icon

Ako sa vyrovnať so smútkom z cisárskeho rezu?

19. okt 2025

Neviem sa zmieriť s tým, že som prvý pôrod musela mať akútnu sekciu a keď som sa pokúsila druhý pôrod o VBAC tak mi do konca dávali nádej, že to bude možné, keď som prišla s kontrakciami do pôrodnice zmerali plod, tak mi oznámili, že dieťa ma cez 4 kg a nemôžem porodiť prirodzene tak bola urobená sekcia
Veľmi ma to štve, lebo prvý pôrod mohol prebehnúť prirodzene....a potom aj ten druhý si myslím...chcela som zažiť prirodzene porodiť, bodinng, hlavne to porodenie prirodzene...som už 4 roky od prvého pôrodu, no ešte som.sa s tým vždy nezmierila...
Ako ste to "prekusli", zmierili ste sa s tým ženy, ktoré ste niečo také prežili...ja som z toho veľmi sklamaná

Strana
z3
katkaseiner
20. okt 2025
@anonym_autor

Dobre ženy, aj keď niektoré ste ma zvozili a poslali až na psychiatriu a tak nebudem sa už tým zaoberať mám dve krásne zdravé deti a rodila som ako kráľovná aspoň, že som kojiť dokazala :D
aj keď ten bodinng nebol aj tak sú moje deti prítulné a mám s ními dobrý vzťah
Áno riešila som nepodstatnú vec a iné ženy prežili oveľa oveľa horšie traumy pri pôrode
Koniec. Uzatvaram tému ďakujem za objektívnu kritiku

@anonym_autor neber to tak ze ti tu kazdy naklada. Skor to spracuj tak ze teda mohlo byt aj horsie, ale na stastie nebolo

miadi
20. okt 2025

Tu si dostala niektore reakcie ako dievca co ma mentalnu anorexiu ze sak si chuda co vymyslas. Mat tvoje problemy . Deti mas zive zdrave ale to neznamena ze ten problem v hlave nie je . Tak sto ako stihka anorexicka sa vnima uplne inak . Ten problem mate obe v hlave. Ona nemusi byt tucna aby sa taka citila a ty nemusis mat chore deti aby si mala traumu z porodu . Treba uz len dosiahnut zmenu v tom co citis vyrovnat sa stym. A to bud vyriesis ty sama v sebe alebo to vyriesi cas . Lebo o par rokov nas trapia ine veci ako pred 10r.

radacak
20. okt 2025

@anonym_autor prvý pôrod som mala tiež akútnu sekciu..nevedela som si predstaviť že druhý pôrod bude prirodzený,veľmi som sa bála
Bola som v tom že sekcia a hotovo ..no primár mal na to iný názor ale verila som mu ..nejak som sa potom nastavila na pôrod prirodzený aj sa podarilo ale ak by bolo treba sekciu tak určite neváham a ani si to nevyčítam..mňa celé tehotenstvo bolela jazva a mala som ozaj strach aby to bolo ok,veľmi som po pôrode krvácala a musela som mať aj transfúziu

anonym_3470a4
20. okt 2025

@anonym_autor si matka ako každá iná aj keby si mala tri sekcie. Sústreď sa na to že si zdravá aj ty aj deti a neupínaj sa na to. Nezmeníš to akurát si vybuduješ mindrák z ničoho. Pôrod si si zažila len skrátka inak ako ostatné. No a čo. A čo si ty myslíš, že si mohla či nemohla mať prirodzený pôrod je úplne irelevantné. Od myslenia v tej chvíli sú tam doktori.

anonym_235276
20. okt 2025

@anonym_autor ty si prípad pre psychológa, toto riešiť nie je normálne. Mne to bolo sum a fuk ako porodim, hlavne že bolo babo zdravé. A každému aj tvojmu dietatu je to úplne jedno, tak načo toto riešiš? Pre koho?

mandarinka555
Autor odpoveď zmazal
autor
20. okt 2025
@miadi

@anonym_autor traumu mas a ta si nevybera ci na nu mas “ narok” alebo nie ked vsetko dobre dopadlo a deti mas zdrave. Tvoja psychika nie je uplne ok . Bol to silne emocionalny sttresujuci zazitok. A tvoje podvedomie sa v nom zaseklo. Nie je ziadna hanba ze citis co citis stat sa moze hocikomu . Podstatne je uvedomit si to a potom sa vies posunut dalej . Pracovat na sebe na svojich pocitoch . Je to ako kamen na hrudi co ta tazi a potrebujes sa ho zbavit . Je dobre o tom hovorit . Len tu nemas bezpecnu zonu tu ta odsudia zosmiesnia Lebo tu su hocijaky ludia. Aj super zeny co rodili pred 40r a dali to na dve potlacenia a druhy den isli do roboty atd. Proste nemusi to chapat kazda. A Mozno ti chybalo Len toto zakladne ludske pochopenie . Nepotrebujes psychiatra ale psycholog by Nebol na skodu . ( ale aj tam nie kazdy psycholog je dobry a sadne ti ci pomoze )

