icon

Zomrel rómsky kráľ

16. feb 2026

...hm ani som nevedela ze romovia mali na slovensku krala 😮 teraz citam ze zomrel a normalne som ostala prekvapena, ze mal v minulosti aj oficialnu korunovaciu … zaujimave ze sa o tom az tak nehovori.

neviem presne ako to fungovalo a aku mal realnu ulohu, ale asi to pre komunitu nieco znamenalo. trochu kontroverzne mi to pride, zvlastne...

Strana
z2
minenkaa
16. feb 2026

@anonym_autor co je na tom zvláštne

biba_18
16. feb 2026

no. nevedela si.... už vieš ...

anonym_1f8a10
16. feb 2026

Rytmus zomrel ..?

autor
16. feb 2026
@minenkaa

@anonym_autor co je na tom zvláštne

@minenkaa Ze som to nikdy ani v mediach nezaregistrovala. Len ma to prekvapilo, ze mali na SK tak uplne, ze oficialne krala. Asi mi chyba rozhlad v tejto oblasti 😀

autor
16. feb 2026
@anonym_1f8a10

Rytmus zomrel ..?

@anonym_1f8a10 Nie 😀

biba_18
16. feb 2026

@anonym_autor nie, nie je to nič oficiálne. to je rómska záležitosť niečo ako capo di tutti i capi, tiež to nie je oficiálne 😉 dokonca by tých kráľov mohlo byť viac ...

autor
16. feb 2026
@biba_18

@anonym_autor nie, nie je to nič oficiálne. to je rómska záležitosť niečo ako capo di tutti i capi, tiež to nie je oficiálne 😉 dokonca by tých kráľov mohlo byť viac ...

@biba_18 Kopirujem kusok textu, mne to pride dost oficialne...."Róberta Botoša, známeho aj ako Róberta I., korunovali za rómskeho kráľa v apríli 2014 v Dome umenia v Košiciach. Zlatú korunu mu na hlavu položil jeho predchodca Jendo zo Senca. Historickú udalosť sledovali desiatky hostí zo Slovenska aj zo zahraničia. Išlo o prvú takúto ceremóniu v dejinách krajiny.

Koruna bola vyrobená špeciálne pre túto príležitosť a zdobili ju brilianty, rubíny aj smaragdy. Na jej financovaní sa podieľala Botošova rodina. Po korunovácii ho obliekli do červeného plášťa so zlatou reťazou a v rómčine predniesol kráľovskú prísahu. V nej sľúbil, že bude pracovať pre dobro rómskeho národa a snažiť sa o jeho zjednotenie.Botoš po tomto nástupe do funkcie vymenoval prvého ministra Jozefa Ravasza, kráľovských guvernérov aj radcov. Ocenenia udelil osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj rómskej kultúry a komunity. Medzi jeho priority patrila spolupráca so štátom pri riešení chudoby a sociálnych problémov."

Botoš po tomto nástupe do funkcie vymenoval prvého ministra Jozefa Ravasza, kráľovských guvernérov aj radcov. Ocenenia udelil osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj rómskej kultúry a komunity. Medzi jeho priority patrila spolupráca so štátom pri riešení chudoby a sociálnych problémov.

biba_18
16. feb 2026

@anonym_autor píšem že je to rómska záležitosť. zaplatila si to jeho rodina, ostatní s tým súhlasia. vybavené. ak sa nájde niekto iný čo to bude chcieť robiť a nájde dosť ľudí čo ho podporí, bude kráľom aj on 😉

anonym_29cd6b
Odpoveď bola odstránená
anonym_2b9762
16. feb 2026
@anonym_autor

@biba_18 Kopirujem kusok textu, mne to pride dost oficialne...."Róberta Botoša, známeho aj ako Róberta I., korunovali za rómskeho kráľa v apríli 2014 v Dome umenia v Košiciach. Zlatú korunu mu na hlavu položil jeho predchodca Jendo zo Senca. Historickú udalosť sledovali desiatky hostí zo Slovenska aj zo zahraničia. Išlo o prvú takúto ceremóniu v dejinách krajiny.

Koruna bola vyrobená špeciálne pre túto príležitosť a zdobili ju brilianty, rubíny aj smaragdy. Na jej financovaní sa podieľala Botošova rodina. Po korunovácii ho obliekli do červeného plášťa so zlatou reťazou a v rómčine predniesol kráľovskú prísahu. V nej sľúbil, že bude pracovať pre dobro rómskeho národa a snažiť sa o jeho zjednotenie.Botoš po tomto nástupe do funkcie vymenoval prvého ministra Jozefa Ravasza, kráľovských guvernérov aj radcov. Ocenenia udelil osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj rómskej kultúry a komunity. Medzi jeho priority patrila spolupráca so štátom pri riešení chudoby a sociálnych problémov."

