Alergia na surové mlieko

Zodpovedané
24. feb 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Po tele som mala červené fľaky, ktoré nesvrbeli a o 1- 2 dni zmizli. Boli mi robené kožné testy a všetko bolo negatívne.

Krvné testy ukázali, že som alergická na kravské surové mlieko. Lekár mi len cez telefón povedal, že keď sa mlieko prevari, že je to v poriadku.
Príde mi to zvláštne, keďže surové kravské mlieko som asi ani nikdy v živote nepila. Kúpila som si aj laktózové tabletky.

Čo mi odporúčate?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

alergény v mlieku sú mliečne bielkoviny. Mliečnych bielkovín v mlieku je vyše 100 a všetky vykazujú termostabilnú vlastnosť. Termostabilita znamená, že ani po tepelnej úprave nedochádza k degradácií a mliečne bielkoviny sú pre alergika rovnako nebezpečné. Niektoré alergény sú termolabilné a jedná sa väčšinou o zeleninové alebo ovocné bielkoviny.

Laktózové tabletky obsahujú enzým laktázu, ktorý sa dopĺňa vo forme kvapiek alebo tabletiek, aby pomohol rozložiť mliečny cukor laktózu v trávení. Tieto preparáty sú vhodné pri laktózovej intolerancii.

Bolo by vhodné, ak by ste mali výsledky z testov v ruke a prekonzultovali by sme ich spoločne, aby sme vedeli vyvodiť jednoznačný záver. Môže sa jednať o rôzne formy neznášanlivosť mlieka, či už pravá alergia na kravskú bielkovinu, intolerancia mliečnych bielkovín alebo laktózovú intoleranciu. Skúste aspoň zistiť na čo vás testovali.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/