icon

Ak dieťa, jedine cisárskym

usmiata007
18. mar 2017

Dobrý deň, viem, že na Slovensku nie je indikáciou pre cisársky rez
panický strach z pôrodu, ale v zahraničí to indikácia je. Partner by v
budúcnosti chcel dieťa, ale ja ho naplánujem jedine, ak by som mohla
rodiť cisárskym. VÁŽIM SI VŠETKY MATKY, nech rodili akokoľvek, zaslúžime si výber pôrodu! Môj strach je na mňa príliš - v noci nespím dobre už
dva mesiace kvôli ťažkým pôrodom mojcih známych, kvôli faktu, že nie
každej zaberie epidurál a že sa žena tam dole dotrhá alebo ju nastrihnú,
môže sa jej dokonca roztrhať konečník! toto by žiaden chlap nepodstúpil,
no po nás to chcú! Partner na mňa netlačí, snažil sa ma ukľudniť, Že
bduem mať dobrú starostlivosť a ale no ja chcem jedine CR v budúcnosti,
starostlivosť ma neuteší v prípade bolestí a úprimne, za roztrhanie tam
dole by sa mi asi sprotivil aj on aj dieťa! Ccem, aby bolo dieťa zdravé a nechcela by som ho pri prirodzenom pôrode pridusiť, pri Cr to nehrozí, aj keď mám nastudované negatíva. Neodpustila by som mu to, aj
keď je to dobrý človek, proste nie, nikdy by som mu neodpustila natrhnutie, iné veci vo vzťahu áno. Pre vás sú to silné slová, ale prečo
by sm sa v dobe vedeckých objavov mala trhať ako v praveku za sprievodu
hororových bolestí? Nechutilo mi ješť kvôli tej predstave. Smiem sa
spýtať, ak by bol môj strach vážny a úzkosť ešte stúpala, a ak mám
problém s očným nervom, tiky na viečku, dioptrie - 4,5 a zošikmenú
panvu a stavce v strede chrbta, mohli by to byť indikácie pre CR? Mám aj
PCO, nepravidelný menzes, nemám niekedy vôbec menzes, hlavne pri strese
(teraz ho mám kvôli predstave pôrodu). Iné veci nie sú problém, nemám
depresie naopak sa teším zoživota, no ak počujem slovo pôrod predstavím
si čosi ako amputáciu za živa a je mi veľmi zle, až fyzicky.
Psychologička mi nepomôže a nepresvedčí ma na "prirodzený" pôrod, ktorý
na SVK ani neexistuje, keďže ženu priviažu na kozu ako nesvojprávnu,
ziapu po nej a ešte jej nastrihnú hrádzu!!! ďakujem za radu. Partner mi
pomáha v živote so všetkým, ale pôrod ani kvôli nemu nie som ochotná
prežiť, on by sa tiež nechcel za živa trhať tam dole!!! ďakujem za radu. P.S: Imunita detí : ja mám kopec chorôb a dosť casto aj keď ma moja mama rodila prirodzene, a mnohé deti po CR nemajú alergie, ja ich mám kopec, takže nechcem tu mať argumenty o imunite dieťaťa, ale seriózne rady, či a ako to ide vybaviť. Ešte dieťa neplánuje ten strach je hrozný, dožiera ma to :(

hariet
21. mar 2017

akurat tu vyskocila tema o poporodnych zraneniach
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/zasivanie-po-porode-kedy-zmizne-bolest/ ...takze tvoje obavy su opodstatnene a su na mieste @usmiata007 , nie je dovod agresivne utocit a vysmievat sa Ti. Zariad sa podla seba, ako Ti uz baby poradili, je mozne vybavit si porod cisarskym... Drzim Ti palce, aby to prebehlo dobre vsetko. 🙂

usmiata007
autor
21. mar 2017

@sunflower000 idem študovať, o hypnóze som počula , že sa využívala j v minulosti pri operáciách a počula som to od jedného lekára a aj som o tom čítala, no nenapadlo ma pri panikárení, že aj pôrod sa tak dá zmáknuť, teda aspoň vo vyspelejšom svete.

usmiata007
autor
21. mar 2017

@hariet áno a ešte je tu debata kde babu zašávali ZA ŽIVAlebo jej NEZABRALO umŕtvenie a že to šitie vagíny bolo hošie ako pôrod a preto sa bojí mať druhé dieťa. Neviem nájsť ten link, yatiaľ som našla ešte jednu babu ktorá rodila prirodzene tak blbo, že s abojí druhý krát.

