icon

Pokrytecký novodobý feminizmus: práva len pre niektoré ženy?

2. apr 2026

všímam si casto v tychto diskusiách diskutujúcich, ktori si velakrat velmi protirecia a ani si to neuvedomujú, ale svojimi verejnými vyjadreniami, si dobre podkopavaju nohy. Napríklad tu diskutujú velmi casto volicky PS, ktori maju v programe aj temu feminizmu. Ale potom tieto iste diskutujuce, tu idu hodnotiť a zhadzovať zeny, ktore da rozhodli byt ženou v domacnosti, nechcú ist študovať vysokú školu, nemaju pracovne ambície. Tie iste osoby, ktore ,,bojujú" za prava žien, dehonestuju tie, ktore sa starajú doma o deti. Cize bojujú len za prava tych žien, ktore su v ich očiach tie prave zeny. Cize tie, co su vo vedúcich pozíciach, maju titul, vzdelanie. Nie je to podla vas pokrytecke? A tieto ine metre casto vidim aj v inych oblastiach. Len tato je teraz taka dost populárna

pr85
2. apr 2026
@anonym_d27799

@pr85 toto by to vyhovovalo, aby sa ženy pred tebou plazili a aby ty si mohol rozhodovať o ich živote. Veľmi by sa ti páčilo v Afganistane, však.
@anonym_autor tvoj príspevok som absolútne nepochopilla. To,že sa nesmejem na trápnych vtipoch Fico a spol. neznamená,že som volička PS.

@anonym_d27799 Zase ďalšia, čo nič nepochopila. Feminizmus na Slovensku nie je potrebný, lebo ženy tu majú (na rozdiel od Afganistanu) všetky ľudské práva. Práve progresívci vítajú moslimskych migrantov (práve aj z toho Afganistanu) a títo muži si prinášajú so sebou svoje myzogynne postoje k ženám a správajú sa tak aj slovenským ženám.

pr85
2. apr 2026
@anonym_68c57b

@pr85 a ty chod hlasat svoje mudra inde, nie na zenskych forach

@anonym_68c57b Prečo? Nemám sa právo vyjadriť? Si majiteľkou MK?

anonym_d27799
2. apr 2026
@pr85

@anonym_d27799 Zase ďalšia, čo nič nepochopila. Feminizmus na Slovensku nie je potrebný, lebo ženy tu majú (na rozdiel od Afganistanu) všetky ľudské práva. Práve progresívci vítajú moslimskych migrantov (práve aj z toho Afganistanu) a títo muži si prinášajú so sebou svoje myzogynne postoje k ženám a správajú sa tak aj slovenským ženám.

@pr85 myslíš tých uzbekistancov,ktorých vychvaloval fico? Lebo už sú tu. Smer je strana mizoginov. Oni nadávajú ženám. A samozrejme kuffovci, taraba a spol. Veď čo čakať od nackov

pr85
2. apr 2026
@viestta

@pr85 ty si tiez z tych, ktori ani matne netusia co je feminizmus a co je jeho cielom. Ale bol by si rad, ak by nic take ako feminizmus, emancipacia, rovnost prilezitosti neexistovalo, zeny by nemali mat pravo rozhodovat o sebe a svojom zivote, vsetko by za nich rozhodovali muzi. Najprv otcovia (pripadne matlky), potom manzelia. A nepokusaj sa z toho vykluckovat, to co si tu popisal o tebe hovori viac ako sa nazdavas.

@viestta No povedz mi, čo som napísal? Feminizmus je potrebný v Afganistane, Somalsku a iných moslimských krajinách.

majlo1234
2. apr 2026
@pr85

@viestta No povedz mi, čo som napísal? Feminizmus je potrebný v Afganistane, Somalsku a iných moslimských krajinách.

@pr85 feminizmus je potrebny vsade. Ak by bola ozajstna rodova rovnost, benefitovala by z toho cela spolocnost. Ci v afganistane alebo u mas

wolf_
2. apr 2026

Ja by som to povedala asi takto... Ten kto neuznáva feminizmus buď nevie o čom feminizmus naozaj je alebo je blbec/blbka 🙂 Možno trochu drsné, ale stojím si za tým 🙂
Tak ako si konzistentne naprieč diskusiami stojím za tým, že všetko je OK, každý model vzťahu a fungovania a života je OK, AK sú tak spokojní všetci zúčastnení (a nikomu sa tým neubližuje). A rovnako ako si stojím za tým, že rodové stereotypy sú na prd - pre obe pohlavia 🙂

