icon

Ako zvládnuť druhý pôrod a zmierniť strach?

kristy1923
1. apr 2026

Dobrý deň čaká ma druhý pôrod budeme mať dievcatko prvý sme čakali chlapčeka a už ma 2,5roka no ten prvý bol pre mňa katastrofa 10h bolesti silne z tých bolesti extrémne vyčerpaná a keď to už prišlo tlačila som z posledných síl keby ma nenastrihol asi by som to nedala syn mal 3360g 53cm a keď sa narodil pupočnú šnúru mal v strede na uzol a nedýchal takže na prvý pôrod to bolo pre mňa trauma tiež som sa ešte pri tlačení roztrhla pri mechuri tak aj to mi zašívali. A keďže už o 3 mesiace rodim príde na mňa niekedy strašný strach či to zvládnem a aký bude pôrod pri dievčatku preto by som rada vedela že aký ste mali vy a poprípade čo by ste mi odporučili aby bol aspoň o trošku lepší strašne sa bojím ale na dievcatko sa veľmi tešíme a aj sme vždy dievcatko chceli tak sa už aj nevieme dočkať 🩷

zuzanaete
1. apr 2026

Kazdy porod je iny. Tiez som mala prvy katastrofalny. Ten druhy bol uzdravujuci. Mohla by som aj kazde 2 mesiace rodit. 😀 Drzim palce, aby bol druhy porod krasnym zazitkom.

nikolani
1. apr 2026

Neviem či si pri prvom mala nejakú prípravu na pôrod, ak nie, tak toto vie byť fajn. Napríklad ísť za fyzioterapeutkou a naučiť sa nejaké cviky a ulavove pozície ktoré vieš použiť počas pôrodu, ďalej je fajn masáž hrádze, pitie čaju z malinika, jedenie ďatlí, vaginálna naparka, niekto si pochvaľuje aj anibal či aromaterapiu a vlastnú hudbu k pôrodu. Nič z toho ti síce nezaručí ľahký pôrod ale môže pomôcť. Aj po psychickej stránke, keď budeš mať pocit že si pripravená a vieš čo máš robiť, môže ti to pomôcť byť viac uvoľnená a nie v kŕči.
A hoci je každý pôrod iný tak veľa žien má práve druhý pôrod omnoho ľahší a kratší (u mňa to síce neplatilo ale druhý som mala vyvolávaný, tak to sa nedá úplne porovnať).
A určite odporúčam epidural. Ten robí obrovský rozdiel

maryetta
1. apr 2026

10hodin? Na prvy porod super. Moj prvy bol 28hodin 😉 tiez chlapec. Druhe bolo dievca a ano bolo lepsie. 6hodin 😉 20:00 vysetrenie 20:20 sa narodila 😉

kristy1923
autor
1. apr 2026
@maryetta

10hodin? Na prvy porod super. Moj prvy bol 28hodin 😉 tiez chlapec. Druhe bolo dievca a ano bolo lepsie. 6hodin 😉 20:00 vysetrenie 20:20 sa narodila 😉

@maryetta 10hod ale tých 10hod neskutočne bolesti až také že som sa celá triasla a vyčerpaná s tých bolesti tak veľmi že som už ani poriadne tlačiť nemohla. Plus komplikácie takže zážitok som veru nemala pekný. Tak dúfam že ten druhý už bude lepší

anonym_b71a35
1. apr 2026

@kristy1923 naozaj je kazdy porod iny, telo uz trosku pri tom druhom vie, co a ako, ma "pamat", tak uz asi tie vazy a slavy a vsetko je kus inak nastavene, hlavne, ked je to porod tak do 5 rokov od prveho. Neboj. Ja som mala napriklad prvy lepsi ako druhy, to je fakt individualne a potom treti, to som sa nestihla spamatat a dieta vyletelo zo mna do 45 minut od pustenia vody - vyvolavali mi v 39 tyzdni kvoli zdravotnym komplikaciam.
Musis sa nastavit, ze vonku ist musi, neboj, to das. Hlavne ak nemas komplikacie, tak najlepsie je doma, v pokojnom prostredi si predychavat kontrakcie, pokial ti teda neodtiekla voda, to bolo strasne super pri prvom, ze som to absolvovala doma, sprcha, a dlllllho predlho som sedela na wc a snazila sa "vykakat", strasne tlaky som mala ako na stolicu a neslo zo mna skoro nic. Ale dobre mi to uvolnovalo krcok, ocividne, lebo cely porod trval 3,5 hodiny, do porodnice som dosla so zajdetou brankou a preboha, len netlacte 🫣😅. Tak ako, nie ze sa chvalim, ale taky by som priala kazdej zene. Aj Tebe. Drzim palce.

maryetta
1. apr 2026
@kristy1923

@maryetta 10hod ale tých 10hod neskutočne bolesti až také že som sa celá triasla a vyčerpaná s tých bolesti tak veľmi že som už ani poriadne tlačiť nemohla. Plus komplikácie takže zážitok som veru nemala pekný. Tak dúfam že ten druhý už bude lepší

@kristy1923 ano. Tiez som si tym presla. Vyvolavacky. Nezaberali uspavacky a take srandy... ale vsetko preslo a som rada ze sme tu a ze sa podarilo aj dalsie tehotenstvo uspesne.

anonym_d7d485
1. apr 2026

@kristy1923 čo ti poradiť. Prežila si prvý a prežiješ aj druhý. Zotavis sa a bude všetko ok. Nerieš veci dopredu ako bude tak bude.

livsi
Včera o 07:19

Nerozmýšľala si nad epiduralom?

kristy1923
autor
Včera o 20:14
@anonym_b71a35

@kristy1923 naozaj je kazdy porod iny, telo uz trosku pri tom druhom vie, co a ako, ma "pamat", tak uz asi tie vazy a slavy a vsetko je kus inak nastavene, hlavne, ked je to porod tak do 5 rokov od prveho. Neboj. Ja som mala napriklad prvy lepsi ako druhy, to je fakt individualne a potom treti, to som sa nestihla spamatat a dieta vyletelo zo mna do 45 minut od pustenia vody - vyvolavali mi v 39 tyzdni kvoli zdravotnym komplikaciam.
Musis sa nastavit, ze vonku ist musi, neboj, to das. Hlavne ak nemas komplikacie, tak najlepsie je doma, v pokojnom prostredi si predychavat kontrakcie, pokial ti teda neodtiekla voda, to bolo strasne super pri prvom, ze som to absolvovala doma, sprcha, a dlllllho predlho som sedela na wc a snazila sa "vykakat", strasne tlaky som mala ako na stolicu a neslo zo mna skoro nic. Ale dobre mi to uvolnovalo krcok, ocividne, lebo cely porod trval 3,5 hodiny, do porodnice som dosla so zajdetou brankou a preboha, len netlacte 🫣😅. Tak ako, nie ze sa chvalim, ale taky by som priala kazdej zene. Aj Tebe. Drzim palce.

@anonym_b71a35 Ďakujem veľmi pekne 🩷🙏

kristy1923
autor
Včera o 20:15
@livsi

Nerozmýšľala si nad epiduralom?

@livsi Nie ale ak bude treba tak neodmietnem