icon

Tomáš Drucker - vraj si nebudeme môcť vybrať školu

16. okt 2025

Ahojte. Ja neviem ci chapem to ja zle alebo naozaj, nebudem moct prihlásiť prvacika tam kde chcem ja? Napr budem chciet pre jednoduchosť pri práci a nie pri dome, tak nebudem môcť? To neni tak trošku proti demokracii? Co ak budem chcieť nejaku jazykovku alebo nieco nie bezne? To proti tomu sa nerobia ziadne protesty alebo ozaj som to zle pochopila? Aky mate nazor?

Strana
z3
anonym_684d8a
16. okt 2025

@anonym_autor ja to sice nesledujem, lebo nemam uz deti v takom veku, ale viem, ze aj v Britanii si casto nevies vybrat, kam das dieta do skoly a ze sa ludia kvoli tomu stahuju 🤷‍♀️

pink_lady
16. okt 2025

Ja si nemyslim ze to bude take cierno biele. Ale niekedy by to bolo mozno aj dobre, hlavne ked sa dvaja rodicia hadaju kde dat do skoly dieta...

viestta
16. okt 2025

Prihlasit mozes kde chces, ale skola kde ho prihlasis musi prednostne prijat deti, ktore su z jej "obvodu" a az ked budu volne kapacity moze prijat deti mimo obvodu. Ak mas spadovu skolu a prihlasis tam dieta su povinni ho prijat

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_de31b0
16. okt 2025

protesty... kvôli školstvu . si ma pobavila.
v tomto štáte unikajú iné veci - omnoho dôležitejšie pre nás všetkých.

anonym_cfafb7
16. okt 2025
@viestta

Prihlasit mozes kde chces, ale skola kde ho prihlasis musi prednostne prijat deti, ktore su z jej "obvodu" a az ked budu volne kapacity moze prijat deti mimo obvodu. Ak mas spadovu skolu a prihlasis tam dieta su povinni ho prijat

@viestta To platí predsa už dlho.

blaazi
16. okt 2025

@anonym_autor prednostne budu brat deti z obvodov, kapacita na ine deti bude obmedzena. Som proti z viacerych dovodov, nemyslim, ze to pomoze vyriesit problemy slovenskeho skolstva, ktore su ovela hlbsie ako to, ci bude na dedine do obecnej skoly chodit deti viac. Tiez mam vazne obavy, ze romskym detom tento system ublizi, lebo je snaha ich rozdistribuovat do majoritnych skol (tzv.kvoty na deti z marginalizovaneho prostredia) a pritom prax ukazuje, ze najvacsi uspech v dochadzke maju skoly, ktore su blizko ich bydliska.

anonym_b9b34e
16. okt 2025

@anonym_autor aka demokracia??? kvoli tebe neprijmu dieta, ktore napr. pri tej skole byva, to je v poriadku? Drucker to dobre vymyslel, ziadne elitarstvo
dieta ma chodit do skoly v mieste bydliska, aby mohlo nadvazovat priatestva a socialne vazby, uz v takom 3. rocniku deti zvladaju chodit same do/zo skoly, cim tebe odpada starost
a preco ludia neprotestuju, lebo len mensina deti rozvaza kade tade, a vacsina ludi je normalnych

viestta
16. okt 2025
@anonym_cfafb7

@viestta To platí predsa už dlho.

@anonym_cfafb7 ja viem

kaca222
16. okt 2025
@anonym_684d8a

@anonym_autor ja to sice nesledujem, lebo nemam uz deti v takom veku, ale viem, ze aj v Britanii si casto nevies vybrat, kam das dieta do skoly a ze sa ludia kvoli tomu stahuju 🤷‍♀️

@anonym_684d8a v New Yorku teta tiež podobne - idú sa sťahovať a hľadajú dom len v takej oblasti, aby mohla dcéra chodiť do tej školy čo doteraz.

autor
16. okt 2025
@anonym_b9b34e

@anonym_autor aka demokracia??? kvoli tebe neprijmu dieta, ktore napr. pri tej skole byva, to je v poriadku? Drucker to dobre vymyslel, ziadne elitarstvo
dieta ma chodit do skoly v mieste bydliska, aby mohlo nadvazovat priatestva a socialne vazby, uz v takom 3. rocniku deti zvladaju chodit same do/zo skoly, cim tebe odpada starost
a preco ludia neprotestuju, lebo len mensina deti rozvaza kade tade, a vacsina ludi je normalnych

