icon

Ako dosiahnuť cisársky rez bez psychiatrickej indikácie?

16. aug 2024

Ja som tu už pred nejakým časom dávala príspevok o mojom strachu z pôrodu.. Chcela som si vybaviť indikáciu od psychiatra na cisársky, ale v našom aj okolitých mestách mi vedia dať termín až veľmi neskoro, čo mi nepomôže ☹️
Momentálne som v 27. tt. Termín mám v novembri. A čím sa viac blíži ten pôrod, tým mám z neho väčší strach. V noci kvôli tomu neviem spať. Už si kvôli tomu aj poplacem. A celkovo sa už na to dieťa vôbec neteším.
S mojom gyn som sa ohľadom toho chcela porozprávať, ale odbila má s tým, že CR sa nedá len tak vybaviť len tak na želanie, že ja si poviem.
Ako docieliť aby mi urobili sekciu keď psychiater už neprichádza do úvahy? Môžem nepodpísať papier že nesúhlasím s prirodzeným pôrodom? Vyhrážať sa im, že radšej sa zabijem ako by som mala rodiť prirodzene? Pomohlo by to?

A prosím rypalky, aby nekomentovali, že som nemala sexovať alebo sa chrániť. To mi už teraz nepomôže

karinss
16. aug 2024

Zazmluvni si pôrodnika za príplatok ktorý ti urobí bez problémov sekciu ale si zato zaplatíš a prestaň sa stresovať

marianarem
16. aug 2024

@really8 Nevzali by jej ho, ale pravdepodobne by zavolali psychiatra. Lekarom by bolo podla mna jasne, ze facka to nevyriesi.

really8
16. aug 2024

@marianarem a stoji to za to? Mat toto v papieroch? Nechat si dieta vysetrovat psychiatrom lebo tresne takuto koninu?
Vies co dnes ideme robit z kazdeho pacienta, vsetko je hned depresia a bla bla. Lenze nie je to tak. Niektorym ludom treba dat fakt tu facku (pomyselnu) aby sa spamatali.

doriiis
16. aug 2024

@ivik4 ...no tak ja tiež mám na druhý pôrod iba negatívne spomienky.Najkrajsie na tom bolo,že bol po 24 hod koniec.End of story.
Ale ja už nikdy tehotna ani rodiť nebudem. Takže,keď som počas tých 24 hod bola na tom zle,tak som si hovorila,že ešte toto zvládnem a potom už nikdy viac nemusím.🤷🏻‍♀️

ivik4
16. aug 2024

@doriiis ja detto, na tento zivot odrodene...

verca1802
16. aug 2024

Možno ti moja skúsenosť nepomôže , ale ver mi že cisársky nie je ta správna voľba . Mám za sebou 3 pôrody behom 4 rokov . Prvú dcérku som rodila 12 hodín , bol to veľmi ťažký pôrod kedy mi ju museli vytláčať z brucha , celú ma nastrihli , dokonca som neporodila placentu tak som skončila na operačnom stole a sadnúť som si nemohla ďalšie 2 mesiace aké veľké bolesti som zo spodu mala . Po 2 rokoch som bola opäť tehotná a len pri pomyslení na to že mám rodiť mi bolo príšerne zle , taktiež som uvažovala nad vybavením cisárskeho ale nevedela som si to vybaviť a ku psychiatrovi som ísť nechcela lebo psychické problémy veru nemám a len kvôli pôrodu som sa hanbila tam ísť . Tak som od toho upustila , len horšie bolo to že som vedela že sa mi narodí väčšie bábätko . Strach z pôrodu bol stále väčší a väčší , a ako to nakoniec dopadlo ? Od príchodu do pôrodnice bola druha dcérka na svete do 3 hodín , bez nastrihu poranení a vieš s akou váhou ? Mala 4250 gramov zatiaľ vo ta prvá mala len 3050g , bol to extrémne rýchly a ľahký pôrod .. takmer vzdy sú ďalšie pôrody oveľa rýchlejšie a žena aj keď ma strach dokáže ho zvládnuť lepšie ako ten predchádzajúci .. no a prešiel necelý rok a bola som tehotná zas . Zas ma popadla myšlienka cisárskeho rezu ani neviem prečo , dokonca som to už začala riešiť aj s jedným odborníkom lebo som mala komlikovane tehotenstvo no nakoniec som znova od toho upustila a prestala to riešiť , nechala som veci plynúť a boh asi chcel až si to do tretice vyskusam a bábätko sa mi neotocilo a museli mi spraviť cisársky . Myslela som si že to bude super , dokonca keď ma naň pripravovali a čakala som na lekárov a počula tie ženy ako kričia od bolesti som bola rada že sa tomu vyhnem . No po sekcii bolo všetko inak , bola to neskutočná bolesť , museli mi zviazaná nohy ako veľmi ma triaslo a nechcelo to prestať niekoľko hodín . Moje telo dostalo na to takú hroznú reakciu . Tie baby čo rodili normálne na druhý deň nevedeli že malý za sebou pôrod a ja som si nedokázala ani sama zobrať jedlo ktoré priniesli . Veľmi som trpela a premáhala sa len kvôli malickemu až môžem byt s ním . A ta jazva tiež nie je žiadna sláva .. veru už by som to nikdy nechcela zažiť . A viem aký veľký strach prežívaš , ver mi aj ja som ho mala .. bala som sa tej bolesti ale ber to tak že to je jeden deň , síce veľmi dlhy a náročný deň ale prejde to . Musíš byt silná oni ti pomôžu a určite to bude menej bolestivé a rýchlejšie ako pri prvom . Ale pokiaľ mozes vyhni sa tomu čo si chces vybaviť , môže to byt pre teba ešte horšie ..

