Čo vám zaberá na migrénu?

iva330
26. nov 2013

milé maminky ak mi môže niekto poradiť, mávam migrény, niekedy dosť silné, na záchvat migrény užívam cinie, niekedy ma to "chytí " 2x do mesiaca,inokedy 1x do týždňa i dva dni ma bolí hlava absolvovala som i neurolog.vyšetrenie o ktorom škoda hovoriť,pan doktor na mňa nakričal ,že mladá a prídem si s bolesťou hlavy,riadne ani na mňa nepozrel,ale čo už aj takí sú....čo vám zaberá pri migrénach, studený obklad mi nepomáha, niekedy i zvraciam mám zimnicu, po užití cinie kolkokrát tak za 4 hodiny užíjem i ibalgin a potom pociťujem miernu úľavu, ako si pomáhate vy?

halit13
26. nov 2013

@iva330 no mne zaberajú iba lieky od neurológa , resp. injekcia, takže asi treba vymeniť lekára, lebo ako som zistila, tak ani viac klasických analgetík nezaberie ....

veronika_21
26. nov 2013

@iva330 Typický slovenský lekár- "prečo si pre Boha vôbec prišla, veď ja ti ani nepomôžem, lebo možno koľko krát ani neviem ako a čo" no škoda reči. Ale každopádne by som absolvovala ešte jedno a poriadne vyšetrenie. Kedže to nie je len taká bolesť hlavy ale máš to spojené aj so zvracanám a migrénou. Môže tam byť niečo viac. Ale danného lekára už nenavštevuj, choď niekam, kde ťa vyšetria aj na banálnu "bolesť hlavy" pretože vždy z ničoho a z banálnych vecí su problémy.

acer11
26. nov 2013

aj akupunktúra,káva s citrónom,cola s lyžičkou nescafe,quarelin,formigran....každému pomôže niečo iné,ale dôležité je zistiť prečo prichádza-potraviny,počasie,stres......

maxiberuska
26. nov 2013

ja trpim 10r migrenou, chodim na neurologiu, pomaha mi jedine relpax na recept, ibalgin je slaby..mala som to spojene aj s vracanim, ale odkedy mi vybrali žlčník, vracanie skončilo..

marlen18
26. nov 2013

jednoznačne vymeň doktora. Ja mám podobnú skúsenosť s takýmto lekárom. Išla som inde. Dostala som liečbu a som spokojná. Keď už pri bolesti hlavy aj vraciaš, tak by som to už určite riešila u neurológa

cecil36
26. nov 2013

allga san gel (tabletky nemozem). A k tomu lekarovi, ma tiez tak poslal prec s bolestou chrbtice, ze na to som mlada, po rokoch sa zistilo, ze mam skryty razstep chrbtice. Takze urcite zmen lekara, on tu nie je na to, aby posudzoval tvoj vek.

darina1952
26. nov 2013

...mne pomáha Energy drink - kupujem akýkoľvek lacný (Lidl, Fresh...), a potom Atalargin, Nalgesin Forte...
ale najviac mi pomáha poldeci 😉 len malý štamperlík niečo z chladničky ako fernet do Coka-coly, alebo Becherovka - no to si môžem dať až doma po práci 🙂

grettka
26. nov 2013

ja mavam migreny niekedy aj tri-styri dni vkuse.. 😀

odporucam zaviest si "migrenovy dennik", kde si zapises - datum, intenzitu bolesti na skale od 1 do 10, a okolnosti daneho dna. Plus, ci bola pritomna aura - hveizdicky svetielka, alebo nevolnost.
zasada c. 1 dodrziavat pitny rezim (zistila som, ze v dni ked mame vela prace tak zanedbavam pitie, takze voda caj stale po ruke)
2. jedlo, davat pozor, pretoze pokles hladiny cukru v krvi moze spustit migrenovy zachvat (mam aj v praci v stole nieco male "na zobnutie", susienky, slane krekry, ovocie)
3. pri strave je dolezite si odsledovat, ci nahodou nie je spustacom nejake jedlo, napr. plesnove syry, alebo vino (u mna spolahlivo spusta cervene vino, staci aj 1 deci)
4. napatie, casto sa mi spusti migrena, ked som v nejakej napatej situacii, v strese, mam stuhnutu chrbticu, krk, ramena, to je spolahlivy spustac
5. skus odsledovat, ja to nazyvam "zachvat hyperaktivity", ked mi ide vsetko od ruky, som schopna vyupratovat cely byt bez nejmensej namahy, zvladam desat veci naraz, to je u mna nieco ako predmigrenova aura
6. davat so pozor na malo spanku, alebo naopak pridlhe vyspavanie cez vikendy
7. uzivas antikoncepciu? niektore tabletky migreny zhorsuju

Co mne osobne pomaha: dostatok spanku, eliminovat stres (ked mam pocit, ze je toho na mna vela, tak ist na vzduch, aspon na chvilku "vypnut"), nepozerat dlho do noci do pocitaca, toto ako prevencia
Ako prva pomoc pri samotnom zachvate: akonahle mam auru-hviezdicky, uzijem tabletku (ibalgin, alebo nalgesin, alebo flector) Ked je velmi zle, lehnut si do tmavej a vyvetranej izby.

