icon

Ako ste zvládli zotavenie po sekcii?

zkb
11. dec 2016

Zienk kt.ste rodili sekciou,ako ste zvladli zotavenie sa po sekcii? Treba byt silnejsia psychicky, a cim skor vstat. Alebo netreba byt hrdinkou. Aj ste si ranu niecim osetrovali,alebo nechali len tak. Bolest je to asi strasna,ako po operacii. Mne operovali meniskus a brusili vyrastky. A mala som co zo sebou robit prve 2 dni. A to som po narkoze vracala. Predtym som mala uz 2 narkozy a operaciu na zenske veci a v pohode. Tie co idete sekciou ako to beriete?

Strana
z2
katriona1
12. dec 2016

@senta_sofia no vidíš sestra se třeba po vaginálním porodu cítila perfektně, po těch dvou hodinách by klidně mohla jít domu, ani nebylo poznat, že by rodila a za dva týdny už lezla o žebříku a myla okna a malovala pokoj, zato já po císaři jsem sice zvládala fungovat, ale se zatatýmy zuby, bolest jsem cítila při každém kroku, ten první týden byl opravdu hrozný a do normálního stavu jsem se vrátila opravdu až po více jak měsíci a to je u nás sestra ta citlivka a já ta co toho vydrží víc 🙂 ale prostě tak jako vaginální porod je u každé jiný tak i ten císař je individuální 🙂

senta_sofia
12. dec 2016

@katriona1 ved prave preto z toho netreba robit strasiaka, vzdy je to individualne... A teraz pojdes rodit prirodzene,ci uvidis?

katriona1
12. dec 2016

@senta_sofia tak zatím je brzo to řešit, pokud bude vše v pořádku tak určitě přirozeně, po prvním císaři nemusí být automaticky i druhý, první byl protože mi odtekla voda a dva dny se nic nedělo ani po vyvolávačce jsem neměla kontrakce a neotevírala jsem se a dítě mělo mít 4,5kg. 🙂 nakonec mělo o dost méně, take se uvidí jak to bude ted

marcelatje
12. dec 2016

@zkb no nebudem klamat ale vstat z postele bol masaker a to niekolko dni. Napriek tomu neodporucam zostat lezat dlhsie ako odporuci anestezilog. Kychanie, kaslanie, hlasny smiech az sa brucho natriasa a tlacenie na zachode koneeeec. Mne lieky proti bolesti ponukali ale nechcela som. Mimo vstavania, lihania a otacania som bolesti nemala. Neboj sa to das 😉 vtedy som myslela ze skor umriem ako vstanem ale teraz uz spominam na uplne ine veci.

meusicka
12. dec 2016

@zkb nestresuj sa vopred, kazda sme ina. ja som bola po sekcii s dvojickami a teda mi bolo dost zle, ale z postele ti pomozu vstat, po klasickej operacii mi bolo zle a zvracala som, ale pri sekcii som mala len epi a teda ten mi nerobil problem, nebolo mi zle. ale boli to , jasne ze o boli. najhorsie je vstat prvy krat po, ale potom je to uz kazdym dnom lepsie. len treba stale pomaly a opatrne, aby sa nezatocila hlava. niektore maminky su aj po sekcii ako srnky a maju moj obdiv, tam ze ja som bola po dvojickach, tak mne bolo horsie, aj lekar mi to potvrdil.
jo a prve dieta som rodila normalne, ani to nebolo med lizat, ale prezila som to.
takze drzim palce k porodu a hlavne sa vopred zbytocne nestresovat, aj tak to nema zmysel.😉

emulienka99
12. dec 2016

Tak prvý deň, teda v deň sekcie ležíš na pooperačnom. Na druhý deň ťa prevezú na izbu. Ja som mala nadštandardnú a keď ma priviezli pred izbu, tak dumali ako ma tam dostať bez toho, aby som musela vstať ( izba bola preplnená nábytkom :( ) . Po niekoľkých neúspešných pokusoch som poprosila sestričky, nech ma podoprú a že prejdem. Pozerali na mňa ako na zjavenie. Nakoniec som tie 4 kroky dala so zaťatými zubami do spodnej pery a rukami do sestričiek. Možno mi to pomohlo, ale ešte v ten večer som odkráčala za návštevou na chodbu. Bolelo to, ale nebolo to až také hrozné. Domov som šla na 6 deň a normálne som musela fungovať. Starať sa o dieťa, seba, domácnosť, poradňa a kopu návštev, ktoré prišli len na "minútku" omrknúť. Cez deň som to zvládala v pohode, len keď som si večer ľahla a mala k malej vstať, tak som to cítila. Dala som si vyššie vankúš, aby som nemusela tak napínať svaly pri vstávaní a rodinka mala zakázané ma rozosmievať prvý týždeň. Ranu som si ničím nenatierala, len som dodržiavala hygienu. Neužívala som žiadne lieky okrem tých čo mi dali do infuzky v pôrodnici. Ale v každom prípade sa spoliehaj na vlastné pocity a rady lekárov a sestier. Prajem všetko dobré.

