icon

Čo pre vás bolo najťažšie a najbolestivejšie pri pôrode?

Dnes o 15:11

Veľmi túžim po bábätku, s manželom máme pekný vzťah, máme stabilný príjem, dom, auto. Máme obaja 30 rokov, posledné 3-4 roky premýšľam, že mi niečo chýba. Túžim sa stať mamou, posledných pár mesiacov sme sa aj začali snažiť. Jediné čoho sa bojím je pôrod alebo skôr tá bolesť a všetko okolo toho. Všetky moje kamarátky už majú toto za sebou, ale keď mi vraveli o svojich pôrodoch, ostalo mi ťažko. Bojím sa tej bolesti a či to zvládnem. To naozaj je také strašne bolestivé ? Alebo čo najhoršie bolo pre vás? Ja som taká citlivka, neznesiem ani len najmenšiu bolesť :(

petamich
Dnes o 15:18

Ano naozaj 🙂 pomohla som ti, na co si toto robis?
Je to prirodzena sucast, vacsina zien ma porod "v pohode", urcite je ich viac ako tych s tymi katastrofalnymi scenarmi. Ja som z kategorie katastrofalny porod, napriek tomu to stalo za to 1000%, zabudla som, vytesnala a tesila sa zo zdraveho dietata. A teda kamoskam co nerodili a planuju dieta o mojom porode nerozpravam, na co 🤷‍♀️

anonym_790743
Dnes o 15:21

@anonym_autor ja som mala bolesti 2-3 dni pred pôrodom, ja som mala falošne kontrkacie ktoré strieľali do krížov a tesne pred pôrodom som horko ťažko prešla z postele na wc.. nič nepomahalo, nemala som nič od bolesti. Keď išlo do tuhého tak žiadne kontrakcie a nakoniec to skončilo akútnou sekciou. Bolesť na dusi bola o to väčšia že to nebolo prirodzene a nemali sme bonding s bábätkom pretože prvé sekundy nedýchal a museli mu pomôcť. Takze taká moja skúsenosť s prvým a asi posledným pôrodom 😏😏😏 ale to bol môj porod, tvoj môže byť pohodový. Áno bolestivé to je ale nakoneic to stojí za to. To čo mame doma je hotový poklad a nedala ny som ho za nič. Možno sa odvazim mať aj ďalšie ale potrebujem na to čas. Tiež mám po 30ke.

lenvam
Dnes o 15:21

@anonym_autor po prvom pôrode bolo pre mňa najhoršie vyberanie stehov som myslela ze jej rozkopem hlavu pätou a po druhom keď mi rozbehla mlieko skoro som jej zlomila zápästie oba pôrody bez epiduralky

anonym_49f7e8
Dnes o 15:32
@lenvam

@anonym_autor po prvom pôrode bolo pre mňa najhoršie vyberanie stehov som myslela ze jej rozkopem hlavu pätou a po druhom keď mi rozbehla mlieko skoro som jej zlomila zápästie oba pôrody bez epiduralky

@lenvam To si asi davno rodila, ci? Mna zasivali naozaj riadne a stehy nevyberali.

januska12323
Dnes o 15:41

Vymysleli už aj epidural a rôzne techniky na uľavenie od bolesti ale nejaký diskomfort tam vždy bude. Zbytočne budeš čítať a počúvať hororové scenáre, ty môžeš mať pôrod úplne iný. Rovnako aj tehotenstvo, môžeš ostať na PN aj behať ako srnka až do pôrodu. Dôležitý je výsledok, zdravé bábo, na to mysli.

anonym_49f7e8
Dnes o 15:49
@januska12323

Vymysleli už aj epidural a rôzne techniky na uľavenie od bolesti ale nejaký diskomfort tam vždy bude. Zbytočne budeš čítať a počúvať hororové scenáre, ty môžeš mať pôrod úplne iný. Rovnako aj tehotenstvo, môžeš ostať na PN aj behať ako srnka až do pôrodu. Dôležitý je výsledok, zdravé bábo, na to mysli.