Urob si ten dennik a s tym potom chod k neurologovi, zmen lekara, nezalezi na veku, moj synovec ma diagnostikovanu migrenu uz od svojich 8 rokov. Drzim palce

maribell
26. nov 2013

mno neviem 🙂 ja migreny nemavam ale citala som zevraj na migrenu je sex najlepsi 🙂 ..ale v tej chvili je asi sex to posledne na co myslite ze? 😀

hradnapani
26. nov 2013

@maribell no tomu ver 😀 je to riadny blud. Raz som to skusila, ked este som len citila, ze prichadza migrena a do pol hodiny taka bolest, ze som steny skriabala.

@iva330 mne pomaha jedine dostatocne vcas uzit analgetikum, ja si davam uz aj pri slabej bolesti, len velmi miernej (vtedy zaberie este aj ibalgin). Obcas pomoze aj pohar coly alebo mineralky Fatra - to ked viem, ze by to mohlo byt z jedla (u mna su podozrive tmave cokolady a tvrde syry, cervene vino) a tiez to musim vypit vcas.

janazba
26. nov 2013

Ja som dostala od neurologicky zachvatovy dennik...tam si zapisulem migreny...mavam zachvaty niekedy aj kazdy druhy den mesiac vkuse, inokedy zase 3 mesiace ani jede...mne nastastie vzdy zabralo cokolvek od bolesti ale neurologicka mi dala novy liek, Quarelin...ja mavam casto pri zachvate aj bolesti krcnej chrbtice, ani pohnut hlavou tak som si davala flektor a to mi pomahalo.

klincek
26. nov 2013

@iva330 "pan" doktor je debil 😠 . asi ho nikdy nic nebolelo..a slusnej komunikacii ho tiez nemal kto naucit 😒
mne pomaha Panadadol Ultra Rapide (sumivy), cim skror uzijem, tym lepsie. ked to presvihnem, tak uz "len" zmierni bolest, ale aj to je lepsie ako nic.
vsimla som si, ze migrena mi nejak suvisi so zaludkom, nesmiem byt hladna ani prejedena. a musim vela pit (hlavne doobeda). perfektne to popisala @grettka, v podstate asi zachytila vsetko, co sa oplati sledovat.

zuzik307
26. nov 2013

@iva330 ja mam diagnostikovanu migrenu...okrem bezneho neurologickeho vysetrenia mi robili aj EEG a CT mozgu na vylucenie nadoru...cize ujo dr. by sa mal nad sebou zamysliet trosku 😠 predpisali mi Maxalt, ten vobec nezaberal, mne pomahal volnopredajny Valetol /z ktoreho ma zacal boliet zaludok, takze na hlavu som zabudla 😅 / pomohlo mi, ked som sa najedla a potom zatemnit vsetko dookola...v tehotenstve mi pribudla aura, take zachvaty som predtym nemavala 😕 momentalne, musim poklopat, nemavam migrenu casto a celkom pekne reaguje na Migralgin 😉

mammaroma
26. nov 2013

Ahoj, mne pri slabšej bolesti Anopyrin-hoci nie vždy, ale spoľahlivo mi pomáhal Valetol.

andrejka1978
26. nov 2013

u nas na migrenu zaberaju dva lieky. jeden volnopredajny Panadol extra rapid sumivy - ten najsilnejsi. zabera ale nie vzdy. druhy je na predpis,musis predtym absolvovat neurologicke vysetrenie a potom ti ho moze predpisovat aj obvodny lekar. ucinna zlozka lieku sa vola sumatriptan. fantasticky liek. dlhe roky trapenia a po zacati uzivania nekonecna ulava. u nas musi stale byt, ked nie je uz je manzel nervozny. skus si toto vypytat od lekara. mal by zaberat. no samzrejem mozes byta aj vynimka, ktorej nebude ucinkovat. ale co poznam migrenikov, kazdemu zatial zabral.a vravia,ze sa nic tom nevyrovna.

