icon

Obchodná vojna - clá

princkrason
4. mar 2025

https://index.sme.sk/c/23458294/zacala-sa-sveto...
Čo nato hovoríte? A bude ešte horšie
Toľká radosť je vo mne ,lebo mi tu riešime dve pohlavia v ústave a geryho s medailou...
Čo ten Robko vybavil pre Slovákov u Putina a Trumpa?
Nie pre seba, on sa bude už do smrti dobre.
Nech žije USA ako to spomínal Robko..

veklipo
4. mar 2025

tak si to zhrnme:
1. USA uvalia na EU cla, vyvoz sa zastavi, o pracu pride mnozstvo ludi (odhad na SK ca 10.000 v priemysle)
2. EU potrebuje zbrojit, vyrabat nielen zbrane, ale obranny priemysel - tazke mechanizmy, lietadla, vrtulniky, drony, kamery
3. Slovensko ma dlhorocnu tradiciu v strojarstve, vie ponuknut pracovnu silu, ma Euro a logisticky idealne miesto (blizko Ukrajiny, blizko Nemecka)
4. Napriek tomu EU nepresunie vyrobu na SK, Dovod? Dlhodoba korupcia, momentalne proruska vlada. Som bezne pri planovani dlhodobych projektov. Aj keby SMER teraz hned skoncil, dalsich 10rokov budeme pre investorov rizikova krajina
5. Vyrabat sa bude v Polsku, Lotyssku, Litve, mozno Rumunsku
6. Slovenski muzi tak mozu dalsich 10rokov robit Gastarbeiterov

Ja neviem, ako to mam tym ludom vysvetlit.

princkrason
autor
4. mar 2025

@veklipo americania a slovaci su taky ako v tom filme: Don't Look Up

matusformanek
4. mar 2025

@princkrason indexy idu paradne dolu, uvidime. EU čakaju tažke časy. Ešteže si aspon môžem stale kupit tie cenne papier z fuj fuj fuj škaredeho zapadu

bielasovicka
4. mar 2025

@princkrason kašli na to. Ved není tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie 🤨🤨. Ja sa s tým už ani nezaoberam. Zbytočne my to zvyšuje tlak 😄

princkrason
autor
4. mar 2025

@matusformanek vsak asi mu to povedia investori v USA Donikovi

eva8
5. mar 2025

Niektore automobilky v zahranici sa preorientavaju na zbrojny priemysel.
Ako @veklipo pisal, za sociku polnohospodarske Slovensko malo zeleziarne na vychode a zbrojarsky priemysel na prvych prieckach, snad este Slovnaft v Bratislave. Uz sa vojensky priemysel rozmaha. Len som zvedava, co s automobilkami, ci ich zavru. USA zas tolko aut od nas nekupuje, ci? Neviem. Amerika the first. Fico sa riadi, ze Slovensko prve. Lenze si neuvedomuje, ze sme sucastou EU, teda EU the first. Vsak kazdy maly statik v usa keby nerespektoval prezidenta, usa by nefungovalo.
Neporovnavam systemy usa, ani volby prezidenta, ani historiu. Lenze sme malicka krajina pri spajani sa sveta do 1 celku

kiki68
5. mar 2025

@eva8 Ved mozu ist past dobytok z tych automobiliek 😀🙈 No tie sa zatvoria ako prve