https://www.modrykonik.sk/forum/porod/mam-panicky-strach-z-druheho-tehu-ste-tu-take/

yolo8888
21. mar 2017

akokeby som seba počula, som rada, že nie som sama na tejto planéte👏
peniaze v obalke pre lekara budu silny motivacny prostriedok, aby tam ten CR napísal 😎

celasapremenim
21. mar 2017

@usmiata007 moje tri nemaju ani jedno, dve prirodzene a jedno cr...tak neviem aky to ma teda mat dopad

celasapremenim
21. mar 2017

@usmiata007 hypnoporod nie je o hypnoze

usmiata007
autor
21. mar 2017

@celasapremenim aha , to som nevedela. nuž musím niečo o tom rpečítať, inak sa nemám ako fundovane vyjadriť 🙂

sugarfree999
21. mar 2017

ja som bola za prirodzeny porod a aj som prirodzene porodila a mam z toho dodnes traumu. rodila som 20 hodin a bolo to tak strasne, ze som sa este 2 tyzdne po porode zajakavala. takze ja ta teraz uz chapem a ak chces CR, chod do toho. isto najdes na slovensku lekara, ktory do toho pojde. mimochodom prave o 2 tyzdne ma rodit moja byvala kolegyna, ma presne fobiu z porodu, ma aj papier od psychologa a na zaklade neho jej idu robit teda cisarsky. ale ona zije v berline, nie na slovensku.

celasapremenim
21. mar 2017

@sugarfree999 a ty si sa tiez pred porodom bala ?

sugarfree999
21. mar 2017

@celasapremenim nie nie, ja som bola praveze velmi pozitivne naladena a verila som, ze ked sa nebojim a mam optimisticke ocakavania, tak to bude ok 😀 taktiez som odmietla epiduralku. naivna som bola 😀

celasapremenim
21. mar 2017

@sugarfree999 nie naivna, je normalne cakat prirodzeny normalny priebeh, v pohode akoze ...praveze niekedy sa toto stane, no co ti poviem, niekedy aj organizmus zeny zlyha, co narobime

ellsa
21. mar 2017

@usmiata007 ja na tvojom mieste by som s tym normalne isla za gynekologickou a prediskutovala to s nou. Ake by boli u teba moznosti-plusy-minusy. Ake by mohli nastat komplikacie. Mat traumu z porodu urcite nie je ziadna radost. Este keby si bola pod takym stresom, ci by to nezhorsilo samotny porod. Hold kazdy ma z niecoho strach, a popravde ja ked som si pozrela na youtube porod tiez mi to nebolo prijemne, napriek tomu ja by som si cisarsky nevybrala-ale to som ja. Psychologicka ako pises ta ti nepomoze, fakt by som skor rozpravala priamo s gynekologom/porodnikom.

celasapremenim
21. mar 2017

@ellsa
ak sa boji, tak jej hrozia panicke stavy a s panikou jej pomoze lepsie psychologicka ako gynekologicka, ale v kombinacii by to bolo uplne najlepsie veru :D

petuska2110
21. mar 2017

@usmiata007 ja mám tak isto velmi velkú traumu z porodu. Jednak dlhy (viac krat vyvolavacky) a potrhana som bola fest. Ked som cakala druheho syna myslela som si že už je to za mnou ale ku koncu tehotenstva ma zase prepukla panika. Druheho syna som mala cisarskym (zhodnotenie lekarov nie moje) a teda pre mna bol lepší cisarsky.

ellsa
21. mar 2017

@celasapremenim tak to uz ona si musi uznat za vhodne. Zalezi len na tom ci sa boji konkretneho porodu alebo procesu kedy sa z nej dostane dieta von akymkolvek sposobom. Skaredo som to napisala ale nemyslim to zle. To je asi taky velky rozdiel ako ked sa niekto boji soferovat alebo sa celkovo boji sediet v aute.

jahodka11
21. mar 2017

Ani ja ta rozhodne nebudem zosmiesnovat ani nic podobne....tiez som sa velmi bala....ona pôrody prirodzene s EPI! A druhy porod v Nemecku.....nestazujem sa ani na jeden....dala som to....ale urcite sa da na SK vybavit cisársky, rozhodne by som to na tvojom mieste konzultovala s dr este pred samotným otehotnením....a budes mat srdce na mieste ako sa hovori a budes spokojna! To je to najdôležitejšie!

