icon

Ako prebieha pôrod prvorodičky?

sara8h
21. okt 2025

Ahojte ženy som v 34tt A rada by som vedela Ako tak prebieha pôrod prvorodičky ja som taký veľký strachoput s nízkim prahom bolesty 😭😂 Už prí Takej hnačke lapám po dychu čiže si neviem predstaviť ako porodím iba viem že to zvládnuť musím 😊 A tak by som si chcela vypočuť už od skúsených žien ako to prebieha Aj keď viem že každý pôrod je iný . Zaujíma ma ako spoznam kontrakcie Ako dlho trval váš pôrod prvá doba pôrodná čiže doba otváracia, aká je tá bolesť čomu sa dá prirovnať je to bolesť ktorá sa dá zvládnuť a vydržať bez epidurálu ? Ďakujem❤️

Strana
z2
anonym_5ffa06
21. okt 2025

@sara8h voda mi odisla v sobotu, rodila som po 559 vyvolavackach pondelok rano. Dávali mi aj balonik na otvorenie, už mi bolo tak dlho že som rada že rodím. V pondelok ráno som začala vracať a dostala som zimnicu - telo sa asi pripravovalo na porod , vracala som ešte aj na porodnom boxe
Samotný porod tak ano bolesť velka, ale trvalo to cele možno 20 minut, bez nástrihu a šitia použivala som aniball. Epidural som nepoužila povedal mi dr, že mi to spomalý porod..resp bude trvať dlhsie

kiki68
21. okt 2025

@sara8h to je tazko povedat, poznam baby, co mali kontrakcie 15-30 min a ledva dosli cez prah porodnice, niektore to dali po parking a poznam zeny, co boli dlhsie ako 32hod v tom kolotoci. Ja za seba som ten typ, ze 4 hodky a odrodene. Take tie kontrakcie, kde clovek ani nevie a iba citis sem tam nejaky mensi tlak, to ani nepocitam. Dalsi porod 3,5 hodky od vobec niecoho. Ale ked uz si v tej situacii, tak co spravis, porodis a hotovo. Epidural si vybav vopred to poucenie a uvidis ci stihnes, ci budes chciet. Ja som nemala ani raz ten epi, u mna nestihali teda.

anonym_5b0a44
21. okt 2025

@sara8h ahoj, rada by som ti popriala pôrod ako moja sesternica
Taaaa je taký strachoprd , že na celom východnom Slovensku takého nenájdeš 😃😃
O a bola spotená, keď na veľkej potrebe tlačila bobky (keď už to takto musím napísať)
A tá porodila , že povedala, že by išla hneď, že nič hrozneee
A my všetci okolo sme hovorili,že ta to nedá
Tak ti to prajem rovnako

cimage
21. okt 2025

Hlavne sa ukludni a zabudni na bolest, cim viac sa budes bat, tym viac budes v strese a tym viac sa telo nebude vediet uvolnit. Najlepsie je byt vo vode, vana, sprcha.
Bolest je to do krizov, mne muz vzdy masiroval, alebo stlacal kde som ho navigovala. Nebolelo ma brucho, ani spodok.
Mne voda neodtiekla, len som v noci musela na zachod - cistenie a potom zacali vlny. Voda velmi pomohla. My sme boli dost dlho doma, kedze som bola prvorodicka a muz bol na telefone s nemocnicnou. Tam nas navygovali co robit. Opisoval priebeh, co sa deje a oni nam davali rady co pomoze a kedy ist. Do nemocnice sme dosli na finis.
Drzim palce

really8
21. okt 2025

Nechces vediet ako to prebieha. Cim menej vies tym lepsie. Proste tam prides a porodis. Zvladnes to. Na to sa nastav

anonym_96cb6b
21. okt 2025

Nauč sa dýchať a nepodceň predporodnu prípravu. Ano, naše matky aj staré matky porodli aja bez predporodnej prípravy a podobne kecy, no reálne, ked pre to vieš aspoň nieco urobiť, tak urob..
Sleduj rôzne duly, nauc sa ako tlačiť, ako dýchať, ako dýchať cez tlačenie. To je gro. Ne to ze ti tu Mara napise, ze 20h sa otvárala.

