Som veľmi vystrašená zo situácie vo svete
Ahojte.Nesledujem veľmi správy, no keď sa tak stane, tak som vyhlásená. Z USA a ostatných krajín, z toho, čo sa deje v Dubaji a ostatné konflikty vojny. Čo si myslíte? Lepšie asi vôbec nasledovať.
@tomiholjubavi TI ludia maju pravdu v tom,ze stat nema nic s tym,ze ludia si kupili zajazdy do ohrozeneho regionu. Oni uzatvorili zmluvu s ces.kancelariou ., pripadne s leteckou spolocnostou zakupenim letenky. Takze vsetky naroky musia delegovat tam.
INak, Nemecko neposle pre svojich obacnov do tychto krajin armadne specialy. Presne ako som pisala, aj podla nemekej vlady sa maju oni obracat na svoje cestovne kancelariee a letecke spolocnosti.Ze evakuacia je naozaj ta posledny moznost, A s tym uplne suhlasim.
Vies,preco by ostati danovi poplatnici sa mali sklaldat na let pre turistov, na ich sukromnu cestu?
@eva8 ja sa obavam prilevu dalsich nelagalov- teroristov z tej oblasti do Nemecka a zapadnej europy.je ich v de dost aj tak. To iste sa stalo po vpade do Iraku, lybie, Syrie, aj Juhoslavie a magrebskych statov . Len v Egypte to znovu vojenska moc dokazala ako tak ukocirovat.Cize ziadna demokracia,ale tvrdy rezim tam zabranil najväcsiemu chaosu .A turisti su tam ako tak bezpecni
Iran je stat strdym poltickym islamom. A ludia na vidieku a ahlavne nie perskeho povodu /cize arabi-moslimovia/ ani pred revoluciou nezili sekularne. Ale Shah drzal tvrdou rukou ten pol.islam na uzde. A teraz to bude treba tiez podobne nastavit. Ci uz jeho synom ci iny vodcom.
USA budu mat svoju ropu ale hlavne Iran nebude blizko BRIXS. Pretoze obchodovanie je v dolaroch t. A co ak by sa Irak pridal k tomu zoskupeniu a odmietol obchoodovat s dolarom? Takze to USA nemozu dopustit tiez.
@f333 Z České republiky také dnes ráno letěly 2 letadla od Smartwings pro občany ČR do Ománu a dvě letadla poslala vláda do Egypta a ještě někam pro ty co zůstali v Izraeli. Babiš říkal, že když se nenaplní kapacita letadel tak budou brát i občany Slovenska a dalších zemí.
Keď som bola pred 4 rokmi v Istanbule, napadalo toľko snehu, že nebolo lietadlá ani vidieť. 3 dni neodletela z Turecka ani noha. predĺžili sme si pobyt, Turkish Airlines nám zadarmo prehodil let a ostali sme sa gulovat na Bospore... nikto vládny let nepýtal. Ale to padal sneh, nie rakety. 😔 Toto nie je dovolenková nepríjemnosť, aby to riešili ľudia s CK....
@tomiholjubavi synova priateľka je s rodičmi a ešte dvomi rodinami vo vietname. Nevedia sa dostať späť. Keby chceli ísť opačnou cestou, alebo to obletieť, letenky by vyšli 12000, sú rodina s tromi deťmi... Uviazli tam a nevedia sa dostať domov. Mňa by porazilo.
@tomiholjubavi synova priateľka je s rodičmi a ešte dvomi rodinami vo vietname. Nevedia sa dostať späť. Keby chceli ísť opačnou cestou, alebo to obletieť, letenky by vyšli 12000, sú rodina s tromi deťmi... Uviazli tam a nevedia sa dostať domov. Mňa by porazilo.
@tilly dokonca aj Tomica, moj ex, uviazol na Filipínach a nemá da ako dostať domov. Ale aspon je v bezpečí... narozdiel od tých nešťastníkov v zálive.
Nie nie som.Poucila som sa ze sa netreba opustat ked Rusi napadli Ukrajinu.Dost ma to zobralo,mala som strach.Proste mam svoju bublinu,tu si zijem.Ano vnimam,citam,udrziavam si prehlad ale dotyka sa ma to len velmi malo.
