icon

Ako zvládnuť celiakiu v škôlke?

9. dec 2025

Ako to chodí v škôlke ?!
Napr škôlka okružná .mate niekto skúsenosti ??!

patulka410
9. dec 2025

@anonym_autor nemám skúsenosť s okružnou,ale do našej nosím dcére stravu na celý deň ja 😊

autor
9. dec 2025
@patulka410

@anonym_autor nemám skúsenosť s okružnou,ale do našej nosím dcére stravu na celý deň ja 😊

@patulka410 a môžete variť hocičo alebo dodržiavať ich jedálny ?
A doniesli ste lekársku správu vedúcej kuchyne ?

anonym_4286fe
9. dec 2025
@anonym_autor

@patulka410 a môžete variť hocičo alebo dodržiavať ich jedálny ?
A doniesli ste lekársku správu vedúcej kuchyne ?

@anonym_autor ako chcete dodržiavať ich jedalny? Správu od lekára date veducej jedálne

autor
9. dec 2025
@patulka410

@patulka410 a ešte sa spýtam robili aj vašej dcérke gastroendoskopiu?
Lebo nám to zatiaľ potvrdila pediatrička ďalej máme ísť na gastro a ja sama som celiatik

majamat
9. dec 2025
@anonym_autor

Lebo nám to zatiaľ potvrdila pediatrička ďalej máme ísť na gastro a ja sama som celiatik

@anonym_autor ak ste neboli na gastre a nemate ukoncenudiagnostiku,e ste by nemala drzat dietu. az ked povie gastroenterolog, tak potom nasadit dietu.

autor
9. dec 2025
@anonym_4286fe

@anonym_autor ako chcete dodržiavať ich jedalny? Správu od lekára date veducej jedálne

@anonym_4286fe no viem že nejake škôlky to vyžadujú aby aspoň trochu sa podobali jedla

autor
9. dec 2025
@majamat

@anonym_autor ak ste neboli na gastre a nemate ukoncenudiagnostiku,e ste by nemala drzat dietu. az ked povie gastroenterolog, tak potom nasadit dietu.

@majamat áno viem len sa informujem viem že nemôže ešte dodržiavať

anonym_4286fe
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_4286fe no viem že nejake škôlky to vyžadujú aby aspoň trochu sa podobali jedla

@anonym_autor aha tak o niečom takom som nepočula a to pracujem v škole

majamat
9. dec 2025
@anonym_4286fe

@anonym_autor aha tak o niečom takom som nepočula a to pracujem v škole

@anonym_4286fe ja som to veru uz pocula. no pride mi to ako nezmysel. udajne aby si deti nezavideli.
ako keby sa im to nedalo jednoducho vysvetlit. tiez riesia aby nezavideli deti celiatikovi,a le ze celiatik moze zavidiet ostatnym, lebo vstko nemoze a ze je take dieta neustale ukracovane a musi sa obmedzovat,t o ich netrpai. ako keby dieta mohlo za to, ze musi mat dietu.

natalia328
9. dec 2025
@majamat

@anonym_4286fe ja som to veru uz pocula. no pride mi to ako nezmysel. udajne aby si deti nezavideli.
ako keby sa im to nedalo jednoducho vysvetlit. tiez riesia aby nezavideli deti celiatikovi,a le ze celiatik moze zavidiet ostatnym, lebo vstko nemoze a ze je take dieta neustale ukracovane a musi sa obmedzovat,t o ich netrpai. ako keby dieta mohlo za to, ze musi mat dietu.

@majamat dcera ma od prvého roka chlapca čo mu mamina nosi obedy a deti su naučené, že tam je jeho miesto kde ma iné jedlo nachystane a vlastne už ako 3r to všetky deti chapali...
V školke sú 3 deti čo sa nemôžu stravovať, ale teda nosia im všeličo od vymyslu sveta

ava11
9. dec 2025
@majamat

@majamat však ale presne o toho celiatika ide, aby nezávidel, nie o ostatné deti 🙈 Lebo 20 ich má to isté a on jediný iné. Máme takých detí v škôlke každý rok viac a vždy oceňujeme, ak sa rodič snaží dávať podobné (vizuálne) jedlo ako je v jedálničku. Lebo to ich dieťa je ukrátené a často odmieta konzumovať svoje diétne, keď vidí, že oni majú všetci rovnaké. Ešte som teda nezažila, že by závideli alebo komentovali ostatné deti.

patulka410
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor robili jej aj endoskopiu,lebo krvné výsledky nemala 10násobné,ako sa vyžaduje,ale poškodenie čreva má March 3C. Škôlka nevyžaduje absolútne,aby som jej nosila to isté. Dcéra je alergická na toľko vecí,že by to nebolo absolútne možné. Od vedúcej som dostala všelijaké papiere,ktoré som vypísala,plus som doniesla správu od alergologičky (keďže dcéra má aj epipen ) a od gastro s diagnózami a papier,že sa nesmie stravovať v školskom zariadení 😊

nairobi
9. dec 2025

@anonym_autor mala som dievcatko v MŠ,,,jej mamka si naštudovala klasický jedálny lístok a každý deň malej nosila vlastné jedlo podobné tým klasickým podľa jedálneho lístka,,,,obdivovala som ju

majamat
9. dec 2025
@ava11

@majamat však ale presne o toho celiatika ide, aby nezávidel, nie o ostatné deti 🙈 Lebo 20 ich má to isté a on jediný iné. Máme takých detí v škôlke každý rok viac a vždy oceňujeme, ak sa rodič snaží dávať podobné (vizuálne) jedlo ako je v jedálničku. Lebo to ich dieťa je ukrátené a často odmieta konzumovať svoje diétne, keď vidí, že oni majú všetci rovnaké. Ešte som teda nezažila, že by závideli alebo komentovali ostatné deti.

