, postav sa do 3 km rady na benzin a uvidis, co je rozvrat ... Ked ta kvoli dopravnemu priestupku zastavia, daju ti brutalnu nezaplatitelnu pokutu a povedia, ze ti ju odpustia, ak sa prihlasis na front na Ukrajine. Kde zahucis pod zem do 14 dni ako neskuseny zelenac. Lebo nemas na to a nezaplatis velitelovi, aby ta neposlal do prvej linie na samovrazednu misiu.
@anonym_1e14fe Preco by somja mala ist do Ruska? To nemas iny argument naporudzi? Mne je Rusko ako take ukradnute tak ako aj Ukrajina. Teda jej vedenie a politika.Tych niektorych Ukjincov je mi luto.Ale nie tych co su privrzencami oslavovania Banderovcov.
Ale co si tam zvolili to maju. Mna sa to netyka.Mna zaujma moja vlastna krajina a moje zaujmy a tie su posliapavane zlou poitiltkou v state a aj politikou EK a EK. Ja potrebujem lacne suroviny z Ruska. a obnoveny Nord Stream , ktory bol sabotazou vladnej politiky Ukrajiny zniceny a teraz prave prebieha sud s aktermi tej sabotaze.
Porozumela si ,co pisem? Namieto cerveneho sukna ideologie nenavisti proti Rusku pred ocami by si sa mal pozriet na to,kt vsetko moze za zle ek. vysledky na sk a tvoju znizenu ziv.uroven.Rusko to urcite nie je.
@anonym_1e14fe Preco by somja mala ist do Ruska? To nemas iny argument naporudzi? Mne je Rusko ako take ukradnute tak ako aj Ukrajina. Teda jej vedenie a politika.Tych niektorych Ukjincov je mi luto.Ale nie tych co su privrzencami oslavovania Banderovcov.
Ale co si tam zvolili to maju. Mna sa to netyka.Mna zaujma moja vlastna krajina a moje zaujmy a tie su posliapavane zlou poitiltkou v state a aj politikou EK a EK. Ja potrebujem lacne suroviny z Ruska. a obnoveny Nord Stream , ktory bol sabotazou vladnej politiky Ukrajiny zniceny a teraz prave prebieha sud s aktermi tej sabotaze.
Porozumela si ,co pisem? Namieto cerveneho sukna ideologie nenavisti proti Rusku pred ocami by si sa mal pozriet na to,kt vsetko moze za zle ek. vysledky na sk a tvoju znizenu ziv.uroven.Rusko to urcite nie je.
@anonym_05c944 Preco by ti rusko malo predavat lacne suroviny, ked potrebuju peniaze na vojnu? Myslis, ze tvoj nazor ci moj nazor, dvoch uplne nepodstatnych ludi niekoho v geopolitike zaujima? To ze bolo nieco lacne, ta doba skoncila, len tebe to este nedoslo. A vzdy, ked je nieco drahe (ropny sok v 70tich rokoch), podnietilo to vyskum technologii a uspor.
Tebe nevadi, ze nas rusi obsadia ako v 1945 a 1968, postavia ostnate droty, pozabijaju par stoviek, alebo tisicov nepohodlnych ludi ako kedysi komunisti, hlavne nech je MOZNO lacnejsi plyn? Nevadi ti smrt tisicov ludi, len aby si videl(a) o 5 eur lacnejsi ucet za elektrinu mesacne?
Na Slovenskej scéne už boli takýto rečníci, dajú sa dohladať na internete: Alexander Mach, Vojtech Tuka. Len ich nepriatelia boli iný....
Na Slovenskej scéne už boli takýto rečníci, dajú sa dohladať na internete: Alexander Mach, Vojtech Tuka. Len ich nepriatelia boli iný....
@jananovotna88 Historicka podoba mien a ich symbolicka tragika cisto nahodna. Tiso, Fico ...
markusrasford ja vidim tvoje prispevky a vidim za nimi nie pragmatiznus ale len ideologick vnimanie. Ziaden pragmatizmus. A o co menej mas protiargumetov, o to viac utocnosti . Tak sa ozna slaby debatujuci,co nedkaze prijat fakty , Tolko ke tebe. K tej mzde je to nedorozumenie ,co sastyka odpovede inemu anonymovi.On vie, co napisal a urcite sa nasiel v odpovedi.
