Viete niečo o krádeži - menovej reforme v roku 1953?
V roku 1953 došlo u nás k menovej reforme, ktorá pripravila o celoživotné úspory obyvateľov bývalého Československa. Počuli ste nejaké príbehy z tohto obdobia? Z rozprávania od vašich blízkych alebo podobne? Máte nejaké informácie, ako táto situácia zasiahla vaše rodiny a ako na ňu reagovali?
@anonym_autor Moj dedo si isiel brat staru mamu ako dievca z relativne zamoznej rodiny. 2 tyzdne pred svadbou prisla zmena meny a z dobre situovanej nevesty sa stala chudobna. Zobral si ju, ale neskor jej to opakovane vykrikoval 🙁
@marianarem a ako ona zato mohla? Takto to vyzera, ze dedo siel po majetku a hnevalo ho ako to dopadlo.
@marianarem a ako ona zato mohla? Takto to vyzera, ze dedo siel po majetku a hnevalo ho ako to dopadlo.
@hellwant Vsak ano, jedna z motivacii to asi bola :( On bol do konca zivota velmi na peniaze, statusove symboly ako auto, telka a podobne.
@anonym_autor Babka potom doma palila bankovky v peci.
@hellwant Vsak ano, jedna z motivacii to asi bola :( On bol do konca zivota velmi na peniaze, statusove symboly ako auto, telka a podobne.
@marianarem To mi je ľúto. 😕
Hovori sa, ze ti lepsie informovani to vedeli vopred a stihli sa na to pripravit, pre ostatnych to bol šok a velke svinstvo. Strasna doba to bola.
@la_dolce_vita ano, ti v politike a ich pribuzni, vyssi vojenskí a policajní hodnostari. Svinstvo na obycajnych obcanoch.
@la_dolce_vita ano, ti v politike a ich pribuzni, vyssi vojenskí a policajní hodnostari. Svinstvo na obycajnych obcanoch.
@hellwant zobrali ludom uplne vsetko, podu, podnikanie, peniaze, slobodu...
@anonym_4f0964 to, ako sa u nás učí dejepis 20storočia, je jednoducho hanba. Tých svinstiev bolo viac, ale ak nemáte šťastie na nadšeného učiteľa, je to bieda. My sme napríklad mali premietanie dokumentu o panoch, ktorych vzali Rusi na nútené práce, keď to tu "oslobodzovali". Keď som to hovorila doma našim, vôbec o tom netušili, hodne sa to tajilo a doteraz to moc nie je téma.
@michaela329 Presne, hlavne, že sa učia pazúriky a hovadiny z doby kamennej ale 20. storočie v podstate len prebehnú. Potom aj tie voľby vyzerajú tak ako vyzerajú.
@michaela329 Presne, hlavne, že sa učia pazúriky a hovadiny z doby kamennej ale 20. storočie v podstate len prebehnú. Potom aj tie voľby vyzerajú tak ako vyzerajú.
@april171tak tak, a hlavne ked starkí- ktori mali malo a nezazili velke okradnutie ( narozdiel od malych podnikatelov a statkarov)- hovoria - za sociku bolo, byty zadarmo, robota ista, Domaša plna vody a stanov huraaa.
@april171tak tak, a hlavne ked starkí- ktori mali malo a nezazili velke okradnutie ( narozdiel od malych podnikatelov a statkarov)- hovoria - za sociku bolo, byty zadarmo, robota ista, Domaša plna vody a stanov huraaa.
@hellwant Presne, a mnohí aj takí, čo zažili socializmus iba ako deti alebo mladí majú spomienkový optimizmus a myslia si, aká to bolo fajn doba
Nepripada vam to prechod na euro?
@anonym_autor je o tom celkom dobry film s Trojanom.
@april171 spomienkovy optimizmus? 🙂 Tu dobu sme realne prezili... ziaden optimizmus to nie je.
@maialeo spomienovy, lebo bola. Zas nechapete. Bola ste mladsia, inak vnimala svet, boli ste zdravsia. Na margo spomienkoveho opt. , ja tiez vnimam 90 ako super,( 82 rocnik) a opytajte sa bielych koni, podnikatelov a tych, co chceli vymozitelnost prava ako sa mali. V DS znasilnovalu zeny na diskotekach a policia nic. Je o tom kniha aj ak sa nemylim. Co stvaral Cermak.
@eva8 Vôbec mi to, čo sa dialo v roku 1953, nepripomína prechod na euro.
Mňa by takéto niečo ani nenapadlo porovnávať, ak máš vôbec predstavu ako to bolo vtedy.
@napetra noooo, marky, silingy, libry mali vysoku hodnotu. Ano, bolo to ine, nebolo to zo dna na den a dalo sa predpokladat, zamenit, kupit nehnutelnosti. Kto tak nespravil, jeho chyba, prisiel o vela.
