Bojím sa pôrodu, mávam nočné mory o pôrode
Ahojte, potrebujem sa len vyrozpravať..
Každu noc mam nočné mory o pôrode, každy deň mam depku a trasem sa cela aj zvonku aj zvnutra pri predstave že budem rodiť, citim že to nedam , niesom nato psychicky pripravena, vzivote som necitila taký strach ako tieto mesiace.. termin mam 31.5..dovtedy sa zblaznim z tychto myšlienok, že čo ak uplne zlyham ako žena a nedokažem to.. v polke sa zrutim a vzdam to..že nejak ubližim babatku tym aka som padavka..že nezvladnem tu bolesť, a byť v bolestiach cca(urcite v mojom pripade) 20hodin...(ak nie 40)..pozerala som vela videi na youtube, niekto si povie ze naco, iba sa stresujem viac, ale chcela som vidiet ake všelijake tie porody mozu byt a hlavne načo sa pripraviť. Som už ztoho uplne zufala najradsej by som bola keby to niekto odrodil zamna..alebo aspon keby som spala ,zobudila sa a mala po tom.. ani sa neviem tešiť na moje babo kôli tomu..neviem ako sa mam spravne naladit, to sa podla mna ani neda
@elementissa toto si riadne vyhecovala, 100 bodov! Skvely motivator. A mozno i speaker ;)
nie, presne tak ako pisem, paradoxne tlacis na uplne iny otvor 😁🤗
pocas kontrakcii ti pomoze osoba pohodovej a pokojnej povahy, urcite nie nasilu manzel, ak takej povahy nie je 🙅♀️ a spravne dychat - mne pomahalo pocitanie pocas kontrakcii a uvolnenie mimo nich
ak mas takyto obrovsky strach - uz teraz sa spoj s dulou...ale pokial ide o sprievod - staci aj blizky, ktory nestresuje
drzim palce 💪🤞🤗
Je to uuuuuuplne prirodzene poviem ti ja som mala hrozný strach bála som sa tej strašnej bolesti že to nezvládnem odpadnem s iné veci. Určite žiadne videá nepozeraj na to tá internet nepripravi. Ja by som ti narovinu povedala kontrakcie sú ako bolesti pri silnej menštruácii ten kŕč aké je iba chvíľu potom máš chvíľu čas na oddych vtedy sa uvoľní oddychuj čerpaj silu keď to bude silnejšie nájdeš si svoju polohu tela ktorá ti vyhovuje a už keď začnú tlaky vtedy už vieš že zachvilu to príde neboj sa hlavne keď budeš počúvať čo ti hovoríš sestričky a lekári vtedy to bude v pohode veľa dýchať. Mne veeeeelmi pomohla tehotenská jóga musím povedať že už si na pôrod ani nespomeniem že by to bola nejaká strašná bolesť normálne to vydrzis keď porodis to je tak neuveriteľne krasny uvoľňujúci pocit že v sekunde zabudnes a bude tá zaujímať jedine tvoje dieťa Prajem krasne tehotenstvo užívaj so to plnými dúškami lebo to rýchlo ujde kúp si krasne tehu šaty a tričko foť sa užívaj si to
@777januska777 to nie je pravda ze je najväčšia bolesť pri tlačení.. práveže to uz prichádza úľava ale len tlačiť treba správne
@mamcotka súhlasím,najväčšia bolesť sú kontrakcie,tlačenie je už len čerešnička na torte,lebo žena vie,že to končí.
Viem o com rozprávaš... veľmi Ti odporúčam Hypnopôrod.sk
Ahoj.Ja som sa tiez pred porodom hrozne bala.Mala som vtedy 43 (bola som prvorodicka.Aj ja som kukala videa studovala literaturu.Potom som z toho mala nocne mory a zle sny.Je to cele zle.Musis teraz hlavne mysliet na svoje babatko.Stresom mu nepomahas naopak.Ste teraz jedno telo.Ake pocity mas Ty tak aj ono to preziva s Tebou.Hlavne bud v pohode.