patrissaa
21. okt 2025

@sara8h Ahoj ja som to mala rovnako ako ty,bála som sa neskutočne 😀 prečítala som si tu na MK a všade inde kde sa dalo asi všetky príspevky žien,ktoré mali aký pôrod😆😆 no nakoniec mi odtiekla plodová voda v nedeľu okolo pol 3 poobede😊 prišla som do nemocnice okolo 3, nechali ma tam bola som na 2cm otvorená (dobrý mesiac už) tak som si ležala zatiaľ,priateľa som poslala domov však máme čas -doktorka vravela🥲😅 okolo pol6,6 večer mi začali mierne kontrakcie dalo sa to zvládnuť,okolo 22 mi začali extrémne kontrakcie😀 prišli mi pichnúť prvú dávku Epidurálu,pospala som si,okolo pol1 ráno som už zas začala citit mierne bolesti plus mi malá tlačila na konečník tak som zvonila sestričke že mi treba kakať🤣🤣 prišla pozrela ma bola som už na 7cm otvorená vravela že to nič ešte...o 5 min som zase zvonila že fakt mi treba kakať😆😆😆 tak ma vzali na vecko a že mám tlačiť ako na stolicu nič nešlo samozrejme.Z vecka som už ledva došla na posteľ bolo presne 00:57 keď som mala volať priateľovi že nech príde...1:05 sa malá narodila🥰 samozrejme priatel porod nestihol 🤣 ..žiadny nastrih ani poranenie nič som nemala😊 používala som Aniball

anonym_078ea5
21. okt 2025

Ja len toľko: veľa šťastia 😃

biibiana
21. okt 2025

Vieš čo, poviem ti za seba. Mám 3 deti. Neries boelst, absolútne.. pripav sa na to, áno bude to bolieť ved to je logické.. ale vieš co? Hneď jak budeš mat bábätko pri sebe, bude to zabudnuté. Ja som si vždy povedala, ze to boli len chvíľu.. ze to vydržím a vydržala. Držím palce, veľa robí hlava a tvoje nastavenie. 🙂

anonym_0fc2bc
21. okt 2025

@sara8h prídeš a porodis. U mňa o 8:00 začali prvé slabé kontrakcie, nasledne hnačka, potom odišla hlienova zatka. O 10:00 som prišla do pôrodnice a hneď ma brali na sal, prepichli vodu a pred 11:00 som porodila. Na epiduralku nebol čas a na bolesť som v sekunde zabudla. Najhorši bol nástrih. A druhý pôrod mal podobný priebeh, s tým že od prvej kontrakcie do pôrodu bábätka trval necelé 2 hodiny. Tam nebol čas na nič a ledva som stihla prísť do pôrodnice. A druhý pôrod bol bez nastrihu. Hned som fungovala akoby som ani nerodila. Sú ženy, čo porodia za pár hodín a sú ženy, ktoré rodia 2 dni. Zvládnu to všetky, aj ty, nie je to žiadna veda. Keď prídu kontrakcie, tak to spoznas, zbytočne sa nad tým zamyslas.

kiki68
21. okt 2025
@anonym_0fc2bc

@sara8h prídeš a porodis. U mňa o 8:00 začali prvé slabé kontrakcie, nasledne hnačka, potom odišla hlienova zatka. O 10:00 som prišla do pôrodnice a hneď ma brali na sal, prepichli vodu a pred 11:00 som porodila. Na epiduralku nebol čas a na bolesť som v sekunde zabudla. Najhorši bol nástrih. A druhý pôrod mal podobný priebeh, s tým že od prvej kontrakcie do pôrodu bábätka trval necelé 2 hodiny. Tam nebol čas na nič a ledva som stihla prísť do pôrodnice. A druhý pôrod bol bez nastrihu. Hned som fungovala akoby som ani nerodila. Sú ženy, čo porodia za pár hodín a sú ženy, ktoré rodia 2 dni. Zvládnu to všetky, aj ty, nie je to žiadna veda. Keď prídu kontrakcie, tak to spoznas, zbytočne sa nad tým zamyslas.

@anonym_0fc2bc ja, ze som sama, co rodim expresne do 3 hodin 😂🙈🙈 Ja som vzdy chcela zazit to, ze byt vo vani, ist na tej lopte hopsat, mat cas. U man to bolo podobne, sup sup a zrazu babatko na svete.

ivangeline
21. okt 2025

Zvyčajne je to dlhé a bolestnejšie.. :/ Niekedy aj komplikácie. Máloktorá mamka mi povedala, že jej prvý pôrod bol za pár hodín a dalo sa to zvládnuť ale sú aj také! Môj prvý prirodzeny trval celý deň, neotvárala som sa, potom vyvolávačka a neskutočné bolesti.. a aj zašívali. Ďalšie porody boli do pár hodín, bez vyvolávania, a od 4teho aj bez zašívania.. 🙂

really8
21. okt 2025
@kiki68

@anonym_0fc2bc ja, ze som sama, co rodim expresne do 3 hodin 😂🙈🙈 Ja som vzdy chcela zazit to, ze byt vo vani, ist na tej lopte hopsat, mat cas. U man to bolo podobne, sup sup a zrazu babatko na svete.