celasapremenim
21. mar 2017

@ellsa no so šoférovaním by som to zrovna neporovnávajte, ide o veľa ...Možno to dá, nie je každý list vo vetre.

katyt
21. mar 2017

Ja som rodila 3x a vždy inak, prvýkrát som mala cisársky kvôli tomu, že syn bol otočený koncom panvovým a 2 x normálne a na tie normálne pôrody mám úžasné spomienky. Cisársky sa Ti môže zdať ľahší, pretože necítiš tú bolesť pri pôrode, ale je to omnoho horšie ako rodiť klasicky, pretože ešte mesiac sa musíš dávať dokopy, bolí ťa jazva, nevieš poriadne vstávať a pod. Popritom sa musíš starať o dieťa. Druhá vec je to, že pomalšie sa spúšťa mlieko, teda v mojom prípade som ho mala až na tretí deň a dovtedy som musela chodiť každú chvíľu za sestričkami aby mi dali pre malého umelé mlieko, lebo bol hladný. A to nehovorím o tom postavení po pôrode hneď po 12tich hodinách s ranou na bruchu. Ja som ležala 24 hodín, ale teraz sa to tuším zmenilo a už po 12 hodinách ťa stavajú na nohy. Ja som mala zlý pocit aj z toho, že malý ešte nebol pripravený ísť von a ako sa musí to dieťa cítiť keď zrazu z ničoho nič ho vytiahnu von a ani to nečaká? Možno je to divné, ale mne to príde také nepríjemné, pretože dieťa, ktoré ide prirodzenou cestou, tak je na ten pôrod pripravené.
Pri klasickom pôrode som vôbec nebola pripútaná ku koze, ako si to popisovala v úvode, len som mala nohy vyložené hore, pri tom druhom už som ich dokonca ani nemala hore, len tak zapreté, nikto mi na brucho netlačil, nikto na mňa nekričal, malého mi dali hneď na brucho, potom ho poumývali a mala som ho pri sebe ešte hodinu kým ho neodniesli. Po cisárskom vidíš dieťa na chvíľku, teda pokiaľ máš spinálnu anestézu, zoberú Ti ho a donesú až po niekoľkých hodinách keď už ležíš na izbe.
Nie každá žena musí mať ťažký pôrod, ja som napríklad užívala aj bylinky pred pôrodom aby som sa rýchlejšie otvárala, aby bolesti neboli také silné a myslím, že tie 2 klasické pôrody boli super. Pri prvom som bola aj nastrihnutá, ale to necítiš, pretože sa nastriháva počas kontrakcie, šitie vôbec nebolelo a pri druhom pôrode ma nestihli ani nastrihnúť a vôbec som sa neroztrhla, to som sa cítila hneď po pôrode ako by som ani nerodila. Takže ja ak by som si mala vybrať, tak už nikdy nejdem rodiť cisárskym. 🙂 @usmiata007

ellsa
21. mar 2017

@celasapremenim ja som neporovnavala len som chcela vytycit rozdiel medzi tym bat sa konkretne porodu prirodzenou cestou verzus bat sa akejkolvek komplikacie spojenej s tehotenstvom

nelinkabublinka
21. mar 2017

Viac o cisárskom reze si môžeš prečítať aj tu:
https://www.modrykonik.sk/cisarsky-rez/

a ostatné mamičky môžu pridať svoju skúsenosť, ako prežívali pôrod cisárskym rezom.

Pekný večer.
Táňa
Admin WIKI

kittykat22
21. mar 2017

@zltyslonik tvoje vyjadrenie ze radsej umrtnost ako premnozenost - si pekna hus. Mas stastie ze si sa narodila na Slovensku a nie niekde v Kongu.

ukulela
21. mar 2017

@usmiata007 ked hladas priklady bab, co rodili tak zle, ze sa bali mat dalsie dieta, tak hladaj aj priklady bab, co mali po cisarskom kompliklacie a hororove problemy. aj take su ....
v dobrom ti radim, nie si ani tehotna, ani neplanujes, toto tu na fore neries. panicky strach chod riesit s odbornikom, sedenie u psychologa timoze iba pomoct. odputaj sa od tych negativnych myslienok - ale sama to zrejme nedokazes,preto ten psycholog.

