Bojím sa pôrodu, mávam nočné mory o pôrode
Ahojte, potrebujem sa len vyrozpravať..
Každu noc mam nočné mory o pôrode, každy deň mam depku a trasem sa cela aj zvonku aj zvnutra pri predstave že budem rodiť, citim že to nedam , niesom nato psychicky pripravena, vzivote som necitila taký strach ako tieto mesiace.. termin mam 31.5..dovtedy sa zblaznim z tychto myšlienok, že čo ak uplne zlyham ako žena a nedokažem to.. v polke sa zrutim a vzdam to..že nejak ubližim babatku tym aka som padavka..že nezvladnem tu bolesť, a byť v bolestiach cca(urcite v mojom pripade) 20hodin...(ak nie 40)..pozerala som vela videi na youtube, niekto si povie ze naco, iba sa stresujem viac, ale chcela som vidiet ake všelijake tie porody mozu byt a hlavne načo sa pripraviť. Som už ztoho uplne zufala najradsej by som bola keby to niekto odrodil zamna..alebo aspon keby som spala ,zobudila sa a mala po tom.. ani sa neviem tešiť na moje babo kôli tomu..neviem ako sa mam spravne naladit, to sa podla mna ani neda
Neboj sa nie si jedna co sa boji 🙂 Mas este dost casu aby si absolvovala nejaky predporodny kurz kde ta trosku pripravia na to co ta caka. A akoze ak sa toh onebudes vediet zbavit tak mozno by bolo dobre pouvazovat nad epiduralkou j to b y ta mohlo upokojit trosku
ako keby som to ja pisala, od polky tehotenstva som si vravela, ze co to bol za prije....napad, ze som sa na to dala, a co teraz s tym, bala som sa do konca, a tyzden pred porodom ma poslali na sekciu, co bol pre mna zazrak, velmi mi odlahlo, ze to je naplanovane,a ze nepride ziaden porod a bolesti, aj z toho strachu by som sa na to druhykrat nedala, ale nerobis dobre, ze vkuse pocitujes strach, mysli na to male, ono to vsetko citi, tie tvoje pocity a fakt ku koncu ti uz bude jedno ako, len nech je von :D
ak ti môžem poradiť, skús rodiť niekde, kde majú pôrodnú vaňu...neuveritelné ale tie kontrakcie sa tam úplne stratia, a tie sú na celom pôrode najhoršie. na sk tých vaní veľa však niet. skús za hranice. možno sa tie peniaze v tvojom prípade aj oplatí investovať...
Ale zvládneš pôrod. Totiž..... dieťa v Tebe nemôže zostať navždy. Takže napokon Ti nič iné nezostane ako to zvládnuť 😀
Ale ved to nie su bolesti v kuse 20 hodin, a porod sam o sebe je rychlo ak ide vsetko dobre, len proste silno potlacis viackrat a posledny krat total silno kludne aj kric pri tom to kricia aj sportovci pri silnych vykonoch, , nech je s Tebou niekto pri otváraní na vzdychárni, porod vobec nie je az strasny ako si myslís, je to vec prírody, ani nie tvoja, podla mna je skor bolestive otvaranie sa, ale to predychas a iste si radsej zavolaj nech je pri Tebe vo vzdycharni niekto, iste to neni bolest v kuse, naozaj to neni take strasne ako si predstavujes! Je to vec prirody, ty len spolupracuj, ze predychavaj bolesti ktore pridu pri otvaraní sa, a ked budes uz otvorena par krat potlacis silno a dieťatko bude vonku, potom ale skor pride bolest pri zasívaní 🙂, ale to nezabudni dieťatko si dat na prsník nech sa prisaje, a nezabudni ze aj dieta ak nedas na prsnik sa musi naucit tahat z prsnika, to kojenie nezvladalo tam kde som rodila skoro ziadna prvorodicka, vsetky mali umele mlieko :( a vtedy pojde najsilnejsie mlieko..nemas sa coho bat..pripadne sa pomodli alebo si daj odsluzit sv.omsu za seba za porod ak si veriaca.
Ahojky, malo som to iste, tesila som sa sice, ze budeme mat babo, no zaroven som nevedela ako sa dostane na svet. Velmi mi pomohol predporodny kurz. Total ma to dalo do pohodicky... nevravim, strach bol, no taky iny, mensi 🤗a porod bol tiez oki, dokonca som to necakane dala aj bez epiduralu a tie bolesti sa dali naozaj prezit. Na tom kurze dostanes trosku predstavu na co sa pripravit, mne napr. Vadili aj storky mojich akusenych kolegyn uz mamiciek o kontrakciach a cisarskych a podobne. A tie videa su totalna blbost, naozaj necitaj, nepozeraj. Chod radsej na kurz. Uvidis ako Ta to da do pohody.
