Aký je váš názor na epidurálku?
Mali ste epidurálku alebo sa to dá v pohodičke zvládnuť aj bez nej?
@usacek79 napisala si to uuuuuuzasne presne a myslim, ze hovoris viacerym mamickam z duse. To co si napisala na zaciatku bol presne moj pripad, nastastie sa to neskoncilo cisarakom. mala som veelmi bolestive kontrakcie ale pi som nechcela,ale ked ma porodna asistentka postrasila,ze to bude este viac boliet ked mi odide plod.voda, zo strachu som si ju vypytala a potom sa to cele spustilo. uz tak rodit nechcem a dufam, ze kym bude druhe, situacia ohladom porodov u nas sa zmeni. ked nie, budem rodit inde.
@aristka no a presne to sa mi nepaci,ze sa to robi ako na beziacom pase. su predsa aj ine metody ako sa da urychlit porod, nie? tym, ze zene daju pokoj, dopraju jej sukromie a nebudu ju kazdu chvilu kontrolovat a monitorovat. ja som mala uzasne a bezproblemove tehotenstvo a oxytocin mi takmer zabil dieta. ozvy klesli skoro k nule!!! ked sa narodil,mal apgar skore 4.Ja mam zly zazitok s epi.a urcite tak nechcem uz nikdy rodit
@demonique veď práve,ale bohužiaľ v našich pôrodniciach sa personál musí ešte veľa učiť a poniektorý personál tam nemá čo robiť a to pracujem vo fachu a mám zážitok ako hrom....,takže ono to nebýva epi čo sa deje alebo sa to zväzie ,ale ten stres okolo pôrodu a to ,že mamička je na poslednom mieste....
maminky , moze sa odmietnut klystir????
@samantha185 áno môžeš 🙂 v podsate ty môžeš akýkoľvek úkon odmietnuť (pokiaľ nejde o život)
a co by ste mi poradili, odmietnut alebo nie? lebo si neviem predstavit ze v tych bolestiach a strachu maju do mna este nieco pchat a mam lietat na wc
@samantha185 ved na tom nie je nic hrozne..akuraaat je to neprijemne tam na tych nemocnicnych wckach ale zase nie je pravidlo ze z teba vyjde neviem co, neboj...podla mna je to lepsie, ako ked to budu utierat spod teba pri porode 😒
@samantha185 klistýr sa dáva na začiatku, v rámci tej prípravy alebo príjmu..takže ako prvé máš vyšetrenie, potom ide sa na pásy - monitor, to je cca 20-40min, a potom sa ide na klystír, ja som ho mala - chcela som ho, nebolo to nič nepríjemné, tri krat som dala sprcha-wc, cítila som sa dobre, čistejšie, a dr mi aj povedala, že to môže urýchlovať pôrod
(ten môj šiel aj tak rýchlo) a druhá vec, samozrejme, je to čistejšie, ten pôrod a tak..nemusí sa žena obávať že by sa niečo dostalo k babatku (napr. to moje už nebolo chránené, lebo mi odtekala plodová voda), takže ja to hodnotím pozitívne..a dokonca som mala na výber buď Epi alebo klystír - obe že mi nestíhajú dať, dokonca Epi mi ani nezaručia ze by mi zabrala, lebo som dosla neskoro do nemocnice :P takže aj po porade s dr som si zvolila klistir a nelutujem, a tretia vec, na dalsi den po porode nemusis riesit tuto potrebu 🙂 ked tam dole ťa všetko ešte tlačí a cítiš to tak aspoň o starosť menej :D
@samantha185 No neviem, ako si na tom. Ale ked na Teba pridu tie silne tlaky, pojde Ti von vsetko a vsetkymi otvormi.....tak kludne skus odmietnut - je to na Tebe...... 🙂
@usacek79 dakujem 🙂 ja za seba... ked pojdem spontanne tak to radsej pretrpim 🙂 gynekolog ma poslal, ze ak nepojdem si dat urobit anesteziol. tak mi nebudu moct zaviest epi pri porode, tak som nevedela co mam robit, zatial som nesla, zaujimave nazory sa tu preplietli, no niekedy nic take asi nebolo a vydrzalo sa... niektore veci su fakt podla prirode
dakujem🙂
@samantha185 ja som klystir odmietla a vyslo zo mna iba dieta🙂). V drvivej vacsine pripadov zacne zenu pred samotnym porodom trocha prehanat (aj mna), je to v podstate jeden zo znakov bliziaceho sa porodu, cize sa vyprazdnis prirodzene. Je to na tebe, kopa mojich kamaratok klystir pred porodom nemala (vacsinou ziju v zahranici, kde sa pred porodom ziadny klystir neaplikuje) a cuduj sa svete, "nehoda" sa nestala ziadnej. Ale rataj s tym, ze po porode bude velka potreba niekolko dni celkom adrenalinovy zazitok, takze pokial sa prirodzene neprecistis pred, klystir by som zvazila.
Ahoj, aj zuby si nechávame vŕtať s injekciou proti bolesti a nikto sa nečuduje. Len si ju daj. Určite choď na poučenie , nalaď sa , že si ju dáš a všetko bude super , no a v danú chvíľu to vypáli tak ako má byť a možno ani nestihnú a možno áno a bude to super aj tak. Inak obe detičky som rodila s epi. a poviem Ti je to paráda, mala som aj kontrakcie aj som rodila už bez účinku epi. a určite by som si ju dala zas. Nebola som ubolená ani unavená , žiadna bolesť hlavy či niečoho iného, úplne v pohode.
hm.. no to by ma tiez zaujimalo, velka potreba po porode.. je mi jasne, ze to bude boliet.. ale nemoze sa stat ze si potrham nejak stehy alebo si ublizim ?
@usacek79 krasne si to napisala, ja spatne velmi lutujem, ze som epidural mala, vobec som necitila tlaky, cely porod bol velmi zmateny, nervozny a ku koncu na chvilku aj nebezpecny pre moju dcerku. Druhy krat uz ani za svet. Okrem toho, treba zobrat do uvahy aj vplyv epiduralu na samotne dieta.
@samantha185 ja som tiež mala klystyir 2 krat pred porodom...no nebolo to prijemne..ale ten pocit že nemusiš sa hanbit keby nahododu aj s dietatkom ti vyšiel von aj niečo ine, bolo ok...a po klystiri cca 2 dni ani na velku spotrebu nebudeš ist, lebo nemaš nič v žaludku...a toho neboj že pretrhneš nejake stehy pro velkej..
@samantha185 nie je to nič strašné a je to za sekundu a konečne sa dobre vyprázdniš a je to vždy lepšie ako sa im pri tlačení poserkať a keď už tak chceš sprav si ho doma,dá sa tuším kúpiť v lekárni...
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/epidural-ano-alebo-nie-ako-sa-rozhodnut/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/mam-si-dat-epidural/
plus kopec dalsich tem ohladne epiduraliek, staci zadat do vyhladavaca slovo epidural. pokracujte v nich.

@ekinkala prosím ťa to čo píšeš ,že doktori to pichať nevedia,je to normálna anestézia ako iná a dokonca sa to pichá aj pri inych operáciach ako súčasť analgézie aj u ľudí s nádorovým ochorením....toto je dosť opovážlivé a urážlivé vyjadrenie a pritom nemáš absolútne žiadnu skúsenosť....tak nerob z anesteziológov neskúsených amatérov....