icon

Ako lepšie zvládnuť kontrakcie?

kacicka1123
20. aug 2021

Blizi sa mi termin pôrodu ,pocula som okolo toho samozrejme že aj kontrakcie su jedna z najtazsich faz celeho procesu pôrodu,mate nejake triky ako tieto kontrakcie lepšie zniesť? Ako ich predýchať a čo vám osobne pomohlo si nimi prejsť?
Ohladom epiduralky ,odporucate ju? Pomohla vam aspon trosku? Ak ano ako? Mali ste ulavu alebo str citili len mierne tlaky?
Pocula som aj o rajskom plyne ,len tam bolo aj kopec nevýhod ,ake mate skusenosti s tymito vecami prosim?🙂

Strana
z2
daniela1911
20. aug 2021

@kacicka1123 prečitaj si už X založených tém na epiduralku. Ja som bola spokojna na 100%. Keby som bola sama tak pospím…
Výhody aj nevýhody sú vo všetkom, aj pri Rajskom plyne.
Ak si nechodila na kurzy, pozri na YouTube dýchanie.
Podľa mňa, každej pomôže sprcha a opora. A niekomu fitlopta 😊
Držím palce! 🍀

sapetka
20. aug 2021

@kacicka1123 ja som mala od zaciatku bolestive a caste kontrakcie. Mne pomohlo ze som sa prechadzala cely cas , sprcha.. a dala som si aj epidural. Bolest sice boli porovnatelne a urychlilo to una otvaranie. Ako prvorodicka som porodila za 5hod

kataka10
20. aug 2021

@kacicka1123 ja som si po epi aj pospala. Mne sa ulavilo tak, ze som necitila ziadne bolesti, zakym fungovala. Samozrejme ked odznieval ucinok, bolesti sa vracali a bolo treba dat dalsiu davku. Pred epi mi pri kontrakciach pomohlo postavit sa a hupat z boku na bok a pritom hlasno vydychovat, cize robit take to "Huuu".

michaela789
20. aug 2021

@kacicka1123 epidural som síce nemala ale myslím že veľká úľava v mojom prípade bol pohyb, hojdanie bokmi a hlavne sa treba uvoľniť ako je to len možné, nebyť v kŕči. Telo sa pri bolesti automaticky zasekne, svaly sa zatnu, päste a zuby sa zatnu, a ani sa nenazdáš a si celá strvdnuta, drevená...
Ja som si to musela neustále pripomínať, aby som sa tak nepučila, lebo mi to dosť zhorsovalo kontrakcie, telo v podstate tlačilo samo proti sebe. Dieťa chce klesať dole ale keď má žena zatate svaly, nemá ako a celé sa to len predlžuje. 🤷‍♀️
Takže rada za mňa: spolupracovať s kontrakciami, mať na vedomí ich význam a síce - vypudiť dieťa čo najrýchlejšie von. Takže nestat im zbytočne v ceste.

janka_266
20. aug 2021

@kacicka1123 epi som nemala, ale tie kotrakcie….mne osobne pomáhalo, keď sme mali plán 😃 taký akože……ešte 3 kontrakcie a otocime sa, ešte 3 kontrakcie a pozrieme sa ako to vyzerá, proste krátkodobé ciele. A dýchať, nekričať a počúvať sestry a robiť, čo hovoria.

michaela789
20. aug 2021

@janka_266 tie krátkodobé ciele vyzerajú byť super. V novembri vyskúšam! 🤣

denda007
20. aug 2021

Ja som 75 percent pôrodu strávila v sprche. Sprchovanie teplou vodou bolo jediné čo mi pomohlo. A jediné čo mi zaberá od bolesti ak pri menštruácii

janka_266
20. aug 2021

@michaela789 akože fakt, sestričky najskôr, že nebojte o chvíľu ne tu babo a ja že kedy? No za pár hodín 🤣 reku tak to nie, vezmeme to postupne a fakt to fungovalo oveľa lepšie ako sa sústrediť už len na koniec, a ešte manžel bol veľmi nápomocný. Aj keď okrem pozdravu asi vôbec neprehovoril 🤣

michaela789
20. aug 2021

@janka_266 má to určite logiku, nie nadarmo sa vraví krôčik po krôčiku 😁 my čakáme druhé a už veru aj ja premýšľam ako si čo najviac uľahčiť, človek nikdy nemôže byť dosť pripravený 😁 táto stratégia sa mi páči.
Ja som pri prvom mala rovno oproti sebe hodiny na stene 🙈 a keď mi sestrička povedala že tak za 3-4 hodiny možno by sa mohlo čosi aj udiať, mňa skoro urvalo. keď som videla tú sekundovku skackať ako keby nič..... Som ju tisla očami, doslova, nech ide rýchlejšie 🤣

sasanka605
20. aug 2021

Pri prvom mi nedali lebo vraj nestihli, pri druhom som ani nechcela. Mne ten rajský plyn nepomohol ale absolútne. U mna bol trochu problém ze som ho mala dýchať ked išla kontrakcia a toto sa teda nedalo. Akurat som bola taká otapena a do toho este aj bolesť, tak za mna toto nie. A pohyb a sprcha pomohli najviac.

