Ako pomôcť partnerovi, ktorý dáva chorobné sľuby?

Zodpovedané
8. sep 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému, trápi ma vzťah s partnerom. Problém je, že partner chorobne dáva sľuby. Jednoducho sľubuje všetkým a všade čokoľvek, aj keď vie, že nie je schopný sľub splniť.

Viem, že to myslí dobre a v danej chvíli zrejme aj vážne. Len on si skrátka nedokáže zvážiť vlastné možnosti a schopnosti. Partner podniká v oblasti služieb a táto jeho "vlastnosť" mu pochopiteľne spôsobuje problémy aj v biznise. Kvôli neschopnosti plniť sľuby stráca zákazníkov. Pritom nie je rozhodujúce, či sa jedná o drobnosť alebo zásadný sľub.

Zo všetkých vyslovených sľubov je schopný splniť tak cca 10%. Je to veľký problém, pretože ja ako partnerka sa na neho nemôžem spoľahnúť a cudzí ľudia ho kvôli tomu vnímajú často ako klamára či podvodníka. Hoci to tak nie je a sľuby vyslovuje v dobrom úmysle. Skúšala som k tejto problematike nájsť nejaké info na webe a nič som nenašla.

V našom vzájomnom vzťahu to riešim priemerne 4-5x týždenne.

Ide o nejaký druh duševnej poruchy?

Alebo je to len vlastnosť vrodená, resp. získaná výchovou?

Ako mu môžem pomôcť?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

sľubovanie môže byť spojené aj s nejakou duševnou poruchou, ale aj nemusí. Môže to byť spojené s jeho osobnosťou, nevie povedať nie, je to podmienené možno výchovou, nechce nikoho raniť, zlyhať, chce byť so všetkými za dobre.

Ale to je len taký odhad. Vidím, že to už trvá dlho, že to veľa riešite a že to vnímate ako problematické. Vy sa s ním jedine môžete porozprávať, nejako ho reflektovať, sľuby, ktoré dáva mu zreálňovať. Ale to môžete len keď ste pri tom ako sľubuje.

V profesionálnom živote na to dosah určite nebudete mať. A tiež by s tým on mal súhlasiť, byť o tom informovaný.

Možno môžete spraviť nejakú takú dohodu.

Vy sa však rozhodujete o sebe. Čiže môžete mu povedať ako to vidíte vy, čo vás znepokojuje, ako by ste to vy potrebovali mať. Spraviť nejaké kroky z vašej strany, ktoré sa vám zdajú užitočné.

Poskytujte mu prijatie, bezpečie, empatiu, zrkadlo.

Skúste mu naznačiť, že by možno pomohla návšteva odborníka. Ak má ťažkosti tam ísť sám, buďte mu oporou.

V zásade je však zodpovednosť, rozhodnutie a riešenie na vašom partnerovi. On to musí chcieť najprv riešiť a následne spraviť krok k náprave. Ak však toto jeho sľubovanie je pričasté, a ovplyvňuje jeho život, ohrozuje jeho prácu, vzťah, bolo by dobré vyhľadať odborníka.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com