icon

Bojím sa pôrodu. Ako sa mám pripraviť?

30. jan 2026

Najviac toho , že čo ak sa nestihnem tak veľmi nadýchnuť a tlačiť 🥺 dá sa na to nejako pripraviť? Alebo netreba až tak veľmi sa nadýchnuť

mullerova46
30. jan 2026

@anonym_autor netreba sa nadýchnuť a tlačiť naraz 🙂 dá sa pracovať s dychom. Skús ísť na nejakú online alebo osobnú predporodnu prípravu 🙂 hlavne sa treba ukľudniť a kontrakcie samé sú sťaby maternice ktoré sa snažia dieťa vytlačiť von. Ak budeš zatinat ústa pri tlačení tak všetky svaly stiahneš aj to panvové dno a bude to ešte ťažšie 🙂
Dá sa tlačiť postupne ako keď ideš na veľkú a máš zápchu 😁

anonym_3fcdf4
30. jan 2026

To nic, asi vsetky sme sa bali. A ver tomu, nie len pri prvom 😅 za mna je najlepsie pocuvat pokyny personalu a vlastne telo. Teraz nic nenatrenujes. Vela stastia.

martinka13
30. jan 2026

Bála som sa tak, že som ani deti nechcela. A mám 2. A nebyť hroznej udalosti, mala by som 3. To je odpoveď na Tvoj strach. Asi by som ďalšie nikdy nechcela, keby to bolo nezvladnutelne. Takže sa to dá...

anonym_4129bb
30. jan 2026

treba pocuvat co hovori lekar a myslim ze vtedy tak podvedome budete robit to co treba ;) pokial nebudu nedajboze komplikacie tak myslim ze v pohode to zvladnete urcite ;)

janka_266
30. jan 2026

Treba počúvať sestričky a robiť čo povedia

anonym_6a0896
30. jan 2026

@anonym_autor aj ja som sa tohto bala a nakoniec som rodila v celkovej narkoze cisarskym :D

anonym_9470af
30. jan 2026

@anonym_autor nemala si rozťahovať nohy 🤷🏻
Možno budeš mať pôrod za sebou rýchlo a možno budeš rodiť celý deň v bolestiach
Možno to pôjde ľahko a možno bude dieťa veľké a natrhne ťa dole
Buď sa narodí zdravé alebo choré alebo mŕtve
Treba sa pripraviť na všetko aj dobre aj zle

anonym_de70eb
30. jan 2026
@anonym_9470af

@anonym_9470af co si ty za drbohlava?

svetlonos
30. jan 2026
@anonym_9470af

@anonym_9470af
no teba mat v rodine asi ti zopar krat aj pleštím riadnu! Takto sa pise zene, ktora ma strach, a zvkašt tie poskedne vety?? Ze ty by si potrebovala poruesit minimalne psychologa?
Pokual mas svoje traumy, ok. Ale liec si ich v sukromí a nedeptaj tu buduce matky.

anonym_9470af
30. jan 2026
@svetlonos

@anonym_9470af
no teba mat v rodine asi ti zopar krat aj pleštím riadnu! Takto sa pise zene, ktora ma strach, a zvkašt tie poskedne vety?? Ze ty by si potrebovala poruesit minimalne psychologa?
Pokual mas svoje traumy, ok. Ale liec si ich v sukromí a nedeptaj tu buduce matky.

@svetlonos treba jej natierať med okolo úst ? Nech pozná realitu a nie rozprávky
Neklamte jej aspoň
Nie každá má ľahký pôrod a nie každá ho má ťažký
Musí rátať s oboma variantami lebo ak sa stane tá horšia dieťa postihnuté na celý život mrzak zrúti sa ale ak bude v poriadku tak jej odlahne

anonym_9470af
30. jan 2026
@anonym_de70eb

@anonym_9470af co si ty za drbohlava?