Inak baby ja mam tiez otazku, aky je rozdiel rodit s epi a bez? Ja som rodila predcasne, v noci, rychlo a nemala som predoperacne vysetrenia a tak mi nikto epi pichnut nechcel, ani nemal kto. Rodila som pekne cista a ze som si to teda uzila 🙂
@777januska777 ja zas naopak, kontrakcie boleli hrozne, pred epiduralom som to nedavala.. potom uz hviezda najväčšia som bola 😂 a ten samotný porod a tie tlaky a toto, akoze príjemné mi to nebolo, ale to už bola čistá pohoda proti samotným kontrakciam...
Musíš si veriť, byť v pohode,byť pozitívne naladena a zamerať sa na konečný ciel- bábätko....rada od pôrod.asistenky....tymto som sa ja riadila....nestresuj sa zbytočné...budeš počúvať svoje telo....úplne najdolez.je dýchanie ,pozri hypno pôrod - su tam fázy dýchania,tie si "precvičuj"....a nič nepozeraj ,lebo potom to psychika pracuje aj v noci....
Prečo si myslís že "určite budeš v bolestiach 20 - 40 hodín" ?
V živote som zažila veľkú bolesť zápal okostnice aj chrbát herniu platničky, to bola naozajstna neprerusovana bolest.
Pôrod? Tak dve hodky silnejších kontrakcii, dovtedy asi 6 hodín pohoda, zabolelo brucho pár sekúnd a potom niekoľko minút kľud. Intervaly sa síce skracovali ale mimo kontrakciu ta nič nebolí, táto taky zub boli nonstop máš chuť si odstrelit hlavu. Ja som rodila úplne bez liekov ale v dnešnej dobe je toľko možností, dáš si spinalku a necítiš nič tak nestresuj.
A ešte jedno ti napíšem, tetujem ľudí takže s bolesťou sa stretávam denne. Je naozaj veľmi individuálna, to co jedného neskutočne boli to isté druhý ani nevie. Veľakrát mi prídu ľudia pokakany na prvé tetovanie lebo kamošku to tak bolelo a potom sa smejú že ved to nič nieje a oni stresy už 3 dní predtým. S pôrodom je to rovnako, čo jednu boli druhu nie. Navyše pôrod je tak emocne silný zážitok že ženy si ho v spomienkach prifarbuju, či už v dobrom alebo zlom
Skus prestať pozerať videa, priprav sa inak. Čítaj o pekných pôrodoch, hypnoporodoch, domácich pôrodoch (netvrdím ze mas rodiť doma ale zväčša sú to veľmi pozitívne príbehy žiadny nemocničných horor), kontaktuj dulu porozprávaj sa s ňou.
Nezabúdaj na šport, dobrá fyzická kondícia = ľahký pôrod.
Neries porody druhych, ale svoj. Psychicka pohoda je 75% uspechu. Na bolest sa nezomiera. Niekto ti opise ake su bolesti neznesitelne, niekto ake je to v pohode. Sme v modernej dobe, bolest sa tlmi a hlavne nastavenie mysle je zakladom uspechu. Ja som sa psychicky pripravila na to, ze to bude nehorazne boliet, ze sa mi bude zdat ze ma roztrhne a nic take sa nekonalo. Najvacsi problem byva, ze zeny nepocuvaju porodnu asistentku a lekara. Nie je to jednoduche, ale ked sa zacnes sustredit na nich, pomozu ti ulavit aj od bolesti aj porodit zdrave dieta. Bud rada,ze budes pod kontrolou a nie rodit niekde v stane s porodnou carodejnicou 🙂