denithestrange1993
2. apr 2026

@anonym_autor som volička PS a je mi srdecne jedno kto pracuje,nepracuje,podnika,je doma s detmi,zlatokopčí alebo buduje imperium. Za mna je to volba kazdej zeny/paru,ako to maju nastavene. Hej,stava sa ze pride rozvod a zena ktora bola cely zivot stay at home mum si moze v 50tke pisat prazdny zivotopis,ale aj smutnejsie pribehy pise zivot. Kazdy si je strojcom svojho stastia. Nemyslim si,ze je spravne mat uniformne nastavene,ze nemaju existovat zeny v domacnosti,alebo ze je pracujuca zena v muzskej energii ako sa dozvedame od myzoginov. Fakt,robte si co chcete,nam liberalkam je to srdecne jedno ❤️.

anonym_1f1d7a
3. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_ede2e4 preboha, ved to tu kazdy den čítam, ako sa tu kritizujú zeny, ktore nemaju vysokoškolské vzdelanie, zu ženou v domácnosti. Nebudem ti dohladavat teraz pol dna vyjadrenia dotyčných, ked teraz sa uz vsetko moze komentovať anonymne.

@anonym_autor Netreba nič dohľadávať. Chápem, že sedíš doma na riti a nechce sa ti robiť, preto sa oháňaš chujovinami a muž nech robí jak ko**t, aby uživil teba a tri deti (tipujem, že si na reťazovom rodičáku)

eva8
3. apr 2026

@anonym_autor este k tej popularnosti. Kedze sa uz menej o tom hovori, treba to opat spopularizovat. Zabudla si este na 72 pohlavi...

ria_sprout
3. apr 2026

Som volička PS, som feministka, liberalka, mám veľa detí a bola som s nimi dlho doma. Do akej skupiny patrím? 🫪

simsalabim
3. apr 2026
@pr85

@pr85 je potrebny, pretoze stale sa vela muzov odvolava na "tradicne hodnoty" kvoli vlastnej pohodlnosti (zena ma na starosti domacnost, deti, zena je s detmi doma, ked su chore, zena navari.....). Je potrebny, pretoze je spolocnost plna predsudkov voci zenam - zena nemoze byt dobry sofer, zena sa nemoze tak venovat praci ako muz, zena nemoze mat skusenosti s takymto remeslom, zena nema na to byt vo veducej funkcii, lebo nema riadiace schopnosti ako muz, zena si nezasluzi rovnaky plat za rovnaku pracu... Zena nema mentalnu kapacitu sa rozhodnut, ci a kedy bude matkou....Zena vsetko zvelicuje a preto ju netreba brat vazne (len sa pozri na zlahcujuci pristup mediciny k zenskym problemom, ci to je uz obycajny infarkt, alebo vyslovene zenske problemy ako menstruacne bolesti, menopauza, endometrioza...)
FEminizmus je velmi potrebny aj dnes, lebo spolocnost je stale nastavena tak, ze byt muzom je norma, zena je "druhe pohlavie" (Simone de Beauvoir). Vies o tom, ze nikde vo svete - ani v liberalnom Svedsku - sa este nedosiahla platova rovnost medzi pohlaviami?
Feminizmus sa dnes berie ako nadavka, ale z mojho pohladu je feminizmus iba opravnena poziadavka na rovnopravnost medzi pohlaviami. Nic viac a nic menej. Kazde preferovanie jedneho pohlavia - ci uz muzov alebo zien - povazujem za nespravne a diskriminacne - takze aj akykolvek radikalny extremny feminizmus odsudzujem. Ale vo svojej podstate na feminizme nie je nic zle.

mondolina
3. apr 2026

@pr85
vysvetli prečo si šokovaný, prečo sú na MK poslankyne PS?
dôvod tvojho šoku?

procrastique
3. apr 2026

Pointa feminizmu je, že ženy majú mať rovnaké možnosti ako muži. Teda máš mať rovnakú možnosť sa zamestnať ako muž a mať rovnaké príležitosti ako muž... a potom si vieš vybrať že či chceš vyvárať doma 10 chodov a rodiť 55detí alebo chceš robiť na 4 smeny vo fabrike a ešte si pomedzi to privyrábať opravovaním práčiek.

marsmykkok
3. apr 2026
@moonlight1210

@marsmykkok "hlavne manželstvá sa nerozvádzali."

