icon

Dá sa zvládnuť pôrod bez epidurálnej anestézie?

16. nov 2025

Som v 35 týždni tak už pomaličky na to začínam myslieť s bojím sa dať si epi. Dôvod je taký že od malička som mala problémy so kyfoskoliozou. V dospelosti som problémy síce nemala v tejto časti ale v drieku áno asi tak pól roka pred otehotnením. Najprv to začalo ishiasom a rok po ischiase som mala mravcenie v ľavej nohe a bolesť v drieku. Bola som 2x u ortopeda a 1x u neurológa a ani jeden neurobil MRI takze neviem či tam nemám náhodou vysunutu platničku. Jeden ortopéd mi spravil len rtg a tam len videl skoliozu aj teda v tom drieku. Cvičením som si to dala dokopy a počas tehotenstva som nemala zatiaľ žiadne ťažkosti. No lenže mám strach dať si EPI ak tam je náhodou niečo s platnickou aby som nemala trvale následky. Dá sa pôrod zvládnuť u prvorodicky aj bez toho?

Strana
z2
anonym_db2f17
16. nov 2025

@anonym_autor ja mám pocit, že nedá 😆😃
Dva otrasné pôrody bez epi za sebou
Ako prežila som, ale ani za 100. 000 by ma nikto viac na pôrod neprehovoril

anonym_dc252c
16. nov 2025

Ja mam oba bez epi,bez coho kolvek na tlmenie bolesti. Prezila som a prezila by som znova. A zvladla by to kazda si myslim.

ska1991
16. nov 2025

Som 3 týždne po pôrodu…zvládnuť sa to dá, ale bol to masaker 😵‍💫 nebudem klamať
Tedy, ja som si epi dala, ale nezabral mi a keď mi chceli dat ďalšiu dávku, už bolo neskoro
Jedine co mi to urobilo bolo to, že mi znecitlivela prava noha a videla som všetko rozmazane. Takze ja už do epi nejdem ak by som znova rodila
Neboj sa zvládneš to tak ako každá z nás 😇🙏🍀

really8
16. nov 2025

@anonym_autor mam oba dobrovolne bez epi. Mna osobne viac ako porod desilo zavedenie tej epiduralky.

pribinak
16. nov 2025

Jasne, že sa dá. Veď epidural je vymoženosť posledných pár rokov

Ale ísť bez epi keď máš možnosť epi je nepochopiteľne. Je to nesmierna úľava, pomoc.

michaelam2
16. nov 2025

Tak miliony zien odrodili aj bez epiduralu takze da sa. Ja osobne by som bez ale nesla 😀 uplne mi stacila ta bolest co som mala dovtedy. Nakoniec som tlacila dve hodiny a absolutne si neviem predstavit ako by som to dala bez epiduralu, kedze aj s nim som bola maximalne vycerpana.

anonym_bcf283
16. nov 2025

4 krát pôrod bez akýchkoľvek oblbovákov a rôznych vymožeností.
najhorší bol prvý pôrod, každý ďalší bol o polovicu rýchlejší ako ten predchádzajúci.
posledné 2 pôrody úplná pohoda. som mohla vstať a rovno odísť domov.

ariannazara
16. nov 2025
@really8

@anonym_autor mam oba dobrovolne bez epi. Mna osobne viac ako porod desilo zavedenie tej epiduralky.

@really8 je to nic, sadnes prehnes sa pichnutie koniec. Nic extra to nieje

maryetta
16. nov 2025

Mala som epi pri prvom-nezabrala.
Dalsie 3porody bez epi a musim povedat ze to bola parada. Po prvej skusenosti som vedela ze epi nechcem.

anonym_a3f80b
16. nov 2025

@anonym_autor samozrejme, že dá, rodili a rodia tak milióny prvorodičiek, každý pôrod je iný a každá žena to zvláda ináč

anonym_c88e52
16. nov 2025

ja som nemala ani jeden epidura, je to len dnesna moda ulavovat od bolesti pocas porodu. je to o tom ako sa nastavis. ja som nechcela epidural a prezila som vsetky porody

ivanakal
16. nov 2025

Mam 2 porody za sebou bez epi. Prvy vyvolavany a otrasne bolesti, a zvladla som. Zvladla by som znova bez..

luteam
16. nov 2025

@anonym_autor da sa zvladnut jasne v tvojom pripade to asi bude lepsie. Popripade by som este skusila istxza enesteziologom na pripravu aj so spravami co mas od ortopeda a neurologa a poradit sa s nim...

anonym_d1e991
16. nov 2025

Ja som mala epidural.
Koli chrbtici som nala ale druhy porod sekciou..

domka222
16. nov 2025

Už len tvoja mama je príkladom toho,že sa to dá. Teda ak rodila prirodzene. Ja som po epi veľmi dlho cítila miesto vpichu. Ja som mala s epi,aj bez nej a poviem ti,že do epi by som už nešla. Ale samozrejme,keď prídu bolesti, tak ti to príde ako najvhodnejšie riešenie.

kiki68
16. nov 2025

@anonym_autor man dva porody bez epi za sebou, da sa to. Ja som to velmi nechcela, poznam vela zien, co maju nasledky a bolesti po tom vpichu aj roky. Vela veci na tom pouceni nepovedia, iba ake je to cool. Tie rizika nam predstavili velmi ruzovo. Poucenie / seminar k tomu som mala, lebo to bolo povinne. Ale epi som nechcela, ani sa nestihala. Iba keby mam naozaj dlhy porod. Inak mi zo prislo zbytocne.

moze
16. nov 2025

Ja mam tiez skoliozu a bala som sa skor nespravneho pichnutia a neziaducich ucinkov epi. Mam 4 porody bez cohokolvek za sebou. Nie je to take strasne, ako sa o tom pise (ak nenastanu nejake komplikacie). A nemala som uplne bezproblemove porody, ale vnimam ich ako pozitivnu skusenost.