@miadi no asi si pohľadám nejakého online psychológa, lebo teraz popri deťoch nemám čas niekym chodiť

miadi
20. okt 2025
@anonym_autor

@miadi no asi si pohľadám nejakého online psychológa, lebo teraz popri deťoch nemám čas niekym chodiť

@anonym_autor skus Mozno Staci o tom par x pokecat s odbornikom a zbavis sa toho . Uskodit by to nemalo. Cim skor sa tych pocitov zbavis tym skor sa mozes tesit zo zivota . Nedrzat to v sebe . Bude lepsie neboj , uz Len ze si sem napisala je krok dopredu chces to riesit pomenovat a zbavit sa toho .

zuzi0911
20. okt 2025

Rodila som 3x .
Prvých 2 pted 16 rokmi také niečo ako boonding nebol . Porodila som,dietatko mi ukázali, zobrali ,doniesli na 5 minút v perinku a odniesli preč....potom mi ich nosili kazde 3 hodiny na kŕmenie . Vtedy babatka ešte neboli ani s mamičkami na izbe ...
Síce som porodila prirodzene aj tak som "z deti nič nemala" .

Tretí krát pred 2 rokmi to uz bolo iné. Bonding ci dietatko máš stále pri sebe ....

Ale o toto predsa nejde ....zdravie je to najdôležitejšie.
Radšej sc ako ohrozenie na živote. Bez to tak ,ze vďaka tomu máš zdravé a hlavne živé deti .

Aj keď si možno prve 2 h o sebe nevedela, stale si to viete vynahradiť.

A žiadna "zlata hodinka"ci ako sa tomu hovorí ti nezabezpečí puto....

To sa rodí v srdci

elzu
20. okt 2025

Mrzí mě, ze tvoje porody nedopadly podle tvých představ.

Četla jsem pár prvních příspěvků a obzvláště ten o “normálních” matkách, které mají na prvním místě zdraví dítěte a vlastni zdraví, me zase ujistil v tom, jak spousta lidí porad nechape, ze některé pocity si clovek nevybira, ze na stejnou situaci reaguji lide odlišně, a ze rada typu “zatni zuby a bud vděčná za to, co máš, nepomuže, naopak obcas jeste vice sejme, protoze si clovek pripada nenormalni mezi normalnimi matkami.

A já jsem si jistá, že vděčná jsi, ze to, ze mas zdrave deti.
A ja jsem si jista, ze si logicky dokážes odůvodnit, proc byly sekce nutné.
Ale to zaroven nevylučuje fakt, ze tam ten pocit zklamání, smutku, možná vlastní nedostatečnosti a selhání pořád je. A nezmizí, dokud nepochopíš, odkud přichází.

Ja u nas na klinice nabízím maminkam po traumatickém porodu možnost za mnou znovu prijit, sdelit mi sve pocity, popovidat si o tom, co se pri porodu stalo. Vyhledavam starou dokumentaci, CTG, necham si o porodu znovu vypravet. Obcas i to staci k tomu, aby to clovek zpracoval.
Kdyz ma zena zajem a ja mam dojem, ze na to profesně jako gynekolog nestačím, zapojujeme psycholozku. Kdyz zena nema zajem, davame aspon kontakt, aby se mela na koho casem obratit.

Urcite existuji i na SR Organizace, ktere podporuji zeny po traumatickem porodu. Casto je vedou porodni asistentky. Vygoogli si to. Drzim ti pesti, aby si nasla svou cestu usmíření.

rivini
20. okt 2025

@anonym_autor zmierila som sa s tym lahko-obe sekcie boli medicinsky indikovane, mala som doveru v to, co mi odporucili lekari. Po oboch sekciach nemam ziadne nasledky, ta tenucka jazva mi nevadi. Zato mam dost kamosiek, ktore u psychologa spracovavaju traumu z prirodzeneho porodu, chodia na ozarovanie jaziev po nastrihu, ci operacie panvoveho dna. Cize to beriem tak, ako to prislo.