@tilly Vietnam cez Singapur do Viedne letenky za 800€ ale ak dám do košíka tak hlási vypredané
cez Južnú Kóreu do Budapešti sú voľné letenky budúci týždeň za 1800€ a o 2 týždne za 1300€
asi im ostane iba predĺžiť si dovolenku a ostať vo Vietname
@tilly Vietnam cez Singapur do Viedne letenky za 800€ ale ak dám do košíka tak hlási vypredané
cez Južnú Kóreu do Budapešti sú voľné letenky budúci týždeň za 1800€ a o 2 týždne za 1300€
asi im ostane iba predĺžiť si dovolenku a ostať vo Vietname
@maranco čo im iné zostáva. Len teda deti majú školu, rodičia prácu...
@tilly je to táto rodina?
https://www.aktuality.sk/clanok/oYcDNfy/slovens...
Vietnam je pekná a lacná krajina a ak ideš mimo veľkomiest je toho dosť čo objavovať.
@tilly a kontaktovali konzulaty? lebo podla mna ked sa ich nazbiera mohli by ich nejak dostat normalne domov... ak nie su priamo v zalive, ved tak by mohli zorganizovat aj viac cestujucich z viacerych krajin a potom ich nejakym statnym specialom dotrepkat naraz opacnou stranou, azia je teraz cez letne prazdniny vychytena destinacia
ako celkom vymyslam, len dnes cely den v telke opakovali, ze sa treba na velvyslanectva atd nakontaktovat, dokonca aj inych EU krajina, nakolko kazda ma povinnost vybavit aj EU obcana a dostata sa do hocijakej krajiny EU. Ak teda cestovky nepomozu (bubo napr vybavuje navraty, otec mal dnes letiet na cestu aziou s nimi)... to su strasne palky, niektore hotely zvysili aj ceny za ubytko hned, pre tych co si musia predlzit pobyty, ja by som skusala hocico asi ako sa vratit. Neviem si predstavit niekde neplanovane ostat o tyzdne viac. A letenky budu podla mna problem zo vsadial vsade.. ved kopec sveta tam dovolenkuje/cestuje nie len europania...
Skola je to najmenej, za toto fakt nemozu.
@beronsche pre mna je zaujimave, ako si dosla na myslienkovu premyslu- ze nepotrebuju slobodu a demokraciu- a ze ju nemali-namaju ( a ze zastavam nazor, ze nepotrebuju slobodu). Vies kolko narodov ma iran? Kolko nabozenstiev ma na svojom uzemi? A ze si kazdy mohol aplikovat to svoje a nebol prenasledovany? Ze narody mali vlastne narodnostne zoskupenia a reprezentantov, vlastne skoly? Ze sa prezident voli v demokratickycch volbach a cas od casu zvitazi aj proti systemovy kandidat? Normalne si kupis aj alkohol, zeny chodia do prace (ak chcu/mozu/musia ), chodia do skol- v irane a pre irancov je vzdelanie mimoriadne dolezite a ma najvacsie % univerzitne vzdelanych zien (a aj muzov oproti arabskym krajinam) Takisto zenska sportova reprezentacia je a bola velmi podporovana. Zeny vo vede su maximalne vitane, pracuju aj v policajnych, armadnych zlozkach. Neurekom je vo vede, vyskume, v nemocniciach ci architekture. Ja absolutne nepodporujem neslobodu, ale direktivne riadenie statu nevylucuje demokraciu a slobodu a pre niektore narody je to skor potrebny model. Napriklad vidis v priamom prenose, ako na sk a v us demokracia nefunguje a mozes sa postavit aj na hlavu a toto sa ma "vyvazat na blizky vychod" a tamojsi ludia maju jasat? Vies aky chaos nastane, ak iran padne? Toho sa ludia obavaju, uz mali dost vojen a dost nepokoja, oni nechcu zasahy z von a toboz americke...
@vevesh fiha, mna by zaujimalo, co by na to vyspele slobodne fungovanie v irane povedal obycajny clovek s krestanskym vierovyznanim. alebo v podstate hocikto s inym nazorom, ako je ten oficialny, no.
@tilly je to táto rodina?
https://www.aktuality.sk/clanok/oYcDNfy/slovens...
Vietnam je pekná a lacná krajina a ak ideš mimo veľkomiest je toho dosť čo objavovať.
@maranco nie priamo tá.
