Ak dieťa, jedine cisárskym
Dobrý deň, viem, že na Slovensku nie je indikáciou pre cisársky rez
panický strach z pôrodu, ale v zahraničí to indikácia je. Partner by v
budúcnosti chcel dieťa, ale ja ho naplánujem jedine, ak by som mohla
rodiť cisárskym. VÁŽIM SI VŠETKY MATKY, nech rodili akokoľvek, zaslúžime si výber pôrodu! Môj strach je na mňa príliš - v noci nespím dobre už
dva mesiace kvôli ťažkým pôrodom mojcih známych, kvôli faktu, že nie
každej zaberie epidurál a že sa žena tam dole dotrhá alebo ju nastrihnú,
môže sa jej dokonca roztrhať konečník! toto by žiaden chlap nepodstúpil,
no po nás to chcú! Partner na mňa netlačí, snažil sa ma ukľudniť, Že
bduem mať dobrú starostlivosť a ale no ja chcem jedine CR v budúcnosti,
starostlivosť ma neuteší v prípade bolestí a úprimne, za roztrhanie tam
dole by sa mi asi sprotivil aj on aj dieťa! Ccem, aby bolo dieťa zdravé a nechcela by som ho pri prirodzenom pôrode pridusiť, pri Cr to nehrozí, aj keď mám nastudované negatíva. Neodpustila by som mu to, aj
keď je to dobrý človek, proste nie, nikdy by som mu neodpustila natrhnutie, iné veci vo vzťahu áno. Pre vás sú to silné slová, ale prečo
by sm sa v dobe vedeckých objavov mala trhať ako v praveku za sprievodu
hororových bolestí? Nechutilo mi ješť kvôli tej predstave. Smiem sa
spýtať, ak by bol môj strach vážny a úzkosť ešte stúpala, a ak mám
problém s očným nervom, tiky na viečku, dioptrie - 4,5 a zošikmenú
panvu a stavce v strede chrbta, mohli by to byť indikácie pre CR? Mám aj
PCO, nepravidelný menzes, nemám niekedy vôbec menzes, hlavne pri strese
(teraz ho mám kvôli predstave pôrodu). Iné veci nie sú problém, nemám
depresie naopak sa teším zoživota, no ak počujem slovo pôrod predstavím
si čosi ako amputáciu za živa a je mi veľmi zle, až fyzicky.
Psychologička mi nepomôže a nepresvedčí ma na "prirodzený" pôrod, ktorý
na SVK ani neexistuje, keďže ženu priviažu na kozu ako nesvojprávnu,
ziapu po nej a ešte jej nastrihnú hrádzu!!! ďakujem za radu. Partner mi
pomáha v živote so všetkým, ale pôrod ani kvôli nemu nie som ochotná
prežiť, on by sa tiež nechcel za živa trhať tam dole!!! ďakujem za radu. P.S: Imunita detí : ja mám kopec chorôb a dosť casto aj keď ma moja mama rodila prirodzene, a mnohé deti po CR nemajú alergie, ja ich mám kopec, takže nechcem tu mať argumenty o imunite dieťaťa, ale seriózne rady, či a ako to ide vybaviť. Ešte dieťa neplánuje ten strach je hrozný, dožiera ma to :(
Vsak sa normalne porozpravaj tvojim gynekologom, ja som tiez rodila sekciou lebo som chcela a co sa tyka imumity, neviem ci to ma na to vplyv, mala ma 6,5 a chora okrem nejakych soplikov a kiahni este nebola aj tie mali lahky priebeh. Atb este nemala ani raz
Si hystericka, aspoň v tom by ti pomohol psychológ alebo psychiater, tak to zvaz. Vôbec nebude prekvapujúce, ak sa ti pri tomto prístupe nebude dariť otehotnieť.
Samozrejme za peniaze ide všetko, aj zazmluvnit si lekára, ktorý ti pod nejakou zámienkou urobí sekciu. Možno budeš mať také "šťastie", že budeš mať KP alebo vcestnu placentu ako ja a inak ako SC neporodis.
A inak....Vôbec, ale vôbec nevieš, o čom hovoríš. Mám za sebou oba druhy pôrodov a v živote by som pre príchod dieťaťa na svet nezvolila sekciu.