Ano, bolo to ine, doplatili na to len "nesikovni"
@maialeo tak pre niekoho spomienkový optimizmus, pre iného nočná mora. Ale tých spomienkových optimistov a ich detí je asi dosť, veď to vidíme na volebných výsledkoch.
@april171 ak dnesna mladez az bude stara, bude mat spomienkovy optimizmus... nrmaj obavu. Aj tvoje deti, pripadne vnucata na teba budu nadavat. Ide to takto od prvej jaskyne... dnesna mladez sa ma v celej historii sveta najlepsie... a furt malo 🙂
@napetra noooo, marky, silingy, libry mali vysoku hodnotu. Ano, bolo to ine, nebolo to zo dna na den a dalo sa predpokladat, zamenit, kupit nehnutelnosti. Kto tak nespravil, jeho chyba, prisiel o vela.
@eva8 ty a tvoja rodina ste tiež takí šikovní .však........
Prechod na euro je niečo úplne iné,tam ludia neprišli reálne o peniaze.
Mám dojem,že nechápeš ani jedno ani druhé
Zlodejina, nič viac.
@eva8 ano, v principe suhlasim s tvojim nazorom.
@maialeo spomienovy, lebo bola. Zas nechapete. Bola ste mladsia, inak vnimala svet, boli ste zdravsia. Na margo spomienkoveho opt. , ja tiez vnimam 90 ako super,( 82 rocnik) a opytajte sa bielych koni, podnikatelov a tych, co chceli vymozitelnost prava ako sa mali. V DS znasilnovalu zeny na diskotekach a policia nic. Je o tom kniha aj ak sa nemylim. Co stvaral Cermak.
@hellwant ja som rocnik 74 takze som zazila viac ako vy. Zas sa z toho Cernaka vsetci nepototo. Zila som v Ba a tie casy som realne zazila, pohybovala som sa medzi touto spolocnostou. Kazda doba ma nieco. Mozeme rovno opisovat ako zeny pred jaskynou dostali po hlave kyjakom a potom ich tam znasilnovali, ze jo? Pripadne stredovek.... tam sa im tiez iste fajn zilo. Dnes sa samozrejme nikde neznasilnuje, nevrazdi a neokrada. Ste tiez v roku 2025 ako ja? Ci v inom letopocte? Porovnavate neporovnatelne.
Nepripada vam to prechod na euro?
@eva8 evidentne nemáš základné finančné a sociálno politické vedomosti, lebo takú blbosť by si v opačnom prípade nenapísala. Dostuduj si históriu.
Menová reforma v roku 1953 bola náhla, utajená a veľmi nespravodlivá. Ľudia prišli o väčšinu svojich úspor, pretože staré peniaze sa vymieňali za nové v nevýhodných pomeroch. Vklady v bankách, poistky a štátne pôžičky boli zrušené bez náhrady. Reforma spôsobila veľké rozhorčenie, protesty a nedôveru voči štátu.
Naopak, prechod na euro v roku 2009 bol vopred plánovaný, spravodlivý a pokojný.Kurz bol známy mesiace dopredu. Hodnota peňazí sa nezmenila – slovenské koruny sa vymieňali za eurá v pevne stanovenom kurze. Ľudia o nič neprišli, celý proces bol transparentný a súčasťou vstupu Slovenska do Európskej únie.
@hellwant ja som rocnik 74 takze som zazila viac ako vy. Zas sa z toho Cernaka vsetci nepototo. Zila som v Ba a tie casy som realne zazila, pohybovala som sa medzi touto spolocnostou. Kazda doba ma nieco. Mozeme rovno opisovat ako zeny pred jaskynou dostali po hlave kyjakom a potom ich tam znasilnovali, ze jo? Pripadne stredovek.... tam sa im tiez iste fajn zilo. Dnes sa samozrejme nikde neznasilnuje, nevrazdi a neokrada. Ste tiez v roku 2025 ako ja? Ci v inom letopocte? Porovnavate neporovnatelne.
@maialeo Tak dostuduj, boli aj pápayovci, sandorovci atd. nielen on. Ovladali casto i policiu, to bol hnus. Podnikatelia boli zdierani a ti si vytrpeli svoje. Stredovek s pravekom tu neplet, väčšiu iracionalitu si nemohla napisat. Piseme o 20 storoci, nie o dobach, ked ludia v praveku verili zivlom, ze su bohovia, ci stredoveku, ked zeny ani volit nemohli a upalovali ich. Takuto spolocnost asi nemôzes prirovnavat ku nasej. Si starsia o 8 rokov no cize o vela si toho nezazila viac, ok, je to podobne ako u mna teda s tym zazitim a chces davat do porovnania toto?

@anonym_autor Moj dedo si isiel brat staru mamu ako dievca z relativne zamoznej rodiny. 2 tyzdne pred svadbou prisla zmena meny a z dobre situovanej nevesty sa stala chudobna. Zobral si ju, ale neskor jej to opakovane vykrikoval 🙁