Vláda schválila povinnú škôlku
Toto je tak nemozna vlada, zasahovat do rozhodnuti rodica. Uz sme ako v socializme ozaj 😡 Z akeho dovodu ma byt povinna skolka pre 3 rocne dieta, ved ani nieje tolko kapacit, peniaze niesu na skolky, ale hlavne, ze maju byt povinne.

@anonym_autor dobre... pokiaľ nechceš dať dieťa do škôlky nechci na neho poberať ani predĺžený rodičák a ani starostlivosť do 6 rokov... a uvidíš koľko mamičiek pobeží s deťmi keď o toto všetko prídu...
Tiez s tym nesuhlasim, ak su drbnuti rodicia, tak nech svoje deti nedavaju do spolocnosti, ale nech ziju pekne v bubline nadalej…
ale ved mas aj domáce vzdelávanie, tam to pisu... akoze týmto krokom by mohli vyriesit desiatky tisíc detí z osád, ktoré pribudaju geometrickým radom- naucia sa hygienckým navykom, naucia sa štátny jazyk, to, ze život vyzerá inak. je lepsie ich učit uz odmala, nie ze dostanes do prveho rocnika dieta, ktoré ti nerozumie, nevie zakladnu hygienu a pod...
@anonym_autor dobre... pokiaľ nechceš dať dieťa do škôlky nechci na neho poberať ani predĺžený rodičák a ani starostlivosť do 6 rokov... a uvidíš koľko mamičiek pobeží s deťmi keď o toto všetko prídu...
@mimaapeto nechcem, chcem ho dat do sukromnej, ktora nespada pod stat, cize pre stat to byde znamenat, ze v skolke nieje.
ale ved mas aj domáce vzdelávanie, tam to pisu... akoze týmto krokom by mohli vyriesit desiatky tisíc detí z osád, ktoré pribudaju geometrickým radom- naucia sa hygienckým navykom, naucia sa štátny jazyk, to, ze život vyzerá inak. je lepsie ich učit uz odmala, nie ze dostanes do prveho rocnika dieta, ktoré ti nerozumie, nevie zakladnu hygienu a pod...
@oriesocek cize byrokracia pre rodica na viac. To nebude ze online vyplnim ziadost a hotovo.
Ked bude povinne musia byt podla mna zabezpecene aj kapacity skolok.
A preco by ti to ako stat nemal uznat ked bude v sukromnej?
@oriesocek cize byrokracia pre rodica na viac. To nebude ze online vyplnim ziadost a hotovo.
@anonym_autor ty vyplnis par papierov navyse a 10.000 romov sa bude schopných zaradit do pracovneho procesu, ked sa podchytia skor.... akoze potrebujeme nastavit sirsi ramec, nie osobne potreby jednotlivca, ktoremu sa aj tak nic nepaci...
Ked bude povinne musia byt podla mna zabezpecene aj kapacity skolok.
A preco by ti to ako stat nemal uznat ked bude v sukromnej?
@anonym_359d3f neverím že za 2 roky to stihnú, aby sa všetky deti dostali do štátnej škôlky.. ešte možno pre tie 4 ročné, ale 3 ročné pochybujem. U nás v "dedine" sľubovali 5 rokov novú škôlku a keď ju postavili tak sa plno 3 ročných detí nedostalo do nej.
@anonym_autor ty vyplnis par papierov navyse a 10.000 romov sa bude schopných zaradit do pracovneho procesu, ked sa podchytia skor.... akoze potrebujeme nastavit sirsi ramec, nie osobne potreby jednotlivca, ktoremu sa aj tak nic nepaci...
@oriesocek smutne je, ze ja ako podnikatel uz vyplnam 100vky papierov a este aj skrz dieta dalsia byrokracia. Ved nech to plati len na romov, ked je to o romoch. Isto viac 3 rocnych deti je doma neromskych ako romskych aktualne.
@anonym_autor v Britanii je povinne vzdelavanie od troch rokov
@mimaapeto rodicak do sest rokov, ak nie je zdravotny problem je " len" platena zdravotna- co v prepoxte je ovela menej ako posiela stat/ obec- na plat ucitela, energie, rezie skolky, upratovacky, kucharky. Malo by to byt dobrovolne- kto chce nech da( a ma byt garantovane miesto, kto nechce nech si to poriesi inak.
@anonym_autor Vitam hlavne tu maturitu z matematiky a na zaskoleni trojrocnych nevidim nic zle.
Ani ja nesuhlasim, moje deti ani jedno nechodili do MŠ od troch rokov. Vsetky moje deti zacali chodit do MS az ked islli do predskoly. A nic im neuslo. Matky co s tym suhlasia, by aj tak dali svoje deti od 3 rokov do ms. Tak naco povinne? Otras …,
@anonym_359d3f neverím že za 2 roky to stihnú, aby sa všetky deti dostali do štátnej škôlky.. ešte možno pre tie 4 ročné, ale 3 ročné pochybujem. U nás v "dedine" sľubovali 5 rokov novú škôlku a keď ju postavili tak sa plno 3 ročných detí nedostalo do nej.