@anonym_b9b34e tak napríklad ja pred 25 rokmi som bola prijata do matemematickej triedy lebo som spravila testy lepsie ako ine deti, ziadne "znamosti". Sestra zas chodila na jazykovu. Ani jedno nebol spadove. Nie kazda dedina ma skolu napriklad. A isto by som dieta v 3 ročníku nepustila same v ciganskom autobuse.

autor
16. okt 2025
@anonym_de31b0

@anonym_de31b0 kazdy riesi ten problem, ktory sa ho tyka a ovplyvní najviac

denkabemommy
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_de31b0 kazdy riesi ten problem, ktory sa ho tyka a ovplyvní najviac

@anonym_autor v triede dieťaťa nepoznáš žiadneho rodiča, ktorý patrí do spádu? Ak áno, spýtaj sa, či môžeš fať dieťaťu prechodný/trvalý pobyt k ním a máš po probléme.

anonym_e3c5e2
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_b9b34e tak napríklad ja pred 25 rokmi som bola prijata do matemematickej triedy lebo som spravila testy lepsie ako ine deti, ziadne "znamosti". Sestra zas chodila na jazykovu. Ani jedno nebol spadove. Nie kazda dedina ma skolu napriklad. A isto by som dieta v 3 ročníku nepustila same v ciganskom autobuse.

@anonym_autor čo je cigánsky autobus? U nás v obci nie je mš ani ale normálne si na stránke obce viem pozrieť pod ktorý školský obvod spadame

rozculena
16. okt 2025

protesty,petícia odovzdaná
https://www.facebook.com/SKsukromneskoly
@anonym_autor

autor
16. okt 2025
@anonym_b9b34e

@anonym_b9b34e este dodam, pokojne nech uprednostnuju dieta, ktore spadá. S tym som ok. Ja som len pochopila, ze ja ani nemozem prihlasit inde. Ak mozem a je sanca ze ak bude zvysok volny dieta prijmu som a tym ok.

kiki68
16. okt 2025

My to mame v AT, bud sukromna, alebo ides podla obce/ obvodu. U nas napr jedna ulica deli obvody v ramci 2 obci. Zial tie skoly maju roznu kvalitu, cize tym mozu posrat dietatu buducnost. Na toto sa nehladi

autor
16. okt 2025
@anonym_e3c5e2

@anonym_autor čo je cigánsky autobus? U nás v obci nie je mš ani ale normálne si na stránke obce viem pozrieť pod ktorý školský obvod spadame

@anonym_e3c5e2 ved dobre, ze si vies pozriet kam spada. Ja hoc kto si vie kuknut kde spada. Ale male dieta na peso par metrov zo skoly pustit ok. Ale autobusom pol hodiny cez dediny by som ja v dnesnom svete dieta nepustila. A pri nazve cigansky autobus som ani nebola diplomaticka, ale kto zije na vychode asi bude vediet o com hovorím. Busy typu 11tka v Ke.. Dediny kde je do zaplavené neprisposobivymi a do skoly chodit musia..

autor
16. okt 2025
@kiki68

My to mame v AT, bud sukromna, alebo ides podla obce/ obvodu. U nas napr jedna ulica deli obvody v ramci 2 obci. Zial tie skoly maju roznu kvalitu, cize tym mozu posrat dietatu buducnost. Na toto sa nehladi

@kiki68 ved prave

tululu
16. okt 2025
@anonym_b9b34e

@anonym_b9b34e Lebo to plati aj na sukromne skoly, napr. na taku specialnu skolu pre deti s PAS, kde rodicia vozia deti kazdy den aj 80 km. Pre taketo skoly a ich deti, je to zakon ohrozujuci existenciu. Mna a mnohych rodicov sa to bytostne dotyka ovela ooovela viac,ako ine nezmysly,ktore tato vlada napachala.

olimuc
16. okt 2025

V ES tiez nemas sancu … ani v polosukromnych, kde platis ca 700-800€ na mesiac a aj tak sa da len s vynimkami a je to beh na dlhe trate. Iba cisto sukromne. Pripadne podla obcianstva urciteho statu … napr ak mas DE, FR, CH pas, tak napr nemecka skola nemoze Nemca odmietnut (tieto skoly idu tvrdo podla statnej prislusnosti a potom podla deti prominentov a sponzorskych darov… aj ked nemaju statut sukromnych) … ale moze odmietnut deti spanielskych rodicov kvoli kapacite. 🙈

cicimon
16. okt 2025

vo FR tiez len podla obvodu....mimo len do sukromnych skol (ak sa ti ujde miesto....)