@kiki68 aj ja som tak mala. Oba. Vobec nelutujem.

jablkovastrudla
21. okt 2025

Ja som mala prvy rychli porod, cakala som horsie bolesti. Do nemocnice som prisla a bola som na 7 cm otvorena, chcela som epiduralku, zle mi ju pichli takze som vsetko citila, tak mi zabrala aspon na tlacenie. A ja naozaj zle zvadam bolest, do nemocnice sme isli lebo som zacala trochu krvacat, tak ze pre istotu, inak sa kontrakcie dali v pohode zvladnut.

4stanka4
21. okt 2025

Prišla som do pôrodnice lebo som mala po utreti na WC krv na papieri tak ze teda ideme lebo som nemala ani ziadne bolesti, nic. Prišli sme do pôrodnice nech ma pozrú, vyšetrila ma PA a ze 8cm ideme na box, prepichli vodu 2 ci 3 kontrakcie a mala vonku. Trvalo to 10 min. takže luxus , vlastne ani neviem ako porod boli 😀

terry658
21. okt 2025

@sara8h skús si zaplatiť nejaký kurz čo Ťa na to reálne pripraví. Odporúčam hypnopôrod ale aj kurz u bežnej pôrodnej asistentky bol super.
Najmä by sok investovala do naučenia sa techník uvoľnenia sa. To je to jediné čo u mňa zjednodušuje pôrod. A v podstate je to v tých bolestiach to najťažšie.

anonym_3c79bb
21. okt 2025

Hlavné si zaplať epidurál. Nehraj hrdinku.

jablkovastrudla
21. okt 2025
@terry658

@sara8h skús si zaplatiť nejaký kurz čo Ťa na to reálne pripraví. Odporúčam hypnopôrod ale aj kurz u bežnej pôrodnej asistentky bol super.
Najmä by sok investovala do naučenia sa techník uvoľnenia sa. To je to jediné čo u mňa zjednodušuje pôrod. A v podstate je to v tých bolestiach to najťažšie.

@terry658 toto tiez odporucam, ja som chodila na predporodnu pripravu a mne to velmi pomohlo. Vedela som co ma caka a pri kazdej kontrakcie som si hovorila ze som o jednu blizsie k malemu. Ze s bolestou netreba bojovat, ale ju predychat.

anonym_574626
21. okt 2025

Nenastavuj sa na nejaky konkrétny scenár aby si nebola sklamaná. Všetko môže byť úplne inak. Ja som mala pravidelné kontrakcie iba hodinu pred samostatným pôrodom. Skutočne každý pôrod prvorodičky prebieha inak. Súhlasím s komentom vyššie, nestresuj sa, prídeš, porodíš, pravdepodobne závažné komplikácie nebudú, a keby aj, personál vie, čo robiť. Poznám mamy ktoré ani nevedeli ako a porodili, bolesti nič strašné a potom poznám také čo skoro umreli po niekolko dňovom pôrode. Nijak to neovplyvníš. Len z hlboka dýchaj keď to príde a snaž sa byť čo najviac v kľude.

elzu
21. okt 2025

Jestli se bojis bolesti, tak na tu mame v porodnictvi nekolik reseni, podle toho, jak daleko pacientka chce zajit.

Bolest se dá resit konservativními metodami:
- dýchání, vana, mic, masaz beder, hudba (vlastni playlist s hudbou s peknymi vzpominkami), afirmace
- akupunktura, homeopatika, aromaterapie
- porodni hreben do ruky, TENS pristroj
Nebo medikamenty:
- od paracetamolu i.v., spasmolytik, opiatu
- vdechovani rajskeho plynu
Az po lokalni anestezii:
- periduralni anestezie, pudendalni blok

Pozjistuj si ve tve porodnici, co vsechno nabizi.
Predporodni kurzy maji taky velky smysl, pripravi te (teoreticky) na ruzne porodni situace a v realite te pak tak nepřekvapí jako by te prekvapily, kdybys vubec nevedela, ze muzou nastat.
Kontrakce jsou neprijemne, kontrakce boli, ale v dnesni dobe- pokud to chces- je mozne bolest zmirnit, utlumit nebo dokonce potlacit.

Zena, ktera se citi v bezpeci, důvěřuje sobe i personalu, ktery o ni pecuje, ma v blizkosti cloveka, o ktereho se muze oprit, zvlada „bolest“ pri porodu vseobecne lepe.
Je tedy super, ze se porodem zabyvas. Informuj se a zkus co nejvice poznat hlavne misto, kde chces porodit.