@anonym_de70eb tak jej neklamte

anonym_5681c8
30. jan 2026

@anonym_autor
ahoj. Mne pomohla pri prvom porode dula so strachom a chcela som najskor domaci porod 🫣.
Ona ma tak realisticky nadtavila, ze mi ten strach celkom vzala. Pozerala som videa s hypnobirding, same pekne a dobre porody. Bohu dik som nemala okolo seba rodinu alebo dobrakov, co by mi opisovali hrozy.
V den terminu mi porod vyvolali koli cukrovke. Dalo sa to zniest, dali mi rajsky plyn, do 6 hodin hotovo. Dalsie 2 boli lepsie aj rychlejsie. Pri tretom som sa najviac obavala - bol najrychlejsi a v pohode. Tam mi nestihli dat nic od bolesti a dalo sa to zvladnut.
Mam dost nizky prah bolesti podla mna. Aj napriek tomu hned ako som porodila druhe babo, som si povedala v tom momente, ze pri tretom uz budem super vediet techniku dychania a tlacenia. V tej sekunde som si pomyslela, ze mi asi sibe, ved som prave dorodila 😂 a uz myslim na dalsi porod.
A veru tak aj bolo 🙂
Je uolne normalne, ze sa bojiš. To zvladneš a si tam lekari, vedia rychlo konat keby nieco. Drzim palce 🙂 A nakoniec take klišé, ked to cerstvo narodene babatko drzis v naruci, je to nezabudnutelny moment na cely zivot 🙂. Pri tej oredstave tohto momentu by som rodila aj 4x. Ale logika, rozum, vek - vsetko je proti 😄.

svetlonos
30. jan 2026
@anonym_9470af

@anonym_de70eb tak jej neklamte

@anonym_9470af
a kto jej klame? To treba kazdemu hovorit - ked pojdes dnes do prace, rataj s tym ze ta moze zrazit auto alebo trafiť slak, pripadne ta niekto podreze ? Ty mas teda suoer naladenie. Vies, ked mam blbu naladu a rad za zadom by som vsetkych pislala kade lahsie - nepisem zamerne na fora.
Tiez mas zrejme blby den.

anonym_9470af
30. jan 2026
@svetlonos

@anonym_9470af
a kto jej klame? To treba kazdemu hovorit - ked pojdes dnes do prace, rataj s tym ze ta moze zrazit auto alebo trafiť slak, pripadne ta niekto podreze ? Ty mas teda suoer naladenie. Vies, ked mam blbu naladu a rad za zadom by som vsetkych pislala kade lahsie - nepisem zamerne na fora.
Tiez mas zrejme blby den.

@svetlonos ja nemám blbý deň
Presne tak keď ideš do práce môžeš havarovať môže tá zraziť auto infarkt niečo na teda spadne
Ale teraz je reč o inom

anonym_3eef2a
30. jan 2026

Myslím že si prvorodička neboj na pôrodnici ti pôrodná sestra povie čo a ako máš robiť .Mám za sebou dva pôrody a pri každom mi vraveli ako tlačiť ako dýchať .Každý pôrod bol iný

svetlonos
30. jan 2026
@anonym_9470af

@svetlonos treba jej natierať med okolo úst ? Nech pozná realitu a nie rozprávky
Neklamte jej aspoň
Nie každá má ľahký pôrod a nie každá ho má ťažký
Musí rátať s oboma variantami lebo ak sa stane tá horšia dieťa postihnuté na celý život mrzak zrúti sa ale ak bude v poriadku tak jej odlahne

@anonym_9470af
pre kristspana, tebe sa musi tazko zit. Ja mat tvoje naladenie, drblo by ma. Osoravedlnujem sa ti v pripade, ze tie deti postihnute máš.
Ale mam uzasnu ptiatelku, je mi ako sestra. Ona to jednoduche so svojimi detmi veru nema - ake nikdy by mi nepovedala pred porodom take chobotiny, ako tu pises ty! Aj kamosku som mala, ktorej sa aj ta druha vec stala. A veru tiez take reci nemala.
Jasne, vselico sa moze stat ale nie je to pravidlo. Autorka nema 3 - 4 roky aby nevedela o com je zivot. Pitrebuje trochu podrzat, podporit. Tu nie je dovod vytvarat dalzie strachy zbytocne!
Toto nie je klamstvo ake nakade ie na zivot.

anonym_9470af
30. jan 2026
@svetlonos

@anonym_9470af
pre kristspana, tebe sa musi tazko zit. Ja mat tvoje naladenie, drblo by ma. Osoravedlnujem sa ti v pripade, ze tie deti postihnute máš.
Ale mam uzasnu ptiatelku, je mi ako sestra. Ona to jednoduche so svojimi detmi veru nema - ake nikdy by mi nepovedala pred porodom take chobotiny, ako tu pises ty! Aj kamosku som mala, ktorej sa aj ta druha vec stala. A veru tiez take reci nemala.
Jasne, vselico sa moze stat ale nie je to pravidlo. Autorka nema 3 - 4 roky aby nevedela o com je zivot. Pitrebuje trochu podrzat, podporit. Tu nie je dovod vytvarat dalzie strachy zbytocne!
Toto nie je klamstvo ake nakade ie na zivot.