Ja na rozdiel od teba som kultivovany pisatel a pospravedlnujem sa,za zemenu /v neprehladnosti anonymnych prispevkov/ ze som prehliadla daneho anonyma odpovedala tebe.
Ale ako vidim, nemala som ani stracat cas s nekultivovynym pisatelom ako ty . Co nevie,co je v slusnej spolocnosti zvykom . A ze prispevok si mal inak formulovat. Ale to s od teba cakat neda. je mi jedno,co taky anonym ako ty mne napise
@anonym_05c944 skus uved nejaké fakty som veľmi zvedavý aké mas ty fakty lebo omáčku to vies dokonale. Dnes som sa dočítal ze Smer ma svojich trollov z Vietnamu, Čína, Rusko. Ty si z Topoľčian?
@anonym_05c944 Preco by ti rusko malo predavat lacne suroviny, ked potrebuju peniaze na vojnu? Myslis, ze tvoj nazor ci moj nazor, dvoch uplne nepodstatnych ludi niekoho v geopolitike zaujima? To ze bolo nieco lacne, ta doba skoncila, len tebe to este nedoslo. A vzdy, ked je nieco drahe (ropny sok v 70tich rokoch), podnietilo to vyskum technologii a uspor.
Tebe nevadi, ze nas rusi obsadia ako v 1945 a 1968, postavia ostnate droty, pozabijaju par stoviek, alebo tisicov nepohodlnych ludi ako kedysi komunisti, hlavne nech je MOZNO lacnejsi plyn? Nevadi ti smrt tisicov ludi, len aby si videl(a) o 5 eur lacnejsi ucet za elektrinu mesacne?
@anonym_1e14fe tak vprvom rade, rok 1945 bola dohoda 4 mocnoisti /USA; GB, FR a SZ/ ze Slovensky stat a cesko bude vo sfere vpyvu SZ.
Ano,mojim predkom aj mne to vzd yvadilo,ze s atakto tiemocosit dohodli bez nas o nas.A Cesi na cele s ich przidentom paktovali s komunistami a nebrali na vedomie vysledky volieb na sk v roku 1948,ked yna sk vyghrala volby Demokrticka strana.
Tka je realita dejin.
Av roku 1968 nas okupovali komunsiticke staty ´brtke ´ pod zastitou SZ. Cize ZS, PL HU , DDR ,BUlharsko. Apadne staty repektovali delbu moci medzi dve volmoci /USA a SZ anepomohli ludom v CSSR. To su hole fakty.
Tene rok znamenal zial zabetonovanie relneho socilizmu na desatrocia.
Toje holy fakt tiez
Ale Rusko aSZ je uplne iny subjekt prvne aj politicky.Aak to tynevidis, ja ano.
Aco s atyka lacnej suroviny z Ruska, tak ano, prve tie obcdne dohody a partnerstvo Ruska a NSR aj pri Nord Stream 1 .2 znemenali lacnenu surovinu pr ede priemysle ajj obyvastelov.
A aj rura Druzba pre sk , s rovnakym zamerom dohod.
, Tak mame drahu ropu dovazanu z daleka, drahy plyn detto a Neecko zazilo sabotaz od ajiny ,ktoru drvivo vlada podporuje na nas ukor.Moje velke dane a zadlzovanie kajiny idu na Ukrajinu,ktora je skrz naskrz skorumpovana , fasisticka a my s nou relne nemame mat nic nic spolocne.Lenzial velke vydavky.
A to sami ma pacit? Ak sa tebe budepacit zo statneho rozpoctu/ted dani obcanov/ dotovat Ekrajinu,je to na tebe.Zvol si vadu,co to bud evykonavat. Ale teraz Mas stastie,ze Fico do toho nesiel. Takze ty teraz velkodusne aj ti,co taketo aktivity Fic akritizuju/ mozete sa hrat na velkodusneho a sucitneho. Ze treba Ukrajinu podporovat,ked to nejde z vasho vrecka.
