icon

Vláda schválila povinnú škôlku

22. aug 2025

Toto je tak nemozna vlada, zasahovat do rozhodnuti rodica. Uz sme ako v socializme ozaj 😡 Z akeho dovodu ma byt povinna skolka pre 3 rocne dieta, ved ani nieje tolko kapacit, peniaze niesu na skolky, ale hlavne, ze maju byt povinne.

Vláda schválila povinnú škôlku
zuzana76
22. aug 2025
@oriesocek

ale ved mas aj domáce vzdelávanie, tam to pisu... akoze týmto krokom by mohli vyriesit desiatky tisíc detí z osád, ktoré pribudaju geometrickým radom- naucia sa hygienckým navykom, naucia sa štátny jazyk, to, ze život vyzerá inak. je lepsie ich učit uz odmala, nie ze dostanes do prveho rocnika dieta, ktoré ti nerozumie, nevie zakladnu hygienu a pod...

@oriesocek tie osadnicky tam deti nebudu aj tak davat a co sa stane? zoberu im davky? no urcite, nestane sa vobec nic, tie deti nechodia poriadne ani do skoly, vkuse chybaju, raz za cas sa tam ukazu a to je vsetko.

anonym_d5706e
22. aug 2025

@anonym_autor taka forma pomsty statnych skol nestatnym... ak nemame my dost financii, nemajte ani vy...

anonym_31d990
22. aug 2025

Čo škôlku, len školu tvojmu dieťaťu vyber lepšiu, ako si mala ty!

anonym_b029d6
22. aug 2025

Dobre tomu rozumiem, že ak som na rodičovskej dovolenke s dvomi deťmi, a to staršie dovŕši tri roky, ale ja som stále doma s mladším, tak ja ho MUSIM dať do škôlky? Nemôže byť s nami doma? A čo ak nie je odplie kované? Dve z mojich detí boli plne odplienkované až vo veku skoro štyri roky, lebo mali problém s veľkou potrebou. Toto všetko má minister doriešené? Namiesto toho, aby ja som sa doma venovala dieťaťu ako jeho matka, ho musím dať do štátnej inštitúcie?

zltalienka
22. aug 2025
@anonym_autor

@zltalienka tak z mojich kamosiek napriklad ani jedna nedala od 3 rokov, lebo nikomu dieta nevzali od 3 az od 4. Ak mas napr. januarove dieta mas malu sancu, ze ho vezmu a davas ho do sukromnej. Tie zvycajne niesu oficialne skolky, ale iba detske centra.

@anonym_autor asi nebyvas v casti SR kde je vascina "mensina". Tie deti naozaj nechodia do skolky ani od 3 rokov, ani od 4 rokov. Az ked musia a maju to ako "povinne". Aj tak mnohi hladaju sposob ako to obist a potom dieta na zapise do skoly neovlada zakladne zrucnosti potrebne pre prvaka na ZS. V skole na toto nemaju cas a priestor, aby ich ucili, ze voda sa nepije zo zachodovej misy a necika sa priamo na podlahu....

anonym_dbbf23
22. aug 2025
@anonym_b029d6

Dobre tomu rozumiem, že ak som na rodičovskej dovolenke s dvomi deťmi, a to staršie dovŕši tri roky, ale ja som stále doma s mladším, tak ja ho MUSIM dať do škôlky? Nemôže byť s nami doma? A čo ak nie je odplie kované? Dve z mojich detí boli plne odplienkované až vo veku skoro štyri roky, lebo mali problém s veľkou potrebou. Toto všetko má minister doriešené? Namiesto toho, aby ja som sa doma venovala dieťaťu ako jeho matka, ho musím dať do štátnej inštitúcie?