@river_song zaujímavé ako to ženy rozdielne berú a aké rozdielne kontrakcie majú, ja som počas kontrakcií ešte išla s manželom na zmrzlinu, keďže som chodila po nemocnici 😀 potom som manžela poslala domov a ja som si išla pekne sadnúť do sprchy a tam som skoro vôbec nič necítila a keď som už začala cítiť, tak to som už vedela, že je tu finále a už som iba vyšla hore na tú kozu a tlačila 😀 tieto posledné boli pre mňa úplne najhoršie bolesti, dovtedy som to celkom predychavala 😀
@777januska777 ja som tie tlaky mala asi 2 hodiny, najprv chvilkove, sestricka ze az keď to bude vpodstate nonstop, idem rodiť.. ale to uz sa fakt že dalo vpohode zvládnuť, to som sa prechadzala.. proste ako ked ti veľmi treba na veľkú ale zachod nikde v okoli 😂😂 malá bola vonku potom uz len na jedno -dve zatlacenia, a to ma vôbec nebolelo, len to bolo take nepríjemné.. ale pri kontrakciach som myslela ze umrem, to som plakala od bolesti 😂
Ahoj ja som sa tiež strašne bála hrôzostrašné scenáre som si predstavovala no bolo to naozaj hrozne... Keď prišiel deň D moje bolesti síce trvali iba dve hodinky ale bolo to neskutočne unavujuce vyčerpávajúce už som ani nevedela tlačiť nakoniec malú vytiahli vakuom... Po pôrode som povedala ze viac detí už nechcem, nechcem znášať opäť tie neskutočne bolesti to trapenie.... Po čase sa ale niečo vo mne zlomilo a zatúžila som opäť po voňavom ulzičku druhý pôrod som znášala síce v ukrutnych bolestiach ale o 80%lepsie ako prvý už som vedela co ma čaká... Malý bol von na tri za tlačenie co je paráda pri dcérke som sa trápila hodinu s tlačenim.... No a teraz som opäť tehotná a opäť sa samozrejme bojím, ale sme ženy sme na to stvorené my to zvládneme sme silnejšie ako muži... Nič sa neboj všetko bude ôk... keď uvidíš maličké hneď na všetko zabudneš držím ti palčeky 😊😉
@river_song tak to možno aj preto, že si mala epiduralku, u mňa tie posledné kontrakcie boli fakt hrozne bolestivé, ja som epiduralku nemala, keďže mám problémy so zrážanlivosťou krvi 🤔
@777januska777 pre mna boli naopak kontrakcie bolestive, hlavne poslenda pol hodina, a to tlacenie uz bola taka uuulava, mala vysla hned na 2 zatlacenia, prve bolo len take zahrievacie kolo a na druhe sa cela vysmykla von :D
@innapnirhu ja som malého zas nemohla vytlačiť, lebo som počúvala sestričky a nie svoje vlastné sily 😀 nakoniec som ich prestala počúvať a malého som vytlačila 😀
ja len že nie každý pôrod musí trvať 20, nedajbože 40 hodín (to podľa mňa ani neexistuje, to pristúpia k sekcii). Ja som rodila dokopy asi 3,5 hodiny, na druhé zatlačenie bola malá vonku. žiadny nástrih, natrhnutie, žiadne šitie, úplná pohodka. Sesternica pre istotu 3 deti a všetky tri do 30 min od prvej kontrakcie.
Odporúčam pozerať a počúvať tie pekné a pozitívne skúsenosti z pôrodu a nie tie najdramatickejšie scenáre aké sa dajú nájsť. A kľudne vyhľadať aj odbornú pomoc.
Aj keď rozmýšľam, ako sa dá pôrod nezvládnuť zo strany ženy - ja som mala pocit, že to ide proste samé, nebolo to niečo, čo môžem nejak zásadne ovplyvniť alebo do toho zasiahnuť, pre mňa to bolo celé úplne mimo kontrolu. Mohla som akurát tak pravidelne dýchať, ale veď to dieťa proste von vyjde, to nie je že "nevládzem, končím, idem domov spať".
