Politický fanatizmus v spoločnosti: Máme ho pod kontrolou?
Trosku zafilozofujem. Media su plne politickeho diania (to je asi fajn), ale zda sa mi, ze sa to uz akosi moc dostava pod kozu ludi. Vidim okolo seba, ze su cim dalej tym viac zfanatizovani roznymi politickymi stranami. Nerozoberajme tu ktora strana je lepsia ako ina, to nie je pointa prispevku.
Pamatam si, ked sme vycitali nasim starym rodicom, ze sedia pred TV a pozeraju spravy a politicke diskusie. A ze su az prilis presvedceni o svojej pravde, maju svojho oblubenca ktoreho budu branit zubami nechtami a robit z neho poloboha. Nepripustili, ze by sa mohol mylit alebo ze robi nieco, co nie je v najlepsom zaujme slovakov. Niektori doslova uctievali urcitu ideologiu. No a cuduj sa svete, o niekolko rokov neskor robime presne to iste. Rozdiel je, ze nepozerame TV ale sledujeme soc.siete a reelka. A z toho cerpame. Mat nazor je ok, problem je ak ten nazor nahradi schopnost rozmylsat. Ked sa stane nasou identitou. Bez jedinej pochybnosti uctievame konkretnych politikov, ako kedysi nasi stari rodicia. Ked citam komentare, hlava mi neberie, ako sa ludia hadaju. Akykolvek iny nazor je povazovany za utok a nepriatelstvo. Akoby stredna cesta neexistovala, akoby sme mali len 2 politicke strany a len jedna jedina je spravna. Zradikalizovane myslenie.
A vlastne robime to iste, co nasi stari rodicia.
@anonym_autor mozon sa mylim, ale splietas 2 veci dohromady - "fanatizmus" prislusnosti k nejakej strane alebo "vodcovi" (zle a hlupe)... Zaroven "fanatizmus" (alebo teda aspon zastavanie si svojho presvedcenia) je za mna uplne vporiadku...
Extremny priklad - cernoch sa nema vyhranovat extremne proti rasistickej strane, ktora ho "chce znicit"? Ma diskutovat alebo akceptovat iny nazor? Asi nie...
Detto za mna - ak ma niekto v agende, ze ma "chcu okradat, znevazovat, nicit mi zivot", tak silny nesuhlas nie je prejavom fanatizmu, ale pudu sebezachovy... prebrat si to moze kazdy ako chce... ale za mna sa mozme v klude porozpravat s niekym z "pribuzneho tabora", ale s niekym z extremneho tabora rozhodne nie...
Najmetucejsia sloboda je, keď každý môže byt diktátor a to sa aj deje🙂
@anonym_autor tento tvoj prieskum si kde robil? Dve strany? Zradikalizovane myslenie? Mam svoj názor ale nie som radikalizovany. Bud konkretny lebo v pár vetách to zo všeobecnit je také o ničom.
@anonym_autor môj názor je taký a mám ho už dlho ako sa zariadis sám tak sa budeš mať , u nás sa o politike rozprávať mame zakázané ja s manželom aj ostatní to vedia že túto tému nikdy s nami nezačína ,ani nás to netrápi , pretože je jedno kto tam je vždy pôjde vlády proti ľudom
@anonym_autor naprosto s tebou suhlasim. Nikto necita, nepocuva ani nerozmysla o argumentoch protistrany. Vacsinou je tazko overit opodstatnenost a pravdivost jej tvrdeni no aspon rozmyslat o nich by ludia mali.
@anonym_autor lebo ludia sice pozeraju politiku, ale zvycajne len povrchne sleduju toho svojho oblubenca a nemaju ani paru o politike, nepocuvaju odbornikov, nerozumeju ekonomike, … Potom niekto kto tomu rozjmie, tak ho stve, ze ludia na to kaslu a hadka je na svete.
Tak ako to bolo za Meciara, tak je to aj teraz. Ludia na Slovensku su nepoucitelni, vzdy vzhliadaju len k predsedom stran a vobec neriesia, ze realne politici by tu mali byt pre nich a nieco robit.