Lebo nemohli.

Oni by sa boli chceli. Ver tomu. Hovorila som uz s mnohymi starymi paniami, ktore mi to povedali jasne. Ze keby to nebolo tabu, keby to nebola hanba, spolocensky problem, cirkevny problem, tak by to urobili.
Kolke nesu v sebe dozivotnu trpkost, ze im muz behal kade-tade, zanechal kukucky u inych zien a podobne. A oni doma s detmi, dreli na hospodarstvach, nechali tam najlespie roky. Pre muza, ktory mohol robit, co chcel a ona musela len mlcat,a lebo sa doma za zatvoprenymi dverami pohadat. Pripadne este jednu dostala.

Mame nemohli povedat, ta povedala - vydrz, dievka, ja som tiez vydrzala.
Tatkovi uz vobec.
Fararovi - modli sa, dieta.
Svokre a svokrovi - ani omylom. A to kolkokrat vedeli, co ich syn stvara a ze na hornom konci sa mu narodilo uz druhe nemanzelske dieta s dalsou frajerkou.
Len to v sebe manzelky drzali a snazili sa to prekusnut. Ked v kostole sedeli o dve lavice za muzovou frajerkou, co uz chodila s bruchom.
Alebo ked zila sama s detmi, lebo vydat sa znova nemohla, v hriechu zit nechcela a co mala robit, ked jej muz usiel s frajerkou zit inde?

A ano, i vtedy boli ludia, co proste z manzelstiev utiekli spolu a zili uplne inde spolu na hromadke, mali deti. A v pripade, ze im ex-partneri umreli, tak sa vzali, deti pokrstili.

Tento idealizmus dob minulych, ako sa veci radsej opravovali - je nezmysel.
Nic sa neopravovalo vo vztahoch. Len sa naucili s tym existovat a prekusnut. Kolki preto zatvrdli, a boli potom drsni aj k okoliu.

@moonlight1210 A ja píšem niekde že boli tie manželstvá šťastné? Ak nie prečo taký siahodlhý príspevok na mňa? Mne išlo proste len o tú istotu, že ak žena bývala aj v mužovom, nerozviedli sa a bývala tam do smrti. Dnes sa chlapovi zapália lýtka, nejaká zlatokopka mladšia ho zvedie a vyhodí aj ženu aj deti a ešte ani deti raz nebudú dediť lebo to prepíše na tú novú ženu, o tom je môj príspevok, že dnes proste ľahko sa ľudia môžu rozviesť a skončiť žena bez bývania. Nie o tom či boli manželstvá šťastné alebo nie.

procrastique
3. apr 2026

Ešte si dokonca dovolím jednu správu, práve vďaka tomu, že feminizmus bohužiaľ stále nedosiahol svoj vrchol a práva/možnosti stále nie sú vyrovnané sa aj muži majú absolútne nahovno v globále.
Dajme tomu, že bohatí muži (ale to aj ženy) sa majú dobre ... ale pre obyčajného Jožíčka Mrkvičku je to, že práva/možnosti/platy nie sú vyrovnané práveže zlá správa a práve jemu to tiež zhoršuje kvalitu života.
Pretože práve kvôli tomu možno nejaká žena nevynašla nejaký efektívnejší liek na jeho vysoký tlak, pretože práve kvôli tomu musí zobrať extra šichtu a byť zodretý ako posledný mukel a korporát či miestny mikropodnikateľ ho drží za gule lebo musí šúchať nohami lebo z jeho mizerného platu sa im aj tak ťažko žije.

Mohol mať teda vedľa seba rovnocennú partnerku, ktorá je v rovnakej situácií zahrnutá rovnakými možnosťami a žilo by sa im lepšie/ľahšie.
Miesto toho má vedľa seba ženu, ktorá zarába menej teda si vyberá iné cesty a na neho chudáka zostal údel muklovať a zničiť sa v podradnej robote, lebo musí robiť o dosť viac než by stačilo, keby bol svet v rovnováhe 🙂 Možno by nebol ani taký nervný a večne v strese, keby na ňom nebola celá ťarcha okolo financií kedže on je ten hlavný, kto má dovliecť prachy.

eva8
3. apr 2026

Anonym musel vytvorit temu so spomenutim PS, aby sa nahodou nespomenula navsteva prezidenta Gruzinska, ktory podporuje Rusko a co sa tyka feminizmu - uznava ultrakonzervativne hodnoty. PS hovori o rodovej rovnosti, riesi hlavne domace a sexualne nasile (aj u deti) Staci si precitat program. Samozrejme, dalsie body zahrnaju aj rovnocenne postavenie zien v spolocnosti, co sa tyka aj zamestnania.

