icon

V Španielsku chcú zakázať sociálne siete deťom mladším ako 16 rokov. Nechceme sa inšpirovať?

26. mar 2025

…….🤷‍♂️

Strana
z2
janai1
26. mar 2025

Ako to chcú kontrolovať?

autor
26. mar 2025

@janai1 zachytené z dnešných krátkych rádiových správ.Ale mne sa to paci.

abbey1
26. mar 2025

Ja nie som za zákazy. A smejem sa, ako chceme deťom zakázať a na druhú stranu všetko tlačíme do online priestoru, že vlastne ani to dieťa bez mobilu nemôže z domu

hederamonstera
26. mar 2025

Naco zakazovat? To nech si poriesia sami rodicia.

janai1
26. mar 2025

Nedomyslený nezmysel

autor
26. mar 2025

@abbey1 Internet nechcu zakázať,ale socialne siete,snad sa to podari. Je to skvelý napad.

hederamonstera
26. mar 2025

Vsak ani teraz nemozu byt deti mladsie ako 13r na soc.sietach. Myslis, ze tam take deti nie su? To si maju riesit rodicia a nie furt cakat, ze stat vsetko vyriesi (nehovoriac o tom, ze co robi stat, vsetko stoji za hovno)

vevesh
26. mar 2025

Napriklad v nemecku neuplatitelne- neexistuje edupage, skolske online portfolio uplne ubohe (oproti sk), jedina komunikacia, ak je, je cez whatssapp - od kruzkov, cez skolu, cez ulohy, cez kamaratov. Vysvetlovanie uciva im posielaju niektori ucitelia cez youtube, tik-tok, insta🙄🙄🙄takisto projekty robia niektori cez tieto platformy🫣🫣

abbey1
26. mar 2025

A ty si nevieš dieťa samé vychovať?
Siete im zakážeme a v škole ich prácou na PC zahltíme, bez mobilu ani na krok, lebo ani lístok na vlak nekúpiš. Ale siete sú no no no a potrebujú rodičia zákaz od štátu. Ty si smiešna.

kaca222
26. mar 2025

Veď aj za nás bol Facebook od 14 rokov. Tak sme vypĺňali iný rok narodenia, než sme mali 😃

autor
26. mar 2025

@abbey1 a ty zasa vtipna. Uz len kolko oedofilov číha na sociálnych sieťach,nebud hned skeptická,nemusi to byt zly projekt.Moje deti nemaju ani len mobil,lístky sa daju kupit aj v pokladni.

janocka
26. mar 2025

@kaca222 "za nás" je veľmi relatívny pojem... ja keď som mala 14, internet bol sotva v plienkach, o facebooku nebolo ani chýru, ani slychu

vevesh
26. mar 2025

Autorka, ale to si treba hlavne s detmi sadnut a o tom pohovorit, ze tam su aj taki ludia a musia davat aj ony same pozor co a kedy zverejnia. A pri sietach ako zoznamka a azet, kde pri len registracii na uvitanie dostanes par foto "muzskych kras", treba riesit poriadne overovanie veku (a nielen zadanie jednej jednotky naviac ci stlacenia, ze mam nad 18...) alebo banovanie takychto fotiek adminom. Inac socialne siete nie su zle, ak sa s tym deti naucia pracovat a rodicia dozru, aby neviseli 24/7/ 365 dni do roka...

mandzula
26. mar 2025

Ja sa inspirovat nechcem, pre moju dceru ako introvertku su SS dobrym sposobom, ako si najst kamaratov. Treba vsak s deckami komunikovat, poucit ich o nastrahach a ukazat im, ze ak by mali akykolvek problem, sme tu pre ne. Mojej ked napise daky uchyl, povie nam to a spolu sa k tomu postavime tak, aby vedela, ako v takych situaciach reagovat. Obojstranna dovera je zaklad, s nou dieta zvladne vsetko.

autor
26. mar 2025

@mandzula Lenze ten uchyl to nema napisane na cele,som uchyl,to nie je o tom ze je oplzly hned,ale postupne a prave introverti su vhodnejšie obete.

athelas86
26. mar 2025

Opýtajte sa 15-16 ročných detí doma, koľko z nich by bolo radšej keby žiadne sociálne siete neexistovali. Budete možno prekvapení, je ich väčšina.

No deti sú ochotní vzdať sa ich len keď tam nebudú žiadni rovesníci, priatelia, nikto. V prostredí, kde však siete používa každý a aj spoločnosť na tom do istej miery stojí predsa nikto nechce byť out a vtedy som za reguláciu nariadenú zhora a plošne. V tomto majú aj rodičia len obmedzené možnosťi.

autor
26. mar 2025

@vevesh Ja som s tym ok, dnes uz deti ani vonku nejdu lebo naco - maju socialne siete, susedia by sa aj chceli medzi sebou na ulici pohrat ale nie je cas, lebo socialne siete.