@januska12323 Ani na ten epidural sa spolahnut neda. Mne povedali, ze som uz velmi otvorena a ze mi ho uz nepichnu. Moj porod bol ako horor. Riadne natrhnuta som bola. 2 Mesiace za tym som sediet nevedela, a jedla som nastojaka, aj chodza ma dlho bolela.
Autorka, ale napriek tej naozaj strasnej bolesti to dieta za to stoji. Tak vela lasky da dieta cloveku. A aj ked moj porod bol ako z hororu onedlho budem rodit druhy krat 🙂. Velmi sa tesim aj na nase druhe dietatko.

anonym_b473bb
Dnes o 15:53

@anonym_autor nuž, čo ti poradím? Vybav si cisársky v súkromnej nemocnici myslím bez problémov. Ja som mala oba cisárske 1.tehotenstvo koniec panvový od začiatku ani mi nevedeli povedať čo to bude a ver, že som bola zelená ako tá plachta, ktorou som bola zakrytá. Druhé v 35-ke som mala tiež cisársky a s odstupom času by som veru nemenila.

anonym_9c51bf
Dnes o 15:54

Najdôležitejšie je sa nebáť - sranda, že? Ale naozaj, pôrod je prirodzená vec, tvoje telo je na ňu vymodelované, nadizajnované. Možno sprosté prirovnanie, ale ako by si sa cítila, kebyže máš mať sex vedľa spálne svokrovcov a ani jedna miestnosť nemá dvere? Asi by bolo sucho… keď to nemáš v hlave nastavené, nepôjde to dobre. Podobne plno ľudí má problém ísť na veľkú na cudzom mieste, vedia len doma alebo tam, kde sú len ich domáci. Na návšteve, v reštike, a pod - to nikdy. Niežeby im nikdy nebolo treba, ale hlava ich nepustí. Pôrod je rovnaký (samozrejme sa bavíme o pôrodoch pri ktorých sa predpokladá bezproblémový priebeh, nie také, kde je nevyhnutný zákrok alebo sekcia). Ak máš strach, nervy, stiahnutý žalúdok, napnuté telo, veľmi to nepôjde. Ak sa bojíš, môžeš ísť na kurz hypnopôrodu, kde ťa nauči ako dýchať a sústrediť sa na seba a bábo. Môj pôrod bol úžasný, nádherný.. ťažký, dlhý, ale v momente ako máš to bábo v rukách už ani nevieš. A to som bola dotrhaná a šili ma skoro hodinu. Prirodzený pôrod je najviac frajerská vec čo som kedy spravila, bola som na seba mega hrdá a na druhý deň som vravela mužovi, že mi to pripadá, že to trvalo na pôrodnej sále tak 5 minút (boli to 4 hodiny). Všetci mi hovoria že som cintľavka, že mám nízky prah bolesti, u zubára bez injekcie ani neotvorím ústa, ale pôrod som chcela a aj mala bez liekov. A áno, bolí to, ale ženské telo je na to nadizajnované a tá bolesť nie je ostrá (v porovnaní napr. s tým vŕtaním u zubára), je tupá a pravidelne odchádza - zatiaľ oddýchneš, napiješ sa, poutieraš si tvár. Neboj sa, priprav sa, vyber si dobrú pôrodnicu, zazmluvni si pôrodnú asistentku ktorej dôveruješ (alebo dulu) a bude to úžasný zážitok, na ktorý budeš hrdo spomínať celý život. Držím palce 🫶