@anonym_b029d6 ved ho mozes mat na domacom vzdelavani.

zuzana76
22. aug 2025
@anonym_b029d6

@anonym_b029d6 presne tak, ludia si budu vybavovat domace vzdelavanie a chodit s dietatom na preskusanie, aj moji isli az ako 4-rocní, v 3 rokoch byvali este chorlaví a nepripravení

zuzana76
22. aug 2025

Podla mna mali zriadit nejake institucie v takychto inkriminovanych osadach, kludne mohli chodit povinne s detmi aj ich matky a tam by sa im venovali socialne pracovnicky a ucitelky a ucili ich jazyk, zakladne zrucnosti, hygienicke navyky, bezne veci ako farby, napocitat do 10, zvierata, basnicky, citali im rozpravky a vzdelavali a pripravovali by takuto skupinu. A aj matky by mohli zostavat a naucili by sa ako sa funguje v spolocnosti, Vzdy treba zacat od matiek, tie vychovavaju a su s dietatom viac.

kristinka92
22. aug 2025

skôr ako povinná maturita z matematiky by mala byt zavedená v škole výučba finančnej gramotnosti 🤦🏽‍♀️ priadne základy sexuálnej výchovy

adreena
22. aug 2025
@anonym_dbbf23

@anonym_b029d6 ved ho mozes mat na domacom vzdelavani.

@anonym_dbbf23 v článku je napísané, že domáce vzdelávanie môžeš robiť, len ak máš adekvátne vzdelanie- takže predprimarnu pedagogiku, nie?

anonym_5997a3
22. aug 2025

A na deti so " špeciálnymi potrebami" sa pri schvaľovaní tohto skvelého nápadu myslelo ? Ja som si k trojročnej musela zaobstarať opatrovateľku ,lebo v žiadnej z oslovených škôlok neboli ochotní zakladať jej ortézy na nohy lebo "viete ja som tu jedna učiteľka na 20 detí, tomuto sa nemôžem venovať". V niektorých ešte aj oči prevracali keď som sa zmienila o strave z domu kvôli alergií. Andrenalín jej v prípade náhlej alergickej reakcii tiež pichnúť "nemôžu" ... A do takýchto škôlok majú ľudia povinne dávať deti ?... A rómovia to aj tak budú mať na saláme tak ako to majú na saláme teraz. Syn mal mať v prvom ročníku 13 spolužiakov z miestnej osady, nemá ani jediného. Rodičia deti ani len nezapísali a netrápi to nikoho. V dvoch prípadoch bolo podané obcou trestné oznámenia na rodičov, muž to ako poverený policajt riešil...v ostatných prípadoch sa asi na zázrak čaká....

anonym_dbbf23
22. aug 2025
@adreena

@anonym_dbbf23 v článku je napísané, že domáce vzdelávanie môžeš robiť, len ak máš adekvátne vzdelanie- takže predprimarnu pedagogiku, nie?

@adreena Zaroven je tam napisane, ze podmienku budu miernejsie ako pri 5-rocnych. Takze to asi az take strasne nebude.

adreena
22. aug 2025
@zltalienka

@anonym_autor asi nebyvas v casti SR kde je vascina "mensina". Tie deti naozaj nechodia do skolky ani od 3 rokov, ani od 4 rokov. Az ked musia a maju to ako "povinne". Aj tak mnohi hladaju sposob ako to obist a potom dieta na zapise do skoly neovlada zakladne zrucnosti potrebne pre prvaka na ZS. V skole na toto nemaju cas a priestor, aby ich ucili, ze voda sa nepije zo zachodovej misy a necika sa priamo na podlahu....

@zltalienka a minister už má vybudované nové škôlky, keď zrazu celé osady pojdu do mš? Však teraz je nedostatok miest v škôlkach. Toto ako chcú riešiť?

zltalienka
22. aug 2025
@zuzana76

Podla mna mali zriadit nejake institucie v takychto inkriminovanych osadach, kludne mohli chodit povinne s detmi aj ich matky a tam by sa im venovali socialne pracovnicky a ucitelky a ucili ich jazyk, zakladne zrucnosti, hygienicke navyky, bezne veci ako farby, napocitat do 10, zvierata, basnicky, citali im rozpravky a vzdelavali a pripravovali by takuto skupinu. A aj matky by mohli zostavat a naucili by sa ako sa funguje v spolocnosti, Vzdy treba zacat od matiek, tie vychovavaju a su s dietatom viac.

@zuzana76 myslis Komunitne centra? Vybudovane su, tak ako pises, pri osade. Ludia, pre ktorych su urcene tam nechodia....

zuzana76
22. aug 2025
@zuzana76

@oriesocek tie osadnicky tam deti nebudu aj tak davat a co sa stane? zoberu im davky? no urcite, nestane sa vobec nic, tie deti nechodia poriadne ani do skoly, vkuse chybaju, raz za cas sa tam ukazu a to je vsetko.