Mna dorazila veta ze za roztrhanie tam dole by sa ti sprotivil muz aj dieta! Wtf?!?!? Hlavne by si si mala rozmysliet ci to dieta naozaj chces! Kazda jedna sa porodu boji. Obzvlast prvorodicky kedze nevedia co ich caka. Mam 4,5mesacnu dcerku a porod som teda absolutne nemala jednoduchy. Pdtrpela som si 13hodin. No ked som malu zbadala a dostala ju do narucia. Na uuuuplne vsetko som zabudla. Bola som neuveritelne stast a ze uz je medzi nami a ze ona je v poriadku! A to by podla mna malo byt najviac! Preto to robis pre to dieta nie pre seba!
vieš čo asi tu dostaneš spŕšku komentárov :D, ale ja ťa plne chápem. tiež som pri predstave pôrodu bola zelená v tvári (ešte zelenšia som odchádzala z každej poradne, keď mi doktor zmeral bábo a bolo dosť veľké na mňa :D čo bolo teda u mňa dôvodom na sekciu. proste malá bola na mňa veľká, nevedela sa dostať do pôrodných ciest ). ono je dôležité sa na to v hlave nastaviť ... a nech si vraví kto chce, čo chce... napriek bolesti, zotavovaniu po sekcii, dúfam, že ďalšie dieťa bude opäť sekciou. držím palce 🙂
No mňa nikto nikam nepriväzoval, ani na mňa neziapal, dokonca ma ani nikto nenastrihol, nič nemám roztrhnuté a nemám ani jazvu cez brucho... A porodila som.
Ak máš pocit, že cisársky rez je výhra, žiadne komplikácie nehrozia pre teba ani pre dieťa, tak smelo do toho - za peníze v Praze dům a aj na SK cisársky, nie oficiálne, ale bežne sa to robí. Len keď sa niečo poserie, tak som zvedavá, koho to bude chyba...
@anjelic ak má autorka taký veľký strach z pôrodu, nemal by byť problém vybaviť sekciu. Prečo by mala byť za to odsudzovaná? Niektoré ženy sa boja výšok a nenútime ich stáť na veži, iné sa boja zubára a môžu sa dohodnúť pri zákroku na uspaní. To, či sa bojí pôrodu nehovorí nič o tom, či bude dobrá matka, alebo nebude. Doba sa posunula a sekcie ako aj iné operácie sú menej rizikové ako boli kedysi v minulosti. A to, že je niečo prirodzené, ešte neznamená že sa nemôže zmeniť ak to tak človek cítiť. Treba sa aj zamyslieť, predtým než niekoho ideme súdiť... hlavne vy zaslúžilé biorodičky by ste mali pochopiť, že nie každá žena musí túžiť po zážitku zvanom "prirodzený pôrod".
@anjelic ďakujem ti za odpoveď, počkám, veď ho ešte neplánujem. Na tomto fóre sú ženy, ktoré s dieťaťom počkali, a aj napriek príprave na pôrod boli celé dotrhané, niektoré trpeli inkontinenciou. Ani vyšší vek nezaručí komfort a pohodu. Pretp viem, Že jedine CR a pýtam sa, či mám na to indikácie, čakám odpoveď hlavne na moju otázku.
V dobrom ti radim psychoterapiu.. strach alebo panika z porodu je taka ista fobia ako ine urcite by ti to pomohlo aj keby si rodila cisarskym. To je tiez dost narocny zakrok a nie bez bolesti hlavne v obdobi po nom, tiez ta neobidu hormonalne zmeny zavinovanie maternice a pod. A skus si najst aj hypnoporodne stranky precitat si o tom co to je a o pozitivnych porodnych zazitkoch 🙂 drzim palce do buducna
@beatrix85 ty si hotový poklad! ďakujem ti 🙂 ja si vážim všetky ženy, aj tie čo deti vôbec nechcú, aj tie, čo porodili štyri, aj biomatky, aj nebiomatky a aj mužov si vážim, veď muži nám nechú zámerne tie pôrodné bolesti robiť. Preto očakávam dôstojné správanie aj ja a aby si ma doktori vážili (nielen na váhe 🙂).
@usmiata007 ak mas panicky strach, tak je to podla mna na indikaciu na CR - len by sa to mozno riesilo uz cez psychiatra/psychologa? ale podla mna sa da ...
ale teda ries to az ked to bude aktualne.
nie kazda zena sa roztrhne /su aj techniky, ako tomu predchadzat, posilnuju sa svaly panvoveho dna atd. rovnako je to aj prevencia nastrihu ...
od chlapa to ziadat nemozme, lebo nemaju maternicu. ziadame ale od nich ine veci .. a teda zas spravny a milujuci chlap bude svojej zene neskonale vdacny, ze mu porodila dieta. a ver tomu, ze cisarsky rez je vacsi zasah do tela matky, ako aj pripadne nastrihnutie hradze. dalsia vec, ze pre dieta je v idelanom pripade neporovnatelne lepsie, ked sa na svet dostane porodnymi cestami (to je proces), ako ked je umelo vybrate von.