mirazaa
26. nov 2013

. všetky tieto pocity poznám, prešla som hotovým niekolko ročným peklom,liekmi vyšetreniami atd... v prvom rade sa riadit signálmi vlastneho tela. a čo mne skutočne zaberá?.... nedopujte sa liekmi, žaludok Vám podakuje... aj tak nezaberajú.. 🙂) tu je moja rada...ked pocitujete varovne signály rozpustite jednu čajovu lyžičku obyčajnej sody bikarbony v pohari teplej vody... vypit...druhá rada: zachladit coca colu, pit rovno z flašky...vygrgat a znova...migréne nedáte šancu prepuknut...u mna to už dlhe roky funguje...🙂Ešte doplním,každy človek pozna svoj organizmus, skus pri migrene sledovat čo bude spúšťačom...u mna to pramenilo z potravy(udene jedla, plesnive syry, červene vino)

asimon
26. nov 2013

Ja som sa doslova roky trápila migrenami...stačilo vysadit antikoncepciu a migrény mi skoro úplne zmizli...teraz mám len keď mi majú prísť moje dní aj to len jeden deň ;)

estterka
26. nov 2013

ja som mala migreny,silne.tiez peklo,dva tyzdne z mesiaca som bola odpisana. chodila som na neurologiu,bola som aj na rezonancii,nikdy na mna nikto nekrical a to som tam zacala chodit ked som nemala ani 18. brala som velmi silne lieky ,inak by som neprezila.
uz som to tu pisala niekolkrat,mne pomohla liecitelka. nedala mi ziadne bylinky,ani nepredavala produkty. pracuje s energiou a je tomu uz snad 5-6 rokov co som migrenu nemala. zda sa mi ze pocas tehotenstva jeden mierny zachvat,ale inak nic. a to som fakt trpela strasne. ja vzdy hovorim,ze ked mi niekto s usmevom povie,ze aku am zasa migrenu,ze netusi co to je. je to peklo. clovek je nepouzitelny. priserne obdobie to bolo 😔 😔

monika2712
26. nov 2013

@janazba pozor na Quarelin je navykovy a casom nebude zaberat.
Ja som nedavno bola riesit migrenu u neurologicky. u mna su zachvaty spojene s menstrucnym cyklom a teda ich mavam prave vcase ms, dalej v stresovych obdobiach a velkych vykyvoch pocasia. momentalne skusam liecbu prirodnymi doplnkami ktore mi poradila. Kvapky rimbaba, riboflavin tabletky a pupalkovy olej v tabletkach, prvy cyklus vyrazne lepsi, migrena "iba" cca par hodin. uvidime ako to pojde dalej len to flakam a na kvapky casto zabudam.

olivia78
27. nov 2013

ja trpim migrenami 24 rokov (mam 35) . Posledne 2 roky su bolesti silnejsie, castejsie a na odpadnutie. Cinie som brala zriedka,pretoze po uziti mi cele telo strplo, niekedy len lava cast, ale po pol hodine migrena zmizla. Ale to som potrebovala byt doma. Minuli tyzden, ked som bola v praci a po 5 vyuc.hod som mala este PC kruzok s detmi, som myslela, ze od PC ani nevstanem. Bolest zacala hodinu pred tym, ale zintenzivnela pred PC..bolo mi tak zle, ze som si dala cinie,v nadeji, ze sa mi ulavi..ale vobec mi nepomohol, len trpnutie som citila aj po ceste domov. Mne ani inekcie ani ibalgin, ani quarelin nepomahaju..Chodim na masaze..,chodila som 2 roky na akupunkturu 2x do tyzdna a raz tyzdenne na laser..tiez nic nepomohlo. Cvicila som, aj cvicim cviky na chrbticu...nic. Vcera som bola na MR chrbtice a mozgu..Dr mi povedala, ze je potrebne cim skor ist na prefuk mozgu , pretoze mam zuzenu cievu a moze kedykolvek prasknut ..Migrena je aj o genetike, mala ju aj moja starka, aj mama..
Pitny rezim dodrziavam, stravujem sa zdravo, syr , kakao, vino, pizzu..obmedzujem, boli u mna spustacom migreny, vstavam vzdy v rovnakom case..antikoncepciu neberiem, skusala som, ale bolesti boli hrozne, ale aj tak ju mam casto..niekedy kazdy druhy den...

