icon

Pad dronu neďaleko Slovenska: Reakcie a bezpečnostné opatrenia

eva8
Dnes o 00:45

Kúsok od Slovenska dopadol šáhid. Ozbrojené sily SR pád dronu potvrdili, prezident zvolal okrúhly stôl
https://www.ta3.com/clanok/1042157/dron-dopadol...

Nemalo byt zvolane zasadanie bezpecnostnej rady nasim premierom? To preto, ze to nie su " gruzinske legie"?

eva8
autor
Dnes o 00:46

Z horeuvedenych sprav z TA3:
"Dnes totiž na Slovensku poznáme len stav mieru alebo stav vojny. Nič medzi tým. A naša armáda má problém, pretože v čase mieru nemôže účinne vykonávať všetky preventívne aktivity, ktoré smerujú práve k bezpečnému vyriešeniu takýchto incidentov, ako je prípadný pád zablúdeného dronu či inej techniky smerujúcej na naše územie,“ poukázal prezident v súvislosti so svojím návrhom na zavedenie pojmu tzv. stav ohrozenia do legislatívy

anonym_16f959
Dnes o 05:02

@eva8
To máš skade,že to bol Šáhid?
Povedali v JoJ?
Tu máš stanovisko OSSR:
...."Podľa našich technických prostriedkov nevieme presne určiť, o aký typ išlo, ale na základe letových charakteristík sa pravdepodobne jednalo o bezpilotný...."
A otázka:
Nepomýlila si si médium,že sem strkáš rýdzo polit.témy?
Už je to trápne a úbohé.

kofa77
Dnes o 05:30

nie je to ani trapne ani ubohe. niekto tie ignorantske gebule na MK musi semtam osvietit. zivot nie je len o plnych bruchach.

slovakboy
Dnes o 05:33
@anonym_16f959

@eva8
Povedali v JoJ?
Tu máš stanovisko OSSR:
...."Podľa našich technických prostriedkov nevieme presne určiť, o aký typ išlo, ale na základe letových charakteristík sa pravdepodobne jednalo o bezpilotný...."
A otázka:
Už je to trápne a úbohé.

@anonym_16f959 a nie je to jedno? Všetok bordel čo tu lieta je ohrozenie a dôvodom je agresor.

biba_18
Dnes o 05:36

@anonym_16f959 takže je dôležité aký typ dronu to bol a nie že spadol 7 km od našich hraníc?? 😲

anonym_77301c
Dnes o 05:39

@eva8
Pouzitie slova pad je zaujmave , ten dron tan len tak nepadol zo srsndy on bol presne miereny a znicil elektricku rozvodnu stanici boli aj zranenia a bolo to 9km od hranic.

anonym_16f959
Dnes o 05:48
@biba_18

@anonym_16f959 takže je dôležité aký typ dronu to bol a nie že spadol 7 km od našich hraníc?? 😲

@biba_18
Ano,je, a veľmi.
Aby to nedopadlo ako s tou raketou,kt.spadla v Poľsku( a vtedy už aj niekt.médiá a politici tlačili na akt.čl.5 NATO) alebo drony vo Fínsku...

katkazatka
Dnes o 05:48

To bol asi dobry-rusky dron. Ten sa vysetrovat nemusi. Ten mal mierovu misiu.😀

anonym_16f959
Dnes o 05:52
@kofa77

nie je to ani trapne ani ubohe. niekto tie ignorantske gebule na MK musi semtam osvietit. zivot nie je len o plnych bruchach.