Zkus si sepsat tei veci, ktere jsou pro tebe u porodu zasadne dulezite (a je jasne, ze zdravi tvoje a zdravi tveho ditete je na prvnim miste) a rozmysli si i to, co by sis u porodu v zadnem pripade neprala. Muzes to pri prijmu s porodní asistentkou ci lekarem probrat, nektera prani se daji uskutečnit, jina ne. Ale erudovany personal ti vysvetli proc. A tim se da z velke casti zabranit, aby na sebe narazila realita a predstavy rodicky, da se tim predejit zklamání, kdyz porod probíhá jinak, nez si clovek pral.

barka1
21. okt 2025

@sara8h tým, že ides rodit, sa určite cítíš sama pred sebou vynimocna, ale pravdou je, že sa zaradujes medzi miliardy zien, bez ktorych by tu nikto z nás nebol.
Takže klud, zvládneš to tak, ako ženy pred tebou. Ich pribehy su rozne, od pohody a krásny porod po ohrozenie života a smrt. Nic z toho nepotrebujes vediet. Pretoze nikdy nevieš, ako to prave u teba dopadne.

marhulka13
21. okt 2025

@sara8h ja som prvé dieťa porodila do 40 minút po príchode do pôrodnice, bolo to mega rýchle. Pre mňa zatiaľ stále horší zubár a zápal obliciek

anonym_4df517
21. okt 2025

Rodila som skoro 30 hodin, a boli to tak strasne, ze si to nevies ani predstavit. Ale toto si urcite nechcela pocut 😀
Ale ten pocit po je neopisatelny, ze v tom momente na to aj zabudnes ❤️ drzim palce, zvladnes to 🙂

wella47
21. okt 2025

@sara8h treba sa zúčastniť predpôrodného kurzu,výborná vec na psychiku.

wella47
21. okt 2025

@sara8h rodila som 2x bez epidurálu...bolesti ako pri extra silnej menštruácii,bolelo ma brucho a kríže.Pomáha teplá voda a manželova masáž krížov a najmä je to o psychickom nastavení a dôvere v lekárov. Pred prvým pôrodom som si hovorila:Som žena a som na to stavaná. - A pred druhým som si hovorila:Zvládla som to 1.krát,zvládnem to aj druhýkrát.

terry658
21. okt 2025
@wella47

@sara8h rodila som 2x bez epidurálu...bolesti ako pri extra silnej menštruácii,bolelo ma brucho a kríže.Pomáha teplá voda a manželova masáž krížov a najmä je to o psychickom nastavení a dôvere v lekárov. Pred prvým pôrodom som si hovorila:Som žena a som na to stavaná. - A pred druhým som si hovorila:Zvládla som to 1.krát,zvládnem to aj druhýkrát.

@wella47 tak to si mala v pohode pôrod. Za mňa je intenzita bolesti akoby mi polámali všetky kosti a niekto ich v pravidelných intervaloch mačkal k sebe. Nič horšie som nikdy nezažila ako pôrodnú bolesť. Ale ja mám veľmi nízky prah bolesti. Aj u zubára musím mať anestezu.

anonym_078ea5
21. okt 2025
@4stanka4

Prišla som do pôrodnice lebo som mala po utreti na WC krv na papieri tak ze teda ideme lebo som nemala ani ziadne bolesti, nic. Prišli sme do pôrodnice nech ma pozrú, vyšetrila ma PA a ze 8cm ideme na box, prepichli vodu 2 ci 3 kontrakcie a mala vonku. Trvalo to 10 min. takže luxus , vlastne ani neviem ako porod boli 😀

@4stanka4 sila😆😆 ja som sa otvarala 3dni, 3 hodiny tlačila a nakoniec cisarsky😄nikdy viaaac

tereziik88
22. okt 2025
@4stanka4

@4stanka4 a aj ste mali nejakú prípravu???

4stanka4
22. okt 2025
@tereziik88

@4stanka4 a aj ste mali nejakú prípravu???

@anonym_078ea5 fúú to si ani neviem predstaviť 😱

@tereziik88 vôbec nič, jedine som sa strašne tešila na to aké to bude. Bola som tehotná v čase Covidu takže nebolo v podstate dostupné nič

sara8h
autor
22. okt 2025
@anonym_5b0a44

@sara8h ahoj, rada by som ti popriala pôrod ako moja sesternica
Taaaa je taký strachoprd , že na celom východnom Slovensku takého nenájdeš 😃😃
O a bola spotená, keď na veľkej potrebe tlačila bobky (keď už to takto musím napísať)
A tá porodila , že povedala, že by išla hneď, že nič hrozneee
A my všetci okolo sme hovorili,že ta to nedá
Tak ti to prajem rovnako

@anonym_5b0a44 Ďakujem veľmi pekne Kiežby To bolo tak ako vravíš

Strana
z2