bolarazjedna
Dnes o 15:58

Bolí to veľmi, ale v histórii ženy vydržali porodiť aj 10 detí, takže zvládnuť sa to dá, akurát, že dnes už je aj lepší hygienicky štandard a vyššia úroveň zdravotnej starostlivosti.
Ja som rodila 2x, bez epiduralky, za mňa veľa robí psychika. Prvý pôrod bol omnoho ľahší, keďže som bola nastavená, že som sa tešila aj napriek prichádzajúcej bolesti na ten jedinečný, katarticky zážitok, ktorý mam možnosť zažiť iba raz, možno 2x v živote, tak som bola nadšená, že je mi to umožnené. Druhý pôrod bol objektívne tiež rovnako v pohode, ale ja som to prežila subjektívne omnoho horšie a bolestivejsie, keďže som bola nastavená, že však druhý pôrod zväčša trvá o polovicu menej, ako prvý, nakoniec som rodila o2 hodiny dlhšie, tak mi to prišlo strašne zdĺhavé a pomalé.
Takže by som zapracovala na svojom psychickom nastavení. Sú rôzne predpôrodné kurzy.
A mnohí tvrdia, že obličkových záchvat je bolestivejsi, ako pôrod.

gejb
Dnes o 16:07

@anonym_autor no takto...porod môže bolieť ukrutne alebo byť ľahký keď ti lieky správne záberu a všetko ide ako má.
Fakt by si ostala radšej bezdetna lebo co ak to bude bolieť? A rozmýšľala každý deň nad tým do ktorej skupiny pôrodov si mohla patriť?
Porodna bolest trvá len pár hodín. Dieta ti ostane do konca života....

lenvam
Dnes o 16:08
@anonym_49f7e8

@lenvam To si asi davno rodila, ci? Mna zasivali naozaj riadne a stehy nevyberali.

@anonym_49f7e8 15 a 7r

anonym_c8004b
Dnes o 16:11

mna tiez kamaratky strasili, navyse som si mohla vybrat cisarsky z objektyvnych pricin napriek tomu som uprosila lekarov ze chcem skusit prirodzene, dali mi tu sancu aj ked chced bol tym na cisarsky pripraveny.... musim povedat ze dodnes nechapem co ma vsetci strasili porod bol pre mna ozaj velmi prijemny zazitok bolest ci sa dala v pohode predychat a samotny porod bol tiez napodiv bezbolestny

simsalabim
Dnes o 16:25

Ja som rodila 2x a prvy porod bol pre mna velmi traumaticky a doteraz to nemam spracovane - dcera ma 27. Druhy porod bol podstatne lepsi. Velmi zalezi aj od spravania personalu - pri prvom mi to nijako neulahcili. Rodit je sice “prirodzene”, ale prirodou nie velmi domyslene…

esther100
Dnes o 16:52

@anonym_autor no keď neznesieš bolesť,tak radšej sa nechystaj rodiť

anonym_f25260
Dnes o 16:58

Zijem v krajine kde sa zeny mozu rozhodnut. Mala som jasno, ze chcem cisarksy rez. Este sa ma snazili presvedcit, ja som v tom mala jasno - cisarsky rez. Vaginu mam v poriadku. Sexualny zivot nenaruseny. Po operacii som bol mimo 2 dni. Potom som naplno fungovala.

anonym_a8b87f
Dnes o 16:59

@anonym_autor každý porod je iný. Nevidím dôvod strašiť kamarátku s tým, aký hororový som mala porod ja.

anonym_e7a765
Dnes o 17:00

bolesť bola to najmenej, každy pôrod je iny
čo mi najviac vadilo totálne neprofesionalny pristup pôrodnika , a asistentky čo tam boli dve , nepovedali nič .. pri druom pôrode mi došlo že to malo byt vyslovene inak

lienka.7
Dnes o 17:03

@anonym_autor po prvom porode si vravím, že dám aj futbalovú 11tku, po druhom som to okamžite zavrhla.
Za mňa si porod netreba vyfantazirovat ako niečo úžasné a prekrásne, lebo tomu tak nie je. A ako prve si nájsť porodnika, ktorému veríš.