Je mi velmi neprijemne, ze sa aj na MK uplatnuju skryte taktiky "ŠTB" 😉 Umyselne sa spehuje a likviduje "nepriatel" milym usmevom a hovori o pokrytectve. Mozno sa mylim, ale kedze v uvode bolo spomenute PS, tak neviem, o com to dalej svedci?
Na druhej strane, som to prave ja, ktora kritizuje spravanie, cize je mozne, ze vidim smietku v druhom oku a brvno vo svojom nevidim 🙂
@anonym_autor

moonlight1210
3. apr 2026
@marsmykkok

@moonlight1210 A ja píšem niekde že boli tie manželstvá šťastné? Ak nie prečo taký siahodlhý príspevok na mňa? Mne išlo proste len o tú istotu, že ak žena bývala aj v mužovom, nerozviedli sa a bývala tam do smrti. Dnes sa chlapovi zapália lýtka, nejaká zlatokopka mladšia ho zvedie a vyhodí aj ženu aj deti a ešte ani deti raz nebudú dediť lebo to prepíše na tú novú ženu, o tom je môj príspevok, že dnes proste ľahko sa ľudia môžu rozviesť a skončiť žena bez bývania. Nie o tom či boli manželstvá šťastné alebo nie.

@marsmykkok tak tu ti musim oponovat znova (ale nie preto, ze ta chcem nahnevat).

Ani vtedy ten “grunt” nemala ta zena isty. Ani jeho deti. Opat, v tych rozhovoroch sme preberali kadeco, nielen vztahy. A vela majetkovych krivd sa udialo i vtedy.

Ono sa oplati so starymi ludmi porozpravat otvorene o ich dobach, o zivote vtedy.

Dnes mame taku skor uz zgeneralizovanu predstavu (predsa len sme od pociatkov 1900 uz nejaku tu generaciu dalej, mnohi z nas nemaju sancu zistit, ake to byvalo). Ale nebolo to uplne tak.

Ja som si tiez vdaka tomu poopravovala svoje predstavy.

viestta
3. apr 2026
@pr85

@pr85 feminizmus je potrebny vsade, kde zeny nemaju rovnake prava ako muzi, vsade kde este stale nie je rovnaka moznost volby pre zeny.
Feminizmus a emancipacia su potrebne aj vo vasej domacnosti, pretoze ani tvoja zena nie je rovnocennym patrnerom, nema rovnake prava ako ty a nema rovnaku moznost volby ako ty. Tvoja zena zaziva vynuteny sex, nemohla si dat tetovanie, pretoze ty si tak rozhodol.

tetapetra
3. apr 2026
@viestta

@pr85 feminizmus je potrebny vsade, kde zeny nemaju rovnake prava ako muzi, vsade kde este stale nie je rovnaka moznost volby pre zeny.
Feminizmus a emancipacia su potrebne aj vo vasej domacnosti, pretoze ani tvoja zena nie je rovnocennym patrnerom, nema rovnake prava ako ty a nema rovnaku moznost volby ako ty. Tvoja zena zaziva vynuteny sex, nemohla si dat tetovanie, pretoze ty si tak rozhodol.

@viestta ouuuu, zaťala si

tenerifka
3. apr 2026
@viestta

@viestta to vazne sa k tymto veciam priznal? A este sa za to vobec nehanbi a drista dalej.....

viestta
3. apr 2026
@tenerifka

@viestta to vazne sa k tymto veciam priznal? A este sa za to vobec nehanbi a drista dalej.....

@tenerifka ano, odkial by som take vzala?

tenerifka
3. apr 2026
@viestta

@tenerifka ano, odkial by som take vzala?

@viestta verim ze ano, ale nikde som to tu na fore neregistrovala, ale vela veci necitam, vacsinou len temy, kde sa picha do osieho hniezda😁

marsmykkok
3. apr 2026
@moonlight1210

@marsmykkok tak tu ti musim oponovat znova (ale nie preto, ze ta chcem nahnevat).

Ani vtedy ten “grunt” nemala ta zena isty. Ani jeho deti. Opat, v tych rozhovoroch sme preberali kadeco, nielen vztahy. A vela majetkovych krivd sa udialo i vtedy.