@zuzana76 ak uz chcu takyto zakon, tak by bolo treba aj ine zakony. Aky trest pre tych, co sa budu vyhybat? Ako to sledovat? To bude triedny ucitel? uz teraz museli triedni pocitat, kolko ktory ziak chybal za mesiac, lebo maximalne mohol mat 10 dni ospravedlnenych za mesiac rodicom a nemohlo to byt spolu, ale 5+5. Takze teraz budu sledovat este aj toto, ci vsetci co maju, navstevuju skolu a kolko chybaju. Potom co? budu kontaktovat socialku a ta bude takychto nezodpovednych rodicov riesit? a co dalej? vezme im pridavky? alebo pojdu sediet ako za socializmu? Ved neexistuje ziaden trest. Ak aj skola kontaktuje socialku, ze dieta si neplni poriadne skolsku dochadzaku, tak sa spravidla nic nedeje. Je tolko deti, co zostavaju doma a staraju sa o mladishc surodencov. raz za cas pridu do skoly, aby mali nejake znamky a vybavene.

zuzana76
22. aug 2025
@zltalienka

@zuzana76 myslis Komunitne centra? Vybudovane su, tak ako pises, pri osade. Ludia, pre ktorych su urcene tam nechodia....

@zltalienka ano, tam by mali chodit povinne, toto malo byt povinne pre spoluobcanov

binarypete
Autor odpoveď zmazal
oriesocek
22. aug 2025
@adreena

@adreena nemyslím si, že musíš mať predprimárne… kritéria dajú, ale urcite nemusíš byt učiteľka v ms

zuzana76
22. aug 2025
@anonym_5997a3

A na deti so " špeciálnymi potrebami" sa pri schvaľovaní tohto skvelého nápadu myslelo ? Ja som si k trojročnej musela zaobstarať opatrovateľku ,lebo v žiadnej z oslovených škôlok neboli ochotní zakladať jej ortézy na nohy lebo "viete ja som tu jedna učiteľka na 20 detí, tomuto sa nemôžem venovať". V niektorých ešte aj oči prevracali keď som sa zmienila o strave z domu kvôli alergií. Andrenalín jej v prípade náhlej alergickej reakcii tiež pichnúť "nemôžu" ... A do takýchto škôlok majú ľudia povinne dávať deti ?... A rómovia to aj tak budú mať na saláme tak ako to majú na saláme teraz. Syn mal mať v prvom ročníku 13 spolužiakov z miestnej osady, nemá ani jediného. Rodičia deti ani len nezapísali a netrápi to nikoho. V dvoch prípadoch bolo podané obcou trestné oznámenia na rodičov, muž to ako poverený policajt riešil...v ostatných prípadoch sa asi na zázrak čaká....

@anonym_5997a3 ale ucitel naozaj nemoze nahradzat rodica a toto vsetko robit, presne, je to nedomyslene. Ci akoze toto vsetko navalaju na jedneho ucitela a zase si to zliznu len ucitelia a vlada na salame. Ved oni zakon maju a co oni vsetko robia a ako to uzasne funguje.

sajmonka_1216
22. aug 2025

Do roku 2028 sa ešte milión vecí zmení.. každopádne, hovorilo sa, že kto nechce dať dieťa do MSˇpovinne, môže dieťa vzdelávať doma, avšak musí mať aspoň maturitu, čiže nebojte sa, bude plno výnimiek... zrejme je to naozaj len kvôli rómom.. Učím v MŠ a je to aj tak katastrofa, lebo rodič môže ospravedlniť 7 dní.. potom stačí že príde 1 deň a zas môže 7 dní ospravedlniť, čiže dokopy aj tak nechodia a hlási sa to len ak sú hodiny neospravedlnené

anonym_0d7eb2
22. aug 2025

🤦🤦🤦. Keď to bude povinné, aj sa to bude započítavať do rokov ako povinná dochádzka, ktorá je 10-rocna?

zltalienka
22. aug 2025
@adreena

@zltalienka a minister už má vybudované nové škôlky, keď zrazu celé osady pojdu do mš? Však teraz je nedostatok miest v škôlkach. Toto ako chcú riešiť?