Botoš po tomto nástupe do funkcie vymenoval prvého ministra Jozefa Ravasza, kráľovských guvernérov aj radcov. Ocenenia udelil osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj rómskej kultúry a komunity. Medzi jeho priority patrila spolupráca so štátom pri riešení chudoby a sociálnych problémov.

@anonym_autor keď ťa to tak zobralo, tak sa dovzdelávaj v rómskej problematike, tento rok zomrela aj rómsky vajda: https://www.trnavak.sk/clanky/9126/foto-piestan...

anonym_e7bc90
16. feb 2026

Samozvaný kráľ.
žiadny speci kráľ,mal peniaze,sám sa za neho vyvolil

petronelag
16. feb 2026

Rómovia majú svoje tradície, ktoré dodržiavajú, aj v našom meste majú vajdu a keď im nedávno umrel tak bol veľký slávnostný pohreb.

zojazoja
16. feb 2026

nečteš...nevíš 🙂

anonym_e7bc90
16. feb 2026

Vajda bol kedysi v každej osade. My máme jedine šťastie,že cigani-romovia,nedržia spolu. To by sme boli už úplne v keli

autor
16. feb 2026
@anonym_e7bc90

Samozvaný kráľ.
žiadny speci kráľ,mal peniaze,sám sa za neho vyvolil

@anonym_e7bc90 Peniaze? Este som sa nestretla s tym ze by boli romovia bohati

ika02
16. feb 2026

Ahoj, to máš veľké rezervy. Pozri koľko kg zlata majú na sebe nevešaného. Pozri, aké svadby, oslavy, pohreby robia. Dajú niekoľko desaťtisic eur za to. Domy zariadené gýčovým ale drahým nábytkom na spôsob Versace.
Potom sú takí, čo žobrú a vyberajú zo smetiakov a deti behajú holé, bosé a žijú v chatrčiach.

petronelag
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Sú aj bohatí, hlavne tí čo sa venujú hudbe, spevu a sú aj takí, čo sa snažia žiť aspoň na priemernej úrovni a sú aj chudobní, ktorí nemajú finančnú gramotnosť (ktorých je väčšina).

elanor
16. feb 2026

@anonym_autor novy cas, napr. je toho vzdy plny. Kazdu chvilu maju clanok o novom kralovi, vajdovi, premrstej drahej gicovej svadbe, krstinach ci pohrebe.
V jednom kuse cosi.

autor
16. feb 2026
@ika02

Ahoj, to máš veľké rezervy. Pozri koľko kg zlata majú na sebe nevešaného. Pozri, aké svadby, oslavy, pohreby robia. Dajú niekoľko desaťtisic eur za to. Domy zariadené gýčovým ale drahým nábytkom na spôsob Versace.
Potom sú takí, čo žobrú a vyberajú zo smetiakov a deti behajú holé, bosé a žijú v chatrčiach.

@ika02 To je podla mna nejake "macacie" zlato, odkial by na to zobrali?

petronelag
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Majú aj normálne zlato a šperky, v našom meste býva rómsky bál a to by ste videla, drahé roby a šperky.

anonym_e7bc90
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor 😃😃😃😃😃tak to žiješ kde?čo myslíš,že všetci cigáni žijú v zemlankach?aaach jaj a ešte,čo olasskí😆

rozculena
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to vážne? ešte si nevidela krstiny rómskeho decka?Dávajú mu do kolísky tisíce.A áno,poniektorí sú VEĽMI bohatí. A tie nevkusné gýčové náhrobky 😵

rozculena
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Medzi jeho priority patrila spolupráca so štátom pri riešení chudoby a sociálnych problémov.

sticker
autor
16. feb 2026

Ked v mediach vidim len same osady, chudobu, tak ma to prekavpuje

anonym_50a41c
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pamätám si, keď ho korunovali.Aj bolo veľa reportáži o bohatých Romoch v Plus 7 dní.A to bolo iné peniaze, oblečenie, kg zlata, mramor v domoch.

zuzana76
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ty si prisla z vesmiru? jasne, ze su romske rodiny, ktore su bohatsie ako mnohi bieli, ved oni tiez podnikaju, zivia sa hudbou a aj nekalou cinnosti protizakonnou obcas.

anonym_50a41c
16. feb 2026

@anonym_autor takýmto príde na pohreb veľa rodín zo zahraničia Maďarsko, ČR

Strana
z2