@tilly a kontaktovali konzulaty? lebo podla mna ked sa ich nazbiera mohli by ich nejak dostat normalne domov... ak nie su priamo v zalive, ved tak by mohli zorganizovat aj viac cestujucich z viacerych krajin a potom ich nejakym statnym specialom dotrepkat naraz opacnou stranou, azia je teraz cez letne prazdniny vychytena destinacia
ako celkom vymyslam, len dnes cely den v telke opakovali, ze sa treba na velvyslanectva atd nakontaktovat, dokonca aj inych EU krajina, nakolko kazda ma povinnost vybavit aj EU obcana a dostata sa do hocijakej krajiny EU. Ak teda cestovky nepomozu (bubo napr vybavuje navraty, otec mal dnes letiet na cestu aziou s nimi)... to su strasne palky, niektore hotely zvysili aj ceny za ubytko hned, pre tych co si musia predlzit pobyty, ja by som skusala hocico asi ako sa vratit. Neviem si predstavit niekde neplanovane ostat o tyzdne viac. A letenky budu podla mna problem zo vsadial vsade.. ved kopec sveta tam dovolenkuje/cestuje nie len europania...
Skola je to najmenej, za toto fakt nemozu.
@simca06022011 vôbec neviem, čo robia, nechcem ich v tej situácii ani otravovať. Len sledujem storky.
@f333 Z České republiky také dnes ráno letěly 2 letadla od Smartwings pro občany ČR do Ománu a dvě letadla poslala vláda do Egypta a ještě někam pro ty co zůstali v Izraeli. Babiš říkal, že když se nenaplní kapacita letadel tak budou brát i občany Slovenska a dalších zemí.
@dahliaa Ako pises, civilny let. Ako som uviedla, Nemecko zatial nema termin ani na ten civilny let. To neznamena, ze ked Cesko taky let plati z dani danovnikov,ze je to ok. A ma to robit aj iny stat. Ja nie som cesky danovy poplatnik,tak mna to nejako netrapi,co robi ci nerobi Cesko.Ani Cesko ale neevakuuje obcanov statnymi letkami ani armadnymi.Ale na komercenej baze.
Ano,stat sa ma v istych zalezitostiach starat o svojich obcanov v cudzine. To zahrna konziliarnu pomoc. Ale nema im platit lety z ich dovoleniek,ked su taki lahkovazni,ze idu na dovolenku do nestabilneho regionu. Ano,je vela obcanov zijucich mimo danej republiky. Ale ti si musia byt vedomi tiez toho,ze sa dobrovolne rozhodli zit mimo svojej vlasti a beru za svoje rozhodnutie plnu zodpovednost aj financnu.Ine je evakuovat diplomatov a ich rodiny,ine obcanov,co sa rozhodli pracovat a zit mimo republiky sami a ine ist na dovolenku do nestabilneho regionu,havne ked uz vedeli,ze uz mesiace sa sa schyluje k danemu konfliktu.A ti,co pracuju mimo vlasti,neplatia dane svojej vlasti tiez.
@dahliaa Ako pises, civilny let. Ako som uviedla, Nemecko zatial nema termin ani na ten civilny let. To neznamena, ze ked Cesko taky let plati z dani danovnikov,ze je to ok. A ma to robit aj iny stat. Ja nie som cesky danovy poplatnik,tak mna to nejako netrapi,co robi ci nerobi Cesko.Ani Cesko ale neevakuuje obcanov statnymi letkami ani armadnymi.Ale na komercenej baze.
Ano,stat sa ma v istych zalezitostiach starat o svojich obcanov v cudzine. To zahrna konziliarnu pomoc. Ale nema im platit lety z ich dovoleniek,ked su taki lahkovazni,ze idu na dovolenku do nestabilneho regionu. Ano,je vela obcanov zijucich mimo danej republiky. Ale ti si musia byt vedomi tiez toho,ze sa dobrovolne rozhodli zit mimo svojej vlasti a beru za svoje rozhodnutie plnu zodpovednost aj financnu.Ine je evakuovat diplomatov a ich rodiny,ine obcanov,co sa rozhodli pracovat a zit mimo republiky sami a ine ist na dovolenku do nestabilneho regionu,havne ked uz vedeli,ze uz mesiace sa sa schyluje k danemu konfliktu.A ti,co pracuju mimo vlasti,neplatia dane svojej vlasti tiez.