katkakovac
27. nov 2013

Mne ako prevencia migrény funguje jednoduchá vec, pijem 3 l vody denne. V prípade, že pijem menej, alebo pol dňa nepijem vôbec, začne sa ozývať. Nemávam obyčajné bolesti hlavy, nemôžem na svetlo, nemôžem hluk, a musím spať pokiaľ ma to neprejde. Niekedy aj 2-3 dni. Tabletky ako ibalgin a podobne môžem chrúmať ako cukríky ale od bolesti mi nepomôžu. Odkedy viac pijem, migrény sa vyskytujú ozaj málokedy a keď aj bolesť príde, je menej intenzívnejšia a ja dokážem ako tak fungovať. Tiež mi pomôže masáž krku a teplý obklad na zátylok. Švagrinej ale napríklad pomáha ľadový obklad na čelo, tak si vyber.... 😉 Tiež je dobrý pohyb ako prevencia, niekedy stačí len prechádzka. Chce to nájsť spúšťače (u mňa príliš veľa sladkého a spomínaný nedostatok tekutín) a niečo čo zaberá. Každopádne poradím poslať pána Doktora do teplých krajín a nájsť nejakého odborníka. Lebo ja mávam migrény od 10 rokov a to som bola sakra mladá na bolesti hlavy.... 😝

mamazem
1. dec 2013

Z prírodných liečiv odporúčam špeciálne namiešaný čaj MIGRENAL, význam má hlavne, keď sa pije dlhodobo.

tomta
1. dec 2013

migren cipky..su na predpis..zatial len to pomohlo..ziadne ine tabletky migrenu ani len nezmiernia... ☹

katkasav
1. dec 2013

Mne pomaha obycajny Acylpyrin, ale musim ho vziat uz pri slabej zacinajucej bolesti a vtedy to zvykne prejst ozaj rychlo. Ten ale memôzes, pokial si tehotna alebo kojis. Ked som kojila, brala som Panadol, ten mi az tak nezaberal, teda s tymi liekmi je to dost individualne. Suhlasim s tym, co napisala grettka + ako prevencia aj pravidelny pohyb a cerstvy vzduch. U mna dost silnym spustacom byva kombinacia niekolkych faktorov. Casto zmena pocasia, nastupujuca menstruacia, malo tekutin, hlad a najmä stuhnuta krcna chrbtica. Pomaha tabletka a zaroven poriadne rozmasirovanie krku a sije. Mam prirodny masazny olej - vola sa Migrena od Nobilis Tilia.

oktobermimi
2. dec 2013

hodne vody a čistý vzduch, poprípade sa zrelaxovať vo vani, v sprche ale riadne dlho 🙂 aspoň mne to pomáha 🙂

jerryjanka
2. dec 2013

novalgin - na predpis, ak je to dostatočne včas sem tam aj ibalgin zaberie - ale obvykle sa po par hodinach vrati bolest, takže tak 3-4 dni po sebe kym to neprejde fičím na tabletkách, inak je najlepšie podchytiť to včas- ja mávam aj auru - je to otras - ale vtedy viem čo pride a davam si tabletku okamžite - zvyčajne aj tak bolesť pride ale mierna.

ivanuska33
2. dec 2013

Ja som mala migrény po pôrode a pomáhal mi studený obklad a neskôr mi poradili tabletky acilkoffin a tie mi zabrali uľavilo sa mi.

danulienka76
6. feb 2014

ahoj mám jednoduchý spôsob ako sa zbaviť migrény - každý deň cvičím alebo behám alebo robím rýchlu chôdzu 60 minút denne a už nemávam migrény - asi 5 rokov som veľmi trpela každý mesiac, strpla mi aj polka lebky a dva dni som nemohla nič robiť.... lekárka mi predpisala lieky, tak som začala skúšať všetko možné od detoxikácie... len aby som nemusela brať tie hnusné lieky, ktoré mi ničia pečeň.... nič nezabralo a tak som sa prihlasila do fitnescentra a asi po 4 mesiacoch som zistila že ma nebolieva vôbec hlava, a za posledny rok ma bolela hlava asi 2x a vystačil mi v pohode 1 paralen... takže moja rada je začať pravidelne cvičiť, rozpumpovať cievy a je po problemoch....

kittynnkaa
6. feb 2014

Ahoj viem čo je to za bolest migrenu mam diagnostikovanu od svojich 20r.najprv zaberal Novalgin,ale potom uz nie tak uz len čipky ale nikdy to nesiem nechat do stadia ze už je moc zle :-/ spúštac u mna je malo vody a alkohol 😖
Inak dr.je riadny debil urcite ho zmen moju kamosku tak tiez odpalkoval a za 5 r.jej nasli nezhubny nador vo vel.2cm 😢 😢

jaq
6. feb 2014

Ja mám Maxald RPD, ale ak nezaberie ten, tak len pohotovosť a injekcie. Ale lekárka mi tam radila dať si maxalt, počkať, ak nezaberie ďalší a skúšať do seba dostať veľmi silnú čiernu kávu. A ak ani to, tak idem na pohotovosť a pichnú mi injekcie tie už zvyknú zabrať.