Ako naučím 3,5 ročného chlapca na obedný spánok?

Zodpovedané
18. júl 2019

Dobrý deň,

mám 3,5 ročného syna, ktorý nechce cez obed spávať. Je unavený, vybehaný a nechce si ísť cez obed pospať. Potom okolo 13.30 hodiny je umrnčaný a má unavené očká.

Keď cez deň nespí, tak ho dávame spať okolo 18tej. Potom sa medzi polnocou a štvrtou hodinou ráno zobudí, príde za nami, napije sa, niečo zje a ide znovu spať. Vstáva medzi 5 - 6. tou hodinou.

Zaspí iba vtedy, keď ho manžel nosí na rukách. V postieľke sa pretáča a hýbe sa. Sám sa pýtam na ruky. Muž už nemá dovolenku a mne sa syn nosiť nedá. Vylieza z postieľky a keď odídem, tak plače.

Ako ho máme naučiť na obedný spánok?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

ďakujem za otázku.
Neviem, či je úplne psychologická.

Synček je už dosť veľký. Neviem ako ho na spánok naučiť, alebo primäť ho, aby spal. Niektoré deti, tak ako aj dospelí, spávajú menej, popr. zaspávajú ťažšie. Môžete skúsiť upraviť režim. Ak aj je vybehaný, možno treba upraviť čas obeda, alebo čas kedy skúša zaspať. Zamyslieť sa, či náhodou neprešvihne ten moment, keď je najviac unavený. Ak pozerá televízor v doobedných hodinách, možno by nemal. Naozaj ťažko povedať. Treba skúšať. Neexistuje nejaký trik, každé dieťa je iné a potrebuje niečo iné.

Ak vidíte, že je unavený, skúste sa nejako dohodnúť. Že nemusí spať, ale bude ležať. Alebo že si prečítate knižku. Spýtajte sa čo by mu pomohlo si oddýchnuť. Rozumiem, že nosiť ho je náročné. Skúste hľadať alternatívu, ľahnúť si k nemu, pohladkať ho. Čokoľvek čo vám bude obom vyhovovať.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com