mamulibabuli
21. mar 2017

Vzdy lepsie riesit taketo,,problemy,, ako problemy mnohych zufalych zien ktore nemozu ani otehotniet🤐 ci tych ktore sa snazia najst utechu v zivote poznacene neplodnostou..vela splnenych planov Ti zelam!

iffka2002
21. mar 2017

@usmiata007 takto to preziva vecsina zien.. aj ja som si to tak predstavovala. Predstava porodu, cisty horor, krv, jatky, vykriky, nastroje, klieste.. heh, teraz mi to prijde take smiesne🙂 Tri deti som uz vytlacila🙂) Haluz je v tom, ze to, co v skutocnosti bolí, su tie kontrakcie, a nie ten "koniec", ktory na videach vyzera ako peklo. Nastrih hradze je bezbolestny. (aj bez epi). ked dieta vychadza von, tiez je to hlavne tlak, ale nie je to ani bolest. Skor je to taky vnutorny stres ("budem vediet vytlacit?!). Ano, po bolestivych kontrakciach prichadza bolestive šitie. V kazdej normalnej porodnici ti ale daju epidural a ked idu sit, tak ho dopichavaju, aby si co najmenej citila. Najvecsia bolest prichadza po porode, ked sa nastrih hoji. Rana. A hoji sa to dlho. U mna pol roka. Je to ale len kusok nastrihu, par cm. Pri cisarskom je to hojenie rany ovela horsie a bolestivejsie a ovela dlhsie sa to hoji. Treba si namiesto cisarskeho vybavit skor dobreho anesteziologa, ktory bude poctivo dopichavat epidural a ani nebudes vediet, ze rodis. A v ziadnom pripade ziadne jatky nebudu.

sunflower000
21. mar 2017

@usmiata007 isto si precitajte nie je to hypnoza ako sa mozno niekedy prezentuje ze vas niekto zhypnotizuje a pracuje s vasim podvedomim to isto nie ide o techniky relaxacne a meditacne ktore navolnia to spravne hlboke uvolnenie v tele zeny aby sa mohla spustit produkcia prirodzenych porodnych hormonov a blokoval sa adrenalin ktory sposobuje stres a strach a tym sa porod spomaluje a zena ho potom vnima ako bolestivy...za optimalnych okolnosti ak zenaje spravne naladena hlboko uvolnena a napojena na seba svoje telo a babatko tak ho dokaze krasne v tichu a klude priviest na svet a bolest vlastne neciti len akoby take vlny ci tlaky ktore su pre normalnu zdravu zenu uplne zvladnutelne...treba si uvedomit je ze cicavce tak ako mnohe ine zivocichy a tie vsetky privadzaju mladatka na svet v klude v tichu prevazne v noci ziadne dramy panika stres krik nic to len dnesna doba porod vykresluje ako nieco strasne priserne bolesti nebodaj ohrozujuce zivot a podobne nezmysli pricom si treba uvedomit ze je to taky isty fyziologicky proces ako napriklad dychanie, travenie ci vylucovanie...ziadny z tychto procesov vobec neboli a nase telo ho robi uplne spontanne a vykona...a zena je jednoducho nadimenzovana po vsetkych strankach aby pribiedla na svet zdrave krasne dieta len musi doverovat vo vlastne telo....vsak ked jej telo bolo schopne vytvorit pohlavne bunky, preniest DNA pri oplodneni, dokaze vynosit babatko tak ho dokaze jej telo aj porodit a aj zivit prostrednictvom dojcenia...nie je za tym nic ine je to krasne jednoduche a absolutne prirodzene...

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
celasapremenim
22. mar 2017

@iffka2002 no vidis a ja som nemala bolestive kontrakcie

celasapremenim
22. mar 2017

@zltyslonik ak by existovala reinkarnacia, prajem ti, aby si sa narodila nabuduce ako 6. dievca v romskej rodine v romskej chatrci, alebo nejake chuda moslimske dievcatko v ortodoxnej rodine, na taketo kravy nacisticke, ako si ty, by to bola najlepsia metla...ze ako by sa ti zrazu vsetko jasne riesilo a mala by si svet otvoreny a plny moznosti dostat sa na vlastne nozicky
aj ked myslim, ze blbana uz blbanou ostane, empatiu ti nenaockuju

evittam
22. mar 2017