@adreena u nas v dedine sa z fondov pre minoritu postavila uplne nova skolka, kapacitne vacsia.

zuzana76
22. aug 2025
@adreena

@adreena a kde vezmu ucitelov?

anonym_359d3f
22. aug 2025
@zuzana76

@anonym_5997a3 ale ucitel naozaj nemoze nahradzat rodica a toto vsetko robit, presne, je to nedomyslene. Ci akoze toto vsetko navalaju na jedneho ucitela a zase si to zliznu len ucitelia a vlada na salame. Ved oni zakon maju a co oni vsetko robia a ako to uzasne funguje.

@zuzana76 tam cele znenie zakona na tom obrazku nie je. Predpokladam ze tam budu nejake podmienky a vynimky.

zuzana76
22. aug 2025
@sajmonka_1216

Do roku 2028 sa ešte milión vecí zmení.. každopádne, hovorilo sa, že kto nechce dať dieťa do MSˇpovinne, môže dieťa vzdelávať doma, avšak musí mať aspoň maturitu, čiže nebojte sa, bude plno výnimiek... zrejme je to naozaj len kvôli rómom.. Učím v MŠ a je to aj tak katastrofa, lebo rodič môže ospravedlniť 7 dní.. potom stačí že príde 1 deň a zas môže 7 dní ospravedlniť, čiže dokopy aj tak nechodia a hlási sa to len ak sú hodiny neospravedlnené

@sajmonka_1216 a presne takto to bude pokracovat, ospravedlni, potom na den pride a potom zase, do alleluja

viestta
22. aug 2025
@anonym_0d7eb2

🤦🤦🤦. Keď to bude povinné, aj sa to bude započítavať do rokov ako povinná dochádzka, ktorá je 10-rocna?

@anonym_0d7eb2 povinna skolska dochadzka a povinna predprimarna priprava su dve rozdielne veci

edinka126
22. aug 2025

za mňa super, dieťa ma byť v kolektivne v troch rokov by malo byť odplienkované ( ak teda nemá žiadne zdravotné či psychické poruchy) nie v 3 rokov ešte stale byť pri mame a hlavne na cicke......či pre osady či nie schvaľujem.... maturita z matematiky? veru skorej základy života a hlavne zaviesť sexualnu výchovu aby deti v škole vedeli že ked ma chalan medzi nohami banán nemôže byť žena, keď ma baba vaginu nemôže byť chalan a podobné veci že keď sa citi ako pes mačka mama ho musí zobrať psychiatrovi na vyšetrenie..takze bez tej maturity z matiky by sa nič nestalo 🙂

domka222
22. aug 2025

Kým bude rok 2027 a 28 ešte tam bude kopa výnimiek, pretože to ešte nie je úplne domyslené.

kiki68
22. aug 2025

@anonym_autor na toto nemalo gule ani Rakusko, nie ze by to neslo, ale neni personal na to. To neni sranda, lebo takto ked sa niekto napr prestahuje, tak ked sa postavi s deckom pred skolku musia vziat. Nikoho nezaujima, ze to vyjde mozno dalsich 2800eur mesacne. Proste zakon je zakon. Preto to v AT neschvalili. Slovensko zas robi veci, na ktore nema realne peniaze.

adreena
22. aug 2025
@zltalienka

@adreena u nas v dedine sa z fondov pre minoritu postavila uplne nova skolka, kapacitne vacsia.

@zltalienka neviem ako je to na východe pri týchto komunitách, ja bývam sever Slovenska a tu je nedostatok miest v škôlkach, aj pracujúce mamy majú problém zohnať miesto, musia riešiť súkromné škôlky alebo ich zavážajú na dedinu. A veeela mamičiek čo majú deti po sebe a sú na rodicaku, nedávajú staršie trojročné hneď do škôlok. Mnohým ani deti nezoberú teraz do škôlky, ak sú na RD - uprednostnia iné. Ja som strašne zvedavá, či to majú prepočítané, či majú toľko miest v škôlkach pre toľko detí, keď zrazu všetci trojročáci sa budú musieť zaradiť.