Politici sa neuctievaju, politikom sa pozera na prsty. To, co sa tu deje, nema obdoby! Smer totalita - scenar ako zbucebnice
Niektorý politici možno ani sami neveria čo hlásajú , vedia , že ich voliči budú sa presviedčať len o ich pravde, čo im zabezpečí moc meniť zákony a beztrestnosť.
Keď prevzala moc na Slovensku prevzala HSĽS tak sa z veľa jej predstaviteľov stali rodu verný katolíci , aj keď ich výroky a príspevky v novinách pár rokov predtým ani nenasvedčovali , voliči chceli ale katolíkov.
Rím chcel ovládnuť obchod v stredomorí presviedčal občanov a hlavne konzulov aké barbarské praktiky používajú Kartagínci , konkretne detské obety čo umožnilo senátu hlasovať za vojnu. Je to príbeh starší ako 2000 rokov.
Politici sa neuctievaju, politikom sa pozera na prsty. To, co sa tu deje, nema obdoby! Smer totalita - scenar ako zbucebnice
@julish presne, politici sa neuctievaju a nefandi sa im...politici sa kontroluju
nie som politický fanatik - ale odmietam sa bližšie stýkat so zadubenými ľuďmi, úplnými ignoranatmi či neskutočnými prospechármi… je mi jasné že ich nezmením - ale stýkať sa s nimi nemusím… 😏
@anonym_autor A to este len bude buduci rok pred volbami. Sucasna vlada s ich populistickymi arogantnymi recami, vtiahla do politiky uz pomaly kazdeho obcana. Rodiny su rozhadane,spolocnost je rozvratena a sme v takej infovojne,ze uz pomaly ani nevieme,kde je sever. Ludia zblbli z politiky. Ale nedeje sa to len u nas. V celom svete je to nanic.
@anonym_autor A to este len bude buduci rok pred volbami. Sucasna vlada s ich populistickymi arogantnymi recami, vtiahla do politiky uz pomaly kazdeho obcana. Rodiny su rozhadane,spolocnost je rozvratena a sme v takej infovojne,ze uz pomaly ani nevieme,kde je sever. Ludia zblbli z politiky. Ale nedeje sa to len u nas. V celom svete je to nanic.
@marca12 preco zvalovat zatiahnutie do politiky na vladu? To je presne ten jednostranny pohlad. Nesuhlasit s jej politikou neznamena, ze niekoho zatahuje do politiky. Do politiky sa zatahujeme sami tym, ze ju intenzivne sledujeme, ze sa o nu zaujimame i ked casto jednostranne, zial iba nadavanim kazdeho na vsetkych (niekto na vladu, iny na opoziciu). No ked kedysi SaS chcela referendom znizit stav poslancov zo 150 na 100, tak sa ho nezucastnil dostatocny pocet obcanov. Ten nezaujem som vtedy nepochopila.
Chmelar o tom celkom a jasne hovoril na ta3,ludia robia presne to,co chcu.Preto presli aj na soc.siete,tam je to teraz tak aktivne a ludia sa podla toho aj spravaju,chovaju,urazaju sa medzi sebou oba tabori.
Kedy si to bola tv,dnes su to soc.siete,sa ludia zblaznia ak by vypli celkovo internet,tolko samovrazd behom tyzdna by bolo ze az.
@marca12 preco zvalovat zatiahnutie do politiky na vladu? To je presne ten jednostranny pohlad. Nesuhlasit s jej politikou neznamena, ze niekoho zatahuje do politiky. Do politiky sa zatahujeme sami tym, ze ju intenzivne sledujeme, ze sa o nu zaujimame i ked casto jednostranne, zial iba nadavanim kazdeho na vsetkych (niekto na vladu, iny na opoziciu). No ked kedysi SaS chcela referendom znizit stav poslancov zo 150 na 100, tak sa ho nezucastnil dostatocny pocet obcanov. Ten nezaujem som vtedy nepochopila.
@roja01 Ty si uplne mimo a presne toto je problem. Ludia nespozorovali,ze su zatiahnuti do infovojny. Nastuduj si tuto problematiku.
@anonym_autor tento tvoj prieskum si kde robil? Dve strany? Zradikalizovane myslenie? Mam svoj názor ale nie som radikalizovany. Bud konkretny lebo v pár vetách to zo všeobecnit je také o ničom.