medda_beda
16. aug 2024

A toho, že môžeš začať cítiť počas sekcie všetko sa nebojíš?V našej rodine sa to stalo a ešte len to trebalo spracovať v hlave a druhé sa narodilo tiež sekciou.
Keď si robíš dieťa tak musíš bohužiaľ rátať s tým, že to môže byť ťažké.Nechcem rýpať, ale bolesti sa asi nevyhneš tak či onak.

autor
16. aug 2024

@nikpa už som raz rodila, pred skoro 2 rokmi. Pôrod nepostupoval, museli mi vyvolávať. Na sále to bol horor. Som rada že to syn prežil a že ho nevytahovali kliešťami čo aj to hrozilo. Odkedy som druhýkrát tehotná tak sa mi vracajú spomienky na ten pôrod a chytá ma panika

nikpa
16. aug 2024

Ved si nájdi lekára ktorý ti sekciu urobí. Odkiaľ si?

autor
16. aug 2024

@nikpa a čo bolo po pôrode to bolo dačo hrozne.. ani sedieť, ani stať som nevedela... 3 mesiace.. a do toho sa starať o novorodenca

autor
16. aug 2024

@doriiis
@chvostik1 druhé dieťa prišlo neplánovane, aj keď sme sa chránili

beata_k
16. aug 2024

Volaj znova a naliehaj. Alebo cestuj trebas aj pol dna. Ide o jednorazovu navstevu, nemusis tam chodit x krat. Nepanikar, ale obvolavaj. Drz sa 💪

autor
16. aug 2024

@domka222 ktorá súkromná klinika by urobila cisársky na želanie? Čo viem, tak ani Koch neurobí. A pravdou je, že ja môžem rodiť len v jednej z košických pôrodníc

autor
16. aug 2024

@mabenn no neviem, dulu som chcela k prvému pôrodu, ale odmietla ma, teraz to už ani skúšať nebudem

sisa_s
16. aug 2024

Pred par dnami som v diskusii citala, ze primar v saci nie je proti sekciam, tak skus si zazmluvnit jeho

som_realistka
16. aug 2024

Skus psychológa, a pohľadať certifikovanu pôvodnú sestru alebo dulu, tieto pracujú s rodičkami ešte pred pôrodom, pomôžu tvojej psychike a nastaveniu. Ak máš zdravotnú predispoziciu na normálny pôrod, a si zdrava tak polovica porodu je v tvojej hlave, ako sa nastavíš, to mi povedala pred prvým pôrodom zdravotná sestra s 20 ročnou praxou s porodmi.

elli333
16. aug 2024

Podla mna v Šaci ak si niektorého lekára zazmluvníš a vysvetlíš dôvody tak ti vyjde v ústrety a spraví cisársky rez.