@kofa77
Tak tu máš ,ty ignor.gebuľa:
"Vylúčiť sa v takýchto situáciách nedá takmer nič, kým nie je k dispozícii nezávislé vyšetrovanie priamo z miesta dopadu. Možnosť, že by išlo o zinscenovanú udalosť (tzv. operáciu pod falošnou vlajkou) alebo o zblúdenú vlastnú techniku, je v hybridnej vojne legitímna otázka.
Tu sú tri hlavné scenáre, ktoré prichádzajú do úvahy:
Ruský útok na infraštruktúru: Toto je oficiálna verzia. Rusko dlhodobo útočí na ukrajinskú energetickú sieť (trafostanice, rozvodne) dronmi Šáhid. To, že cieľ bol 10 km od hraníc NATO, môže byť súčasťou stratégie zastrašovania alebo jednoducho dôsledok polohy dôležitého uzla.
Ukrajinská protivzdušná obrana: Mohlo sa stať, že ukrajinská obrana dron zostrelila a ten dopadol mimo plánovaného cieľa, alebo mohlo ísť o zlyhanie samotnej ukrajinskej obrannej rakety (ako sa to stalo v Poľsku v roku 2022).
Provokácia: Teoreticky by mohlo ísť o snahu vtiahnuť NATO hlbšie do konfliktu vytvorením pocitu bezprostredného ohrozenia členského štátu.
Prečo je ťažké to rozlúsknuť?
Chýbajúce trosky: Trosky sú na ukrajinskom území. Slovenské orgány k nim nemajú prístup a musia sa spoliehať na informácie od ukrajinskej strany.
Radarové dáta: Naše radary vidia, odkiaľ objekt priletel a akú mal trajektóriu. Ak objekt priletel z vnútrozemia Ukrajiny (zo smeru ruských pozícií), nahráva to ruskej verzii. Ak by sa však zistilo, že vzlietol niekde blízko, bolo by to podozrivé. Tieto dáta sú však väčšinou v režime "utajené".
Zatiaľ teda zostávame pri tom, že vieme, ŽE niečo spadlo, ale KTO a PREČO to tam poslal, je momentálne postavené na dôvere (alebo nedôvere) k oficiálnym vyhláseniam"...
Stačí ti gebuľa?

kofa77
Dnes o 05:52
@katkazatka

To bol asi dobry-rusky dron. Ten sa vysetrovat nemusi. Ten mal mierovu misiu.😀

@katkazatka presne😀

kofa77
Dnes o 05:55
@anonym_16f959

@kofa77
Tak tu máš ,ty ignor.gebuľa:
"Vylúčiť sa v takýchto situáciách nedá takmer nič, kým nie je k dispozícii nezávislé vyšetrovanie priamo z miesta dopadu. Možnosť, že by išlo o zinscenovanú udalosť (tzv. operáciu pod falošnou vlajkou) alebo o zblúdenú vlastnú techniku, je v hybridnej vojne legitímna otázka.
Tu sú tri hlavné scenáre, ktoré prichádzajú do úvahy:
Ruský útok na infraštruktúru: Toto je oficiálna verzia. Rusko dlhodobo útočí na ukrajinskú energetickú sieť (trafostanice, rozvodne) dronmi Šáhid. To, že cieľ bol 10 km od hraníc NATO, môže byť súčasťou stratégie zastrašovania alebo jednoducho dôsledok polohy dôležitého uzla.
Ukrajinská protivzdušná obrana: Mohlo sa stať, že ukrajinská obrana dron zostrelila a ten dopadol mimo plánovaného cieľa, alebo mohlo ísť o zlyhanie samotnej ukrajinskej obrannej rakety (ako sa to stalo v Poľsku v roku 2022).
Provokácia: Teoreticky by mohlo ísť o snahu vtiahnuť NATO hlbšie do konfliktu vytvorením pocitu bezprostredného ohrozenia členského štátu.
Prečo je ťažké to rozlúsknuť?
Chýbajúce trosky: Trosky sú na ukrajinskom území. Slovenské orgány k nim nemajú prístup a musia sa spoliehať na informácie od ukrajinskej strany.
Radarové dáta: Naše radary vidia, odkiaľ objekt priletel a akú mal trajektóriu. Ak objekt priletel z vnútrozemia Ukrajiny (zo smeru ruských pozícií), nahráva to ruskej verzii. Ak by sa však zistilo, že vzlietol niekde blízko, bolo by to podozrivé. Tieto dáta sú však väčšinou v režime "utajené".
Zatiaľ teda zostávame pri tom, že vieme, ŽE niečo spadlo, ale KTO a PREČO to tam poslal, je momentálne postavené na dôvere (alebo nedôvere) k oficiálnym vyhláseniam"...
Stačí ti gebuľa?