doriiis
16. nov 2025

Zvládla som dva pôrody bez epiduralu. Druhý trval 24 hodin. 🤷🏻‍♀️

leushka1574
16. nov 2025

Možno radšej nechaj vyhodnotiť anestéziológa že či ti môže epidurál pichnúť, ak by ti to malo ublížiť tak ti ho ani nedajú….a skôr by som sa bála pôrodu bez epi ako takého s….popýtaj sa na mieste a ak máš možnosť dostať tak neváhaj, to si nevieš predstaviť čo ťa čaká. A pri problémoch s driekovou chrbticou možno pôjdeš sekciou, čo by si mala záchranu teda.

luccija
16. nov 2025

@anonym_autor určite sa da veď veľa žien tak rodí.Ale úprimne pre mňa to bola veľká psychická opora a neľutovala som.Ja by som sa komplikácií s ichsiasom nebála aj tak sa to pichá vyššie.Ked tak, choď na poučenie porozprávaj sa a pri porode sa rozhodneš či áno či nie.Budes to mať v zálohe ako možnosť

autor
16. nov 2025

Ďakujem Vám za odpovede. Úprimne si to neviem predstaviť aké bolesti sú pôrod. Mamina mi hovori ze sa to dá zvládnuť že vtedy take možnosti neboli. Úprimne mna viac desí to že by som mala trvale následky. Sestra mala po epidural strašne bolesti hlavy niekoľko týždňov tak aj to má odrádza. O pár dni mám kontorlu v pôrodnici nakoľko mám rizikovú graviditu tak sa skúsim na to lekára opýtať či nemám ísť za neurológom na konzultáciu alebo neviem. Mrzí má že nemám to MRI aj keď staré aspoň by som vedela na čom som. Ale keď som mala tie problémy tak to nikdy nebolo take že by som si musela dat analgetikum proste som si dala milgamma n a cvičila som tak možno to až tak vážne nie je aj keď ťažko povedať :/

nika23t
16. nov 2025

@anonym_autor zvládla som tri, bez epiduralky a keby som rodila opäť, tak rovnako bez. Držím palce

really8
16. nov 2025
@ariannazara

@really8 je to nic, sadnes prehnes sa pichnutie koniec. Nic extra to nieje

@ariannazara mne skor bola nekomfortna ta myslienka uz. Aka dlha ihla ado chrbta blizko miechy...

jaskolka
16. nov 2025

Dá sa, prečo nie? Obe deti som tak porodila, nechcela som epidural. Možno na mňa pozerali divne (navrhovali mi pri oboch)ale bez problémov som zvládla porodiť.
Keby som mala zase rodiť,zase idem bez toho

biba_18
16. nov 2025

bez epi zvládli rodiť milióny žien pred tebou, prečo nie ty? 😏

anonym_ae3ebd
16. nov 2025
@anonym_autor

Ďakujem Vám za odpovede. Úprimne si to neviem predstaviť aké bolesti sú pôrod. Mamina mi hovori ze sa to dá zvládnuť že vtedy take možnosti neboli. Úprimne mna viac desí to že by som mala trvale následky. Sestra mala po epidural strašne bolesti hlavy niekoľko týždňov tak aj to má odrádza. O pár dni mám kontorlu v pôrodnici nakoľko mám rizikovú graviditu tak sa skúsim na to lekára opýtať či nemám ísť za neurológom na konzultáciu alebo neviem. Mrzí má že nemám to MRI aj keď staré aspoň by som vedela na čom som. Ale keď som mala tie problémy tak to nikdy nebolo take že by som si musela dat analgetikum proste som si dala milgamma n a cvičila som tak možno to až tak vážne nie je aj keď ťažko povedať :/

@anonym_autor nebojís sa viac toho, že ti rupne platnička v tehotenstve, alebo, keď budeš sklonena nad dieťaťom?Následne operácia a niekoľkomesačná PN?Máš zvláštne obavy.Ischias je bežný problém s chrbticou.Asi to nebolo tak vážne, že si nebola ani na MRI.Nastuduj si kde sa to pichá.Ak by si išla do spinalu pri pôrode, lebo pôrod nebude postupovať čo spravíš?Mama si trhá zuby bez umrtvenia, alebo ty?Vidíš veľmi negatívne.

sissy27
16. nov 2025

@anonym_autor vazne si myslis, ze kym objavili epidural, tak sa deti rodili len sekciou alebo ich nosil bocian?
Samozrejme, ze sa porod bez epiduralu da zvladnut, aj v 21.storoci.

anonym_7cb207
16. nov 2025

Jasne, ze sa da zvladnut. Obe deti som porodila bez. Vzdy som mala stastie na take porodne asiststentky, co boli nejak proti a oddialovali to az do tej chvile, ze epi uz nebola mozna. Pri druhom porode som bola rozhodnuta, ze epidural urcite. Ale nakoniec som to dala bez a som rada, ze to bolo takto. Bol to krasny porod. Keby som mala ist rodit znovu, tak by som sla bez.

anonym_cac57e
16. nov 2025

Čo mám ženy z okolia tak všetky rodili bez epi ...aj kamoška tento rok , sestra 3 deti ...je to bolesť ale zvládli to

anonym_3187b2
16. nov 2025

Ja mám za sebou 2 pôrody bez epi, tiež som sa bála dať to pichnúť a mať trvalé následky. Po prvom ma aj šili bez oblbovacky a tu som. Radšej prežiť pôrod v bolesti pár hodín než mať trvalé následky po epi ochrnutie a pod. Toho som sa bála viac.

Strana
z2