icon

Viete niečo o krádeži - menovej reforme v roku 1953?

10. júl 2025

V roku 1953 došlo u nás k menovej reforme, ktorá pripravila o celoživotné úspory obyvateľov bývalého Československa. Počuli ste nejaké príbehy z tohto obdobia? Z rozprávania od vašich blízkych alebo podobne? Máte nejaké informácie, ako táto situácia zasiahla vaše rodiny a ako na ňu reagovali?

Strana
z3
simsalabim
10. júl 2025

Ano, moji stari rodicia prisli o velke peniaze, lebo par tyzdnov pred tym predali dom a peniaze mali doma a nie v banke. Do smrti to vnimali ako velku krivdu.

michaela329
10. júl 2025

@anonym_autor prababka stihla kúpiť traktor, keby ešte týždeň otalala, nestihla by. Starým rodičom peniaze odložené zo svadby úplne zmenili hodnotu, chceli stavať a nemali zrazu z čoho zaplatiť tehlu.

tetapetra
10. júl 2025

@anonym_autor viem o tom.

michaela329
10. júl 2025
@simsalabim

Ano, moji stari rodicia prisli o velke peniaze, lebo par tyzdnov pred tym predali dom a peniaze mali doma a nie v banke. Do smrti to vnimali ako velku krivdu.

@simsalabim v banke by si tiež nepomohli.

pribinak
10. júl 2025

Áno, ľudia mali doma úspory a nie v banke, vtedy boli banky ešte nie veľmi dôveryhodne inštitúcie a tak behom nici prišli o množstvo peňazí

V podstate to bol štátny bankrot

janinah
10. júl 2025

Babka to volala zmenka,prišla zmenka.Ostalo jej par korun,bola vdova zo 4 deťmi .

simsalabim
10. júl 2025
@michaela329

@simsalabim v banke by si tiež nepomohli.

@michaela329 ak si dobre pamatm, co mi hovorili, peniaze v banke mali do urcitej - nizke - sumy lepsi kurz ako tie doma. Ale rozdiel nebol bohvie aky.

michaela329
10. júl 2025
@simsalabim

@michaela329 ak si dobre pamatm, co mi hovorili, peniaze v banke mali do urcitej - nizke - sumy lepsi kurz ako tie doma. Ale rozdiel nebol bohvie aky.

@simsalabim ale vysoké sumy (čo predpokladám z predaja domu bola) mali ovela horšie kurzy, dokonca na viazaných vkladoch to celé prepadlo štátu.

simsalabim
10. júl 2025
@michaela329

@simsalabim ale vysoké sumy (čo predpokladám z predaja domu bola) mali ovela horšie kurzy, dokonca na viazaných vkladoch to celé prepadlo štátu.

@michaela329 ano, ved ja viem… bola to hrozna krivda spachana na nevinnych ludoch.

tundra
10. júl 2025
@simsalabim

@simsalabim takto to vraj bolo...
Kľúčové parametre výmeny peňazí a jej dopady
* Hotovosť: Pracujúci a drobní roľníci si mohli vymeniť 300 Kčs v pomere 5:1 (za 300 starých Kčs dostali 60 nových Kčs). Všetka hotovosť nad túto sumu sa menila v pomere 50:1, čo znamenalo stratu až 90% hodnoty.
* Vklady v sporiteľniach: Vklady do sumy 50 000 Kčs sa vymieňali v pomere 5:1 až 25:1. Vklady nad 50 000 Kčs sa menili v pomere 50:1.
* Viazané vklady a cenné papiere: Viazané vklady v bankách a štátne cenné papiere z roku 1945 boli anulované. Týmto krokom štát de facto vyhlásil bankrot voči domácemu obyvateľstvu a zbavil sa svojich záväzkov.
* Mzdy a sociálne dávky: Boli vyplácané v pomere 5:1.

la_dolce_vita
10. júl 2025

Hovori sa, ze ti lepsie informovani to vedeli vopred a stihli sa na to pripravit, pre ostatnych to bol šok a velke svinstvo. Strasna doba to bola.

tundra
10. júl 2025
@la_dolce_vita

Hovori sa, ze ti lepsie informovani to vedeli vopred a stihli sa na to pripravit, pre ostatnych to bol šok a velke svinstvo. Strasna doba to bola.

@la_dolce_vita presne to som aj ja počul...

la_dolce_vita
10. júl 2025

Teraz citam na nete, ze sa o tom šuškalo, ale do posledneho dna to popierali, hoci uz boli pripravene nove peniaze. Papalasi si uspory rozdelili na mensie casti na vkladnych knizkach. Ludia to ani nemali za co minut..

oslo1
10. júl 2025

Moja babka, vdova s dvoma malymi detmi. Brat ju vyplatil z domu a za par dni uz nemala peniaze. Boli velmi chudobni a moja mama to vnimala ako velku krivdu.

deti95060810
10. júl 2025

poniektorí to vedeli... a sa niekto pamätá na menu z SK na euro? Nie tak strašne dávno to bolo...
tiež sa povrávalo že poniektorí to vedeli aký bude kurz... taký minister Janko nagélovaný bol krátko predtým s nejakými kámošmi na lodi - a to akože nebol podvod že ... a zas sa len všetko zatutlalo...

aniele
10. júl 2025

Môj otec mal 20 rokov, prestavoval rodičovský dom (pre nich). Mal vyplácať murárov... Veľmi o tom nechcel hovoriť.

