Červená deka na zakrytie novorodenca
Ahojte, dievčatá,
chcela som sa spýtať či ste si brali červenú deku na zakrytie bábätka hneď, keď vám ho položia na telo. Neviem či niektoré pôrodnice aj ponúkajú takúto deku. Aké máte skúsenosti. Ďakujem 😉
ako proti urieknutiu? ci preco?
@ovaaa 😁 mňa tiež ja som sa len modlila nech to mám konečne za sebou a nech všetko dobre dopadne @janulienka192 mňa by zaujímalo že prečo sa to tak robí načo je to dobré ?
Prečo červená deka?
@pribinak kôli bondingu.... najlepšie je dieťatko prikryť červenou dekou... Pripomína mu to prostredie ako v brušku... Upokojí sa a cíti sa v bezpečí 🙂
pocujem o tom prvý krát. Mala dom bonding ale vobec si nespominam čím bol malý zakrytý ale cervena deka to určite nebola. 🙂
ano mala som cervenu, aj do postielky mi dali. neviem ci to malo fakt nejaky efekt, ale hlavne je teplo mamicky a mojkat sa 🙂 myslim si ze to prebije aj cerveny uterak :D
@anastazia94 Keď sa syn narodil dali mi ho hneď na hruď, ale vôbec si nepamätám či ho niečim prikryli
O červenej deke počujem 1x
Ahoj, myslim, ze postaci tlkot srdiecka maminky a dych.
Opatrovat daku deku asi netreba.
Ale to uz je na tvojom zvazeni😉
@pribinak no ono sa to hlavne v poslednej dobe nejako rieši... Tá červená deka nie je nejako nevyhnutná... Najdôležitejší je ten kontakt koža na kožu 🙂
nam to hovorili na prepdorodnej ze cervena deka sa dava na bondingovanie. Pripomina mu to maternicu a lepsie sa adaptuje. Mala som zo sebou tmavocerveny uterak lebo mensiu cervenu deku som v obchodoch nenasla. Porodnica to neponuka, teda co ja viem tak nie.
@holandia lepsie je aj tak uterak. deky su vacsinou umele. 100% bavlneny uterak je the best
Niektore porodnice davaju cervene deky/uteraky, co som videla. Ale radsej si zober svoje, ak ti to samozrejme dovolia, daj si to do porodneho planu, aby boli upovedomeni na porodnici
Červena deka? V živote som o tom nepočula, to akože načo? Aby mu bolo teplo ci na čo? Ved to je jedno, aká farba
Myslim ze novorodenci nevnimaju farby, najma doteraz boli len v tme v maternici, cize farby asi nejak riesit nebudu - oci maju otvorene minimalne, farby sa im vraj zlievaju. Cize deka cervena alebo kvetinkova je im sumafuk, hlavne mama a cecok. Ostatne dlabu.
ďakujem pekne, len som chcela vedieť ako to vidíte vy. Isto je dôležitejšia mama ako všetko ostatné. Len ak by to bábätku pomohlo lepšie sa adaptovať,tak si ju vezmem 🙂
Akoze sorry, ludia nemaju co robit, tak vymyslaju blbosti. mame 5 deti, vsetky bondingovane. Dokonca aj posledne dve narodene cisarskym (sme v zahranici). Vsetky boli zakryte normalny bavlnenym uterakom . Deti som mala od prvej sekundy pri sebe a a uz som ich nikde "neodlozila". Ani jeden nemal nejaku cervenu deku a vsetky sa adaptovali bez problemov, dokonca tie dve co isli cisarskym este lepsie.
@janulienka192 ano, kamaratka si brala cervenu do Kocha. Ja som o tom nevedela, keby viem tiez si vezmem 😉 Vo vyspelych zapadnych krajinach je to samozrejme standard.
@raffaella neguglim. Check realen skusenosti. Nase vsetky deti su narodene vo VELMI vyspelej zapadnej krajine, posledne pred rokom, a nikde nemaju nejake cervene deky. A uz vobec nie ako standard. Taktiez zijeme momentalne v krajine v multi-kulti spolocnosti , spriatelime sa s rodinami z roznych kutov sveta, deti maju narodenia kade tade a o ziadnych cervenych dekach ani chyru ani slychu.
@zooeynka No to by asi nedopadlo dobre. Cervena farba sa povazuje za agresivnu. Si neviem predstavit, co by este vystrajal nas najstarsi. Ten jediny z 5tich deti mal obdobie vzdoru. Ako 8rocny🙈 Alebo to uz bola puberta?🙊 No najradsej by som ho vtedy vratila😂 Co sa cervenej tyka, mame tu v Compounde susedu, je z brazilie, jej muz anglican. Ina raz hovorila, ze u nich v Brazilii je zvykom niest si deti z nemocnice v cervenom obleceni. Ale nema to nic s bondingom, adaptaciou atd. Skor ako znak stastia a este nieco ako na SK sa to pred rokmi vytvorila nova moda s cervenymi naramkami atd. proti urieknutiu. Tiez hlupost, ze urieknutie. rokmi . Ale kto tomu veri budiz. Nase deti su normalne aj bez cervenych diek a masliciek na kociku a ani ich (zatial?) nik neuriekol.
Zachvilu ich po porode dame rovno do nejakych kapsul pripominajucich maternicu a nechame tam deticky este tak dva mesiace adaptovat sa na to ze prisli na svet nie? Pre mna by to malo vyznam pri extremne predcasne narodenych detoch ale veru som pri foteckach malinkatych deticiek v inkubatoroch nepostrehla ze by mali nejake cervene deky 🤔 ale tak kazdeho vec samozrejme.podla mna ak chces cervenu deku a ma to pre teba vyznam tak si ju vezmi to je najmenej
Panebože, toto čo je zase za výmysel? Červená mu pripomína maternicu? A nie je náhodou v tej maternici tma? A prečo by vôbec niečo malo dieťaťu pripomínať maternicu? 🤦🏻♀️
Baby píšu dobre, maternica je možno zvnútra červená, ale preboha, však vnútri je tma. A dieťa tam teda rozhodne na červeno nevidí. Za mňa zbytočnosť.

Tak toto by ma po porode najmenej trapilo...