Pokecaj s kamoskami kup si nieco pekne na seba.Teraz aj tehotenska moda je pekna.Zajdi ku kadernicke,ku kozmeticke.Hlavne nemysli na zle veci.Uzivaj si tehotenstvo .Vyspi sa a hlavne oddychuj.Chod z manzelom a veceru alebo zajdi do kina.Neboj sa.Ale ak predsa Tvoje obavy nepominu oslov duluDula Ti pomoze poradi.Je taka moznost (co som len pocula)ze .mozes mat dulu aj pri porode.Treba si to ale overit.
Uvidis ze vsetko pominie a ten neopisatelny pocit stastia aky budes mat ked prvy krat uvidis svoje babatko a privinies si ho k sebe.Vtedy zabudnes na vsetko zle.Uvidis ze to das .Si predsa zena.Drzim prsteky aby Ti to dobre dopadlo.
Ak mas velmi velky strach, az panicky, da sa cez psychiatra vybavit potvrdenie na cisarsky rez.
Ja som mala dva cisarske, tiez som sa velmi bala, ale prvy cisarsky bol neplanovany, akutny a kedze prvy porod bol komplikovany a nemohli mi vyvolat porod 4 dni, tak som musela na sekciu. Pri druhom som sa bala, ze to bude ako pri prvom tak som tu sekciu uz chcela.
Nejak porodit musis... drzim palce
@misulka1989 noo praveze som daleko daleko od rodiny a iba s priatelom a teda ten fakt nieje takej povahy 😁 ale zase neni az taky debil ze by ma nejak stresoval pocas toho ak ano pošlem ho preč.
ani neviem ci tu nieco ako dula existuje musim sa opytat..
@elkakk 😍🤗❤
@laura43 no to je najhorsie ze som skoro cele tehotenstvo v strese 😔 akurat pocas tehotenstva prisli najvacsie problemy ci uz v rodine alebo vo vztahu. Takze stale iba hadky krik a nepokoj a hlavne som na vsetko sama, nemam tu nikoho ze by som mohla ist na kavu vyrozpravat sa a aspon trosku aby ma povzbudil. Takze o to je to narocnejsie lebo chlap nikdy nepochopi tehotenske stavy a nalady a starosti teda aspon moj nie, cele tehotenstvo som sama doma zavreta v byte maximalne idem k jeho mame a to je cely moj program.. ake realne to moze mat nasledky myslim pre bábo.. takto ked mam stres a hlavu v smutku, dost casto aj placem ale nie ze si poplacem nad šteniatkami ale vyslovene hystericky plač ked sa stane nejaka drama doma alebo velka hadka..
Keď budeš mesiac pred pôrodom tak sama budeš chcieť ísť rodiť.
Urcite skoc za psychologom. Medzitym mysli na to, ze tolko zien uz porodilo, das to aj ty. Stresovala som aj ja a dodnes lutujem, ze som sa snazila cez to preniest sama a nesla som za psychologom :( aspon sa vyrozpravat! A ked som isla rodit, samu seba aj babo som sa snazila vyhecovat k "maximalnemu vykonu". Heh, proste ist cestou "moja, ja ta vytlacim von, aj keby co bolo". Neviem ci prave to zabralo, ale cca o 19-20:00 mi zacali prve kontrakcie, ale dalo sa to zniest, voda neodtekala, tak som si nebola ista ci rodim ci co...tepla sprcha nepomahala a kontr. sa stupnovali. O 23:00 budim muza, ze ideme rodit. O 01:00 sme zaparkovali pred porodnicou a o 04:10 bola Julinka na svete 🙂 ak si veriaca, modli sa. Ak si neveriaca, tiez 🙂
Zatial drzim palce a daj vediet co je nove. Das to!