hellwant
10. júl 2025

Babka prisla o dost, za smrt prveho manzela dostala 100000 kcs, v 50 rokoch, velky peniaz, iba 50 k mohla ona vybrat- stavala dom. Druhych 50 k dedil ich syn a mohla preto iba - uz neviem presne- 500 kčs vyberat rocne. Cize jej premenili zlym kurzom potom vela, skoro 50 k.

ivanaks
10. júl 2025

Píšeš záverečnú prácu a máš použiť postupy Oral history? Ak áno, na MK ťažko nájdeš pamätníkov, všetko to budú informácie z druhej, tretej, možno až štvrtej ruky. A áno, viem, čo to bola menová reforma a priamo z terénu mám zaznamenané rozprávania ľudí 80+ na túto tému, ale nemám chuť ani čas Ti to tu vypisovať...

napetra
10. júl 2025

Keď to vyhlasovali v rádiu, tak môj pradedo schmatol to rádio a hodil ho o zem tak, že sa celé rozbilo.
Prababka mu vynadala, že ešte aj o rádio prišli.

Starí rodičia stavali dom, ako mladí ľudia si šetrili a prišli o svoje našetrené peniaze.
Boli z toho veľmi zúfalí.

rozculena
10. júl 2025
@deti95060810

poniektorí to vedeli... a sa niekto pamätá na menu z SK na euro? Nie tak strašne dávno to bolo...
tiež sa povrávalo že poniektorí to vedeli aký bude kurz... taký minister Janko nagélovaný bol krátko predtým s nejakými kámošmi na lodi - a to akože nebol podvod že ... a zas sa len všetko zatutlalo...

@deti95060810 netrep prosím ťa,výmenný kurz bol stanovený na 30,1260 Sk/€ a bol nemenný od 8. júla 2008.Pol roka vopred.
Nikto neprišiel o peniaze ako pri mene v 1953

hellwant
10. júl 2025
@deti95060810

@deti95060810 ako piše Rozculena, trepes. V 53 potrebovali zhabat kapital, bolo to okradnutie

napetra
10. júl 2025

Z rozprávania starých rodičov viem aj to, že medzi ľuďmi sa aj šepkalo, že bude mena peňazí.
No nejaký čas pred tou menou predstavitelia vlády, podotýkam komunistickej Gottwaldovej vlády, dali vyhlásenie, že obyvatelia môžu byť pokojní, lebo žiadna mena peňazí nebude.
No a za pár dní mena peňazí bola realitou.

anonym_4f0964
10. júl 2025

Ja som teda ročník 99 a o tomto som vôbec nevedela, že sa stalo.. Ďakujem vám za zdieľanie, je to silné 😞

akvi
10. júl 2025

Z rozprávania viem, že jednému nášmu členovi rodiny z toho "preplo" a už sa nikdy z toho nedostal. Bolo to fakt veľké svinstvo na ľuďoch.

hellwant
10. júl 2025
@anonym_4f0964

Ja som teda ročník 99 a o tomto som vôbec nevedela, že sa stalo.. Ďakujem vám za zdieľanie, je to silné 😞

@anonym_4f0964 Babke zmenili 1:25 ( poistka po smrti manzela, pritlacili ho na zeleznici vagony, keď ich zapajal). Keby mala nad 50 000 tak 1:50 to bolo. Bola rada, ze aspon za prvych 50 k stihla nakupit material na stavbu, v 51, ci 52 jej umrel muž. Ale tiez ju to zasiahlo velmi, najprv muz, potom ozobracenie, "uzasne 50-siatky mala" , fakt. Pisem muz, lebo môj dedo to nebol.

ninazemna
10. júl 2025

@anonym_autor Môj starý otec (na Morave) dopísal do vkladnej knižky “Ukradeno státem”.

michaela329
10. júl 2025
@anonym_4f0964

@anonym_4f0964 to, ako sa u nás učí dejepis 20storočia, je jednoducho hanba. Tých svinstiev bolo viac, ale ak nemáte šťastie na nadšeného učiteľa, je to bieda. My sme napríklad mali premietanie dokumentu o panoch, ktorych vzali Rusi na nútené práce, keď to tu "oslobodzovali". Keď som to hovorila doma našim, vôbec o tom netušili, hodne sa to tajilo a doteraz to moc nie je téma.

anonym_dd0633
10. júl 2025

@anonym_autor čo som počul v rodine tak to niektorý nezvládli a ukončili život samovraždou

jaroe
10. júl 2025

@anonym_autor ludia hádzali bezcenne peniaze do potoka. Niektorí vraj o tom vedeli vopred (zrejme konšpirátori), rychlo napr. splatili dlhy...

aniele
10. júl 2025
@michaela329

@anonym_4f0964 to, ako sa u nás učí dejepis 20storočia, je jednoducho hanba. Tých svinstiev bolo viac, ale ak nemáte šťastie na nadšeného učiteľa, je to bieda. My sme napríklad mali premietanie dokumentu o panoch, ktorych vzali Rusi na nútené práce, keď to tu "oslobodzovali". Keď som to hovorila doma našim, vôbec o tom netušili, hodne sa to tajilo a doteraz to moc nie je téma.

@michaela329 Dosiaľ presne nevieme, koľko ľudí to bolo. Hovorí sa o cca 13000, ale vôbec to nie je isté. Minule sa k tomu vyjadrovali historici v jednom dokumente.

Strana
z3