lienka.7
16. aug 2024

@autorka naozaj v dobrom ti radím si nájsť a zazmluvnit porodnika, ktorý ti všetko vysvetli a podporí ta, nech už budeš rodit akokoľvek. Drzim ti palce 🍀✊

domka222
16. aug 2024

Tak si tam nájdi a zazmluvni lekára, ktorý by bol ochotný. Vieš koľko žien má ešte horšie zážitky a druhý pôrod zvládli znova prirodzene? Všetko raz prebolí a obzvlášť táto bolesť je z tých, čo prebolí do spokojnosti ,že je po všetkom.

lija22
16. aug 2024

nechces si dat rovno aj sterilku? mozno by to pridalo bodiky k cisarskemu

maryetta
16. aug 2024

A prvy porod si mala teda prirodzene?
Ja som tiez mala prvy porod dlhy (28hod). Nasledne akutna sekcia lebo sa kazilo co sa dalo.
Ale dalsie tri porody boli prirodzene. Scenar sa neopakoval. Kazdy porod bol lepsi. Rychlejsi…

Ak vsak ozaj takto “choro” tak si zapat lekara a s nim sa dohodni na detailoch.
Ak treba tak aj vycestuj. Sama som cestovala pei polednom 300km.

zobaka
16. aug 2024

ja som sa ukludnovala tym, ze ked porod zvladlo milion zien, tak zvladnem aj ja, zvladnes aj ty, ak sa bojis bolesti daj si nieco pichnut, ale myslim, ze v dnesnej dobe sa uz da cisarsky vybavit, aj ked ako sa hovori strach ma velke oci, boli to, ale da sa to prezit, drzim palce

autor
16. aug 2024

@sisa_s ďakujem, skúsim mu napísať

autor
16. aug 2024

@elli333 je pravda že z osobných dôvodov som rodiť v sací nechcela, ale asi nebudem mať inú možnosť. Som čítala že v starej nie sú veľmi stotožnení so sekciami a to pôvodne som chcela ísť tam

sisa_s
16. aug 2024

Chod radsej osobne sa porozpravat...co mu napises mail, ze "dobry, chcem sekciu" ?

autor
16. aug 2024

@sisa_s napíšem mu čo je vo veci. A aj tak by som si s ním asi musela dohodnúť termín kedy tam môžem prísť

ivinkapink
16. aug 2024

Tak či onak, mala by si zapracovať na svojej psychike.. všetko je v hlave, ešte máš čas pripravovať sa na pôrod...nie je to len učenie ako predychavat, ale pochopiť a prijať to ako niečo úžasné, jedinečné, neopakovatelne..ako niečo,čo dokáže iba žena! A tento dôležitý moment nie je ťažký iba pre teba, ale aj pre tvoje dieťa..držím ti palce, aby to pre vás oboch dopadlo, čo najkrajšie ♥️

lalala94
16. aug 2024

Nie primár, ale prednosta v Šaci. ;) A keď mu napíšeš mail, dohodnete sa.

autor
16. aug 2024

@lienka.7 ďakujem ❤️

@domka222 tak ja mám takéto pocity už cca pol roka. Vracajú sa mi myšlienky na to, ako sa mi syn skoro zadusil. Áno,hovorí sa, že žena na pôrod raz dva zabudne. U mňa to teda veľmi neplatí

@lija22 toto asi nie

@maryetta bol vaginálny, ale či ho môžem nazvať prirodzeným, to asi nie. Bol vyvolávany, museli mi dať oxytocín v infúziiba ešte má aj nastrihli. Čo sa toho cestovania týka, ja by som rada išla rodiť aj do Česka, lenže my auto nemáme a po nás by potom vážne nemal kto prísť. Sme z KE. Preto jedinou možnosťou je pre mňa rodiť v jednej košickej nemocnici. Ani pôrodnica napr. V SNV neprichádza do úvahy.

autor
16. aug 2024

@zobaka ja som si pred prvým pôrodom presne to isté vravela. Dokonca som ani nad cisárskym nerozmýšľala. Dúfala som, že budem môcť rodiť prirodzene. A po pôrode som ľutovala že som si tu sekciu nevydupala. Ja som pri prvom mala vybavenú aj epiduralku. Nakoniec mi ju odmietli pichnúť.