@anjelic to som úprimne rada, ale moja kolegyňa mala fakt horor, kto mi zaručí, že budem ako ty alebo skončím ako ona??? predpôrodnú prípravu podstúpili aj tie ženy, ktoré sa aj tak celé roztrhli, Zěna nie je dôležitá, len dieťa??? Kde to Žijeme, v akom období???
A naozaj, muži by rodiť asi vôbec nešli , ha.
Ja mam za sebou dve sekcie, hoci som z nich mala strach... ver ze sekcia nie je len o tom, ze si lahnes a vyberu ti babatko a svet je gombicka... predsa ti roztrhnu brucho, to ti nevadi? Jazva ta bude niekolko tyzdnov pekelne palit a citit ju budes do konca zivota... ked sa po 24 hodinach postavis konecne z postele, myslis, ze len tak vykrocis a uz pojdes? a co ked ti nahodou porezu hlavicku babatka pri rozrezavani? To by si si odpustila? Urcite by si mala este s tehotenstvom pockat, az budes na to pripravena 😉
@tatianamachacova každá sme iná, som rada, Že si vĎačná za dieťa. Otcovia milujú svoje deti aj keď si len užili výrobu, tak ja svoje budem milovať aj keď nebduem musieť rodiť "normálne". A áno, sprotivil by sa mi, lebo ja chcem dieťa dokonca adoptované kvôli strachu, ale on nie, tak prečo preboha by som sa mala trhať na koze??? žijeme v 21. storoči, máme smartfóny, ale rodímehoršie ako v praveku - na SVK skoro nikde žena nerodí do vody alebo vs ede a podobne.
@miruna ja viem, bduem nadávať, prvé vstávanie bude náročné, no toho by som aj tak išla... rodila si aj prirodzene, že vieš porovnať?
@petik22 ďakujem ti za podporu 🙂 mám plné práv sa báť, aj ja som človek z mäsa a kostí a nechcem aby sa mi zošikmená panva, čo mi tlačí na bedro, viac vychýlila!
@tatianamachacova ešte niečo: nechcem aby sa mi zošikmená panva, čo mi tlačí na bedro, viac vychýlila! to snáď pochopíš, ďakujem.
Som prvorodicka..doma mám 7 týždňového chlapčeka..celú dobu bol otočený ritkou dole a moc som si priala aby sa otocil a aby videl príchod nášho bábätka aj môj manžel..Ku koncu sa otočil hlavičkou ja som bola šťastná aj keď som nevedela co ma čaká..strach je normálny..Pred tehotenstvom som mala 47kg a úzku panvu. .To som si od ludi vypocula že ho nebudem vedieť vytlacit atď. .mala som neskutočne rýchly pôrod 40minut od začiatku kontrakcii az po pôrod placenty. .Na koze mi síce priviazali nohy ale oni vedia prečo to robia..mne to neprekazalo. .Ani ma nenastrihli. .Ale trošku má malý natrhol..No co mam doma zdravého krasneho chlapceka ..A suska mi vyzera rovnako ako pred pôrodom. .
@1988majka fiha, hypnoporod, počula som o tom, určite checknem 🙂 Spoločnosť nás tlačí mať deti, ale na naše potreby kašle.
Takito sebecki ludia by ani nemali pomyslat nad tym stať sa rodicmi niekedy....
myslíš len na seba....ako sa nedotrhat
Vies co obnasa sekcia vobec???? teraz nehovorim o rizikách ktore mas tak nastudovane. Aka ukrutna bolest ta caka pri prvom vstavani z postele a niekolko dni tak isto?? a dalsie dva tyzdne si nevies s prepacenim ani kychnut, ani sa vyspať inak ako na boku??
Za toto a mnohe ine "zazitky" s tym spojene sa ti to dieta nesprotivy??? Ze naco som si ho ja sprosta spravila ked teraz musim tolko trpet?? A tvoj chlap sa ti nesprotivy za to ze ti ho tam "natlacil"??
Najprv si vyliec choru hlavu, nie je to dnes ziadna hanba sediet u psychiatra...az potom zvazuj o dietati
@mattkapd to som rada, Ze si nemala problémy 🙂 ale otec uvidí dieťa aj po CR, to kvôli jeho pohľadu na decko mám trpieť na koze? sorry.