Man nezaujima pol. situacia v Rusku ale praegmaticke obchodne vztahy na zaklad evzajomnej vyhodnosti. Pre obyvatelov krajiny.Ze liberli a globalisti nemaju zaujem na tom,aby sme prosperovali, to je jasne. Oni sa aj obavaju obchodneho spojenia NSR a Ruska. preto aj brojili proti tomu Nord Stream 2 . ANi EU a EK nema zaujem na zvysovani ziv.urovne obyvatelov eu statov. Ale na svojej globalsitickej polititke ,namierenej proti zaujmom ludi v EU. Preto tie sankcie aj prjimaju , ze im nezalezi na tom,ako negativne zasiahli ludi v EU a ich potreby. Tebe to takto vyhovuje? Mne nie.
@anonym_1e14fe tak vprvom rade, rok 1945 bola dohoda 4 mocnoisti /USA; GB, FR a SZ/ ze Slovensky stat a cesko bude vo sfere vpyvu SZ.
Ano,mojim predkom aj mne to vzd yvadilo,ze s atakto tiemocosit dohodli bez nas o nas.A Cesi na cele s ich przidentom paktovali s komunistami a nebrali na vedomie vysledky volieb na sk v roku 1948,ked yna sk vyghrala volby Demokrticka strana.
Tka je realita dejin.
Av roku 1968 nas okupovali komunsiticke staty ´brtke ´ pod zastitou SZ. Cize ZS, PL HU , DDR ,BUlharsko. Apadne staty repektovali delbu moci medzi dve volmoci /USA a SZ anepomohli ludom v CSSR. To su hole fakty.
Toje holy fakt tiez
Aco s atyka lacnej suroviny z Ruska, tak ano, prve tie obcdne dohody a partnerstvo Ruska a NSR aj pri Nord Stream 1 .2 znemenali lacnenu surovinu pr ede priemysle ajj obyvastelov.
, Tak mame drahu ropu dovazanu z daleka, drahy plyn detto a Neecko zazilo sabotaz od ajiny ,ktoru drvivo vlada podporuje na nas ukor.Moje velke dane a zadlzovanie kajiny idu na Ukrajinu,ktora je skrz naskrz skorumpovana , fasisticka a my s nou relne nemame mat nic nic spolocne.Lenzial velke vydavky.
A to sami ma pacit? Ak sa tebe budepacit zo statneho rozpoctu/ted dani obcanov/ dotovat Ekrajinu,je to na tebe.Zvol si vadu,co to bud evykonavat. Ale teraz Mas stastie,ze Fico do toho nesiel. Takze ty teraz velkodusne aj ti,co taketo aktivity Fic akritizuju/ mozete sa hrat na velkodusneho a sucitneho. Ze treba Ukrajinu podporovat,ked to nejde z vasho vrecka.
Man nezaujima pol. situacia v Rusku ale praegmaticke obchodne vztahy na zaklad evzajomnej vyhodnosti. Pre obyvatelov krajiny.Ze liberli a globalisti nemaju zaujem na tom,aby sme prosperovali, to je jasne. Oni sa aj obavaju obchodneho spojenia NSR a Ruska. preto aj brojili proti tomu Nord Stream 2 . ANi EU a EK nema zaujem na zvysovani ziv.urovne obyvatelov eu statov. Ale na svojej globalsitickej polititke ,namierenej proti zaujmom ludi v EU. Preto tie sankcie aj prjimaju , ze im nezalezi na tom,ako negativne zasiahli ludi v EU a ich potreby. Tebe to takto vyhovuje? Mne nie.
@f333 Podporovat a ustupovat rusku, je ako podporovat a ustupovat nacistom. Najskor si nacisti brali od ruska suroviny, potom na neho zautocili. Na rozdiel od teba si v eu pamataju, ako rovnaka situacia skoncila v druhej svetovej.
Rusko bola a je rovnaka imperialisticka krajina za Petra 1, Ivana Hrozneho, Katariny II, za Stalina, aj za Putina. Chce byt mocnost a ovladat svoje podrobene krajiny.
Naastatsie na tvojom nazore nezalezi a nikto sa nim orientovat nebude. Iba kompletny debil si zopakuje situaciu, ked eu malo zmluvy na dodavku plynu a rusi vypli kohutik.