Ono sa oplati so starymi ludmi porozpravat otvorene o ich dobach, o zivote vtedy.

Dnes mame taku skor uz zgeneralizovanu predstavu (predsa len sme od pociatkov 1900 uz nejaku tu generaciu dalej, mnohi z nas nemaju sancu zistit, ake to byvalo). Ale nebolo to uplne tak.

Ja som si tiez vdaka tomu poopravovala svoje predstavy.

@moonlight1210 Len mi vysvetli kde si prišla na to že ja mám o minulosti zidealizované predstavy? Nemám určite, len som písala že vtedy v drvivej väčšine manželia žili spolu do smrti, teda žena neskončila na ulici. Dnes proste sa rozvádza polovica manželstiev a veľa z nich po pár rokoch, preto žena musí mať pripravené zadné vrátka. Chlapi boli vždy neverníci a podvádzali, ale kedysi bol tlak že skôr v "tajnosti" a teda podvádzali, ale ostali so ženou, dnes sa skôr toleruje rozchod a proste ak si nájdu milenku čo skoro každý chlap v nejakom životnom období často sa rozvedú. O tom bol len môj príspevok, nebolo tam žiadne idealizovanie minulosti.

viestta
3. apr 2026
@tenerifka

@viestta verim ze ano, ale nikde som to tu na fore neregistrovala, ale vela veci necitam, vacsinou len temy, kde sa picha do osieho hniezda😁

@tenerifka on za poslednych par tyzdnov popisal take veci, ze sa cloveku rozum zastavoval

katkazatka
3. apr 2026
@marsmykkok

@moonlight1210 Len mi vysvetli kde si prišla na to že ja mám o minulosti zidealizované predstavy? Nemám určite, len som písala že vtedy v drvivej väčšine manželia žili spolu do smrti, teda žena neskončila na ulici. Dnes proste sa rozvádza polovica manželstiev a veľa z nich po pár rokoch, preto žena musí mať pripravené zadné vrátka. Chlapi boli vždy neverníci a podvádzali, ale kedysi bol tlak že skôr v "tajnosti" a teda podvádzali, ale ostali so ženou, dnes sa skôr toleruje rozchod a proste ak si nájdu milenku čo skoro každý chlap v nejakom životnom období často sa rozvedú. O tom bol len môj príspevok, nebolo tam žiadne idealizovanie minulosti.

@marsmykkok a to je akože dobré, že žili spolu až do smrti???? Ze neopustil zenu? Nerozumiem tvojmu príspevku. To mal byt benefit tych tyranych, dehonestovanych, podvadzanych zien, co mohli len suchat nohami? Nejako sa strácam v obhajovaní tej doby. V čom bolo akože lepšie? Veď aj teraz môže šúchat nohami žena ak je sprosta. Dnešná doba je úžasná v tom, že žena sa môže osamostatnit a nemusi trpiet, nemusia sa na ten zivot pozerat ich vlastne deti. Ver mi, ze keby vtedy nebol taky katolicizmus a zaostalost na Slovensku, zeny by neboli zavisle na muzoch, tak uz vtedy by bola vyssia rozvodovost.
K primitívnemu komentáru autorky prispevku o feminizme a Ps sa ani nebudem vyjadrovat. Toto mohla napisat len autorka, ktora je je nizkeho intelektu, doma musi drzat hubu,je z "tradicnej" krestanskej rodiny z Prdelakova. Je netolerantna-ako sa na spravnu katolicku patri, voli strany v rozpore so zdravym rozumom. Je fasistka, alebo volicka smeru. Netusi, co je feminizmus, progresivizmus. Mysli si, ze je to nieco zle, lebo fararko povedal a preceda smeru potvrdil.