@svetlonos čisto teoreticky budeš jej dávať nádej podporis ju a bum dieťa ťažko postihnuté alebo mŕtve
Bude to snad lepšie ? Podporu nech hľadá u rodiny

anonym_de70eb
30. jan 2026
@anonym_9470af

@svetlonos čisto teoreticky budeš jej dávať nádej podporis ju a bum dieťa ťažko postihnuté alebo mŕtve
Bude to snad lepšie ? Podporu nech hľadá u rodiny

@anonym_9470af teba tiez troska pridusilo pri porode, ze hej?

anonym_9470af
30. jan 2026
@anonym_de70eb

@anonym_9470af teba tiez troska pridusilo pri porode, ze hej?

@anonym_de70eb papala si vtipnú kašu však ? Buď realistka

anonym_de70eb
30. jan 2026
@anonym_9470af

@anonym_de70eb papala si vtipnú kašu však ? Buď realistka

@anonym_9470af „nepapala“ som uz asi 35 rokov, som dospela.

S akym umyslom pises tieto prispevky? Si troll? Bavi ta trapit inych? Riesis si vlastne problemy?

A nepis tu kraviny o realizme. Je statisticky vysoka pravdepodobnost ze bude mat normalny porod. Takze znova sa pytam. O co ide? Okrem toho byt tu za 🐮

anonym_9470af
Včera o 04:01
@anonym_de70eb

@anonym_9470af „nepapala“ som uz asi 35 rokov, som dospela.

S akym umyslom pises tieto prispevky? Si troll? Bavi ta trapit inych? Riesis si vlastne problemy?

A nepis tu kraviny o realizme. Je statisticky vysoka pravdepodobnost ze bude mat normalny porod. Takze znova sa pytam. O co ide? Okrem toho byt tu za 🐮

@anonym_de70eb nie som troll nikoho netrápim len píšem veci tak ako sú
Štatistický aj ľudia lepšie zarábajú
Štatistiky nie sú vôbec pravda tak ju neoblbujte s klamstvami

anonym_828a42
Včera o 07:32
@anonym_9470af

@anonym_9470af autorka sa nepytala, ci nala alebo nemala “roztahovat nohy”. V dnesnej dobe mozes roztahovat nohy aj s tym, ze k dietatu neprides, len pre info ak by si o tom nevedela.
Autorka sa tiez nepytala na to, ci ju roztrhne, ci sa jej narodi dieta zdrave, mrtve alebo postihnute.
Ak si prehliadla, pripadne ak mas problemy s porozumenim pisaneho textu, rada ti to zopakujem. Autorka sa pyta na dychanie pri porode a tlacenie. Vies sa k tomu nejako vyjadrit? Ak mas nutkavu potrebu, poradim ti, urcite vies do toho dychania a tlacenia zakomponovat aj postihnute alebo mrtve dieta ako nasledok, co tiez moze ale nemusi byt toho dosledkom.
Mozno by stacilo citat s porozumenim a nevnasat do toho svoje mindraky.

@autorka bola som na predporodnej priprave, kde sme neriesili to re mna najdolezitejsie, a to je dychanie. Nakolko vsetky ostatne veci som si dokazala dobladat a nastudovat ale to dychanie by mi prospelo keby mi porodna asistentka vysvetlila skor nez na sale, kde som pri lahnuti si na chrbat stratila kontrakcie a kazali mi ako mam dychat a tlacit do kontrakcie, ktoru som v tejto polohe necitila. Urcite sa na to da teoreticky pripravit, vies ist na kurz - poskytovany bemocnicou, v ktorej budes rodit alebo roznymi dulami, pripadne sestrami a porodnymi asistentkami, ktore v tebou vybranej nemocnici pracuju ale ponukaju sukromne kurzy. Na sale ti to urcite vysvetli aj lekar aj PA a priebezne ti budu hovorit, co treba robit.