kacenka2803
12. dec 2016

Ahoj ja som bola uspata do pol tela takže som drobca videla hneď ako ho vybrali 🙌 som rada že som sa takto rozhodla pretože čo som si na pooperačnej izbe všimla baby čo boli uspate preberali sa omnoho dlhšie predsa človeka to oblbne ... mala som celé nohy akokeby napuchnuté a veľké pomalí sosm si začala cítiť palec malíček stehno snažila som sa rozhybavat si nôžky keďže na druhý deň sa musíš postaviť ... ale vďaka liekom proti bolesti sa dá všetko zvládnuť našla som si polohu pri ktorej som sa dokázala zdvihnúť relatívne bez bolesti . Sekcia je operácia takže aj jazva potrebuje svoj čas na zahojenie natierala som si ju hocijaký krémom aký som našla 🙂 jazva vždy zostane jazvou takže bude bolieť pri zmene počasia šťastné ženy čo rodili normálne aj keď klobúk dole pred každou matkou sme hrdinky 😀

zkb
autor
12. dec 2016

@kacenka2803 a aku polohu si si nasla pri vstavani?

katrin21
12. dec 2016

@zkb pri vstavani musis ist tak ako ked si tehotna .. dat sa na bok, opriet o laket, jednu nohu sa snaz uz dat tak, aby bola dole z postele akoby, alebo aj aby bola....nasledne vystriet laket a ruku, druhou rukou si pridržas brucho , das nohu dolu k zemi, potom druhu. sedis.. cakas par sekund , opries nohy o podlahu, snazis sa v predklone vstat a ked stojis, pomaly sa snazis co najviac vystriet a potom to uz ide...
po 3-4 dnoch uz bude lepsie, ale min. 3 tyzdne je dobre vstavat cez laket, ziadne brusaky.
OKrem hybania sa , bolesti nie su, takze sa to da vydrzat.

natieranie ziadnymi kremami sa neodporuca vobec. priam nam to zakazali v nemocke a ani to nebolo treba. AK by sa zapalovala, na to je betadin.

katrin21
12. dec 2016

a po operacii som brala od druheho dna Wobenzym, super mi pomohol podla mna, ked to porovnam s prvou sekciou... a tiez druha bola lepsia, ze som mala spinal, super vec.

monetmonet
12. dec 2016

@kacenka2803 ženy čo rodili "normálne" mávajú tiež jazvy...a stáva sa,že škaredé a bolestivé.A hojenie+čistenie po pôrode.Asi si vieme predstaviť.Nieje čo závidieť ani jednej strane✊

lenkaemka
12. dec 2016

@jeemima mňa operoval a aj šil primar gynekologie a mam tam len taku slabo ružovu tenku čiarku ..je to už takmer 2.5r dozadu

zuska2001
12. dec 2016

pre mňa v pohode, podľa možností.... náročné bolo skôr rozbehnutie kojenia (nikdy sa to poriadne nezadarilo) a paradoxne veľká potreba - nemohla som sa vy....kať asi dva týždne. ale podľa mňa treba vstať a chodiť čím skôr. mňa operovali o 10.00 ráno a o 24 hodín som už chodila. Popri starostlivosti o bábo mi to ako jrozné nepripadalo.

bubinko1506
12. dec 2016

Mala som spinal, takze som malickych videla hned. Najhorsie bolo asi prve postavenie a vstavanie pocas dalsich 4 dni. 2 tyzdne po sekcii som uz ani nevedela, ze mi nieco robili. 2 mesiace po porode mam tenucku ruzovu jazvu - nicim ju nenatieram, akurat viackrat denne cistim vodou - mam na bruchu ovisnutu kozu, tak nech sa to nezapali

lukyazojka
12. dec 2016

@iskrickaa ..určite si mala rez na koži a na maternici..vsak? 😉

iskrickaa
12. dec 2016

@lukyazojka samozrejme, jogin ma zase narodil 😃 Ale stichy som nemala ziadne, zasil ma nejak zvnutra, Rana vyzerala ako ciarka od ceruzky.