Netreba sa báť, všetko je vecou nášho nastavenia, ak budete myslieť pozitívne privolávať dobré veci, odzrkadlí sa to v reále... Ženy "primitívnych" kmeňoch porodia, nasadnú na koňa a prídu domov, naše preprababky rodili na poli pri práci a boli, poniektoré, ešte dokončiť atď... Bolo to preto, lebo sa tešili, vtedy sa svalstvo nestiahne a telo 's miernejšími' bolesťami prinesie na svet nové stvorenie. Netreba čítať katastrofické články, rozprávať sa s bábätkom a spoločne, s láskou, pokojom, rozvahou sa pripraviť. Pri strese človek nedýcha, neokysličuje sa dostatočne ani on a ani bábo, takže pokojne z hlboka dýchať a sústrediť sa na krásne veci, nie zlé, nke bolesť atď
Moja známa mala termín, s pokojom, psych,priprená sa s "s bábom rozprávala", malinký sa narodil na termín, krásne, prirodzene... Mojej dcérke sa veľmi nechcelo, rozdýchavala som kontrakcie tri dni a noci, nič nebolo krajšie ako dokázať to a držať ju v náručí... Dnes som mou dvoch drobcov. Všetko je v našej hlave, treba si dôverovať, nestrachovať, len veriť a myslieť na to, že to zvládnete!!!
mat dieta je neustaly stres a neustale o neho budes mat strach az kym neodrastie, strach pocas tehotenstva strach z porodu neskor strach o babatko, jedine co ti mozem poradit ze stresovat sa stale nieje najlepsia cesta skus doverovat sama sebe a svojmu telu ze to zvladnes tak isto ako ine zeny, zameraj sa na babatko ze dieta ktore ti da potom vela lasky za to stoji
Ja som to prezivala presne rovnako ako ty a predstav si ze az ked som cakala tretie. Neskutocny strach. Stale som na to myslela ako to bude prebiehat. Ako to zvladnem. Za kazdu cenu som bola rozhodnuta pre epidural nakolko som prve dve mala bez kedze v nasej porodnici vacsinou v noci nepichnu. Rozhodlo som sa ist teda kvoli tomu rodit do vedlajsieho mesta aby som mala istotu ze epi dostanem. Tento treti porod si neviem vynachvalit. Kym ti ju budu moct pichnut, bolesti sa daju vydrzat. Potom citis uz len tlak. Vyslovene som si tento porod uzila a nebala by som sa dalsieho🙂
Ja som počas tehotenstva nato až tak nemyslela nevedela som si predstaviť co ma čaká.. Videá som nepozerala.. A už jak som bola tam a musela som prežila som to....ja mam zase paniku z druhého tehotenstva lebo už viem čo ma čaká... A obávam sa že na normálny pôrod ma už nepresvedčí ani sam pan boh.
@mamcotka tak ja som mala najväčšie kontrakcie uz na koze, keď som tlačila a teda to boli, ale že fakt bolesti, dovtedy sa celkom dali predýchať a v sprche som o nich skoro ani nevedela, tak ja nwm potom som asi výnimka 🤔
No ja teda neviem, možno som nejaká anomália, ake mňa teda porod skoro vobec nebolel. Podľa popisov žien v mojom okoli som čakala, že sa mi budu trhať vnútornosti, že tam bude kopu krvi, že budem chcieť umrieť od bolesti. Stále som sa porodnej asistentky na sále pýtala, že kedy už pridu porodne bolesti a ona stále nechàpala, že čo ešte viac chcem. Bolelo ma brucho ako počas menzesu a stále sa mi to nejako nezdalo. Keď som mala syna v naruči tak mi zrazu došlo, že to vobec nebolo hrozné. Moj názor je, že poniektoré ženy - zrejme kvôli tomu aby si pripadali dôležitejšie - naschvál zveličujú a dramatizujú vlastný pôrod. Ako keby tá, čo si to viac odtrpí bola lepšia matka. Za mňa bol porod brnkačka, kedykoľvek by som šla znovu a určite to nebola najhoršia bolesť aku som zažila. Zuby bolia viac. Moja rada - treba sa menej sledovať, nečítať a nepozerať kraviny a osobne sa nastaviť, že všetko bude ok.