ivangeline
20. aug 2021

Hmm. Mne nepomohlp nic. Asi len chodenie a dychanie. Fitlopta bola hrozna. Sprchu som nechcela. Mala som vyvolavacku a posledne hodiny boli hrozne...ze som prosila o cisarsky ako pri prvom... :D :D

janka_266
20. aug 2021

@michaela789 ja som ich mala zase za hlavou, tak som sa musela stále otáčať, keď už som si nebola istá chytiť mobil do ruky 🤣, ale mne zas povedali, že čakali, to bude dlhšie trvať 🤣 pozerám na ne, že kto by toto dlhšie vydržal 😱

beronsche
20. aug 2021

@kacicka1123 epiduralku by som si nedala, som za prirodzeny priebeh porodu.
co sa tyka kontrakcii, ak nie je porod vyvolavany a nie je do neho nijako zasahovane, nie si pod vplyvom liekov, ak si mozes slobodne zvolit ulavovu polohu a nachadzas sa v nestresujucom prostredi (napr. mas pri sebe blizku osobu, nepremava sa ti tam 10 ludi hore dole a pod.), tak to vsetko ma potencial zmiernovat bolest a nepohodu.
plus "nebojuj" proti kontrakciam, kazda jedna znamena, ze koniec sa blizi.. 🙂
v pociatocnych fazach casto pomaha pohyb alebo sprcha.

Takze ja osobne by som na tvojom mieste hladala respektujucu porodnicu a isla cestou prirodzeneho porodu (prirodzeny pravom zmysle, nemyslim riadeny vaginalny plny medikamentov a intervencii), samozrejme za predpokladu fyziologickeho priebehu tehotenstva bez ptoblemov. 🙂
vela stastia!

nikayla
20. aug 2021

Ja som bola bez epi a pri 3. dieťati - to bol úplne hrozný pôrod - pomohlo len státie pri posteli, opierala som sa lakťami a predýchavala. Až mi je zle, keď si na to spomeniem, ale nechcem strašiť 🙂 Trvalo to vyše 12 h a tak už keď išlo do tuhého, medzi kontrakciami som si na posteli aj pospala od únavy. Ale fakt, jediné, čo pomohlo, je predýchať to a sústrediť sa.

halci
20. aug 2021

Mne pomohla sprcha, tepla voda mi ulavila od bolesti.

choco6
20. aug 2021

@beronsche Presne pre taketo blbe reci sa zeny citia zle a menejcenne lebo "nezvladnu" bolesti, pprod a vsetko okolo toho bez liekov ako ostatne superhrdinky. 🤦 Toto vyradilo totalne aj mna, svagrina si prvy porod odrodila od prasknutia plodovky do 6 hodin uplne v pohode bez liekov, tak si vravim to dam aj ja.
Ale ked po 16 hodinach od puknutej vody otvorena na 2cm a pôrod nepostupuje, bolesti silneju, nic nepomaha, bola som vycerpana, slaba, bolo mi zle a az ked prisiel po 18 hodinach lekar a povedal ze dáme epidural a oxytocin aj som bola rada. Nakoniec aj tak skoncil porod akutnym cisarskym, pretoze malemu sa deformovala hlava kvôli mojej malej panve, takze bez ohladu na liekov museli zasiahnut lekari a maleho este aj ozivovali.
Gratulujem pani prirodzena ze si si potlapkala po pleci a zvladla pôrod uzasne. Žiaľ nie kazda zena je stavana na.porod preto tolko zien a bábätiek v minulosti zomieralo! A to je fakt!
Takze autorka priprav sa aj na variant ze porod sa moze skomplikovat a budes super zena aj matka aj ked nebude Ultra All Inclusive prirodzena a bio a bez liekov a aj cisársky rez nieje hanba a ani kojenie nekojenie atd atd 👍 Drzim palce

fiafia
20. aug 2021

@kacicka1123 fitlopta v sprche bola som tam takmer do finále, spi som nemala

marzuz89
20. aug 2021

@choco6 preco by sa ine zeny mali citit zle a menejcenne? Ja som tiez epi nechcela a nebudem chciet ani pri druhom porode, ale pre co by sa moj nazor a moje spravanie sa pred a pocas porodu mal dotknut inej zeny? Snad nebudeme az takto vztahovacne 😉

@kacicka1123 mne pomohlo tesit sa na kontrakcie. Uprimne, bola som zvedava, ci to je naozaj az taka sialena bolest, aka sa popisuje. S kazdou jednou som sa naozaj (aj cez bolest) tesila tomu, ze babatko je blizsie a blizsie. A najviac mi pomohol manzel. Len tym, ze bol pri mne, nic viac nebolo treba ❤️ nastav sa pozitivne, bez kontrakcii a bez bolesti nebude babatko. To, co sa hovori, ze hned zabudnes, to je zvacsa naozaj pravda