iskrickaa
12. dec 2016

@lukyazojka Najviac boli prave to rezanie brusnych svalov.

kacenka2803
13. dec 2016

Takže na boku s mierne pokrčenými nohami to si po x vstavaniach nájdeš 😀

zkb
autor
13. dec 2016

Dufam, ze ano. Zasivanie bolelo i odspodu a min.tyzden som sediet nevedela tiez. A ake su vhodne nohavicky po sekcii,vyssie alebo nizsie?

lukyazojka
14. dec 2016

Mne vyhovovali take jednorazove sietkovane, kupis ich v zdravotnickych potrebach, ak chces normalne tak urcite vyssie, rez budes mat nad lonovou sponou , tak aby ta presne tam netlacili

lilian23
14. dec 2016

Ja som mala sekciu presne pred 6 mesiacmi a musím povedat ze to dopadlo nad moje ocakavania. Bola som pripravena na velke bolesti, ale dalo sa to zvladnut. Sekcia prebehla v spinalnej anesteze, vo velmi dobrej atmosfere. Pri operacii som nemala ziadne problemy. Po operacii som lezala 12 hod na JIS. po asi 4 hod prestala anesteza ucinkovat a nastupili bolesti. Ale dalo sa to zvladnut. Personal sa ma stale pytal ci nepotrebujem silnejsie lieky na zmiernenie bolesti. POstavila som sa 12hodin po operacii. Bolo to bolestive, ale som rada ze som to zvladla na prvykrat. Isla do sprchy a hned na izbu a tam uz som sa starala sama o seba aj maleho. Ano je to bolestive, ale da sa to zvladnut. Ak su bolesti treba si vypytat od sestriciek lieky. A podla mna cim skor sa rozpohybovat. Cim dlhsie sa to odklada tym to je narocnejsie. Ja som po 5tich dnoch isla s malym domov. Drzim palce 🙂

kacenka2803
15. dec 2016

Mala som kúpené také jednorazové vyššie ale to bolo celé zle zosuverili sa mi priamo do jazvy takže nič stoho mala som moja bavlnené ktoré som si dala nižšie aby ma to nerazalo ale ak ti môžem poradiť dajú sa kúpiť v zdravotníctve potrebách také mega vložky tie som si dala na intímne partie a všetko som si nechala dýchať naj .na jazvu je vzduch na začiatku nebudeš behať hore dole takže to vidrzis neboj nič si silnejšia ako si myslíš a chceš mať celkovú anestézy či len spinalnu ?

lilian23
16. dec 2016

@zkb nohavicky sa daju kupit specialne na sekciu v zdravotnickych potrebach. Ja som si take pytala. Su sietkove cize jazva aj dycha a mala som ich vytiahnute az k pupku a super boli. Bez nich by som si to nevedela predstavit

uzanka16
16. dec 2016

Ja som mala spinal pri sekcii,po prestani ucinkovania tie bolesti sa dali,no ale ked som mala vstat a rozchodit to tak som aj revala,lebo to strasne bolelo,sestricka ma iba 1 povzbudzovala,najhorsie ked mal prelozili z Jisky ku malej,bola na UM kojit som nemohla a kym sa ja dotackala k sestrickam po mlieko ze malanzas chce umenie,potom mi ju iba na noc brali,ale fakt treba sa stale hybat a rozchodit akonahle som viac lezala zas to viac bolelo a problem vstat.No a najhorsiu skusenost som mala s tym ze som nemohla ist na velku potrebu,tyzden som nebola,cipky nezabrali,iba prehanadlo,aj to stale som si nemohla davat a nic nezaberalo,nechcelo ma nutkat,riesila som to tak ze pol deci som vypila olivoveho oleja- poradili mi,zabralo ale tlacit som nemohla iba jemnulinko,lebo som mala pocit ze creva vindu taka extremna bolest a na wc aj hodinu a revala tam,toto mi trvalo mesiac.jazvu mi povedali ze aspon 3 mesiace si nemam nicim osetrovat,a pekne sa zahojila ani raz som nepouzila ziadnu mast

adullienka
16. dec 2016

Ahoj nestresuj sa zbytočne kazda sme ina a mame iný organizmus. Ja som to zvladala perfektne. Jasne ze prvé dni to bolo najhoršie ale da sa to hlavne pomaličky. Uvidím ake to bude vo februári po druhej sekcii.

Strana
z2