2 pôrody krátko po sebe. Aké s tým máte skúsenosti?
Ahojte maminy.
Rodila som min.rok v januári a teraz v júli ma to čaká opäť.Chcem sa opýtať najmä tých mamičiek,čo rodili takto krátko po sebe ako to u vás prebiehalo.bolo to rýchlejšie,ľahšie,menej bolestí...či to bolo rovnaké príp.horšie?Dali ste si aj epidurál?ja som pri 1.nemala.využili ste nejaké ,,zlepšováky,,na zmenšenie bolesti?moj 1. porod trval vyše 16 hodín,tak preto sa pýtam,či to bude teraz aspoň o niečo kratšie 😉
ďakujem za všetky odpovede.
ja som rodila s rozdielom 18 mesiacov. prvý pôrod bol ťažký aj keď nie dlhý: 6 hodín ale malého som nemohla vytlačiť 😖 🙄 a druhý? paráda 4 hodiny a ani neviem ako som porodila 😀 žiarlenie nepoznáme a detičky sa už spolu vedia zahrať 🙂 hoci prvé mesiace boli poriadne náročné 😝 nemenila by som 🙂 možno keby sme sa mali teda znovu rozhodnúť tak také 2 mesiace by sme ešte počkali... ale kto mal vedieť že sa "podarí" na prvýkrát 😀 😀 😀
prvy porod dlhy, bolestivy, druhy tiez bolel, ale velmi kratko a slo to rychlo. Po druhom bola super rekonvalescencia. A ked clovek vidi pokope takych dvoch krpcov, je to pohlad na nezaplatenie. Da sa stihat vsetko, aj kojenie, aj domacnost. Cez den si pospim s malymi. Nie je to vzdy vsetko uplne super, ale to vzdy zasa prejde
@siska76 tak ked sa mu nebude darit tahat za vlasky, tak sa urcite bude pokusat vypichnut ocko... v tom je fakt dobry 🙄
@ivanulienka81 áale čoby, keď uvidí maminku s tatinkom ako ju pusinkujú, objímajú bude ju tiež 🙂
aj ja sa pridavam, budeme mat rozdiel 18 mesiacov, tiez v sebe bojujem s roznymi strachmi, ale takisto verim, ze to proste nejako zvladneme,
hlavne, nech su obe deti zdrave, teraz pri tom druhom sa nejak viac bojim, ci je vsetko OK.
ja som rodila prve cisarskym, takze asi mi hrozi opat, aj ked Dr hovorila, ze je tam aj sanca na spontanny, tak uvidime. ale nejak to enriesim, co ma byt, bude. no a tiez som otehotnela pocas dojcenia, hned v 2.cykle po porode, co nas dost zaskocilo, nevedeli sme, ze sme taki plodni 😀
najviac sa bojim o malejo ako to bude zvladat, je na mna dost naviazany.
@siska76 vsak ja uz len zartujem... no ale kazdopadne viem, ze malu budem musiet strazit pred malym lapajom 😅
babulky, ako to tu citam... tak viete aky je rozdiel mezdi vami a mnou... ze vam obycajne sa to jednoducho stalo, ale my sme to poctivo naplanovali, aby bol taky rozdiel 😅 Ja som od sestonedelia brala HAK, lebo vtedy som fakt netuzila otehotniet, ms som dostala pol roka po porode, nechali sme prebehnut dva cykly a zapracovali sme na tom...
@bambulka814 aj na mna je maly moc naviazany
my budeme mať rozdiel tiež 17 mesiacov.prvé máme dievčatko,druhý bude chlapček.tak hádam sa o hračky biť nebudú 😉
my sme to neplánovali vobec,ale tak zadarilo sa.po porode sme pritom sex mali tak možno 4x,čo ma všetko bolelo...a hneď sa aj zadarilo.a to sme pritom pred svadbou s manželom spolu ,,chodili,,8 rokov a sexovali sme bez ochrany a nič sa nestalo.až sme sa potom báli,či budeme mocť mať bábo.a dcérka sa podarila tiež na 1x 😉 ale ona bola plánovaná.
kamoška čo teraz rodila,tiež hovorila,že po 2.porode sa rýchlo zahojila,ale ona rodila po 4rokoch.neviem,čo som čítala aj počula,tak všade hovoria,že keď je taký malý rozdiel,tak aj porod je ľahší a aj hojenie.tak som zvedavá.ale poviem pravdu,že sa bojím jak čert 😒
My mame rozdiel medzi detmi 2 roky aj 2 mesiace, druhy porod neporovnatelny s prvym, presne si pamatam tu hroznu bolest, takze som bola psychicky pripravena ako to prekonat, druhy porod trval hodinu od prasknutia plodovej vody, pred tym sa nic nedialo, pretoze som prisla do porodnice uz na 4cm a krvacala som (nic ma nebolelo). Doktor povedal, ze uz musim mat hrozne bolesti, ani som si ich nevsimla, ked sa starate o male dieta a domacnost, nemate cas sa pozorovat.