osky
20. okt 2025
@anonym_autor

Dobre ženy, aj keď niektoré ste ma zvozili a poslali až na psychiatriu a tak nebudem sa už tým zaoberať mám dve krásne zdravé deti a rodila som ako kráľovná aspoň, že som kojiť dokazala :D
aj keď ten bodinng nebol aj tak sú moje deti prítulné a mám s ními dobrý vzťah
Áno riešila som nepodstatnú vec a iné ženy prežili oveľa oveľa horšie traumy pri pôrode
Koniec. Uzatvaram tému ďakujem za objektívnu kritiku

@anonym_autor urcite nebolo cielom ostrejsich komentarov,aby si sa citila previnilo ci hlupo.
Mojim urcite nie.
Skor som ta chcela nakopnut,otvorit ti oci,aby si hladala pozitiva a bola vdacna.chcela som,aby si videla aj druhu stranu-ako sa veci dokazu pokazit a ty odtat uuuuuplne bezmocna.
A z toho pohladu su to ozaj blbosti.
Vychutnavaj si deti a aj tvoj stav.nie vzdy je vsetko ruzove a romanticke.zivot nie je optimalny.napriek tomu je krasny 🙂

strelkyna1
20. okt 2025

@anonym_autor Ja som tiez roky po cisarskom reze a musim priznat, ze doteraz mi je hrozne luto, ze som ho musela absolvovat. Ale u mna je ta lutost sposobena tym, ze si nemyslim, ze bol skutocne nutny, skor som bola jedina pacientka vecer v nemocnici a lekar nemal chut stravit celu noc s ochkajucou prvorodickou. Z toho pocitu krivdy mi ciastocne pomohlo, az ked som si uvedomila, ze mozno by to bolo fakt nutne nakoniec a mozno by som isla prirodzene a nieco by sa pokazilo a mohla som skoncit ovela ovela horsie a musim byt vdacna za to, ze mam zdrave dieta.

anonym_1f6d12
20. okt 2025
@euka210

@anonym_1f6d12 zdrz sa takych komentarov, ked nevies pomoct a povzbudit...nic nie je lahsie ako si kopnut do trapiaceho sa cloveka...to hovori vsetko o tvojom (ne)charaktere.

Písala som zakladateľke, nie tebe, preto mi je tvoj názor ukradnutý. A za tým svojim si stojim a súhlasím s väčšinovým rovnako, ako zakladateĺka.

majlo1234
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mam take pocity obcas. Tiez su to uz styri roky🤣 proste si obcas poviem, ze keby … tak som mohla obe deti porodit prirodzene a mozno si zazit tie silne emocie, co opisuju zeny.
Na druhej strane, uz som sa s tym vyrovnala a teraz si skor nachadzam vyhody🤣 ja som nezazila porodne bolesti, nemala som nic roztrhane(okrem brucha), deti mam zdrave, ja som primerane zdrava. Kojit som kojila. Cize si vravim, ze som nakoniec asi o nic velke neprisla, neviem, ako by som zvladla xy hodin v bolestiach

autor
21. okt 2025

Ja som dala otázku, a väčšina mi vôbec ani neodpovedala na to, čo som sa pytala a iba ma rovno zvozili...také rady som nepýtala
Ja na to nemyslím každý deň, raz za čas si na to spomeniem raz za 3-4 mes. aj menej často ...možno som to v danej chvíli až veľmi dramatický opísala...,"že veľmi sklamaná " taka nasrdená som z toho prvého pôrodu skôr, že skončil ako skončil :D akut. SC ...
Druhý pôrod sa nedal, tak sa nedal zas bola sekcia ...ale zotavovanie po druhej sekcií to bol iný brutal :D
Ako píše @majlo1234, ako keby som to ja písala
Chcela som si prežiť, tie silné emócie, čo ženy opisujú...
Je mi veľmi ľúto žien, ktoré si museli prejsť pôrodom mŕtvych detí...to by som určite k môjmu prípadu, ani omylom neprirovnala...to je veľká tragédia v živote ženy, s mojím sprostým problémom neporovnateľne neporovnateľna...

anonym_e961ba
4. nov 2025

@anonym_autor tak sekcia je ovela lepsia forma porodu a naozaj nechapem zenu, ktora dobrovolne chce ist vbac... uvedomujes si rizika? Ja mam za sebou prvy porod vaginalny a druhy sekciou... ale mozem povedat, ze vaginalne uz nechcem v zivote zazit a to som mala rychly porod (domhodiny od zaciatku prvych bolesti bolo po vsetkom...)

Strana
z3