Osvienčim
Ahojte,chcela by som ísť do Osvienčim. Bol tam niekto ? Chcem sa informovať, či je potrebné si lístky zakúpiť vopred,alebo na mieste. Nikde na internete to nemôžem nájsť...
@evakozickova V prvom rade ide o silný emotívny zážitok /neodporúča sa deťom do 14r./ My sme na vstupenky čakali v rade cca 1,5 hod. Pri kúpe musíte predložiť občiansky preukaz. Ten vám skontrolujú ešte raz pred prehliadkou. Prehliadky v CZ a SK jazyku su len v júli a auguste 2x do dňa. Dostali sme červeno bielu nálepku, ktorú si umiestnite na viditeľné miesto na odeve. Obsahuje skratku krajiny, my sme mali CZ a čas prehliadky. Na samotnú prehliadku sme čakali zas asi hodinu, ktorú sme strávili obedom v blízkej reštaurácii. Pred vstupom vás skontrolujú ako na letisku. Dostanete slúchadlá, skontrolujte si, či fungujú. Najskôr absolvujete prehliadku Auschwitz I. v Osvienčime. Následne vás bus /chodí každých 10 min. tam aj späť zdarma/ zavezie so Auschwitz II. v Brezinke, vzdialenej asi 3 km. Auschwitz III. nemci zlikvidovali, čiže neexistuje. Odporúčam oba tábory.
@mariakrenkova Zdravim. Viete mi 100% povedať či si viem kupit listok tam na mieste, bez sprievodcu?
@im77 Dobrý deň! Túto informáciu Vám neviem poskytnúť. Len Vám môžem odporúčať prehliadku so sprievodcom, lebo naozaj budete ochudobnení o množstvo informácií.
@evakozickova
Len doplním o nové info. Išiel som do Poľska 19.4.25. Je to sobota medzi veľkonočnými sviatkami. Dva týždne pred termínom neboli cez net voľné lístky. Tak sme išli na náhodu. Na stránke bolo písané že máji otvorené 7 dni v týždni okrem par výnimiek. Prišli sme ráno o 9:40. Postavili sme sa do dlhého radu. Po 5h čakania sme sa dostali k pokladni presne o 14:20. Pri pokladni sme dostali na vyber buď bez sprievodcu o 17:00 alebo s poľským sprievodcom o 15:15. Išli sme so sprievodcom. Pri pokladni sa v pohode dohovoria aj tý ktorý neovládajú ani angličtinu áno poľštinu. Pani sa opýta odkiaľ ste a vo vašej reči vam na obrazovke dá prečítať text. So sprievodcom je to také rýchle. Všade sa zastavíte na chvíľku a zase ,, dúm dál”. Majú nato 2h , potom treba stihnúť bus do birkenbau. Celé to trvá cca 4h. Keby som mal ísť bez sprievodcu všade by som sa zbytočne dlho motal a asi by som ani všetky dôležité časti nenašiel.

@badimeria platí aj pre Birkenau