Tomáš Drucker - vraj si nebudeme môcť vybrať školu
Ahojte. Ja neviem ci chapem to ja zle alebo naozaj, nebudem moct prihlásiť prvacika tam kde chcem ja? Napr budem chciet pre jednoduchosť pri práci a nie pri dome, tak nebudem môcť? To neni tak trošku proti demokracii? Co ak budem chcieť nejaku jazykovku alebo nieco nie bezne? To proti tomu sa nerobia ziadne protesty alebo ozaj som to zle pochopila? Aky mate nazor?
Som z predmestia okresného mesta. V našej spádovej základnej škole dovážajú rómske deti z okolia - autobusom, ktorý platí mesto, všetky nerómske deti rodičia z predmestia vozia do iných škôl v meste. Takéto školy - takmer čisto rómske máme v meste dve a tretia je skoro rómska, rodičia deti vozia opäť do mesta. Vidím, ako by dal Drucker svoje dieťa do takejto ZŠ. A to sa tu bude kričať o integrovaní... Moje dieťa chodilo do triedy kde vôbec nemali rómske deti. Pri prvom kontakte po integrovaní má voči takémuto - rómskemu neprispôsobivému niekoľkokrát prepadnutému - šok. To aby sme sa báli posielať deti samé domov - na autobusových zastávkach rómsky občania sa deťom vyhrážajú, okrádajú - dokonca fyzicky napadli len asi 10 ročné dievčatko... Stále sa nenašlo riešenie, ako z neprispôsobivých mnohopočetných rómov spraviť ľudí, s ktorými sa dá bezstarostne spoluexistovať.
@anonym_b53b9e chcem vidiet tu skolu, ktora si podmieni prijatie ziaka 5 rocnym trvalym pobytom jedneho rodica. Esteze si dopisala to slovo vraj, urcite ani sama neveris, ze by to bolo mozne. Smrdi to takou obrovskou diskriminaciou, ze aj student prava by to na sude obhajil. Takato vec by musela byt zakonne podlozena a nie vymyslena nejakym laikom- zriadovatelom. Verim, ze pre niektore neznale zeny na MK je to posobive a uverili tomu.
Autorka, aj v zahranici je beznou praxou zmenit dietatu kvoli skole trvale bydlisko. V takom Belgicku a Nemecku urcite, ziju tam moji rodinni prislusnici a robili to. Na Slovensku bol problem uz pred rokmi dostat dieta do skolky v krajskom meste, ak tam nemalo tvaly pobyt. Dceru by ako mimomestsku do krajskeho mesta do skolky neprijali, menili sme kvoli tomu trvaly pobyt k svokrovcom. V sucastnosti si ale nemyslim, ze by to bol taky problem, porodnost sa kazdym rokom znizuje a deti je kazdym rokom menej. Mam okolo seba mnozstvo deti, ktore ako mimomestske prijali do krajskeho mesta ci do skolky, ci do skoly. Bez problemov, znamosti, zmeny trvaleho pobytu.
@anonym_4d8378 prepáč, ale pustila si sa tu do mňa, akoby som si vymýšľala. Podmienka prijatia dieťaťa do školy je TP rodiča v obci a vzhľadom k tomu, že v obci je vysoká prisťahovalost a jedna jediná škola, berú deti s TP nad 5 rokov.... Môžeš si to preskúmať, keď mi neveríš. To vraj bolo myslené na inú obec a inú školu, kde sa obec kryje nielen TP ale aj dokladom k vlastníctvu nehnuteľnosti. Týmto tie obce zabezpečili, že berú do školy deti, ktoré fakt v obci byvaju, nielen tam majú papierovo TP .. Bohužiaľ sa bežne stávalo, že deti, ktoré bývajú a majú TP sa do školy nedostali, lebo z vedľajších obcí si rodičia vybavili papierový TP .. Jedná sa o BA satelity, tam je viac detí ako škôl... Bohužiaľ
@anonym_autor celé je to na hlavu postavené, ak bývaš na dedine a máš nadané dieťa alebo menej nadané a potrebuješ pre neho lepšiu ci špeciálnu školu v meste, či práve z dôvodu že si v práci do 16h a teda nevieš do 16h vyzdvihnúť dieťa na dedine ale škola v meste má družinu do 17h. Ci už chce dať rodič dieťa do cirkevnej ci jazykovej školy alebo do sukromnej. Ako co z tohoto školstvo ma? Co z týchto nových nariadení prospieva štátu(školstvu, vláde) keď tak veľa rodín to diskriminuje za cenu komplikácie rodinám. Ja to vnímam ako zásah do slobody.