@usmiata007 moj prvy cisarsky-super...behala som na druhy den...a to naozaj
bolelo brucho,ale uplne ok
problem bol a dost velky s mliekom,ale aj to sa po 2mesiacoch dalo do poriadku
druhy cisarsky bol horsi-viac brucho bolelo....a naozaj to nebolo na behanie...aaale,dalo sa
nebudem klamat,ze niekedy mi je luto,ze som nerodila normalne....aaale,mam deti a tesim sa,ze su na svete-uz je jedno ako
a nemozem povedat,ze su chorlave,ani nejako ine ako ostatne....
@mija22 ďakujem za odpoveď, ale si krutá. Ľudia sú rôzni, možno aj ty sa bojíš niečoho, čoho ja pre zmenu nie, a neodsúdila by som ťa tak kruto.Pre dieťa chcem to najlepšie- napríklad ho nechtiac nepridusiť pri prirodzenom pôrode. Mám zošikmenú panvu, bolí ma bedro - mám si to podľa teba dobabrať? Alebo umierať pri nezvládnutom pôrode? Vôbec nie si empatická!
Ahoj, nemyslim si, ze by bol taky problem dohodnut sekciu... Tvoj panicky strach v kombinacii so zosikmenou panvou a dalsimi vecami, ktore si vymenovala. Zazmluvnis si gynekologa, dohodnes sa. Mam pocit, ze Tvoj strach je taky velky,ze urobis vsetko pre to, aby si rodila sekciou.
A len na okraj... Do Tvojho zoznamu strasidelnych porodov: rodila som prirodzene, a to babatko malo 4110g. Bez natrhnutia, sitia...som ako "nova" aj po porode. Nebola som priviazana, a nik na mna nekrical. Dokonca som nekricala ani ja😝.
Viem pochopit fobiu...radsej si odkusnem nohu akoby som mala nastupit do presklenneho vytahu😨
Panva a stavce ti budu trpiet cele tehotenstvo. Resp.minimalne posledne mesiace ked uz bude brucho poriadne velke. Ale bez toho to nejde. Je to proste proces od oplodnenie cez vyvoj az porod. Nemyslim si zeby sa u nas rodilo ako v dobe kamennej. Treba si to viaz ako celok a ak si to neni ochotna vsetko podstupit tak to dieta nemaj. Radsej chod do tej adopcie.
@usmiata007 no moja rodila som 4 xkrat, dovolim si tvrdit ze radsej rodit ako zubar, moje porody boli ukazkove, rodila som aj cisarskym aj prirodzene, starostlivost vyborna, pristup personalu skvely, normalny lekari, prijemne sestricky, je to o nastaveni v hlave, ty si nastavena na strach, ja som vzdy bola pozitivne s tym ze som videla cas po prichode domov, ako sa budeme tesit s mimi. Viem ze ti tymto prispevkom asi velmi nepomozem, ale tvoj strach uz nie je normalny, a ako tu niekto pisal vyssie moze ti to branit aj otehotniet, myslim ze zopar pizitivnych skusenosti z porodov ti trochu pomoze 🙂 🙂 🙂
@usmiata007 bohuzial to neviem porovnat... ja som chcela rodit len prirodzene, bala som sa injekcie, operacie, a ked som tam prvykrat lezala a vsetko pipalo okolo mna, necitila som ziadnu bolest, ale citila som tah nozom po mojom bruchu, citila som ako mi maleho tahaju z brucha, tak z toho mi prislo riadne zle...

"keďže ženu priviažu na kozu ako nesvojprávnu, ziapu po nej a ešte jej nastrihnú hrádzu!!!
zaslúžime si výber pôrodu!
toto by žiaden chlap nepodstúpil, no po nás to chcú! Partner na mňa netlačí"
no žasnem nad týmito vyhláseniami. Keďže si ani raz nerodila a zrejme Tvoje kamošky vedeli svoje pôrody opísať "ukážkovo hororovo", tak by som Ti poradila s dieťaťom ešte počkať.
Tak vystrašená, predpojatá a hysterická žena by mala najskôr podstúpiť predpôrodnú prípravu alebo sedenie u psychológa, pretože ty si ten strach pestuješ a vopred odsudzuješ, hodnotíš, kritizuješ...
A mimochodom, rodila som tri krát prirodzene, ani raz ma nepriviazali ako nesvojprávnu a neziapali po mne. Nastrihli ma dvakrát, keď by som sa mohla natrhnúť viac a znovu zašili a fungujem po každej stránke normálne. A muži /ani ten TZvoj/ ženu nenútia rodiť prirodzene.,.. príroda to tak zariadila.