@f333 Máš svým způsobem pravdu. Varování nelétat do těchto destinací bylo několikrát řečeno. Nevím, kdo to bude platit a jestli budou požadovat nějakou finanční častku po cestovatelích. Vládní letadlo by tam ale také mělo z ČR vyrazit.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vse-je-jin...
@f333 tak ono popravde, malo by to by sucastou poistenia, tak dovolenky, ako napr cestoviek, leteckych spolocnosti... aby vedeli toto zabezpecit. A nie co niektore robia, ze rukyprec.. max vratia peniaze za letenku a ludi tam nechaju.
@f333 Máš svým způsobem pravdu. Varování nelétat do těchto destinací bylo několikrát řečeno. Nevím, kdo to bude platit a jestli budou požadovat nějakou finanční častku po cestovatelích. Vládní letadlo by tam ale také mělo z ČR vyrazit.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vse-je-jin...
@dahliaa J takze sa v podstatnej veci zhodneme, ze ludia vedeli, v akom su regione a ake im moze hrozit nebezpecie.A predsa tam isli ci zostavali. Ja ak by som zila nejakom regione,kde hrozi konflikt ozbrojeny a nemam tam zazemie/cize mnohorocny pobyt,obcianstvo ci rodinu, tak sama zvazim,ze sa vratim do vlasti pedtym,ako to vyeskaluje. A na vastne naklady. A uz vobe by som nekupovala zajazd do oblasti,kd mesiace uz bolo jasne, ze hori ozbrojeny konflikt.
Takze naozaj vladny special nema dovod ist pre tych lahkomyslenych obcanov .Tym ich len nabada,ze dalej mozu byt nezodpovedni,ved ked nieco sa negativne zomelie, niekto im znovu zaplati let. Ine by bolo,ak by si ten let platili.Ale to by sa im velmi predrazil ten vylet. Mohi ti vyletnici ani na zaplatenie hotela na dalsie dni,ked by boli nuteni zotrvat na mieste memaju finacie .
Inak, su poisteni,takze z tej poistky by ten let mali uhradit. Ale ci naozaj sa im poistka vztahuje na podobne pripady,je otazne.
@dahliaa J takze sa v podstatnej veci zhodneme, ze ludia vedeli, v akom su regione a ake im moze hrozit nebezpecie.A predsa tam isli ci zostavali. Ja ak by som zila nejakom regione,kde hrozi konflikt ozbrojeny a nemam tam zazemie/cize mnohorocny pobyt,obcianstvo ci rodinu, tak sama zvazim,ze sa vratim do vlasti pedtym,ako to vyeskaluje. A na vastne naklady. A uz vobe by som nekupovala zajazd do oblasti,kd mesiace uz bolo jasne, ze hori ozbrojeny konflikt.
Takze naozaj vladny special nema dovod ist pre tych lahkomyslenych obcanov .Tym ich len nabada,ze dalej mozu byt nezodpovedni,ved ked nieco sa negativne zomelie, niekto im znovu zaplati let. Ine by bolo,ak by si ten let platili.Ale to by sa im velmi predrazil ten vylet. Mohi ti vyletnici ani na zaplatenie hotela na dalsie dni,ked by boli nuteni zotrvat na mieste memaju finacie .
Inak, su poisteni,takze z tej poistky by ten let mali uhradit. Ale ci naozaj sa im poistka vztahuje na podobne pripady,je otazne.
@f333 no dnes v telke bezalo, ze vela ludom nie.. niektore drahsie aerolinky su poistene na to, nizkonakladovky nie.. ci maju cestovky vyluky na taketo pripady.. tazko povedat. Aj cez covid napr vela ludi ostalo trcat kade tade a myslim, ze si to platili.
@f333 V jednom našem filmu bylo zmíněno ,,Povinností občanů je starat se o svou zemi. Povinností státu je starat se o své občany. Ať jsou kdekoliv."
Ale ano, udělali chybu. Podcenili situaci.(( Jestli je možnost jim pomoc, tak je to dobrá volba, ale byla bych pro, aby si to uhradili. Nebo aby to šlo z pojistky .