marsmykkok
3. apr 2026
@katkazatka

@marsmykkok a to je akože dobré, že žili spolu až do smrti???? Ze neopustil zenu? Nerozumiem tvojmu príspevku. To mal byt benefit tych tyranych, dehonestovanych, podvadzanych zien, co mohli len suchat nohami? Nejako sa strácam v obhajovaní tej doby. V čom bolo akože lepšie? Veď aj teraz môže šúchat nohami žena ak je sprosta. Dnešná doba je úžasná v tom, že žena sa môže osamostatnit a nemusi trpiet, nemusia sa na ten zivot pozerat ich vlastne deti. Ver mi, ze keby vtedy nebol taky katolicizmus a zaostalost na Slovensku, zeny by neboli zavisle na muzoch, tak uz vtedy by bola vyssia rozvodovost.
K primitívnemu komentáru autorky prispevku o feminizme a Ps sa ani nebudem vyjadrovat. Toto mohla napisat len autorka, ktora je je nizkeho intelektu, doma musi drzat hubu,je z "tradicnej" krestanskej rodiny z Prdelakova. Je netolerantna-ako sa na spravnu katolicku patri, voli strany v rozpore so zdravym rozumom. Je fasistka, alebo volicka smeru. Netusi, co je feminizmus, progresivizmus. Mysli si, ze je to nieco zle, lebo fararko povedal a preceda smeru potvrdil.

@katkazatka Ešte raz pre nechápavé, dobré to bolo v tom, že autorka sa odvoláva že kedysi ženy nepracovali, že síce nemali nič, ale mali kde do smrti bývať, lebo bývali s mužom. Dnes však sa rozvádza polka manželstiev a preto žena musí mať zadné vrátka. Neviem čo na tom nechápeš? Nikde neschvaľujem dobu ani žitie do smrti spolu hoci to nefunguje, ale len riešim to praktické hľadisko že ako to bolo kedysi a ako dnes...

katkazatka
3. apr 2026
@marsmykkok

@katkazatka Ešte raz pre nechápavé, dobré to bolo v tom, že autorka sa odvoláva že kedysi ženy nepracovali, že síce nemali nič, ale mali kde do smrti bývať, lebo bývali s mužom. Dnes však sa rozvádza polka manželstiev a preto žena musí mať zadné vrátka. Neviem čo na tom nechápeš? Nikde neschvaľujem dobu ani žitie do smrti spolu hoci to nefunguje, ale len riešim to praktické hľadisko že ako to bolo kedysi a ako dnes...

@marsmykkok kedy zeny nepracovali? To boli nase babky. Skor prababky. Za sociku nase matky museli vsetky makat. Este aj moja babka. Zas ten spomienkovy optimizmus. Ani ta utecha, ze mali kde do smrti byvat, by mi nepomohla. Radsej 10x rozvedena, ako mat istotu dozivotneho byvania s tyranskym kurevnikom a vystavovat tomu deti.

majlo1234
3. apr 2026
@katkazatka

@marsmykkok kedy zeny nepracovali? To boli nase babky. Skor prababky. Za sociku nase matky museli vsetky makat. Este aj moja babka. Zas ten spomienkovy optimizmus. Ani ta utecha, ze mali kde do smrti byvat, by mi nepomohla. Radsej 10x rozvedena, ako mat istotu dozivotneho byvania s tyranskym kurevnikom a vystavovat tomu deti.

@katkazatka citala som minule knihu sedliacky o vychodopolskych zenach okolo roku 1900, cite lahko to aplikovat aj na nase zeny. Podla tej knihy zeny pracovali este viac ako muzi, muz si odrobil na poli, ale zena vstavala este pred nim, doma vsetko obriadila, potom sla na pole a potom do vecera este doma lietala. Proste nic sa nezmenilo😅 aj ked nechodili do prace

anonym_4fcf0a
3. apr 2026
@pr85

@pr85 to, že tie práva oficiálne majú, ešte neznamená, že ich aj všetci rešpektujú a že sa v celej spoločnosti uznávajú a dodržiavajú. Všakže..? 🤔

moonlight1210
3. apr 2026
@marsmykkok

@marsmykkok ok, tak chapem, ze skreslenu predstavu nemas, ale hovoris, ze “to bolo aspon daco”, aspon dake istoty pre tu zenu, co nemala moznosti a bola doma.

Ze jej ostane majetok, muz jej ujst nemoze (aj ked beha za frajerkami, ale nemoze ju opustit) a aj ma zaistenu strechu nad hlavou.
Narozdiel od dnesnych zien, ktorym muz moze legalne ujst s inou, a aj o kus majetku ich pripravit, a mozu skoncit v slzach, ak sa nezabezpecia same.

Ja len hovorim, ze v tej “poistke”, teda nerozlucitelnom zvazku, casto zazivali dusevne peklo bez uniku (a ano, miera rozvodovosti by bola taka ista ako dnes, keby bola dovolena. Mnohe pary by uz vtedy od seba zutekali po par rokoch manzelstva.).
A ani ten majetok a strechu nemali poistenu. Ani ako dedictsvo po tom muzovi.