@13uzivatelka11 ako ano mozne to je ze to nestihnu. Teda skor pravdepodobne. Na druhej strane suhlasim s tym aby tie deti boli v skolke.
mna desi ta povinna maturita z matematiky. keby toto bolo za mojich cias, tak som bez maturity 😀
@13uzivatelka11 u nas nova vacsia skolka mala stat uz v roku 2020. A stale he tam len hola luka a deti sa tlacia v malej drevenici.
Veď dali možnosť domáceho vzdelávania vrátane súkromných MŠ .
A teda nie sme prvá krajina kde idú povinne deti do MŠ v určitom veku.
Oveľa horšie veci táto vláda schválila.
@lupajole no a? Mame ine deti ako su tam? Zavzdusnujete sa uplne zbytocne. GB nie je jedina, kde je povinna predskolska vychova od troch, styroch rokov.
@viestta A? Ja zijem na Sk mna nezaujima aky system ma Britania. Podme porovnavat ekonomiku v Britanii a na Sk. Aka
Je tam pomoc statu a aka je tu🙈🙈
@oriesocek smutne je, ze ja ako podnikatel uz vyplnam 100vky papierov a este aj skrz dieta dalsia byrokracia. Ved nech to plati len na romov, ked je to o romoch. Isto viac 3 rocnych deti je doma neromskych ako romskych aktualne.
@anonym_autor "Isto viac 3 rocnych deti je doma neromskych ako romskych aktualne." A toto mas odkial?
@lupajole no a? Mame ine deti ako su tam? Zavzdusnujete sa uplne zbytocne. GB nie je jedina, kde je povinna predskolska vychova od troch, styroch rokov.
@viestta mozno nieje, ale skolky su na uplne inej urovni. Mam dve kamosky so skolkarmi v zahranici a ani v jednej nieje na 20+ deti jeden pedagog. Tu aj keby schvalia, ze max 10-15 deti na pedagoga, tak by to nemal kto robit. U nas v statnej musia pomahat upratovacky, aby pedagog mohol ist vobec na zachod.
@anonym_autor "Isto viac 3 rocnych deti je doma neromskych ako romskych aktualne." A toto mas odkial?
@zltalienka tak z mojich kamosiek napriklad ani jedna nedala od 3 rokov, lebo nikomu dieta nevzali od 3 az od 4. Ak mas napr. januarove dieta mas malu sancu, ze ho vezmu a davas ho do sukromnej. Tie zvycajne niesu oficialne skolky, ale iba detske centra.
Neviem, ja som najstarsie dieta dala do skolky o rok neskor, lebo som bola doma s malym babom, takze siel do skolky takmer 4 rocny. Do skoly takmer 7 rocny, takze aj tak bol 3 roky v skolke. Dcera isla od 3 rokov, a zle jej vychadzali roky, takze do skolky chodila 4 roky a posledny to bola otrasna nuda pre nu uz. Dalsi syn tiez isiel, ked mal 3 roky a 8 mesiacov a tiez to bolo akurat. Tiez som bola doma s mladsou dcerou, tak naco ho davat do skolky. Tak isto bude chodit 3 roky, akurat. Keby to bolo povinne, tak ma slahne, lebo s novorodencom v zime sa trepat, s vrieskajucim skolkarom. No zbytocny stres. Na tieto individualne faktory sa zase raz zabuda. Hlavne, ze sa Romovia naucia umyvat si ruky, a bla bla...plno basniciek a realita je ina ako ta pekna teoria.
@viestta mozno nieje, ale skolky su na uplne inej urovni. Mam dve kamosky so skolkarmi v zahranici a ani v jednej nieje na 20+ deti jeden pedagog. Tu aj keby schvalia, ze max 10-15 deti na pedagoga, tak by to nemal kto robit. U nas v statnej musia pomahat upratovacky, aby pedagog mohol ist vobec na zachod.
@anonym_autor a cudujes sa? Ved tu ucitlelka s 30 rocnou praxou , ktora ma na starosti 23 deti ma nieco viac ako je minimalna mzda. Kto im to bude za tie prachy a za tu zodpovednost robit. Nesuhlasim aby bola MS od 3 rokov povinna. Mna sa to sice uz netyka, kedze uz mam dieta v MS rok , ale aj keby sa ma to tykalo. Nedam ho 3 rocne do MS.
Ja mam už síce väčšie deti, ale mne by toto vadilo.Led sa mladší narodil, dcéra mala 3 a nechala som ju doma.Byvame na dedine, muž chodil do práce ešte predtým ako začala škôlka, no parádne by sa mi chodilo v zime s kočíkom a novorodencom ju ráno odniesť a zobrať
mna desi ta povinna maturita z matematiky. keby toto bolo za mojich cias, tak som bez maturity 😀
@anonym_18a803 Najvyssi cas, ze bude. Nemusi mat kazdy maturitu.
Mne sa nepaci maturita z matematiky, nemyslim si, ze by mala byt povinna, su odbory, kde je priam nepotrebna, inak mi nic nevadi. Aj ak bude matika na nejakej basic urovni, tak si myslim, ze je potom zbytocna. Skor by som uvitala maturitu z oblasti financnej gramotnosti, zakladnych zakonov pre zivot, o fungovani statu a podobne. To su zrucnosti a vedomosti, ktore sa zidu kazdemu.

@anonym_autor Chvalabohu