adka628
20. aug 2021

Ako už písali dievčatá vyššie, je dôležité sa uvoľniť (vrámci možností :D ), nebojovať s kontrakciami, nechať ich "prejsť" celým telom, zhlboka pri tom dýchať a predstavovať si, ako sa krčok skracuje a otvára, čím vzniká cesta pre dieťatko 🙂 . A ešte ten pohyb a teplá sprcha. S epi nemám vlastné skúsenosti, ale kamošky veľmi chválili ;)

choco6
20. aug 2021

@marzuz89 Keby si vedela kolko neprijemnych poznamok som pocula nato ze mi pichli epidural a rodila som cisarskym lebo sak to ani porod neni, tiez by si takto reagovala. Najviac ma to mrzi pretoze som si presla celym porodom a pri tlaceni mi doktorka vravi ze maly neprejde, straca ozvy, rychlo ta beru na salu a potom niekto zapoti sak ty si ani nerodila to len cisarsky a ved si mala epi, vybuchuje mi hlava z toho 🤷 🤯 Je to smutne ale bohužiaľ naozaj maju niektorr zeny velmi nepekne poznamky 😏

marzuz89
20. aug 2021

@choco6 tak ano, ked ti to niekto povie konkretne na tvoju situaciu, to je nieco ine, nechapem, ako moze byt niekto takyto obmedzeny, necitlivy, naozaj hnusne poznamky. To ma mrzi. Tiez sa sem tam s niecim podobnym stretnem, najhorsie, ze od jednej blizkej osoby, o to je to horsie. Mojim prispevkom som reagovala na vseobecne nastavenie, ako aj ja, epi odmietam a aj som odmietla. A som nastavena do buducna rovnako. A toto verim ze zrele zeny nemozu vziat utocne, zranujuco. Ved hovorim iba o sebe. Ale takto, ako tebe konkretne, tak to je naozaj cisty hnus ❤️

simona92101
20. aug 2021

@kacicka1123 ja som epi chcela a ani som zial nestihla,lebo som prisla do nemocnice uz s rozbehnutym porodom cize rovno na kozu a tlacit 😃 doma som si dala sprchu ktora mi porod tak rozbehla ze sme to ledva stihli.mne pomohlo sa sustredit na porodnu asistentku,bola velmi prijemna,mala prijemny hlas,dychala somnou a tak som sa na nu nastavila a pocuvala jej pokyny a dcerka bola do pol h vonku.drzim palce

ciarra66
20. aug 2021

@michaela789 suhlasim so vsetkym co si napisala.Mne porodna sestra povedala ze nemam s telom bojovat.A presne najhorsie polohy boli u mna na boku ale presne tie mi ta porodna sestra odporucila,kvoli tomu ze hlavicka babatka rotuje a snazi sa dostat cez panvu.Neskutocna bolest ale vsetko som robila kvoli babatku.A presne po kratkej dobe mi dieta doslova prestrelilo cez panvu.Tazko sa to opisuje😅 skoro som nedobehla z postele na kozu😁

ankare
20. aug 2021

Co najviac sa hyb, hojdaj panvou, skáč na fitlopte. Snaž sa byť uvoľnená, nie v krči. Hovor si, že každou kontrakciou si bližšie k bábätku.

ankare
20. aug 2021

@ciarra66 mňa dali už tesne pred tlačením na bok, asi 3 kontrakcie som tak bola a bolo to hrozneeee. Tak to preto, aby hlavička zrotovala?

ankare
20. aug 2021

A ešte bolo pre mňa hrozne, keď mi CTG robili a musela som na chrbte ležať. 🤦

mabenn
20. aug 2021

@kacicka1123 ja som kontrakcie prechodila/"pretancovala" a na tie najhorsie som sa zavesila do duly a potom prisiel epidural 🙂

dollyzv
20. aug 2021

Mne pomohla nejaká infuzia proti kŕčom,vôbec netuším čo to bolo,to som si aj zdriemla,potom som mala aj epi,aj ta mi dobre zabrala aspoň na nejakú hodinku,dve a potom horor..epi mi už dopichunut nechceli,lebo že by som nevedela tlačiť tak som sa trápila ešte asi 6-7hodin v tých najhorších kontrakciach,každu druhu som si poctivo odzvracala aj pri tlačení 🤦aj tak mi museli tri sestričky tlačiť na brucho lebo som už nevládala ani dýchať,nie to tlačiť..malý musel veľa rotovať,takže poslednú hodinu v tých najväčších bolestiach som musela byť vyvalena na boku na koze🤦ale ja som mala vyvolávacku,tvoj bude dúfam lepší 😂

ciarra66
20. aug 2021

@ankare no niesom doktorka ale je to mozne..zrejme na tom nieco bude ked to povedali mne a tebe to tiez vlastne spravili🤔🙂ale fakt..ja som mala neskutocne kontrakcie od zaciatku..kazde dve minuty..porod trval asi 11 hod.takze som skoro steny vyskriabala od bolesti.. a ked mi toto povedala tak asi na tretiu kontrakciu dieta spadlo nizsie co som az skrikla ze rodiiiiim🙈😁

michaela789
20. aug 2021

@ciarra66 počkaj a to myslíš tak že keby si to bola bývala urobila skôr, tak sa netrápiš toľké hodiny? 😶

Strana
z2