@ava11 tu ide o to aby ostatne deti nezavideli. ak yb sme predpokladali, ze celiatik bude mat rozdielnu stravu, ktoru donesie rodic, potom bude mat nieco co ma rad. urcite mu nedonesu nieco, co nechce. cize nebude zavidiet.
zavidiet moze jedine v pripade, ak deti budu mat nieco, co on nemoze a zial neda sa to vzdy ani naradit.

majamat
9. dec 2025
@ava11

@ava11 a to, ci ostatne deti zavidia,a lebo nei,o to nejde. to je nieco cim sa argumentuje, nehovorim, ze je to na 100% pravda, ale pravda je, ez tento argument sa pouziva

ava11
9. dec 2025
@majamat

@ava11 tu ide o to aby ostatne deti nezavideli. ak yb sme predpokladali, ze celiatik bude mat rozdielnu stravu, ktoru donesie rodic, potom bude mat nieco co ma rad. urcite mu nedonesu nieco, co nechce. cize nebude zavidiet.
zavidiet moze jedine v pripade, ak deti budu mat nieco, co on nemoze a zial neda sa to vzdy ani naradit.

@majamat mne to vysvetlovat netreba, ja to vidim kazdy den v praci 🤣 Uplne darmo ma ten dietovy oblubene jedlo, aj tak vacsinou tuzi mat to, co ostatni.

majamat
9. dec 2025
@ava11

@nairobi
@ava11 ja soms a dcere snazila nosit aspon podobne. najskor aj rovnake. no podla jedalneho listka sa nedalo. niektore nazvy jedal som si vyhladavala a ni google nevedelo, co to vlastne je za jedlo.

tiez sa to lahko povie, navarit,a ko maju deti. raz som robila dcere napr nejaku polievku, druhe bola priloha, nejaka smotanova,c i syrovan omacka a karbonatky tusim z file. dalej nejaka pomazanka, neviem ci nie nejaka vajickova.

a to je o drzku, urobit nieco take v 1 mini detskej porcii a po 2 celodennych sluzbach sa motat aj 2-3hod pri hrncoch? ono sa to zda, ze to tolko trvat nebude, ale tie mini porcie sa daju urobit len v malych riadoch na varenie a to len na malom horaku, ktory je na sporaku len jeden. takze uvarit vajicka, uvarit polieku, uvarit prilohu, uvarit omacku a urobit karbonatky. to znamena 5x postavit nieco na sporak - za sebou.

majamat
9. dec 2025

a kolko odpadu z toho bolo. potrebovala som nejaku majonezu, ci smotanu a to 1PL. co s tym zbytkom? a takto to bolo s mnohymi surovinami, potrebovala som desatinu z balenia.

majamat
9. dec 2025
@ava11

@majamat mne to vysvetlovat netreba, ja to vidim kazdy den v praci 🤣 Uplne darmo ma ten dietovy oblubene jedlo, aj tak vacsinou tuzi mat to, co ostatni.

@ava11 to urcite plati iba obcas

ava11
9. dec 2025
@majamat

@nairobi
@ava11 ja soms a dcere snazila nosit aspon podobne. najskor aj rovnake. no podla jedalneho listka sa nedalo. niektore nazvy jedal som si vyhladavala a ni google nevedelo, co to vlastne je za jedlo.

tiez sa to lahko povie, navarit,a ko maju deti. raz som robila dcere napr nejaku polievku, druhe bola priloha, nejaka smotanova,c i syrovan omacka a karbonatky tusim z file. dalej nejaka pomazanka, neviem ci nie nejaka vajickova.

a to je o drzku, urobit nieco take v 1 mini detskej porcii a po 2 celodennych sluzbach sa motat aj 2-3hod pri hrncoch? ono sa to zda, ze to tolko trvat nebude, ale tie mini porcie sa daju urobit len v malych riadoch na varenie a to len na malom horaku, ktory je na sporaku len jeden. takze uvarit vajicka, uvarit polieku, uvarit prilohu, uvarit omacku a urobit karbonatky. to znamena 5x postavit nieco na sporak - za sebou.

@majamat vsak to je len na obdiv, ak niekto takto dieťaťu varí a prináša stravu a ešte sa aj snaží, aby to bolo podobné. Ja väčšinou odporúčam rodičom našich diétnych detí sledovať aspoň kedy bude sladké. Lebo vtedy to dieťa väčšinou najhoršie znáša, ak deti majú palacinky a ono napr šošovicovú omáčku. Hoci ju inokedy ľúbi.