@anonym_16f959
ja som nereagovala na drony, ale na to ti, ze prispevky politicke su trapne a ubohe.
ale vidis, aj ked ta politicke temy nezaujimaju, dala si namahu a nieoc so o tom pozrela. takze ucel splnilo. neumries uplne blba
a ked ta irituje urcity typ prispevkov, uz z nazvu je jasne, o com su, tak naco otvaras?

sara07
Dnes o 05:57

načo potrebuju krizovy štáb 😂 aby vyzerali za chrumkavych ako nas idu ochranit pred ruskom ktoré ked pride raz odíde
divadielko pre dôchodcov aby boli v klude alebo idu volby medvede migranti došli ,nové téma drony 😂😂😂😂😂😂slovač udržiavaná pernamente v strachu je uplny ideál
ostatné je príspevok vyššie

anonym_16f959
Dnes o 06:02
@kofa77

@anonym_16f959
ja som nereagovala na drony, ale na to ti, ze prispevky politicke su trapne a ubohe.
ale vidis, aj ked ta politicke temy nezaujimaju, dala si namahu a nieoc so o tom pozrela. takze ucel splnilo. neumries uplne blba
a ked ta irituje urcity typ prispevkov, uz z nazvu je jasne, o com su, tak naco otvaras?

@kofa77
Ešte mi vysvetli,ty génius v sukni,z akého dôvodu by som mala byť blbá?
Za to,že ty zasieraš a troluješ MK kontroverznými polit.témami á la JoJ,Markíza a pod.?
Detto ako " prečo/ začo / načo volíte/ nevolíte Smer"....
Ak chceš vidieť nejakú blbú entitu,tak sa postav pred zrkadlo.

sara07
Dnes o 06:05
@anonym_16f959

@kofa77
Za to,že ty zasieraš a troluješ MK kontroverznými polit.témami á la JoJ,Markíza a pod.?

@anonym_16f959 žial toto ju v poslednom čase dost, trolovia , hoaxy , temy na zastrašenie a podobne ... len stále im to tu ešte pár báb kazi aby sa im to zvrhlo ako potrebuju 😍

kofa77
Dnes o 06:07
@anonym_16f959

@kofa77

@anonym_16f959 prosim? co to meles za sracky? 😲
v zivote som nezalozila temy, o ktorych pises.
si si zabudla dat lieky?

anonym_7df3fe
Dnes o 06:09
@kofa77

@anonym_16f959 prosim? co to meles za sracky? 😲
v zivote som nezalozila temy, o ktorych pises.
si si zabudla dat lieky?

@kofa77 preco nazyvas ludi ignorantske gebule?

eva8
autor
Dnes o 06:17
@anonym_16f959

@eva8
Povedali v JoJ?
Tu máš stanovisko OSSR:
A otázka:
Už je to trápne a úbohé.

@anonym_16f959 vies, preco mi mozes napisat, ze som trapna? Lebo pisem pod nickom ;) Nemusis sledovat.

Aj keby to nebol sahid, bol to bezpilotny dron. Uz sa nici aj v Zakarpatskej oblasti. A mna sa tato vojna priamo istym sposobom dotyka.
Mne islo aj o to, ze sa bezpecnostna rada zvolava, ked ide o nepodlozeny prevlad, ale ked moze ist o zbludile strely na Slovensko, zauraduje prezident, co ne dobre, lebo on zastava funkciu velitela Ozbrojenych sil SR.

P.S. Mna zaujima napr. aj let na Mesiac ;)
Alebo rozne fuzie. Alebo chces vediet recept na vybornu, uplne jednoduchu cviklovu polievku, ktoru mozes pit z misky? Vcera som sa dozvedela. Pripomenula mi borsc 🙂