Ale jasne, ved preco by rusi zautocili na ukrajinu. Ale zautocili. preco by utocili na Slovensko, Cesko? No pre tu istu priciny ako v 1968.
Zmluva v 1945? Ale prosim ta, to si naivna? Stalin nas mal uz obsadenych cestou do Berlina. Zmluva, nezmluva ... nic by na obsadeni nezmenilo. Od zaciatku Stalin a Hitler mali dohodu, v ktorej si rozdelili sfery vplyvu. Ale obaja vedeli, ze sa skor ci neskor zrazia. Stalin nechal Hitlera zmasakrovat europu, aby ju nasledne lahsie obsadil. len neratal s USA, ze sa stretnu v Nemecku, ze USA maju atomovu bombu a boje nepokracovali so spojencami. Pricom Churchill vyzyval na utok proti ZSSR.
Douc sa historiu ...
Tka je realita dejin.
Toje holy fakt tiez
@f333 Přehled od AI
Winston Churchill verejne nevyzýval na otvorenú vojnu proti ZSSR, avšak v prísnom utajení nechal hneď po skončení bojov v Európe vypracovať vojenský plán na útok proti Sovietskej armáde. [1, 2]
Tento utajovaný scenár vošiel do histórie pod názvom Operácia Unthinkable (Operácia Nemysliteľné). [1]
Hlavné fakty o Churchillových zámeroch:
• Obavy zo Stalina: Churchill mal obrovský strach, že Jozef Stalin nedodrží dohody z Jalty, trvalo obsadí strednú a východnú Európu a posunie vplyv komunizmu ďalej na západ. Najviac mu záležalo na slobode Poľska. [1, 2, 3]
• Zadanie plánu (Máj 1945): Ešte v máji 1945, tesne po kapitulácii nacistického Nemecka, nariadil britskému vojenskému štábu vypracovať plán na prekvapivý útok proti sovietskym vojskám v Európe. [1, 2]
• Zapojenie wehrmachtu: Súčasťou tohto kontroverzného plánu bola myšlienka využiť a prezbrojiť zhruba 100-tisíc zajatých vojakov nemeckého wehrmachtu, ktorí by bojovali po boku Britov a Američanov. [1, 2]
• Dátum útoku: Predbežný termín začiatku tretej svetovej vojny bol stanovený na 1. júla 1945. [1, 2]
Prečo k vojne nedošlo?
Britskí vojenskí stratégovia označili plán za nerealizovateľný a pre západné mocnosti extrémne nebezpečný z dvoch hlavných dôvodov:
1. Prečíslenie Červenou armádou: Sovietske vojská v Európe mali v tom čase nad spojencami drvivú prevahu v pomere približne 3:1.
2. Dlhá a vyčerpávajúca vojna: Generáli Churchilla varovali, že by išlo o totálnu vojnu s neistým koncom na obrovskom území. Spojené štáty navyše nemali záujem o nový konflikt, keďže stále bojovali s Japonskom v Pacifiku. [1, 2, 3, 4]
Vojenskí velitelia preto Churchillovi oznámili, že plán je skutočne „nemysliteľný“, a projekt bol definitívne zametnutý pod koberec

Setrit nevie, ale do dokonalosti doviedol system vyberania dani. Jeho drabi sa rozbehli po Slovensku vybrat za kazdu cenu pri hocijakej prilezitost nejake peniaze, ktore tym ludom uz predtym zdanil vyssou danou a vyssimi odvodmi. Zmrzlinari,... A potom da pol miliardovu dotaciu Pente na jej zavod Slovalco. Skrtit beznych ludi a hore horna vrstva este tancuje na oslavach Cyrila a Metoda ako na Titanicu.A ludia si myslia, ze maju vyssiu uroven, ako ked ked kopli Meciara do zadku. Ale porovnajte, kolko mali uverov dlhov (hypoteky, leasingy) nalozene ludia za Meciara a dnes. Ked odpocitate zadlzenie, tak je na tom vela ludi rovnako zle ako v 1998. Lebo v 1998 kupovali to na co mali, dnes kupuju aj to, na co nemaju. V 1998 mali mesacny plat 300 eur, ale byvali v uz zaplatenom byvani, dnes maju 1300 eur a na krku dlh z hypoteky -200-300k.