cimage
16. okt 2025
@anonym_de31b0

@anonym_de31b0 studium deti nie je dolezite? Je rozdiel skola a skola. To bolo vidiet hlavne pri nastupe na strednu, ze ziaci z jednej zakladnej skoly mali ine vedomosti ako ziaci z druhej skoly. A pritom vsetci mali ukoncenu ZS, len vedomosti boli na roznych urovniach. Niektori to bohuzial nedobehli a nezvladli strednu skolu. Ja si myslim, ze vyber uz zakladnej skoly je podstatny a ovplyvni dalsi zivot cloveka.

lucyliu
16. okt 2025
@anonym_b9b34e

@anonym_b9b34e jj, Drucker to robi ako boj proti elitarstvu, hlavne ze sam ma deti v Galileovi s tisiceurovym skolnym, si ma dobre pobavila😂. Ale urcite pojde prikladom a prehlasi ich do spadovej skoly.

amdornik
16. okt 2025
@anonym_b9b34e

@anonym_b9b34e prosím ťa, čo to trepeš? "kvoli tebe neprijmu dieta, ktore napr. pri tej skole byva, to je v poriadku? "

už roky je to tak, že ak máš školu "za rohom", na 100% máš taký trvalý pobyt, ktorý spadá pod túto školu. školy vždy povinne brali deti zo spádových oblastí. prednostne. a ak boli kapacity a hlásili sa z iných spádových oblastí, prijali aj také dieťa. nikdy sa nemohlo stať, že dieťa z inej sp. oblasti prijali a to tvoje, ktoré tam má trvalý pobyt, nie. nevymýšľaj si.

sulavikova
16. okt 2025
@viestta

@viestta spádová škola rovnako ako každá škola má štátom určený normatív, ale automaticky neprijíma všetky deti. Kapacita/personál/ možnosti školy… a rozpočet

anonym_26b305
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e3c5e2 ved dobre, ze si vies pozriet kam spada. Ja hoc kto si vie kuknut kde spada. Ale male dieta na peso par metrov zo skoly pustit ok. Ale autobusom pol hodiny cez dediny by som ja v dnesnom svete dieta nepustila. A pri nazve cigansky autobus som ani nebola diplomaticka, ale kto zije na vychode asi bude vediet o com hovorím. Busy typu 11tka v Ke.. Dediny kde je do zaplavené neprisposobivymi a do skoly chodit musia..

@anonym_autor ja ti rozumiem. Škola z nášho obvodu je zároveň spádovou školou pre blízku dedinu, kde je osada. Nik z nášho okolia tam dieťa nedal. Škola sa mení na rómsku. Ľudia zo západného, či stredného Slovenska to nevedia pochopiť. V ich blízkosti nie je toľko osád, ako na východe. Chcela by som vidieť, kto z tých, čo tak bojujú proti segregácii, by posadil svoje dieťa do lavice s dieťaťom z osady. To nie je urážka, ani dehonestácia. To je fakt, s ktorým sa drvivá väčšina z vás nikdy nestretla. Žiadne hygienické návyky, svrab, ťažkosti v socializácii, komunikačná bariéra, krádeže,.. A vôbec. Veľmi ľahko sa mudruje a rozkazuje od stola.

viestta
16. okt 2025
@sulavikova

@viestta spádová škola rovnako ako každá škola má štátom určený normatív, ale automaticky neprijíma všetky deti. Kapacita/personál/ možnosti školy… a rozpočet

@sulavikova to je druha vec, ze do spadovej sa nemusia z kapacitnych dovodov "zmestit" vsetky dati z jej spadpvej oblasti. Ale toto navrh ministerstva neriesi. Nikto nevie co bude s tymi detmi, ktore sa do skoly nezmestili.

anonym_338b4e
16. okt 2025

Som zvedavy na spadove skoly v BA, kde desattisice ludi nema trvaly pobyt...
A samozrejme masaker to bude na vychode pri romskych osadach...

anonym_93d747
16. okt 2025

A aka je tam teda zmena oproti tomu ako to bolo?

Strana
z3