Ja by som isla cisarom
@extempore to si jedna z mala a ostatne ti mozu zavidiet...nerob z ostatnych zien padavky! Kazda mame iny prah bolesti, ine telo a iny porod. Mna nechali vytrapit 7hodin kym mi dali epiduralku a sice som nerucala jak jelen, ani neplakala, ale bolest to bola obrovska a otvorila som sa o centimeter...az to vzdali a dali mi epi a zrazu to slo, sice pomaly ale rychlejsie ako bez..po mne prislo hadam osem zien a odrodili skor ako ja....
Ahoj. Ako pisu baby, kludne chod navstivit psychologa, podla mna to nie je hanba a moze ti to len pomoct, pripadne mozno ti tato cesta pomoze mat cisarsky a budes kludnejsia... Osobne som sa tiez velmi bala porodu, mam podla mna dost nizky prah bolesti a obavala som sa ako to vladnem a ze to bude velmi dlho trvat... No od zaciatku som vedela ze chcem ist prirodzene bez "zlepsovakov" (nemam nic proti nim, naprosto chapem kazdu ktora ich ma) a vies ako to nakoniec dopadlo? Tak som sa toho bala a ked sa zacali kontrakcie ani som to nevedela, myslela som si ze ma boli brucho z jedla a isla som spat 😂😂 takze som nakoniec polovicu kontrakcii prespala 😂😂 a ked som si to uz teda vsimla a prisla do porodnice bola som na 8cm otvorena takze to slo rychlo 🙈 ale urcite by som na tvojom miesta sla za tym psychologom, ved nic za to nedas a mozes len ziskat 🙂 podla mna takyto strach je normalne mat, ved predsa nevies do coho ides takze ta naprosto chapem a drzim palce 🙂 potom napis co ti psycholog povedal a ci sa ti podarilo touto cestou vybavit cisarsky... 🙂
@tatiana1329 strach z pôrodu nie je indikácia na sekciu. Papier od psychiatra by pomohol len v prípade, že tehotná má aj iné psychiatrické diagnózy, ktoré by stress z pôrodu mohol zhoršiť.
@extempore si psycholog? Ak ano, beriem... Ak nie tak ju nechaj nech to aspon skusi za to nic neda... To ze ty si porodila lahko neznamena ze to tak ma kazdy... A velmi ta prosim nechaj ju nech to aspon skusi a hned jej nenic nadeje, co ty vies, mozno najde psychologa ktory to dokaze zariadit...
poviem ti môj názor: ako sa psychicky nastavíš, taký pôrod budeš mať, ak prijmeš pôrod ako prirodzený proces, ktorý musíš ty a aj Tvoje dieťatko prekonať, aby ste sa konečne mohli vidieť a s tým prijmeš vnútorne aj všetky tie kontrakcie (ja som si ich predstavovala ako vlny v mori, s každou bol bližšie breh, kde som si mohla objať svoju malú, len nato som sa fixovala, nie na bolesť..) a celý tretí pôrod trval len dve hodiny od začiatku.. túto metódu mi poradila kamarátka až pred tretím pôrodom bohužiaľ, predtým som to tiež nevedela, že to môžem ovplyvňovať, pri prvej dcére som proti bolestiam "bojovala" a tým som si prvú fázu predĺžila na dva nekonečné dni, no hrôza..takže naozaj si v prvom rade musíš veriť a myslieť predovšetkým na Tvoje dieťa, aby si mu čo najviac uľahčila cestu von, ale ísť preto cisárskym rodiť je tá najväčšia hlúposť a zbabelosť.. veď ak nevieš pomôcť svojmu dieťaťu hneď a začiatku, tak ako mu chceš pomáhať po celý život a prídu aj väčšie starosti ako pôrod to mi ver (mám tri deti 21, 16 a 3 )...pôrod je fyziologický a prirodzený, ako aj kojenie a starostlivosť o bábo potom, takých vecí by sa žiadna vyrovnaná a psychicky stabilná žena nemala báť natoľko, by tým mohla ohrozovať svoje dieťa...potom je to už fakt na psychiatra..prepáč za úprimné slová, verím, že padnú na úrodnú pôdu..všetko dobré..🙂