Akoby si pisala o mne.Ja uz mam sice po porode 3roky,ale to iste som prezivala a poviem ti,ze takto to aj dopadlo.Hlavne,ze sme skoncili zdrave,ale zazitky strasne,ani nie tak z bolesti ako zo samotneho porodu.Radim ti,vobec to neries.Ked to pride,neovplyvnis to,lebo telo to vykonava samo.Ja nabuduce urcite dam epiduralku,aj ked ani to nie je sranda,no s tym to myslim lepsie zvladnem,lebo z bolesti vyse 20h som bola fakt vystavena a slaba.Skus rozmyslat len pozitivne a tes sa z toho.Garantujem ti,ze ked v strese budes pokracovat,tak to nezvladnes tak dobre,ako ked budes zit pritomnost.Tes sa co bude.Sme zeny,my to dame,preto sme tu.Zvladnes to,ako kazda ina.Skus citat pekne pribehy,ak uz.Alebo necitaj nic a uzivaj si este brusko a kopanceky,lebo to rychlo pominie 🙂
Tiez som mala strach ale ako mi povedal doktor urcite tam dieta nezostane. Na nic sa neda pripravit lebo clovek nevie co ho caka pri prvom ale zvladnes to ja som to zvladla a to som cilivka velka🙂a dokonca bez kricania🙂
Smer Psycholog veľmi rýchlo.. A rodiť cisárskym
Ahoj, mohol by ti pomôcť aj anibal + ten predporodny kurz, popripade psycholog a hlavne RODINA, PARTNER. Ono porod je narocny pre zenu, ale vsetky zeny po porode, ked im daju deticky na brucho tvrdia, ze hned zabudli na bolest a vsetko neprijemne okolo toho. Pretože je to ta najkrajšia chvila na svete. Niektore zeny by dali vsetko za to, aby to mohli zažiť. Ja žiaľ patrím medzi tie, kt. to mozno nezaziju. Bud silna a verim, ze to zvladnes 💕
A este si mozes pozriet toto:
https://www.youtube.com/watch?v=HN3n0iq8qccJe to ten najkrajší porodny príbeh, aky som kedy videla. Dufam, ze ti aspon trochu doda sily.
Doporučujem epiduralku, keď mi ju pichli bola som ako v nebi, hneď po pôrode som povedala, že mozem ísť znovu rodiť.pri druhom pôrode som rodila bez epi a bolo to omnoho lepšie, viac som si to užila.porod je nič oproti tomu keď vám povedia, že dieťatko nie je zdravé, to sú šoky.tajze sa tešte na zdravé bábo a pôrod dáte, to je nič.drzim palce.
J som prvé porodila za 6 hodín a druhé dieťatko za hodinu a 15 minút. Bolesť nie je až taka hrozná, všetky sme to zvládli tak to zvládneš aj ty a budeš na seba hrdá že si to dokázala. Pre mňa bol ten druhý pôrod doslova krásny zážitok ale aj na prvý spomínam len v dobrom.
Strach je prirodzený,je to veľká zodpovednosť.Mne veľmi pomohla dula,na stretnutiach s ňou som uverila,že to zvládnem druhýkrát po náročnom prvom pôrode.Verila mi tak,že som si zacala veriť aj ja a druhý pôrod bol taký,ako som sa nastavila a vysnívala ;)
Hlavne si vyber dobrú pôrodnicu kde nebudú nejako na teba tlačiť, neviem.
Najlepšie, kde pôjde všetko pomaly tak ako má.
Mne pomôže vždy, že sa na všetko pripravím. Čítaj klasicky priebeh, žiadne komplikácie.
Ja som mala absolútne štandardný pôrod. 12hodinový od začiatku silné kontrakcie čo 5 minút neskor čo 2 minúty. Bola to sila. Na konci už to bolo na nevydržanie, bolesti tak silné, že som myslela, že končím.
A tiež znášam bolesť zle. A dala som to. Aj druhý pôrod. Bez epi. To som vyložene nechcela.
Ja som práve nemala stres, vedela som, že to bude mega aj bolo.
Neviem, aký budeš mať pôrod, nemusí to byť také zle.
Ja som mala druhý 43 minútový vážne. Pauzy medzi kontrakciami, silná som bola ako lev a po pôrode /bolo leto/vyzerám ako pri káve z dovolenky. Pri prvom to bola sila.
Priprav sa na bolesť to áno. Budeš predýchavať. Mne pomáhalo si rátať dĺžku kontrakcie. Cca som mala prehlad kedy bude končiť ďalšia. /ono sa to ale bude predlžovať/
Ja myslím ak nemáš vyložene nejaké psychické problémy že nejaký blok, tak to dáš. Nemáš inú možnosť. A tlačiť proste z celej sily ako najviac vieš pri tom sa dá trocha kričať ináč ani nie. Neboj!

Urcity strach je tu prirodzeny, neboj sa, nie si jedina 🙂
Ja by som odporucila cim skor predporodny kurz, ale nie hocijaky, skor nieco ako hypnoporod, alebo nieco podobne zamerane na prirodzeny porod. Potom by som si nasla dulu, skusila relaxacne cvicenia. Nacitala si vela o prirodzenom porode bez medikamentov - ako tie procesy funguju a pod. Pises, ze si si napozerala videa porodov, ake to boli porody? skor tie opisujuce negativne zazitky? Ak ano, pozri si nejake pekne, takmer bezbolestne, pokojne a emotivne.. 🙂 drzim palce