mandzula
26. mar 2025

Autor, nie, nie su vsetci introverti vhodnejsie obete, je to o tom, ako si to doma nastavis. My o dcere vieme vsetko, co by ju mohlo ohrozit, mame jej plnu doveru a hned ako sa jej nieco zda podozrive, ide za nami. Chce to rozhovory, rozhovory a este raz rozhovory a priznanie vlastnych chyb k tomu, nerobit zo seba neomylneho len preto, ze som rodic.

domiklik
26. mar 2025

Deťom by sa v prvom rade zišla poriadna sexuálna výchova, kde by sa, okrem iného, naučili aj to, co robiť, ak narazia na sexuálneho predátora. Jednu sociálnu sieť im zákazes a vytvoria si inú. To absolútne nie je riešenie.

vevesh
26. mar 2025

Tak u nas v nemecku je skor problem s PS ako so socialnymi sietami- tam visi najvacsia cast deti, kedze detom su telefony nastavovane na detske telefony - napriklad je na trhu detska simka, s ktorou sa nezaregistrujes na facebook, pokial nedosiahnes vek a moze dieta cisla hadzat ake chce. Takisto, ked nastavis telefon na dieta, nepodari sa mu to obist, jedine, ze by si zresetoval komplet telefon a toto nebolo ochotne ani jedno dieta v okoli🫣🫣🫣🫣

simca06022011
26. mar 2025

kazdy rodic moze zakazat... nepotrebuju na to zaviest zakon :D

Problem je ze je proste doba, kde vsetko sa tlaci na net, vsetko je online, vsetko cez apky, mobily, pocitace.. tak tazko sa to da zakazat. A deti dnes nemaju problem len s nejakym FB, Instagramom, Tiktokom.. ale celkovo sa nevedia odlepit od mobilov, robia rozne veci, cize toto je len taka "drobnost".

januska12323
26. mar 2025

Žiadne zákazy nepomôžu, tie deti nie sú hlúpe a ak sa chcú dostať na sieť zistia si aj ako. V prvom rade by sa mali vzdelávať rodičia aby vedeli kde a ako sa dajú siete nastaviť aby im nemohol písať nikto cudzí, veľa ich to nevie a potom nemôžu poučiť ani dieťa. A deti by sa mali učiť na škole aj internetovú bezpečnosť, nie len prácu s wordom, edupage a projekty. Potom by rôzne výzvy so savom a posielanie nahých fotiek neboli také bežné.

terezkaarthuramax
26. mar 2025

Po tom co viem o pripade neplnoletej slecny, ktorej vypisoval dospelý chlap az tak ze sa donho zalubila v dospelosti sa zaňho vydala a ako sa k nej spraval som jednoznačne za! Alebo by som zaheslovala posielanie ziadosti o priateľstvo a pisanie sprav od cudzich ludi.. ta skusenost ma proste nepusti zmenit na toto nazor.

abbey1
26. mar 2025

Áno, áno, za príplatok 1 euro jedna cesta. Úlohy zadané cez edupage a podobne im hlásiš raz denne? Ešte v čom má štát prevziať tvoju úlohu a rozkázať či zakázať?

mandzula
26. mar 2025

@terezkaarthuramax na debila môžeš natrafiť aj mimo SS, je to o "odolnosti" daného dieťaťa a tú mu dávame my rodičia. Kto sa nechá ošuškať na nete, dá sa aj v realite.

autor
26. mar 2025

@abbey1 za mna nemusi nic preberať,ja mam deti tip-top vychované .Len mi rôznorodé ako velmi dobry napad,predsa , nie kazdy je taky zodpovedny rodic ako ja. A hlavne deti namiesto cumakovania do mobilov alebo pc mozu stráviť realne cas vonku s kamarátmi a nie tak,ze sedia v autobuse ale kaudy zalaskovany s mobilom.Trapne je ked sedia dospeli ludia v kaviarni,a obaja cumakuju do mobilov.

abbey1
26. mar 2025

Fuha, deti tip top výchovné. 🙂
A nevie každý ako ty vychovávať. Tak im treba zakázať. 🙂 Dobre, dobre, teš sa ďalej. Aj z detí, aj zo zákazu v Španielsku.

mandzula
26. mar 2025

Autorka, kazdy je za svoje deti zodpovedny sam, nie je rozumne cakat od statu, ze spravi akysi pomyselny generalny poriadok. A hlavne si nemyslim, ze ked sa detom zakazu SS, zrazu vybehnu na ihriska, do ulic, okrem SS existuje na nete x sposobov, ako sa zabavit. Moje dieta sa na SS sprava zodpovedne, neviem preco by teda malo byt obmedzovane pre tych nezodpovednych.
Kto chce, je vonku aj teraz, nehadzme vsetko na socialne siete, je to o priorotach - najma rodicov. Ak dieta vidi, ze do klavesnice mlati rodic, bude aj ono, ak vidi, ze rodic sportuje, pravdepodobne sa pripoji.

terezkaarthuramax
26. mar 2025

@mandzula tohto typka by mimo ss nikdy nikdy nestretla. Islo o cudzinca ale sakra ze z daleka.

mandzula
26. mar 2025

@terezkaarthuramax ak je nachylna na magorov, skor ci neskor by podobneho zrejme stretla aj v realite.

Strana
z2