Žijem na hranici s Iránom v Turecku. Tiež mam trošku obavy aby nás nez bombardovali lebo je pri nas americká základná hmm.... Modlitba sa asi iba nič iné. Svet sa úplne ale že úplne. Pomiatol
Mám strach aby nezačala tretia svetová
Žijem na hranici s Iránom v Turecku. Tiež mam trošku obavy aby nás nez bombardovali lebo je pri nas americká základná hmm.... Modlitba sa asi iba nič iné. Svet sa úplne ale že úplne. Pomiatol
Mám strach aby nezačala tretia svetová
@anonym_29441f kde zijes?
Je strašne ako prebiehali demonštrácie v Iráne. Mám kamosky z Iránu.. Strašne.. Masakrovali zabíjali tisíce nevinných mladých študentov lebo si dovolili demonštrovať. Oni tam proste takýto islam nechcú. Horovo. Ženy sú moderné vzdelané nechcu sa zahaloval a celý islam nenávidia. Peržania nie sú Arabi. Islam im bol na nútený vzdelaní ľudia sú ateisti tam alebo zorasteriani ale nie reálni muslimovia. Preto tam radikálny islam nechcú. Tento konflikt je strany muselo sa to stát ale zase úprimne nikto nemá právo vyvraždiť ich prezidenta a jeho r rodinu v jednu noc. Toto je úplne no go....ktovir ako ceny ropy benzínu a jedľa zas porastu.. Strašne úlohu sú všetci ktorí toto začali a pokračujú v tom. Kedy konečne budú vládnuť mudri ľudia sčítaní s dušou na mieste a nie fanaticky a narcisticki blázni
@f333 tak ono popravde, malo by to by sucastou poistenia, tak dovolenky, ako napr cestoviek, leteckych spolocnosti... aby vedeli toto zabezpecit. A nie co niektore robia, ze rukyprec.. max vratia peniaze za letenku a ludi tam nechaju.
@simca06022011 To vies, poistovne musia generovat zisky. Takze neviem,ci by pre nich bolo rentabilne taketo poistenie. Ale zakladny instinkt a zdravy rozum ma cloveku napovedat, ze kedy je riziko take vysoke,ze sa neoplati. Aj ked sa ta dovolenka zda lacna oproti inej bezpecnejsej destinacii. Ale problemom je,ze mnohi chcu dovolenku za kazdu cenu ,ale riziko uz vziat na seba nechcu. Kolko Slovakov je nepoistenych na pobyt v zahranici a ked maju uraz ci ochoreju,tak nemaju financie na prepravu domov a chcu,aby stat im platil tu prepravu.Cize danovi poplatnici. Ved len za posledne roky kolko Slovakov takto prepravili domov.V Nemecku toto stat naozaj takto nerobi. Nemci su zvyknuti na zodpovednejsie konanie .
@anonym_29441f aha, tak to je dalej, ja som chcela velmi vidiet Antiochiu, ale nevidalo, uz je cela znicena tym zemetrasenim. Myslela som, ze zijes tam niekde v okoli Vanu.
@zuzana76 teraz radšej nechod 🙂 akože v trk u nás sa nič nedeje Turecko je bezpečne má skvelú armádu a ma system zabezpečenia. A veril Turecku nášmu. Ale je tu trošku dusno a čaká sa čo výveeu Iránci. Či tu niečo tiež na nás nezhodia :( ach jaj no strasne. Tiež trpneme tu
@anonym_29441f aha, tak to je dalej, ja som chcela velmi vidiet Antiochiu, ale nevidalo, uz je cela znicena tym zemetrasenim. Myslela som, ze zijes tam niekde v okoli Vanu.
@zuzana76 no keby že som niekde pri Vane tak sa zblaznim asi ... Ale nie. Som pri Adana menrsin. :(ale to je jedno máme tu americkú základnú. Čiže ešte horšie ako van
@zuzana76 teraz radšej nechod 🙂 akože v trk u nás sa nič nedeje Turecko je bezpečne má skvelú armádu a ma system zabezpečenia. A veril Turecku nášmu. Ale je tu trošku dusno a čaká sa čo výveeu Iránci. Či tu niečo tiež na nás nezhodia :( ach jaj no strasne. Tiež trpneme tu
@anonym_29441f verim ti, ja som bola niekolkokrat v Konyi, Cappadocia, beysehir golu, istanbul, Turecko je moja srdcovka