Prihlasit mozes kde chces, ale skola kde ho prihlasis musi prednostne prijat deti, ktore su z jej "obvodu" a az ked budu volne kapacity moze prijat deti mimo obvodu. Ak mas spadovu skolu a prihlasis tam dieta su povinni ho prijat
@viestta tak to bolo vždy, tak je to aj teraz, v tom nie je žiadna zmena
@anonym_autor celé je to na hlavu postavené, ak bývaš na dedine a máš nadané dieťa alebo menej nadané a potrebuješ pre neho lepšiu ci špeciálnu školu v meste, či práve z dôvodu že si v práci do 16h a teda nevieš do 16h vyzdvihnúť dieťa na dedine ale škola v meste má družinu do 17h. Ci už chce dať rodič dieťa do cirkevnej ci jazykovej školy alebo do sukromnej. Ako co z tohoto školstvo ma? Co z týchto nových nariadení prospieva štátu(školstvu, vláde) keď tak veľa rodín to diskriminuje za cenu komplikácie rodinám. Ja to vnímam ako zásah do slobody.
@adka89bb nepýtajte sa, čo z toho školstvo má, to si čisto Drucker ujížďa na nejakých jeho bludoch. Schválne, koľkí tu ste tú lúzu volili, toto sú následky. Na každom fronte tragédia s ficom a jeho ansáblom.
@anonym_autor aka demokracia??? kvoli tebe neprijmu dieta, ktore napr. pri tej skole byva, to je v poriadku? Drucker to dobre vymyslel, ziadne elitarstvo
dieta ma chodit do skoly v mieste bydliska, aby mohlo nadvazovat priatestva a socialne vazby, uz v takom 3. rocniku deti zvladaju chodit same do/zo skoly, cim tebe odpada starost
a preco ludia neprotestuju, lebo len mensina deti rozvaza kade tade, a vacsina ludi je normalnych
@anonym_b9b34e myslím, že o tomto Druckerova "reforma" nie je. Školy berú deti podľa bydliska a ostatné potom, keď ostane miesto. Tak je to aj teraz a tak to aj bolo On sa rozhodol riešiť súkromné a cirkevné. Človek, ktorý nemá nič spoločné so školstvom a vôbec tomu nerozumie. Predtým riadil poštu a tak by sme mohli pokračovať, do čoho všetkého sa tento nekompetentný týpek už stihol montovať.
@viestta pretože tá "reforma" spočíva v niečom inom
@lauricka a o com je? Ja to neviem dohladat. Lebo budem sa opakovat, ja som to pochopila tak, ze nemozem dat dieta inde ako do spadu. Proste nie ze ak nahodou inde bude kapacita, ze mozem a vezmu ho ak maju miesta navyse. Ale ze proste ani nemozem sa o to pokusit a dat prihlasku. Tak o co ide v tej jeho reforme?
@adka89bb presne tak..
@anonym_autor rozhod siete a zmen dietatu TP. TP ma len informativny charakter a dieta ho moze mat kdekolvek, u kohokolvek. poznam x ludi, co to v KE robilo uz pred 10+ rokmi, ked boli fakt silne rocniky a dostat decko na lepsiu ZS inak neslo. tiez to tak o 2-3 roky urobim, ak to inak nepojde.
@matkahelka hej, len tak zaklopem na nejaký cudzi byt a poviem, že chcem dat dieta dob tej a tej školy, môžem mU dat u vás TP?
@matkahelka hej, len tak zaklopem na nejaký cudzi byt a poviem, že chcem dat dieta dob tej a tej školy, môžem mU dat u vás TP?
@anonym_0150c0 ty mas kolko rokov, ze sa dokazes opytat takuto hlupost? ci si zila doteraz v dzungli a nikdy si nezhanala cez znamosti nic? clovek zijuci v realite vie, ako sa to robi a nie, neklopes cudzim ludom na dvere.

protesty... kvôli školstvu . si ma pobavila.
v tomto štáte unikajú iné veci - omnoho dôležitejšie pre nás všetkých.
@anonym_de31b0 neviem, preco by ta mala pobavit...tak asi jej to vadi....ja sa nebudem bavit na tom ak chcu protestovat napr.sestricky, lebo mna to netrapi, ked nerobim v zdravotnictve....kazdy ma ine problemi a priority...