Tak ako tehuľky a mamy? Chystáte sa na dovolenku, či radšej nie? No ja sa neviem rozhodnúť, či zbalím a čo zbaliť detičkám, posledné letá som mala buď svadbu alebo potom bábo alebo som bola vysoko tehotná 🙂 alebo 2 malé deti 🙂 . ...Či ísť k moru alebo do hôr, máme nosič...Myslíte, že sa dá s deťmi oddychovať?
Siska76, jasneze chodte na dovolenku! My sme boli autom vyse 1000 km s 8 mesacnym a vsetci sme to zvladli uplne v pohode. Boli sme pri mori, ajked bolo dost studene, kedze toto leto zaujalo zvlastny pristup... Rozhodne odporucam ist na dovolenku 😎
Babulky, tak ja som pri malickych detoch za dovolenku v horach niekde nablizku. Nikdy neviete, co sa moze tomu drobcekovi stat. Ja som uz mala dokonca zaplatenu dovo pri mori a prave som ju zrusila, no cert ber more, ked su to pre kazdu maminu len velke starosti, ci nie? Ideme radsej tuto na Slovensku, aj ked ma moje najmensie uz 15 mesiacov. Inak k tym porodom, tiez som mala prve dve deti takpovediac po sebe, necele dva roky. Vsetky porody som mala v pohode, ale po druhom a tretom som sa omnoho rychlejsie zotavila, tak sa nebojte. 🙂
siska 76, neviem, ako male mas deti, my sme isli prvykrat k moru, ked mali deti 3 a 5 rokov, co uz bol super vek, to sa da uz aj dlhsia cesta autom vydrzat a aj tie horucavy deti zvladaju bez problemov. S mensimi detmi by som ja k moru nesla, je to podla mna narocne. (Je velky rozdiel 1 dieta a 2 deti, to by som vedela rozpravat 😉 ) Ale do hor urcite ano. Uprimne povedane, s malymi detmi sa oddychovat neda. Ale to sa neda ani doma a dovolenka jednoznacne prospeje kazdej z nas, uz len ta zmena prostredia, clovek pride na ine mysliekny,...
Ďakujem veľmi pekne za odpovede 🙂
Asi teda pôjdem načerpať "myšlienky" niekde na Slovensko...Totiž s deťmi sa bojím ísť k moru aby sa nespálili, sme na faktor 80 🙂 , nepadli do mora a neutopili sa...patrím k tým ustráchaným mamám, čo si robia s deťmi bábovečky v piesku a stoja pod šmýkačkou, keby čosi...
Ahojte maminky. Môžem sa pridať🙂 Mam 7 mesačného synceka a čakáme druhé🙂 Ja som chcela 2 deti pi sebe, tak sa veľmi teším, že ti vyšlo. Stále kojim a sex sme mali asi 3x, tak je to taký maly zázrak🙂 Som ešte len na začiatku tehu, no sem tam má prepadnu obavy ako to všetko zvladneme🙂
Ahoj terinka,ja mám tiež za sebou detičky po roku a dvoch mesiacoch a týždni.prvý je chlapček a druhé je dievčatko.Prvý pôrod som mala ťažší ako druhý ale rodila som ich oboch spontánne.Sú zdravý a to je hlavné.Po ôsmych rokoch sa mi narodili dvojičky chlapci.pôrod prebehol spontánne za dvadsať minút.Dnes sú z nich už trojmesačný chalani a sú zdravý a veľký.ja by som na tvojom mieste vôbec neuvažovala o epidurále.Podľa mňa je to nebezpečné.Som zdravotná sestra a viem aké tam môžu nastať komplikácie.takže podľa mňa si vyber spontánny pôrod.
No ja neviem ale po 2.pôrode som si hovorila, že už rodiť najradšej nechcem vôbec, keď tak s epidurálkou...Síce 2. bol rýchlejší, aj som sa lepšie zotavovala ale aj tak... 😒 .Asi si to musí každá sama so sebou 🙂 ...