@markusrasford toto nie je moj prieskum, ale poznatok. Opisala som, co vidim okolo seba a na internete. Je fajn, ze mas svoj nazor a nie si zradikalizovany 🙂
nie som politický fanatik - ale odmietam sa bližšie stýkat so zadubenými ľuďmi, úplnými ignoranatmi či neskutočnými prospechármi… je mi jasné že ich nezmením - ale stýkať sa s nimi nemusím… 😏
@biba_18 Zaujimave, preco? Tiez v mam okoli takych, ale nedokazem sa im vyhnut. Vyhybam sa preto len konverzacii o tychto temach.
@anonym_autor o čom je potom ten vzťah, ak človek nemôže byť úprimný? to že si niekoho kolegyňa neznamená že s ňou musíš byť v priateľskom vzťahu. doma si to neviem predstaviť ...
@biba_18 Zaujimave, preco? Tiez v mam okoli takych, ale nedokazem sa im vyhnut. Vyhybam sa preto len konverzacii o tychto temach.
@anonym_autor ale ak sa bavime o svojim sposobom extremoch, tak ich politicke presvedcenie je len vyustenim ich povahy, ktora nebude nic moc... Ak niekto veri na plochu Zem, tak sa tento jeho styl uvazovania bude prenasat aj do inych jeho rozhodnuti (velmi pravdepodobne)...
@anonym_0c9272 presne tak - to je moja skúsenosť ... a ani by ma to nejak netankovalo, ak by teraz tá situácia tak neeskalovala, ovplyvňuje nás tá čvarga stále viac a viac ... človek čaká, čo nové príde zajtra ...
Mne zas príde, ze ludia politiku vôbec nesleduju a nekontrolujú politikov. Zijem cely zivot v Ba, tu vládne zoskupenie Team Bratislava (Vallo), PS, SAS a zobrali si do dalších volieb aj Demokratov. Toto zoskupenie výrazne Bratislave škodí, je postavene na tieňovej podpore developerov a oligarchov. Po novom napriklad umožnili výnimky, aby developeri si mohli v novych projektoch zmenit pri vystavbe nebytové priestory za byty, keď som pozerala zastupitelstvo, poslanci z Ps, Team Bratislava sa za to bili, ze potrebujeme byty, ze je ich malo, a to, ze mestske casti nemajú mat z toho nič a profitovať finančne a bytmi má za to len Magistrat, je vrchol. Veď ďalšími bytmi na to doplatia len mestske casti (budú potrebovat ďalšie miesta v skolach, skolkach, zhorsi sa doprava). Keď si pozeram mentálnu uroven tých poslancov, tak je to naozaj úbohá uroven. Aj keď som vzdy volila pravicové strany, som znechutená, ako marketingovo vymývajú mozgy volicov. Toto zoskupenie robi presne to iste, čo Fico na celoslovenskej urovni, takze nechapem, prečo ludia bojujú proti Ficovi a zároveň si myslis, ze PS nás spasí. Bude robit to iste, čo Fico.
Neviem či sa dá hovoriť o fanatizme. To sa mi zdajú byť silné slová. Uveriť niekomu ešte nie je fanatizmus.
@anonym_83d90c celkom nerozumiem tomu príspevku o profitovaní mestskej časti - veď mestské časti dostávajú podiely z rozpočtu podľa pravidiel v rozpočte resp. podľa štatútu. či mesto odsúhlasilo, že budú mestským častiam znížené podiely?
btw, ps nie je pravicová strana ...
@markusrasford toto nie je moj prieskum, ale poznatok. Opisala som, co vidim okolo seba a na internete. Je fajn, ze mas svoj nazor a nie si zradikalizovany 🙂
@anonym_autor kde si získala poznatok ze tu máme dve strany?

Môj názor: ľudia sa nikdy nepoučia, ani len na svojich chybách a už vôbec nie na chybách niekoho iného, alebo z histórie. Ale možno je to aj prirodzené, lebo sprostredkovaná skúsenosť nie je vlastná skúsenosť. Nik si nedá zobrať právo nabiť si svoju vlastnú hubu.