Ja by som si vybavila sekciu, asi budem za inú, ale ak by som mala sa stresovať polroka pôrodom a tato skutočnosť by ma upokojila, tak už by som hľadala doktora....😏
Ja by som začala trénovať s anibalom napríklad, možno to neodbura strach ale natrenujes si ten tlak v pôrodných cestách, tiež pomáha urýchlit pôrod,vyhnes sa nastrihu. Toho sa asi najviac všetky bojíme. A bolesti v krízovej oblasti? Ak ich zažívas roky každý mesiac tak je to len o čosi intenzívnejšie a raz za 9 mesiacov 😉. A myslím ze najdôležitejšie je byt v kľude. Teraz dieťatku ubližujes viac aj sebe. Keď sa nevieš zbaviť stresu a strachu ako vravím treba dačo robiť niektoré maminy si zvolia cbivit gravit jogu ci iné cvičenia a predpôrodné kurzy a teda aj nácvik s anibalom je jeden zázrak ktorý nám v modernej dobe pomáha nazrieť tam kde milióny žien pred nami v minulosti nemohli. Proste sa museli zmieriť s tým ze sa rodilo odjakživa a každá to zvládla a nestresovali sa zbytočne. Držím palce nech sa dáš dokopy a po pôrode spomínaš na túto etapu s úsmevom. 😉😉
Neboj sa aj tak už s tým nič neurobíš, šlo to dnu, musí aj von. Ja som sa psychicky pripravila na najhoršiu bolesť akú si viem predstaviť a nebolo to také aké som očakávala. Sú tam Dr. ktorí už vedia ako a co robiť. Len dýchaj a rob čo kážu a uvidíš ze to zvládneš. Pokiaľ viem, baby si zajednavali aj lumbalku alebo ako sa vola, keď mali strach. Možno trepem ale dnes je veľa možností. Treba sa informovať.
Ruka hore, kto sa cítil na pôrod psychicky pripravený a nebál sa 😊
Nechcem vôbec zľahčovať tvoju situáciu, a viem, že fakt, že to takto cíti každá ti nepomôže, ale naozaj je to tak. Minulosť tu bola, budúcnosť tu ešte nie je. Jediné čo poznáme s istotou je prítomnosť. Naozaj reálne nevieš, či si pripravená. Všetko je len v tvojej hlave a realita môže byť úplne iná. Ale tvoj postoj a strach ju môžu ovplyvniť. Je to len vec rozhodnutia. Idem sa na pôrod tešiť, alebo sa idem báť... Všetko ostatné už treba nechať na prozreteľnosť. Tvoje zlé nastavenie a strach môže pôrod naozaj skomplikovať. Naopak, ak sa naučíš ísť do toho s vierou a v pohode, je väčšia šanca že to aj bude v pohode prebiehať. Nájdi si dobrý predpôrodný kurz, ideálne taký kde sa naučíš pracovať so strachom a zmeniť ho na pozitívne emócie. A naozaj nesleduj videá a hlúposti na nete... každý pôrod je predsa úplne iný 😉

Odkiaľ si? V Žiline otvárajú kurz pre prácu s panvovym dnom, bruchom a diastazou. Chcem to ísť kuknúť, môžeš sa pridať 🙂... Inak ak máš potrebu ísť k psychológovi/psychiatrovi tak choď, neber ohľady na to kto čo hovorí,snáď nepotrebuješ z domu povolenie 🙂