@mariett tak to si ma vobec nepotešila s tým epidurálom 😠 Pri 1.porode som bola rozhodnutá tak 50 na 50.keď som mala už veľké bolesti ,tak som si o neho žiadala,ale nedali mi.vraj je už neskoro.a teraz,čí viac sa blíži termín porodu,tak stále viac uvažujem nad epi,keďže viem,čo ma čaká...teraz som skor za epi.akurát dnes som bola na krv.všetko má svoje za a proti.ale keď si predstavím,žeby som mala zase trpieť ako zviera pri porode,tak to radšej chcem epi.každý hovorí,že 2.porod je ľahší,rýchlejší a lepšie sa po ňom žena hojí-aj keď s týmto som našťastie nemala problém ani po 1.porode.Ale keby som mala mať aj porod kratší aj o 1-2 hod.,tak to mi veľmi nepomože,keďže pri 1.porode som mala bolesti okolo 16 hod. 😢
no neviem musíšsa samozrejme sama rozhodnut ale ja by som nešla.Ja som nedávno porodila dvojičky bez epi a sme zdraví,máme tri mesiace,pôrod trval aj s odtokom vody aj s bolesťami 20minut.Chvalabohu ma nestrihali ani nešili takže som chvalabohu netrpela ale teraz je to už ok.Držím ti palce.A kedy to máš ísť rodiť?
Maminy, ako ste zvladali napriklad kojenie, ked ste boli same doma s dvoma detmi? Ja kojim maleho kazde 1-2 hodiny, kedze je velmi malinky a narodil sa predcasne a moja dcera ho skusa natahovat, buchat do neho, alebo beha po byte a stracam nad vsetkym prehlad, lebo sa jej prave vtedy nemozem venovat a celkovo sa bojim, ze ked ostanem s nimi sama, tak nemam sancu to zvladnut. Ako ste to zvladali a s cim ste mali najvacsi problem???
lenusiatko:tak presne toho sa bojím aj ja.tiež neviem ako budem malého kojiť.a keď budú obidvaja naraz hladní,tak netuším komu dať jesť prvému...
@terina25, drzim palce pri porode aj pri starostlivosti o deticky. Ja som mala epiduralku a mam pocit ze zabrala za 10 alebo 15 minut a bez nej by som to neriskla. Bolesti som mala asi slabsie ako pri MS alebo kratsie. Ale kazdy porod je iny a aj kazdy okamih clovek v dany moment preziva inak. Dcerenky mame s rovnakym menom, na druhe babo zatial odvahu nemam. Urcite budes super maminka. Este raz moc drzim palce.
katka:ďakujem pekne 😉
@mariett, ja by som nemala odvahu, ja som strasne precitlivela. Mne ju nastastie zavadzala lekarka, kt. na Antolskej zaviedla epiduralku, bola som pokojna, vedela som, ze som v dobrych rukach a vedela som, ze sa ucinna latka nedostane do tela babatka, tak som sa nebala. Ale tiez som si predtym myslela kadeco, ako mozem ochrnut a neviem co. Tiez vraj moze spomalit porod, ale ja som mala porodne bolesti az ked mi dali oxytocin a to spolu aj s porodom 4 hodiny, a to v epidurale, cize ja mam pocit ze som mala super rychly porod, co som ani necakala, lebo moja maminka rodila najprv 24 hodin a potom mna 16. Asi to dost zavisi aj od lekara a inych okolnosti.
lenusiatko, terina25, prajem vela sil pri starostlivosti o dve male deticky. Budete ich potrebovat. Ja som mala deti po 1 roku a 10 mes, prva bola strasne zlata, kym som kojila maleho, dala som ju nejako zabavit, ci uz kreslit, hrat sa s babikou,... ona bola strasne zlata, este som jej aj povedala, aby bola tichucko a ona vydrzala. Aj ked inak bola take dive vajce, velmi ziva, ale babatko lubila a bola ochotna sa kvoli nemu prisposobit. samozrtejme, vzdy, ked som nakojila, venovala som sa hlavne jej a chvalila ju, ako sa pekne hrala, kym som mala pracu s babatkom. Co sa dalo, do toho som ju zapojila, ci uz priniest plienku, cumlik,... Cele dni boli take rozbite, stale behat od jedneho k druhemu, popri tom vsetky domace prace, ale dalo sa to zvladnut. Problem som mala potom akurat sama so sebou, ked mali 1 a 3 roky, lebo som popri vsetkom zabudala na seba a nestihala ani sa najest, hlavne ze deti mali vsetko, co treba. To bolo asi najtazsie obdobie, lebo boli obaja velmi zivi a robili aj desat veci naraz a stale behali, boli uz na to dvaja 😠 , navyse mali kazdy iny rezim, stale niekto na striedacku spal, nedalo sa ist takpovediac nikam, no trochu des. Treba si dobre zorganizovat cas, ale urite si vsetko za behu zariadite ako treba, nebojte sa. 😉

@ivanulienka81 , no hádam nie a bábätká našťastie nemajú vlasy 😀 , dobre dobre niektoré hej ale málo...